De beste Nederlandse boeken ooit (Top 10)

Wil je weten wat de beste Nederlandse boeken zijn? In deze top 10 van beste Nederlandse boeken ooit ga je dat ontdekken! De beste boeken van de Nederlandse literatuur en schrijvers komen voorbij. Het is leuk om de Nederlandse literatuurgeschiedenis in te duiken. Voor iedereen staan er wel leuke Nederlandse boeken tussen. Lees lekker verder en ontdek bekende en klassieke Nederlandse boeken!

Hoe bepalen wij de beste Nederlandse boeken ooit?

In dit geval hebben wij deze top 10 van beste Nederlandse boeken ooit niet zelf bepaald. Dit is namelijk al voor ons gedaan.

In 2007 hielden NPS en NRC Handelsblad een verkiezing over de beste Nederlandstalige literaire werken aller tijden. Uit ongeveer 6500 stemmen is daar een top 10 uitgekomen.

In deze top 10 staan veel bekende Nederlandse boeken en klassiekers. De beste Nederlandse literatuur (van vroeger) komt voorbij en daarom duik je als het ware ook de Nederlandse literatuurgeschiedenis in.

Veel schrijvers van de boeken zal je wel kennen of van gehoord hebben. De meeste schrijvers in deze top 10 behoren tot de beste Nederlandse schrijvers ooit.

De top 10 die uit de verkiezing van de NPS en NRC Handelsblad is gekomen, zie je hieronder.

Top 10 van beste Nederlandse boeken ooit

Van elk boek uit deze top 10 van beste Nederlandse boeken ooit zie je het jaartal van de eerste uitgave en een korte beschrijving. Via de blauwe knoppen zijn de boeken eenvoudig te bestellen op Bol.com.

1. De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch)

Eerste uitgave: 1992

De ontdekking van de hemel werd door Harry Mulisch zelf gezien als zijn grootste en belangrijkste werk. Het is zelfs het beste Nederlandse boek ooit geworden!

Het boek is een totaalroman. Alle thema’s en obsessies van het werk van Harry Mulisch komen bij elkaar. Het is een dikke pil van 936 bladzijdes, dus je moet er wel even goed voor gaan zitten.

In het verhaal moet een engel van zijn chef “het testimonium” terugbrengen naar de hemel. Het voorwerp bevindt zich op aarde tussen de mensen. Hij verbindt mensenlevens met elkaar om zijn doel te bereiken.

Harry Mulisch behoort tot de beste Nederlandse schrijvers ooit en dat is absoluut in dit boek terug te zien. Alle Nederlandse literatuurliefhebbers zouden dit bekende en klassieke Nederlandse boek moeten lezen!

De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch) boek

2. Het huis van de moskee (Kader Abdolah)

Eerste uitgave: 2005

Het boek Het huis van de moskee is een pareltje en hoort niet voor niks bij de beste Nederlandstalige literatuur. Vijf jaar lang heeft Kader Abdolah aan het boek gewerkt.

Het verhaal gaat over een cruciale periode in de Iraanse geschiedenis. De ontwikkeling van de radicale islam komt erin voor. In veel landen is dat nu ook aan de gang.

Senedjan is een Iraanse provincieplaats en daar staat een huis dat vastzit aan de moskee. Shahbal moet zijn oom Aga Djan, het hoofd van de moskee, opvolgen en staat wel open voor moderne westerse invloeden. Door de opkomst van de militante islam in Iran wordt dat echter een moeilijk verhaal.

Door het boek krijg je meer kennis over de Arabische cultuur, de islam en een belangrijke periode in de Iraanse geschiedenis. Veel lezers zijn erg onder de indruk en raden het anderen ook aan.

Het huis van de moskee (Kader Abdolah) boek

3. Max Havelaar (Multatuli)

Eerste uitgave: 1860

Max Havelaar is één van de beste en belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur. Veel Nederlanders hebben het boek al gelezen, jij ook?

In 1860 schreef Eduard Douwes Dekker het boek onder het pseudoniem Multatuli. Hij was een ambtenaar uit Nederlands-Indië en kwam op voor de onderdrukte Javanen.

Het gaat vooral over de situatie in Nederlands-Indië, waar de schrijver zelf heeft meegemaakt hoe corrupt het er daar aan toe gaat en de plaatselijke bewoners zijn daar het slachtoffer van. Met dit boek wilde hij een klacht indienen tegen dit Nederlandse beleid.

Max Havelaar is nu het merk geworden voor fairtrade producten. Dat laat zien hoeveel indruk het verhaal heeft gemaakt. Het is een pronkstuk uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en een musthave volgens de lezers.

Max Havelaar (Multatuli) boek

4. Hersenschimmen (Bernlef)

Eerste uitgave: 1984

Hersenschimmen is een boek dat gaat over dementie. Dementie is volksziekte nummer 1 in Nederland. Ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt dementie. Daarom spreekt het boek ook zo aan.

De hoofdpersoon in deze roman Martin Klein wordt langzaam dementer. Hij heeft steeds minder momenten van helderheid en keert in zijn gedachten meer terug naar het verleden.

Zijn omgeving begrijpt niet goed wat er precies aan de hand is. Op heldere momenten is Martin Klein bang en schaamt zich voor zijn gedrag. Uiteindelijk komt hij in een inrichting terecht.

Dit bekende Nederlandse boek heeft ervoor gezorgd dat mensen beter begrijpen wat er in het hoofd van iemand met dementie omgaat. Vrijwel iedereen in Nederland krijgt zelf of in zijn omgeving wel te maken met dementie en daarom is het zo waardevol om dit boek te lezen. Het artikel “De 20 beste boeken over dementie en alzheimer” is ook een aanrader.

Hersenschimmen (Bernlef) boek

5. De donkere kamer van Damokles (Willem Frederik Hermans)

Eerste uitgave: 1958

De donkere kamer van Damokles is het eerste boek van Willem Frederik Hermans in deze top 10 van beste Nederlandse boeken ooit. Hij behoort ook tot de beste Nederlandse schrijvers ooit.

Henri Osewoudt is een sigarenhandelaar in Voorschoten en heeft geen leuke jeugd achter de rug. Hij is de hoofdpersoon in het verhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt hij in aanraking met de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt.

Hij krijgt gevaarlijke opdrachten van Dorbeck en die voert hij uit. Na de bezetting ziet iedereen Henri Osewoudt als landverrader. Hij kan Dorbeck niet meer vinden. Heeft Dorbeck wel ooit bestaan en misschien is Henri Osewoudt wel zelf verantwoordelijk voor zijn daden?

Het boek is een echte klassieker in de Nederlandse literatuur. Volgens lezers is het voor iedereen die ook maar iets met de Nederlandse literatuur heeft een absolute aanrader. Het mooie is dat er ook een diepere gedachte achter zit.

De donkere kamer van Damokles (Willem Frederik Hermans) boek

6. Nooit meer slapen (Willem Frederik Hermans)

Eerste uitgave: 1966

Nooit meer slapen is het tweede boek van Willem Frederik Hermans in deze top 10. Dit boek laat ook weer zien wat voor geweldige schrijver hij is.

Alfred Issendorf is 25 jaar oud en net afgestudeerd als geoloog. Hij gaat mee op een wetenschappelijk reis naar Finnmark, helemaal in het noorden van Noorwegen. Daar hoopt hij meteorieten te vinden.

De wetenschappelijke reis loopt uit op een fiasco en hij vraagt zich af waarom hij deze reis eigenlijk is begonnen. In plaats van een wetenschappelijke reis wordt het een overlevingstocht.

Het boek is een prachtige aanvulling voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Lezers zinken helemaal weg in het boek en zijn onder de indruk van dit prachtige stuk literatuur.

Nooit meer slapen (Willem Frederik Hermans) boek

7. Het bureau (J. J. Voskuil)

Eerste uitgave: 1996

Het bureau is een zevendelige romanserie en het zijn hele leuke Nederlandse boeken. Voor veel mensen op kantoor in Nederland zal het een herkenning zijn.

De boeken gaan namelijk over de periode waarin de schrijver werkte op het Meertens Instituut, tussen 1957 en 1987. Maarten Koning is het alter ego van J. J. Voskuil en is tevens de hoofdpersoon.

De belevenissen en sociale contacten van Maarten Koning op zijn werkplaats worden gedetailleerd beschreven. De personages in het boek zijn gebaseerd op echte personen.

De romanserie hoort echt thuis in deze top 10 van beste Nederlandse boeken ooit en is volgens velen een echt meesterwerk. Door de realistische schrijfstijl leven de lezers erg mee.

Het bureau 1 - Meneer Beerta (J. J. Voskuil) boek

8. De uitvreter – Titaantjes – Dichtertje – Mene Tekel (Nescio)

Eerste uitgave: 1911

De uitvreter – Titaantjes – Dichtertje – Mene Tekel zijn vier verhalen van Nescio. Jan Hendrik Frederik Grönloh is de originele naam van de schrijver. Aan het bundeltje De uitvreter – Titaantjes – Dichtertje werd pas in 1956 Mene Tekel toegevoegd.

De verhalen van Nescio zijn een protest tegen de maatschappij. Verschillende personages verzetten zich tegen de maatschappij en streven andere idealen na.

Opvallend is dat het met veel personages niet goed afloopt. Nescio zelf was ook een idealist, maar had zich wel neergelegd bij de plichten van de moderne maatschappij. Zijn gedachten komen goed terug in de verhalen.

De verhalen zijn absolute pareltjes uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Volgens vele lezers moet je deze wonderbaarlijke klassieker onder de Nederlandse boeken echt lezen. Je zal verliefd worden op de schrijfstijl van Nescio.

De uitvreter - Titaantjes - Dichtertje - Mene Tekel (Nescio) boek

9. De avonden (Gerard Reve)

Eerste uitgave: 1947

De avonden is één van de meest bekende boeken uit de Nederlandse literatuur. Volgens sommige Nederlandse literatuurliefhebbers is Gerard Reve de beste Nederlandse schrijver ooit.

Het boek beschrijft goed hoe saai het leven in Nederland was in de naoorlogse jaren. De 23-jarige Frits van Egters is de hoofdpersoon in het verhaal en probeert iets van het leven te maken, maar het lukt hem niet echt.

In 10 hoofdstukken worden 10 dagen uit het leven van Frits van Egters beschreven. Er gebeurt eigenlijk niet zo heel veel, maar je voelt goed de gevoelens en gedachten waar Gerard Reve toendertijd als 23-jarige man mee zat.

Veel lezers vinden het een briljant boek en zien het als een meesterwerk. Het knappe is dat er in feite niet zo heel veel gebeurt, maar het verhaal de mensen toch blijft boeien.

De avonden (Gerard Reve) boek

10. Publieke werken (Thomas Rosenboom)

Eerste uitgave: 1999

Publieke werken is alweer het laatste boek in deze top 10, maar zeker ook het lezen waard! De twee huisjes uit deze historische roman zijn nu nog te zien in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel.

Het verhaal speelt zich af rond 1888 en begint met de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder. In de krant leest hij dat op de plek van zijn huis een NV Victoria Hotel een groot hotel wil bouwen. Hij ziet mooie kansen om uitgekocht te worden.

Dan richt het verhaal zich op de oude apotheker Christof Anijs, Vedders neef. Door concurrentie van een andere apotheker verlegt Christof Anijs zijn ambitie naar de medemens. Hij gaat geneesmiddelen uitdelen en stelt diagnoses onder turfstekers.

Een Joodse familie die contact heeft met Christof Anijs behoort tot de armoedige veenwerkers en ze willen een oude viool verkopen, daardoor komen de neven weer met elkaar in contact. Ze besluiten om de veenwerkers een betere toekomst te bieden met het geld van het verkochte huis. Deze toekomst ligt in Amerika.

Voor lezers is het een prachtig en meeslepend boek. Het is geweldig om dit boek te lezen in combinatie met een bezichtiging van het Victoria Hotel in Amsterdam.

Publieke werken (Thomas Rosenboom) boek

Nog meer goede, leuke en bekende Nederlandse boeken van de beste Nederlandse schrijvers + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 van beste Nederlandse boeken ooit gezien. De beste boeken van de Nederlandse literatuur en schrijvers staan in deze top 10.

De Nederlandse literatuurgeschiedenis komt hier als het ware weer tot leven. Waarschijnlijk heb je een aantal van de Nederlandse klassiekers wel herkend onder de boeken in deze top 10.

Wil je toch nog verder kijken naar meer goede, leuke en bekende Nederlandse boeken van de beste Nederlandse schrijvers? Op Bol.com vind je er nog meer als je goed zoekt!

Wellicht zijn de onderstaande artikelen ook interessant voor je:

Ken je zelf nog Nederlandse boeken die absoluut gelezen moeten worden? Laat het dan in een reactie weten.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie