De 12 beste boeken over beleggen voor beginners (Nederlands)

Boeken over beleggen zijn ideaal voor beginners om meer over beleggen te leren. Hier staan de 12 beste boeken over beleggen voor beginners op een rijtje. Alle boeken zijn in het Nederlands. Hierdoor hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar de beste beleggingsboeken. Steeds meer mensen gaan beleggen en zien hun geld groeien, als ze het op de goede manier doen. Waar wacht je nog op? Lees lekker verder!

Wat is beleggen en waarom gaan steeds meer mensen het doen?

De meeste van jullie zullen wel weten wat beleggen is, maar we staan er toch nog even bij stil. Beleggen is simpelweg iets kopen en vasthouden voor een langere tijd. De hoop is dat je geld op deze manier meer waard wordt.

Iets kopen en vasthouden voor een kortere tijd wordt traden genoemd. We houden het in dit artikel op beleggen. Traden is weer een andere tak van sport. In het artikel “De beste daytrading boeken voor beginners” lees je meer over daytrading.

Maar waar kan je dan allemaal in beleggen? Hieronder enkele voorbeelden:

  • Een huis
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Grondstoffen
  • Valuta
  • Cryptocurrencies

Zo zijn er nog talloze voorbeelden op te noemen waar je in zou kunnen beleggen. Belangrijk om te weten is dat het geen garantie is dat je geld gaat groeien. Er zitten risico’s aan vast en de kans is er ook dat je geld verliest.

Daarom is het voor beginners belangrijk om niet “blind” ergens in te gaan beleggen. Aan de hand van één of meerdere van de 12 beste boeken over beleggen voor beginners kunnen beginners leren beleggen en kennis opdoen.

Niet zo lang geleden moest je zelfs negatieve spaarrente betalen aan de bank. Dus je spaart geld bij een bank en betaalt geld om te mogen sparen. Dat is toch de omgekeerde wereld?

En als de bank rente geeft voor je spaargeld, dan profiteer je er nog niet optimaal van. Centrale banken geven banken namelijk veel meer rente dan de rente die banken jou geven.

Daarom gaan steeds meer mensen beleggen. Als je goede beleggingen doet, dan kan je geld aardig groeien. Op een bank wordt je geld steeds minder waard door de inflatie en je profiteert niet optimaal van de rente.

Geld douchen

De top 12 van beste boeken over beleggen voor beginners in het Nederlands

We zijn aangekomen bij de 12 beste boeken over beleggen voor beginners. Alle boeken zijn in deze lijst in het Nederlands. Op Bol.com vind je goede Engelse boeken over beleggen.

Er staat op internet veel informatie over beleggen, maar veel beginners zien door de bomen het bos niet meer. De onderstaande 12 beste beleggingsboeken maken leren beleggen voor beginners leuk, duidelijk en eenvoudig.

1. De intelligente belegger (Benjamin Graham)

De schrijver van De intelligente belegger, Benjamin Graham, was de leermeester van Warren Buffett. Je kent Warren Buffett misschien wel? Hij is één van de rijkste mensen op aarde en de beste belegger ter wereld.

Door dit boek heeft Warren Buffett leren beleggen als jong ventje. Het boek komt uit 1949, maar wordt nog steeds als de Bijbel gezien voor beleggers. Als (beginnende) belegger leer je een langetermijnstrategie ontwikkelen en veelgemaakte fouten te voorkomen.

Bij de beste boeken over beleggen voor beginners mag dit boek absoluut niet ontbreken! Het originele exemplaar (Engels) is ook op Bol.com te bestellen. Lezers zijn erg enthousiast en raden anderen het boek ook aan.

De intelligente belegger (Benjamin Graham) boek

2. Blondjes Beleggen Beter (Janneke Willemse)

De titel, Blondjes Beleggen Beter, is misschien een beetje apart. Je zou misschien denken dat het boek puur voor vrouwen is bedoeld, maar ook mannen kunnen leren beleggen met dit boek.

Janneke Willemse ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter in beleggen zijn dan mannen. Ze begon zelf met beleggen en verdubbelde haar vermogen in 4,5 jaar tijd. Als vrouw zijnde ruik je dus kansen om te gaan beleggen met dit boek. Voor mannen is het interessant om dieper in het vrouwenbrein te duiken en daarvan te leren op het gebied van beleggen.

Dit boek hoort zeker bij de beste beleggingsboeken. Je kan de eerste stappen zetten op de beurs en leren beleggen. Voor veel lezers is het erg verhelderend en door het boek zijn ze gelijk al begonnen met beleggen.

Blondjes Beleggen Beter (Janneke Willemse) boek

3. Trendtrading (Stefan Kneppers)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Trendtrading klinkt als een boek over traden, maar het is voor beleggers bedoeld. Beleggers kunnen door het boek meer profiteren van trends in de aandelenmarkt.

Om succesvol te kunnen beleggen, is het volgens Stefan Kneppers nodig om trends in de markt te kunnen herkennen.

Je leert onder andere financieel-economische ontwikkelingen volgen en hoe je koersen van aandelen analyseert. Door het boek kan je op het juiste moment in- en uitstappen om rendement te behalen en ga je een mooi portefeuille opbouwen.

Beginnende beleggers kunnen door het boek de aandelenmarkt echt beter begrijpen en daardoor ook meer rendement behalen.

Trendtrading (Stefan Kneppers) boek

4. De basis van het beleggen (Holland Invest)

De basis van het beleggen is een dikke pil van 504 pagina’s. Voor beginners die willen leren beleggen is dit boek ideaal. Alle informatie die een beginnende belegger nodig heeft, staat erin.

Dit boek hoort bij de beste en meest uitgebreide beleggingsboeken van Nederland en België. Beginners leren onder ander het volgende in het boek:

  • Optimale spreiding van vermogen
  • Waarin investeren
  • Wanneer kopen en verkopen
  • Omgaan met emoties

Voor veel beginnende beleggers is het boek heel begrijpelijk en zelfs onmisbaar geworden.

De basis van het beleggen (Holland Invest) boek

5. Beleggen voor dummies (Hans Oudshoorn & Peter Siks)

De “… voor dummies” boeken zijn wereldwijd bekend. Over vrijwel elk onderwerp is er wel een “… voor dummies” boek te vinden. Beleggen voor dummies mag daarom uiteraard niet ontbreken.

In het boek leer je als beginner onder andere welke beleggingsmogelijkheden er allemaal zijn, een beleggingsplan gebruiken om je geld te laten groeien en strategieën toepassen voor het maken van de juiste keuzes. Daarnaast leer je nog veel meer!

Veel beginnende beleggers hebben echt veel aan het boek gehad en zijn nu ook daadwerkelijk (op de goede manier) aan het beleggen.

Beleggen voor dummies (Hans Oudshoorn & Peter Siks) boek

6. Leer beleggen als Warren Buffett (Hendrik Oude Nijhuis & Björn Kijl)

Bij het boek op plaats 1 hebben we het al even over Warren Buffett gehad. Warren Buffett is de beste belegger van de wereld en heeft een vermogen van ongeveer 73 miljard dollar.

Op 11-jarige leeftijd begon hij met 100 dollar. Door middel van zijn beleggingsstrategieën heeft hij zo’n groot vermogen opgebouwd. In het boek Leer beleggen als Warren Buffett leer je wat zijn beleggingsstrategieën zijn en hoe je ze toepast in de praktijk.

Je leert als beginnende belegger echt een langetermijnvisie ontwikkelen en je geld te laten groeien, net zoals Warren Buffett doet. Dit boek is onmisbaar in elk rijtje van beste beleggingsboeken voor beginners.

Veel lezers vinden het een topboek en raden het ook andere mensen aan die willen gaan investeren.

Leer beleggen als Warren Buffet (Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl) boek

7. Verdubbel je geld in vijf jaar (Sam Hollanders)

De titel van het boek, Verdubbel je geld in vijf jaar, klinkt heel mooi. Nog mooier is dat het echt mogelijk is! De schrijver Sam Hollanders is daar het levende bewijs van.

Het gaat er volgens Sam Hollanders om dat je de technieken moet leren om te gaan beleggen. Daarna ga je oefenen, ervaring opdoen en belangrijk is om je emoties onder controle te houden.

Aan de hand van dit boek leren (beginnende) beleggers onder andere een beleggingsstrategie ontwikkelen, goede aandelen ontdekken en beleggingsdiscipline opbouwen.

Lezers vinden het erg mooi dat Sam Hollanders ook over zijn beginnersfouten schrijft in het boek. Hier leren de lezers ook van.

Verdubbel je geld in vijf jaar (Sam Hollanders) boek

8. Duurzaam beleggen voor dummies (Jochen Harkema & Peter Tros)

Op plaats 5 in dit rijtje van de beste boeken over beleggen voor beginners hebben we al een “… voor dummies” boek gezien. Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaam leven en duurzaam beleggen past daar goed bij. Een “… voor dummies” boek over duurzaam beleggen moet er dan natuurlijk ook zijn.

Wil jij leren beleggen met behulp van een boek en vind je duurzaamheid ook belangrijk? Dan is Duurzaam beleggen voor dummies het ideale boek voor jou!

In het boek leer je onder andere om een duurzame beleggingsstrategie op te zetten en hoe je daar rendement uit haalt. Het boek geeft lezers veel inzichten in duurzaam beleggen en daardoor kunnen ze een portefeuille maken.

Duurzaam beleggen voor dummies (Jochen Harkema & Peter Tros) boek

9. De beleggingsillusie (Marius Kerdel & Jolmer Schukken)

De beleggingsillusie mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van een beginnende belegger. Het boek is zeer verhelderend en hoort echt bij de beste beleggingsboeken voor beginners in Nederland.

Veel beginnende beleggers gaan beleggen bij banken en beleggingsfondsen. Deze financiële “helpers” hebben echter niet het beste met je voor en dat gaat ten koste van je vermogen.

Dit boek maakt beginnende beleggers wakker en daardoor trappen ze niet meer in de mooie praatjes van de banken en beleggingsfondsen, die alleen maar geld aan je willen verdienen.

Je wordt terug naar de basis van het beleggen gebracht en je krijgt goede tips om op een eenvoudige en verstandige manier je vermogen te laten groeien.

Veel mensen zijn helaas in de val van banken en beleggingsfondsen getrapt, maar kunnen door dit boek wel verstandig gaan beleggen.

De beleggingsillusie (Marius Kerdel & Jolmer Schukken) boek

10. Geldfilosoof. Sparen & Beleggen. (Aart Hoeven)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Past beleggen eigenlijk wel bij de financiële doelen die je zelf hebt? Volg je niet blind anderen? Hier gaat Aart Hoeven in het boek Geldfilosoof. Sparen & Beleggen. dieper op in.

Op het gebied van beleggen kan je tegenwoordig vele keuzes maken. Daardoor zien mensen door de bomen het bos niet meer.

Erg makkelijk is om dan maar de massa te volgen, zonder echt te weten wat de financiële consequenties kunnen zijn. Dit boek leert je om zelf betere keuzes te maken.

Door het boek worden lezers zelfredzamer. Je kan zelf de juiste keuzes maken die passen bij je financiële doelen en wensen.

Geldfilosoof. Sparen & Beleggen. (Aart Hoeven) boek

11. Iedereen belegger (Pierre Huylenbroeck)

Veel mensen denken dat beleggen niks voor hun is. Het boek Iedereen belegger laat echter zien dat beleggen wel geschikt is voor de meeste mensen. Om te gaan beleggen hoef je helemaal niet slim te zijn, maar wel gedisciplineerd.

In begrijpelijke taal kan je als beginnende belegger met dit boek de eerste stappen zetten in de aandelenmarkt. Leren beleggen met dit boek is leuk en eenvoudig.

Lezers krijgen door het boek een duidelijker beeld over beleggen en kunnen ook in de praktijk aan de slag.

Iedereen belegger (Pierre Huylenbroeck) boek

12. Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen (Fred Hendriks)

Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen staat op nummer 12 in deze lijst van de beste boeken over beleggen voor beginners, maar is absoluut het lezen waard!

Net zoals het boek op plaats 9, stipt dit boek ook aan dat adviezen van banken en vermogensbeheerders zorgen voor hoge kosten en meer verlies over je vermogen.

In Amerika keren veel beursgenoteerde bedrijven en fondsen een veel hogere dividend uit dan in Nederland. Waarom zou je hier als Nederlander geen gebruik van maken?

Dit boek leert je een bewezen strategie aan die je kan gebruiken bij het beleggen in Amerikaanse bedrijven en fondsen die veel dividend uitkeren. Op deze manier kan je een mooi rendement behalen op je vermogen.

Lezers zijn erg tevreden over het boek en kunnen met de opgedane kennis gaan beleggen in Amerikaanse hoogdividend-aandelen.

Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen (Fred Hendriks) boek

Meer beleggingsboeken voor beginners + extra leestips

Hierboven heb je de 12 beste boeken over beleggen voor beginners gezien. Leren beleggen met één of meerdere van deze boeken is voor beginners echt aan te raden.

Naast de 12 beste beleggingsboeken hierboven zijn er natuurlijk nog meer goede beleggingsboeken voor beginners. Op Bol.com vind je nog meer goede beleggingsboeken voor beginners, ook in het Engels.

Een extra leestip is het artikel “10 aanbevolen boeken door Warren Buffett”. We hebben het al over de beste belegger ter wereld gehad en zijn aanbevolen boeken zijn zeker het lezen waard. Jij wil toch ook leren beleggen als Warren Buffett en kennis opdoen die hem heeft geholpen om zo’n groot vermogen op te bouwen?

“De beste crypto boeken” is een andere leestip. Steeds meer mensen gaan beleggen in cryptocurrencies. Het is interessant om meer over bitcoin en andere cryptocurrencies te leren, wat de techniek erachter is en hoe je erin investeert en er eventueel mee kan traden.

Tot slot raden we je het artikel “Top 10 vastgoed boeken Nederland en België + buitenland!” aan. Investeren in vastgoed is een mooie manier om een passief inkomen op te bouwen en het is minder lastig dan je denkt.

Hopelijk ga je aan de slag met één of meerdere van de 12 beste bovenstaande boeken over beleggen voor beginners en gaat je vermogen groeien!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie