Top 100 beste boeken ooit / aller tijden

In dit speciale artikel zie je de top 100 beste boeken ooit, bestaande uit allerlei soort boeken, zoals fictie, non-fictie en thrillers. Er staan veel boeken tussen die wellicht ook voor jou erg interessant zijn. Wie wil er nou niet de mooiste boeken ooit in zijn boekenkast hebben staan? Deze top 100 lijst van beste boeken aller tijden hebben we natuurlijk niet uit onze duim gezogen. Er zijn goede bronnen gebruikt. Handig is ook dat je deze beroemde boeken eenvoudig kan bestellen. Lees lekker verder en ontdek de beste boeken die ooit geschreven zijn!

Hoe bepalen wij de top 100 beste boeken aller tijden?

Het is heel lastig om een top 100 van beste boeken aller tijden samen te stellen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen smaak qua boeken en zal een andere top 100 maken.

Toch hebben wij een prachtige top 100 beste boeken aller tijden samen kunnen stellen. Uit de volgende bronnen hebben we kunnen opmaken wat mensen overal ter wereld over het algemeen de beste boeken ooit vinden:

 • Lijst met “The Greatest Books of All Time” van thegreatestbooks.org. Het algoritme van deze lijst creëert uit 129 “Beste boeken ooit” lijsten van geweldige bronnen een ultieme lijst met beste boeken aller tijden.
 • De 1000 mooiste boeken aller tijden van Hebban. Sinds 2018 publiceert Hebban elk jaar deze lijst. De lijst wordt elkaar jaar gemaakt op basis van persoonlijke top 25 lijsten, die zijn samengesteld door duizenden leden. Hebban is de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Wij hebben alle lijsten met de 1000 mooiste boeken aller tijden van Hebban doorgenomen.
 • The Big Read van de BBC. In 2003 is deze verkiezing gehouden in Groot-Brittannië. Ongeveer driekwart miljoen mensen hebben gestemd en daar is een top 200 uitgekomen van de meest geliefde romans aller tijden.
 • De lijst van beste buitenlande boeken door de NPS en NRC Handelsblad. Ongeveer 5000 mensen hebben gestemd en de uitslag is in maart 2008 bekendgemaakt.
 • Lijst van beste boeken aller tijden door Book Depository. Book Depository is een grote online boekenwinkel en biedt gratis verzending aan naar meer dan 160 landen.
 • Lijst met “100 Books to read in a lifetime” van Amazon. Amazon wil in deze lijst rekening houden met alle levensfases van de mens. Vandaar dat er ook kinderboeken tussen staan.

Deze bronnen hebben we gebruikt om te bepalen wat de beste boeken aller tijden zijn. Ook hebben we onze eigen kennis gebruikt over goede boeken in allerlei categorieën op basis van de artikelen die we hebben geschreven op Goede Boekentips.

De ultieme top 100 beste boeken ooit lijst

Hieronder staat de ultieme top 100 beste boeken ooit lijst. Bij de eerste 10 boeken staat er een beschrijving en een Nederlandse vertaling van elk boek. Via de linkjes en de blauwe knoppen kan je de boeken eenvoudig bestellen bij Bol.com.

De boeken op plaats 11 t/m 100 bevatten geen beschrijving en geen link naar een Nederlandse vertaling. Via de linkjes zijn de Engelse versies van de boeken wel eenvoudig bij Bol.com te bestellen en op Bol.com kan je zelf eenvoudig naar de (eventuele) Nederlandse vertaling van het boek zoeken.

Is het boek dat je wil niet meer leverbaar op Bol.com of duurt de levering (te) lang? Dan is het boek ongetwijfeld ook op Amazon te vinden.

1. The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien)

The Lord of the Rings, wie kent het niet? Als je de boeken of films niet hebt gelezen/gezien, dan heb je er vast wel over gehoord. The Lord of the Rings bestaat in totaal uit zes boeken. Deze boeken zijn volgens ons en vele anderen de beste boeken ooit!

De Hobbit Frodo Balings krijgt een gouden ring van zijn oom Bilbo Balings. Dit is niet zomaar een ring. Sauron, de grote vijand, heeft de ring namelijk gesmeed. Om Sauron te verslaan, moet de ring vernietigd worden. Dit kan alleen in het vuur van de Doemberg. Daar heeft Sauron de ring ook gesmeed.

Doordat The Lord of the Rings bij de meest beroemde boeken ter wereld hoort, is het ook in meerdere talen vertaald. In de ban van de ring is de Nederlandse versie.

Er zijn wereldwijd meer dan 150 miljoen boeken van The Lord of the Rings verkocht en iedere keer slaan de boeken ook weer aan bij nieuwe generaties.

The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien) boek

2. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (J.K. Rowling)

Harry Potter and the Philosopher’s Stone is het eerste boek van de Harry Potter boekenreeks. Net zoals The Lord of the Rings, heeft vrijwel iedereen een Harry Potter boek of film gelezen/gezien of er in ieder geval van gehoord.

Sinds de dood van zijn ouders woont Harry Potter bij zijn oom en tante. Hij is daar niet gelukkig, maar daar komt verandering in. Hij vertrekt met een speciale trein vanaf perron 9¾ en belandt op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus.

Daar leert hij onder andere alles over bezemstelen, toverdranken en monsters. Uiteindelijk komt Harry Potter tegenover zijn vijand Voldemort te staan.

Harry Potter en de Steen der Wijzen is de Nederlandse versie van het boek. In Nederland is Harry Potter, net zoals in de rest van de wereld, nog steeds razendpopulair.

Harry Potter and the Philosopher's Stone (J.K. Rowling) boek

3. Don Quixote (Miguel de Cervantes)

Don Quixote bestaat uit twee delen. Het eerste deel werd in 1605 gepubliceerd en het tweede deel in 1615. Het is zelfs één van de eerste romans die is geschreven in een moderne Europese taal.

Don Quixote is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij wil een ridder zijn, maar hij leeft in een wereld die niet meer in ridderlijkheid gelooft. Op zijn paard begint hij zijn dwaaltocht door Spanje. Door te strijden tegen onrecht hoopt hij indruk te maken op zijn grote liefde Dulcinea.

Er zijn meerdere Nederlandse vertalingen van Don Quixote. De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een geweldige vertaling in het Nederlands.

Volgens velen horen de boeken bij de beste boeken die ooit geschreven zijn. Zelfs zo lang na de eerste publicatie blijven mensen de verhalen over Don Quixote lezen.

Don Quixote (Miguel de Cervantes) boek

4. The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

The Great Gatsby is een geweldig Amerikaanse roman. Het trieste is dat jaren na de dood van F. Scott Fitzgerald (in 1940) zijn boek pas echt een succes werd.

Het verhaal speelt zich af in Amerika in de jaren 20 van de vorige eeuw en gaat over de steenrijke eenling Jay Gatsby. Hij wil zijn geliefde Daisy Buchanan terugwinnen. Echter kan dit fataal aflopen..

De grote Gatsby is de Nederlandse vertaling van het boek. Door de jaren heen zijn er verschillende Nederlandse vertalingen geweest.

Vele lezers vinden het één van de mooiste boeken ooit. Het is eigenlijk een verplichte klassieker die je in je boekenkast moet hebben staan.

The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald) boek

5. The Little Prince (Antoine de Saint-Exupéry)

In deze top 100 beste boeken aller tijden lijst mag The Little Prince absoluut niet ontbreken. Het is een fascinerend sprookje en het boek hoort bij één van de meest verkochte boeken ooit.

De verteller is een piloot. Na een noodlanding met zijn vliegtuig ontmoet hij de kleine prins. De kleine prins heeft bijzondere verhalen te vertellen.

Hij vertelt meer over de planeet waar hij woont. Ook vertelt hij meer over de andere planeten die hij bezoekt en wat voor aparte bewoners ze hebben.

Het boek is in het Nederlands vertaald naar De Kleine Prins. Voor zowel jong als oud blijft het een fascinerend sprookje vol met wijsheden.

The Little Prince (Antoine de Saint-Exupéry) boek

6. Moby-Dick (Herman Melville)

Moby-Dick is een pareltje voor de literatuur van Amerikaanse bodem. In 1851 is het boek voor het eerst uitgegeven, maar in de 19e eeuw was het geen succes. Na de herdenking van Herman Melville zijn honderdste geboortedag werd het pas echt een succes.

In het verhaal gaat zeevaarder Ismaël mee met de bemanning van kapitein Achab op walvisjacht. Dit is een zeer gevaarlijke tocht.

Ooit is Achab verminkt door de witte walvis Moby Dick, daarom wil hij de walvis koste wat kost te pakken krijgen. Niks houdt hem tegen, maar loopt dit goed af?

De titel van de Nederlandse vertaling is gelijknamig, namelijk Moby Dick. Voor vele mensen is het boek tegenwoordig nog steeds één van de mooiste boeken ooit.

Moby-Dick (Herman Melville) boek Engels

7. 1984 (George Orwell)

1984 is een bijzondere toekomstroman. George Orwell schreef het boek grotendeels van 1946 tot 1948. In 1949 kwam de eerste publicatie uit.

George Orwell beschrijft hoe hij de westerse wereld ziet in 1984. Hij waarschuwt voor overheden die steeds meer de macht pakken en vrijheden wegnemen bij mensen. Zijn verhaal lijkt steeds meer op waarheid te berusten.

1984 is de Nederlandse vertaling van het boek. Dit boek mag zich echt rekenen tot één van de best geschreven boeken ooit. Veel lezers vinden het bizar hoeveel raakvlakken er zijn met de tijd waarin we nu leven.

1984 (George Orwell) boek

8. One Hundred Years of Solitude (Gabriel García Márquez)

One Hundred Years of Solitude is een pronkstuk uit Latijns-Amerika. Het boek verscheen in 1967 en sindsdien is de Latijns-Amerikaanse literatuur bekender geworden in de wereld.

Het verhaal draait om de familie Buendía. Deze familie heeft het dorpje Macondo gesticht. In een periode van 100 jaar worden vijf generaties van de familie gevolgd.

De Latijns-Amerikaanse geschiedenis komt goed terug in het verhaal. Ook wordt er in het verhaal gebruik gemaakt van magisch realisme.

De Nederlandse vertaling van het boek is Honderd jaar eenzaamheid. Het boek hoort bij de meest beroemde boeken van de wereld. Ook in Nederland zijn lezers erg enthousiast en raden het anderen ook aan.

One Hundred Years of Solitude (Gabriel García Márquez) boek

9. The Kite Runner (Khaled Hosseini)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

The Kite Runner is het eerste boek van Khaled Hosseini en is uitgegroeid tot één van de beste boeken aller tijden. Naast het indrukwekkende verhaal, laat het ook bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis van Afghanistan zien op de achtergrond, zoals de Sovjet-invasie en het Taliban-regime.

Amir en Hassan zijn vrienden en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan, Kabul. Echter hoort Amir bij de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan bij de arme Hazaren. Amir verraadt zijn vriend Hassan, ondanks dat Hassan alles voor hem overheeft.

Door de Russische inval vlucht Amir met zijn vader naar de Verenigde Staten. Hij kan Hassan maar niet vergeten. Amir keert terug naar Afghanistan door een familiegeheim en krijgt te maken met spoken uit zijn verleden.

De vliegeraar is de Nederlandse vertaling van het boek. Vele mensen hebben zowel het boek gelezen als de film gezien. Het verhaal grijpt ze erg aan.

The Kite Runner (Khaled Hosseini) boek

10. Pride and Prejudice (Jane Austen)

We sluiten de top 10 af van beste boeken aller tijden met Pride and Prejudice. De eerste editie van het boek verscheen in 1813. Tussen 1796 en 1797 begon Jane Austen met schrijven aan het boek, maar de uitgever was niet tevreden. In 1811 herzag ze het boek pas weer.

Het huwelijk is zeer belangrijk voor de vijf dochters van de familie Bennet uit de Engelse middenklasse. Twee knappe en welgestelde jongemannen dienen zich aan. Mr. Darcy is één van de mannen.

Elizabeth is één van de dochters en moet haar vooroordelen overwinnen tegenover mr. Darcy. Mr. Darcy moet zijn trots opzij zetten. Komt het uiteindelijk tot een huwelijk?

Het boek is in het Nederlands vertaald naar Trots en vooroordeel. De lessen die meegegeven worden zijn nog steeds belangrijk, zoals iemand niet alleen op zijn klasse in de maatschappij beoordelen en dat liefde naar elkaar toe kan groeien, ondanks dat je elkaar in eerste instantie niet mag.

Pride and Prejudice (Jane Austen) boek

Beste boeken ooit nr. 11 t/m 100

 1. The Name of the Rose (Umberto Eco)
 2. The Hobbit (J.R.R. Tolkien)
 3. War and Peace (Leo Tolstoy)
 4. Lolita (Vladimir Nabokov)
 5. Harry Potter and the Chamber of Secrets (J.K. Rowling)
 6. The Lion, the Witch and the Wardrobe (C.S. Lewis)
 7. Charlie and the Chocolate Factory (Roald Dahl)
 8. The Da Vinci Code (Dan Brown)
 9. The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)
 10. A Tale of Two Cities (Charles Dickens)
 11. The Very Hungry Caterpillar (Eric Carle)
 12. The Boy, the mole, the fox and the horse (Charlie Mackesy)
 13. The Odyssey (Homer)
 14. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (J.K. Rowling)
 15. Catch-22 (Joseph Heller)
 16. Het achterhuis (Anne Frank)
 17. Alice’s Adventures in Wonderland (Lewis Carroll)
 18. Think and Grow Rich (Napoleon Hill)
 19. To Kill a Mockingbird (Harper Lee)
 20. Harry Potter and the Goblet of Fire (J.K. Rowling)
 21. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)
 22. And Then There Were None (Agatha Christie)
 23. Harry Potter and the Order of the Phoenix (J.K. Rowling)
 24. A Christmas Carol (Charles Dickens)
 25. The Gruffalo (Julia Donaldson)
 26. Gone with the Wind (Margaret Mitchell)
 27. The Brothers Karamazov (Fyodor Dostoyevsky)
 28. Harry Potter and the Half-Blood Prince (J.K. Rowling)
 29. Great Expectations (Charles Dickens)
 30. Little Women (Louisa May Alcott)
 31. Watership Down (Richard Adams)
 32. Anne of Green Gables (Lucy Maud Montgomery)
 33. The Shipping News (Annie Proulx)
 34. Treasure Island (Robert Louis Stevenson)
 35. The Wind in the Willows (Kenneth Grahame)
 36. Diary of a Wimpy Kid (Jeff Kinney)
 37. The Giver (Lois Lowry)
 38. Emma (Jane Austen)
 39. Fahrenheit 451 (Ray Bradbury)
 40. His Dark Materials (Philip Pullman)
 41. Gone Girl (Gillian Flynn)
 42. Heidi (Johanna Spyri)
 43. Jane Eyre (Charlotte Brontë)
 44. Black Beauty (Anna Sewell)
 45. Midnight’s Children (Salman Rushdie)
 46. Wonder (R.J. Palacio)
 47. The Hunger Games (Suzanne Collins)
 48. Hamlet (William Shakespeare)
 49. The Book Thief (Markus Zusak)
 50. Dune (Frank Herbert)
 51. Things Fall Apart (Chinua Achebe)
 52. Winnie-the-Pooh (A.A. Milne)
 53. Animal Farm (George Orwell)
 54. In Search of Lost Time (Marcel Proust)
 55. Crime and Punishment (Fyodor Dostoyevsky)
 56. The Stand (Stephen King)
 57. The Grapes of Wrath (John Steinbeck)
 58. Lord of the Flies (William Golding)
 59. Rebecca (Daphne du Maurier)
 60. Middlemarch (George Eliot)
 61. Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman)
 62. A Prayer for Owen Meany (John Irving)
 63. Norwegian wood (Haruki Murakami)
 64. The Pillars of the Earth (Ken Follett)
 65. The Fault in Our Stars (John Green)
 66. The Girl with the Dragon Tattoo (Stieg Larsson)
 67. Wild Swans (Jung Chang)
 68. Love in the Time of Cholera (Gabriel García Márquez)
 69. The Secret History (Donna Tartt)
 70. Ulysses (James Joyce)
 71. The Shining (Stephen King)
 72. Goodnight Moon (Margaret Wise Brown)
 73. Papillon (Henri Charrière)
 74. Journey to the End of the Night (Louis-Ferdinand Céline)
 75. The Alchemist (Paulo Coelho)
 76. The World According to Garp (John Irving)
 77. On the Road (Jack Kerouac)
 78. Anna, Hanna en Johanna (Marianne Fredriksson)
 79. Brave New World (Aldous Huxley)
 80. The Godfather (Mario Puzo)
 81. We’re Going on a Bear Hunt (Michael Rosen)
 82. The Handmaid’s Tale (Margaret Atwood)
 83. Charlotte’s Web (E.B. White)
 84. Dracula (Bram Stoker)
 85. Frankenstein (Mary Shelley)
 86. East of Eden (John Steinbeck)
 87. Angels & Demons (Dan Brown)
 88. The Color Purple (Alice Walker)
 89. Matilda (Roald Dahl)
 90. The Old Man and the Sea (Ernest Hemingway)

Weet jij nog boeken die horen bij de beste boeken aller tijden? + Meer beroemde boeken en andere aanraders

Hierboven heb je de top 100 beste boeken aller tijden gezien. Fictie, non-fictie, thrillers en vele andere soorten boeken zijn voorbijgekomen. Deze mooiste boeken ooit zullen niet misstaan in je boekenkast.

Je kan deze beroemde boeken eenvoudig bestellen via de linkjes en blauwe knoppen. Als leesliefhebber is het een feest om de beste boeken die ooit geschreven zijn te lezen.

Echter zijn er misschien nog boeken die volgens jou absoluut in deze lijst horen van de beste boeken ooit? Laat het dan hieronder weten in de reacties.

Op Bol.com vind je nog meer beroemde boeken. Neem gerust een kijkje en ontdek pareltjes die nog niet in deze lijst staan.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

4 gedachten over “Top 100 beste boeken ooit / aller tijden”

 1. De top 100 is een zeer mooie en indrukwekkende lijst.Een aantal boeken heb ik al mogen lezen. Voor mij persoonlijk zou ‘De Schaduw van de Wind’ van Carlos Ruiz Zafon nog in de lijst mogen staan.

  Beantwoorden
 2. Het zijn heel leuke boeken. Het is ook heel leuk dat ik veel ken ondanks dat ik 10 jaar ben! Maar het zou ook leuk zijn als de boeken zoals Grote Panda en Kleine Draak erin staan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie