10 boeken die je absoluut gelezen moet hebben! (Must-read boeken)

Je gaat hier een mooie lijst vinden van 10 boeken die je absoluut gelezen moet hebben (Must-read boeken) voor zowel mannen als vrouwen. Vele mensen vragen zich af “Welk boek moet ik lezen?”. Hier staat gegarandeerd een goed boek voor je tussen en ga je meer inspiratie opdoen. Je komt verschillende genres tegen. Ook staan er twee Nederlandse boeken tussen die je echt gelezen moet hebben. Deze lijst bevat allemaal boeken die je leven kunnen veranderen. Je gaat op een andere manier kijken naar het leven en je kan jezelf ontwikkelen. Lees snel verder!

Welk boek moet ik lezen?

Dit is een goede en lastige vraag. Er zijn namelijk zoveel boeken verkrijgbaar en daardoor zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Ook zijn er veel verschillende genres.

Het is in ieder geval goed dat je aan deze vraag denkt, want lezen heeft veel voordelen, zoals het scherp houden van je geest, verrijken van kennis en het verbeteren van je woordenschat.

Het is goed om een boek te lezen die je leven echt kan veranderen. Levensveranderende boeken heb je persoonlijk echt wat aan. Het kan je leven beïnvloeden op een positieve manier.

Daarom hebben we in de onderstaande lijst met 10 boeken die je gelezen moet hebben (Must-read boeken) voor zowel mannen als vrouwen alleen boeken staan waar je echt wat aan hebt en je leven kunnen veranderen in positieve zin.

Dit zijn dus de boeken die je eigenlijk “moet” lezen. Niks moet natuurlijk, maar je zou er wel goed aan doen om één of meerdere van de onderstaande boeken te lezen.

De ultieme lijst van 10 boeken die je gelezen moet hebben (Must-read boeken)

Hieronder staat de ultieme lijst van 10 boeken die je gelezen moet hebben (Must-read boeken) voor zowel mannen als vrouwen. Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de linkjes en blauwe knoppen.

Van veel boeken zijn zowel de Engelse als de Nederlandse versie eenvoudig te bestellen.

1. Het achterhuis (Anne Frank)

Genre: Oorlog en verzet, biografie

Vrijwel iedereen heeft weleens over het dagboek van Anne Frank gehoord. Het achterhuis is de naam van dit wereldberoemde dagboek. Dit is echt een (Nederlands) boek dat je gelezen moet hebben!

In het dagboek beschrijft Anne Frank wat ze allemaal meemaakte in de Tweede Wereldoorlog. In de periode van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 hield ze dit dagboek bij.

Er kunnen wijze lessen uit dit boek gehaald worden. Onder andere dat leven in vrijheid niet iets normaals is en dat je daar dankbaar voor moet zijn als je dat hebt.

Ook is het belangrijk voor vele generaties die dit dagboek gaan lezen om te waken dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren.

The Diary of a Young Girl is de Engelse versie van dit dagboek. De lezers vinden het echt een indrukwekkend verhaal en het zal altijd bij hun blijven.

Het achterhuis (Anne Frank) boek

2. The Alchemist (Paulo Coelho)

Genre: Roman, fictie

The Alchemist hoort bij de must-read boeken die je leven kunnen veranderen. Volgens verschillende bronnen is dit boek wereldwijd zelfs meer dan 150 miljoen keer verkocht.

Het verhaal gaat over de jonge schaapherder Santiago. Hij heeft meerdere malen gedroomd over een schat in de piramiden van Egypte. Hij wil de schat vinden en gaat op reis.

Op reis ontmoet hij vele mensen, waaronder de alchemist. Tijdens zijn reis leert Santiago belangrijke levenslessen, waardoor hij dichter bij zichzelf en zijn schat komt.

In het boek komen veel belangrijke levenslessen voorbij waar je van kan leren. Hieronder staan enkele belangrijke levenslessen uit het boek:

 • Sta vaker op dan je gevallen bent. Stop dus nooit bij tegenslag, maar ga altijd door.
 • Als je naar je hart luistert, zal je rijkdom vinden. Doe bijvoorbeeld wat je leuk vindt en ga met personen om waar je om geeft en die goed voor je zijn.
 • Op elk moment van je leven ben je in staat om je dromen te volgen.
 • Liefde moet je er niet van weerhouden om je dromen na te jagen. Word je bijvoorbeeld niet ondersteund door je geliefde of vrienden? Ga dan bij jezelf te rade of je bij hen moet blijven.
 • Wanneer je iets echt wil en met volle overgave doet, dan zal je zien wat voor mooie kansen er voor je liggen.

De alchemist is de Nederlandse vertaling van dit boek. Vele miljoenen mensen hebben veel geleerd van de mooie levenslessen uit dit boek en zijn geïnspireerd geraakt.

The Alchemist (Paulo Coelho) boek

3. Rich Dad Poor Dad (Robert T. Kiyosaki)

Genre: Non-fictie

Rich Dad Poor Dad is een boek dat eigenlijk iedereen moet lezen. Iedereen wil toch financieel goed voor zichzelf zorgen en dat het inkomen toeneemt?

In het boek leert Robert T. Kiyosaki je hoe rijke en arme mensen aan hun geld komen. Arme mensen werken voor hun geld en rijke mensen laten het geld voor hun werken.

Wil jij ook het geld voor je laten werken? Dan is het zeker een aanrader om dit levensveranderende boek aan te schaffen. Je leert een gezonde financiële situatie voor jezelf creëren. Dit kan je ook je kind(eren) meegeven.

De Nederlandse versie van het boek is Rijke pa arme pa. Vele mensen wereldwijd hebben veel geleerd van dit boek en hebben een gezonde financiële situatie voor zichzelf gecreëerd.

Rich Dad Poor Dad (Robert T. Kiyosaki) boek

4. 1984 (George Orwell)

Genre: Toekomstroman, politiek

Het boek 1984 is voor het eerst gepubliceerd in 1949. Het is bijzonder dat George Orwell zijn tijd ver vooruit was en uit het boek kunnen belangrijke lessen worden gehaald.

Hij beschrijft in verhaalvorm hoe de westerse wereld er in 1984 uitziet. De overheden trekken steeds meer macht naar zich toe en vrijheden van mensen worden afgepakt.

Dit must-read boek laat je beseffen dat vrijheid heel belangrijk is en dat overheden dat af kunnen pakken. Als overheden te ver gaan, is het de taak aan de burgers om dat te constateren en in te grijpen. Hoe meer mensen hun vrijheid serieus nemen, hoe minder de overheid kan doen.

Er is ook een Nederlandse versie van het boek met dezelfde titel, namelijk 1984. Veel lezers vinden het verbazingwekkend wat voor gelijkenissen het boek vertoont met de huidige maatschappij en zijn beter voorbereid op wat kan komen in de toekomst.

1984 (George Orwell) boek

5. De Kleine Prins (Antoine de Saint-Exupéry)

Genre: Sprookje

Je zal vast weleens van het boek De Kleine Prins gehoord hebben? Wereldwijd is het boek razendpopulair en er zijn momenteel al meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht.

In het verhaal is een piloot de verteller. Hij ontmoet de kleine prins na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn. De kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en over andere planeten die hij bezoekt en hun aparte bewoners.

Eigenlijk is het een kinderboek, maar er staan veel tijdloze levenslessen in waar volwassenen ook veel aan hebben. Hier zie je enkele levenslessen uit het boek:

 • Beoordeel anderen niet op hun woorden, maar op wat ze doen.
 • De belangrijkste dingen in het leven zie je niet met je ogen, maar met je hart.
 • Niemand kijkt naar de sterren zoals jij dat doet. Iedereen kijkt er op een andere manier naar.
 • Alle volwassenen waren ooit kinderen, maar alleen een paar herinneren het zich.

De Engelse versie heet The Little Prince. Dit levensveranderende boek is voor kinderen vooral een geweldig sprookje, maar veel volwassenen halen er waardevolle levenslessen uit.

De Kleine Prins (Antoine de Saint-Exupéry) boek

6. Think and Grow Rich (Napoleon Hill)

Genre: Non-fictie

Think and Grow Rich werd voor het eerst gepubliceerd in 1937. Toch zijn de wijsheden in dit boek nog steeds actueel. Er zijn wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

Meer dan 20 jaar lang heeft Napoleon Hill onderzoek gedaan naar rijke en succesvolle mensen om te ontdekken wat ze allemaal gemeen hebben. Daar zijn 13 principes uit ontstaan die jij ook kan volgen om rijk en succesvol te worden.

Enkele voorbeelden van de principes uit het boek zijn:

 • Desire: Heb een doel waar je echt diep naar verlangt. Het wordt op deze manier een obsessie om je doel te behalen.
 • Faith: Geloof erin dat jij je doel kan behalen.
 • Specialized knowledge: Stop nooit met leren en blijf je geest uitdagen. Met gespecialiseerde kennis kan je meer waarde geven aan je klanten dan je concurrenten.
 • Persistence: Geef niet op als je tegenslagen hebt. Dit hoort bij het leven. Ga door en probeer het op een andere manier.

De Engelse versie heet ook Think and Grow Rich. Het is echt een boek dat je leven kan veranderen. Voor veel mensen heeft het boek een positieve invloed op hun leven gehad.

Think and Grow Rich (Napoleon Hill) boek

7. Little Women (Louisa May Alcott)

Genre: Roman, familie

Voor vrouwen is Little Women absoluut een boek dat je gelezen moet hebben. In 1868 en 1869 is het boek uitgebracht in twee delen. In 1880 werd het als één boek uitgebracht.

Het verhaal gaat over de vier zussen Meg, Jo, Beth en Amy March. Vader is naar de burgeroorlog en ze wonen met hun moeder. Ze hebben het niet makkelijk en zijn arm, maar proberen er toch het beste van te maken en hun weg te vinden in de maatschappij en in de liefde.

Er staan mooie levenslessen in deze roman. Enkele voorbeelden zijn:

 • Om ergens de beste in te zijn, is meer nodig dan alleen talent.
 • Een eenvoudig leven hoeft niet altijd zinloos te zijn.
 • Beoordeel een boek niet op zijn kaft.
 • Teveel van alles kan slecht voor je zijn.
 • Familie is het belangrijkste dat er is.

Onder moeders vleugels is de Nederlandse vertaling van het boek. Volgens vele lezers hoort deze klassieker in je boekenkast te staan en kan je echt leren van de mooie levenslessen.

Little Women (Louisa May Alcott) boek

8. Hersenschimmen (Bernlef)

Genre: Roman

Hersenschimmen is het tweede Nederlandse boek in deze lijst dat je absoluut gelezen moet hebben. Het is misschien een onverwachts boek in deze lijst, maar het is wel één van de beste Nederlandse boeken ooit.

Het verhaal gaat over Maarten Klein die steeds meer begint te dementeren. Zijn geheugen gaat steeds verder achteruit en zijn omgeving vraagt zich af wat er aan de hand is.

Je krijgt door het verhaal een heel goed beeld van wat iemand met dementie doormaakt. Daardoor begrijp je dementerende personen beter en kan je er beter mee omgaan.

Vrijwel iedereen krijgt in zijn omgeving te maken met dementerende familieleden of bijvoorbeeld vrienden. Het is een goede levensles als je begrijpt wat zo’n persoon doormaakt en daardoor beter met de situatie kan omgaan.

Steeds meer mensen lijden aan dementie en lezers zijn daarom erg dankbaar voor dit boek. Van jong tot oud lezen het boek en krijgen een beter beeld over dementie.

Hersenschimmen (Bernlef) boek

9. Pride and Prejudice (Jane Austen)

Genre: Streekroman

Voor vrouwen is Pride and Prejudice ook een boek dat je gelezen moet hebben. In 1813 is het boek voor het eerst gepubliceerd.

Het verhaal gaat over vijf zussen die uit de Engelse middenklasse komen. Het speelt zich af rond de wisseling van de 18e naar de 19e eeuw. Alle zussen zijn nog ongetrouwd. Het is wel de bedoeling dat ze met welvarende mannen gaan trouwen.

Dan komen er twee welgestelde mannen vlakbij de zussen wonen. Mr. Darcy is één van hen. Elizabeth is één van de zussen en maakt uiteindelijk kennis met hem. Elizabeth moet haar vooroordelen overwinnen en Mr. Darcy zijn trots opzij zetten. Gaan ze uiteindelijk trouwen?

Er kunnen belangrijke levenslessen uit het boek gehaald worden. Hieronder enkele mooie voorbeelden:

 • Laat je niet teveel leiden door eerste indrukken.
 • Je kan veel leren over een man door de manier waarop hij zijn zus behandelt.
 • Als vrouw zijnde moet je nooit een onrespectvolle man tolereren, hoe rijk hij ook is.
 • Maak geen belangrijke levenskeuzes om de zenuwen van je moeder in bedwang te houden.

Trots en vooroordeel is de Nederlandse vertaling van het boek. Miljoenen lezers wereldwijd vinden het een prachtig klassiek boek en halen er mooie levenslessen uit.

Pride and Prejudice (Jane Austen) boek

10. The Kite Runner (Khaled Hosseini)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Genre: Drama, historische fictie

The Kite Runner is het laatste boek uit deze mooie lijst, maar hoort zeker ook bij de must-read boeken! In Nederland zijn er miljoenen exemplaren van het boek verkocht.

De twee vrienden Amir en Hassan groeien samen op in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Amir hoort bij de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan bij de arme Hazaren.

Amir verraadt zijn beste vriend Hassan. Hij vlucht met zijn vader naar de Verenigde Staten na de Russische inval. Door een familiegeheim keert hij later terug naar Afghanistan en probeert zijn schuld jegens Hassan in te lossen.

Het boek bevat mooie levenslessen waar iedereen van kan leren. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • Bevrijd jezelf zo snel mogelijk van spijt.
 • Jezelf vergeven is één van de moeilijkste dingen die iemand kan doen.
 • Onderdrukte emoties vinden altijd weer hun weg naar de oppervlakte.
 • Ondanks alle fouten die je hebt gemaakt, kan je er altijd voor kiezen om weer een goed mens te zijn.

De vliegeraar is de Nederlandse versie van het boek. Het hoort bij de boeken die je leven kunnen veranderen. Veel lezers zijn geraakt door het boek.

The Kite Runner (Khaled Hosseini) boek

Meer must-read boeken + andere aanraders

Hierboven heb je een lijst van 10 boeken gezien die je absoluut gelezen moet hebben (Must-read boeken) voor zowel mannen als vrouwen. Ook staan er twee prachtige Nederlandse boeken bij die je gelezen moet hebben.

Als jij je afvraagt “Welk boek moet ik lezen?”, dan staat er in deze lijst gegarandeerd een boek voor je tussen. Het zijn levensveranderende boeken, dus iedereen heeft er echt iets aan.

Wil je toch nog verder kijken naar meer must-read boeken die je leven kunnen veranderen? Dan zijn er op Bol.com andere pareltjes te vinden.

Wellicht zijn de volgende artikelen interessant voor je om te lezen:

Weet jij nog boeken die mensen absoluut moeten lezen? Dan horen we dat graag hieronder in een reactie.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

1 gedachte over “10 boeken die je absoluut gelezen moet hebben! (Must-read boeken)”

Plaats een reactie