In deze top 11 van beste boeken over ADD staan boeken voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen. Je leert onder andere meer over (hoe je kan leven met) ADD en hoe je kan omgaan met mensen in je omgeving die ADD hebben. Er staan dus voor ADD’ers en niet-ADD’ers goede boeken tussen. Ook de ADD ervaringsverhalen in sommige boeken hieronder zijn erg interessant en zullen voor veel ADD’ers herkenbaar zijn. Eerst gaan we kort kijken naar wat nou eigenlijk het verschil is tussen ADD en ADHD. Lees lekker verder!
Wat is het verschil tussen ADD en ADHD?
Bij de afkorting ADD valt het op dat er geen H staat tussen de twee D’s. zoals bij ADHD. ADHD staat voor “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. En ADD staat voor “Attention Deficit Disorder”.
“Hyperactivity” ontbreekt dus bij ADD. Dit betekent dat mensen met ADD niet hyperactief zijn. ADD’ers hebben wel een vol hoofd en weinig concentratievermogen, maar zijn rustig qua gedrag.
De hyperactiviteit is dus het grootste verschil tussen ADD en ADHD. Doordat ADD’ers zich minder fysiek uiten, wordt meestal pas op latere leeftijd ontdekt dat iemand ADD heeft.
Top 11 beste boeken over ADD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen
Hier staat de top 11 van beste boeken over ADD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen. Voor iedereen die zelf ADD heeft of er in zijn/haar omgeving mee heeft te maken, staat er wel een goed boek bij.
De boeken zijn via de blauwe knoppen eenvoudig bij Bol.com te bestellen.
1. Druks (Francien Regelink)
Druks is volgens ons het beste boek over ADD. Eigenlijk gaat het boek over ADD en ADHD. Francien Regelink vertelt wat AD(H)D is en deelt haar ADD ervaringsverhalen.
Bij een eerste ontmoeting met Francien vragen mensen zich af of ze haar pilletje al heeft geslikt, want ze kan nogal druk zijn. Dit komt door haar AD(H)D.
Francien legt uit dat AD(H)D meer is dan alleen maar druk zijn. Interessant zijn haar ADD ervaringsverhalen, waarin ze bijvoorbeeld vertelt waarom het een uitdaging is om boodschappen te doen en waarom ze onder de brandtrap werkt op kantoor.
Veel ADD’ers vinden erg veel herkenning in het boek. Het blijkt maar weer dat je niet de enige bent. Ook is het boek interessant om over ADD bij een vrouw te lezen, dat kan namelijk weer anders werken dan bij mannen.
Druks 2 is ook beschikbaar.
2. Het verstrooide brein (Gabor Maté)
Gabor Maté is zelf een ADD’er en weet hoe het is om ermee te leven. Hij is dus de ideale man om Het verstrooide brein te schrijven.
Door het boek ga je ADD beter begrijpen en leren hoe je ermee om moet gaan. Zowel voor degene die ADD heeft als degene die iemand kent met ADD is het handig.
Bijvoorbeeld ouders kunnen hun kind met ADD beter begrijpen en volwassenen gaan zichzelf beter begrijpen. Het ontbrekende puzzelstukje valt op zijn plaats.
Lezers vinden het boek een aanrader voor iedereen die zelf ADD heeft of te maken heeft met ADD. De kennis die Gabor Maté deelt in het boek is erg waardevol.
3. Leven met ADD (Sterre Hunvie)
De titel, Leven met ADD, zegt al een hoop. Hoe ga je met ADD om in het dagelijks leven? In het boek staan veel tips voor kinderen en volwassenen die leven met ADD.
De negatieve kanten van ADD zijn onder andere dat je chaotisch, snel afgeleid en dromerig bent. Echter zijn ADD’ers vaak ook creatief. Je leest hoe je hier mee om kan gaan in het dagelijks leven.
Sterre Hunvie leeft met haar man en zoon die allebei ADD hebben. Als gezin hebben ze een manier gevonden om met ADD te leven. Hier kan je veel van leren en inspiratie uit halen.
Volgens lezers is het boek een grote aanrader voor iedereen met ADD of als je ermee te maken hebt. De tips zijn goed toe te passen en de ADD ervaringsverhalen zorgen voor herkenning.
4. ADD (Ans Ettema-Essler)
Het boek ADD maakt duidelijk dat ADD en ADHD iets verschillends is. Veel ADD’ers worden behandeld alsof ze zelf ook hyperactief zijn, maar dat is niet het geval.
Ans Ettema-Essler bespreekt een aantal verschillen tussen ADD en ADHD. Het is goed dat het boek niet alleen ingaat op de problemen die iemand met ADD heeft, maar ook kijkt naar de talenten van een ADD’er.
Je krijgt in de gaten dat je ADD niet mag scharen onder ADHD. Als ADD’er leer je omgaan met de problemen die je ervaart en de mogelijkheden die je hebt.
Veel lezers vinden dit boek een mooie manier om kennis te maken met ADD. Voor zowel ADD’ers als niet-ADD’ers is het een goed boek om een duidelijk beeld van ADD te krijgen.
5. Het ADD-syndroom (Thomas E. Brown)
Het ADD-syndroom geeft je een nieuwe kijk op ADHD/ADD. Op basis van voorbeelden in het boek van de invloed die ADD dagelijks heeft op kinderen, pubers en volwassenen krijg je een nieuw inzicht.
Je krijgt onder andere praktische informatie over behandelingen. De informatie is wetenschappelijk onderbouwd. Je komt meer te weten over ADD en wat voor aandachtsproblemen daarbij komen kijken.
ADD is meer dan alleen snel afgeleid en dromerig zijn. Het boek is geschreven voor ADD’ers, hulpverleners, leerkrachten, familieleden en iedereen die geïnteresseerd is om meer over ADD te leren.
Voor veel ADD’ers gaat er door dit boek een wereld voor hun open. De wetenschappelijk onderbouwde informatie vinden lezers erg fijn. Je gaat ADD echt begrijpen.
6. Opvoedwijzer ADD & ADHD (Edward Hallowell en Peter Jensen)
Het boek Opvoedwijzer ADD & ADHD focust zich op de sterke punten van kinderen met ADD of ADHD in plaats van wat er allemaal mis kan gaan. Edward Hallowell en Peter Jensen zijn psychiater en hebben ook ADD.
Je kan het beste uit je kind halen door op de sterke punten te focussen. Door het boek leer je dat thuis of op school te doen. Kinderen kunnen onder andere ook een sterker zelf- en sociaal bewustzijn ontwikkelen met behulp van een 5 stappenplan.
Veel ouders en leerkrachten vinden dit boek over ADD inspirerend en houden van de positieve benadering. De tips in het boek zijn goed toepasbaar in de praktijk.
7. ADDaisy (Tirtsa Ehrlich)
ADDaisy is een nuttig boekje voor kinderen in de basisschoolleeftijd die ADD hebben. Kinderen met en zonder ADD leren beter wat het is. Er ontstaat meer begrip.
Daisy is negen jaar en zit in groep 4 van de basisschool. Helaas is ze blijven zitten, omdat ze niet zo goed kon opletten. Ze legt uit wat ADD is en geeft 10 tips om ermee om te gaan.
Voor kinderen, ouders en kindertherapeuten is het een bruikbaar boekje. Kinderen en ouders vinden veel herkenning. Sommige kinderen houden zelfs een boekenbeurt over het boek, om te zorgen voor meer begrip in de klas.
8. Wonderlijke wazigheid (Tirtsa Ehrlich)
Wonderlijke wazigheid is een ander boek van Tirtsa Ehrlich in deze top 11 van beste boeken over ADD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen. Dit boek richt zich op jongeren en jongvolwassenen.
Tirtsa Ehrlich is een ervaren psycholoog en heeft veel kennis van AD(H)D. Ze kan als geen ander over ADD vertellen. In het boek leer je dat ADD niet hetzelfde is als ADHD.
Je komt erachter wat ADD precies is en hoe je ermee omgaat. Onder andere het volgende komt ook aan bod:
- Behandeling van ADD
- Tips en trucs voor jongeren, ouders en leerkrachten voor thuis en op school in het dagelijks leven
- ADD ervaringsverhalen en tips over verschillende onderwerpen, zoals ADD en werken, de liefde en een rijbewijs halen
Jongeren, ouders en leerkrachten vinden het een fijn boek met nuttige informatie en handige praktische tips. In gewone mensentaal leer je meer over ADD.
9. AD(H)D – Wat doe je daarmee?! (Corine Lancel)
Stel je hebt ADD of iemand in je omgeving heeft ADD, wat doe je daar dan mee? Het boek AD(H)D – Wat doe je daarmee?! geeft duidelijkheid.
Jongeren met AD(H)D kunnen iedere dag wel tegen uitdagingen aanlopen. In het boek staan mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen die jongeren hebben.
Ook krijgen mensen in de omgeving van een ADD’er de kennis om betere ondersteuning te bieden, zowel thuis als op school. De tips in het boek kan je gelijk toepassen in het dagelijks leven.
Jongeren met ADD, ouders, leerkrachten en verzorgers vinden het een goed praktisch boek met heldere informatie. Veel lezers hadden gewild dat ze eerder over het boek wisten.
10. Chaos in je hoofd (Anneke Eenhoorn)
Chaos in je hoofd staat vol met herkenbare ADD ervaringsverhalen en tips voor en door pubers die AD(H)D hebben. Je leert meer over AD(H)D en hoe je ermee omgaat.
Heb je bijvoorbeeld moeite om je huiswerk te onthouden en te maken? Heb je moeite om te luisteren in de klas? Ben je vaak dingen kwijt? Dit heeft waarschijnlijk met je AD(H)D te maken. Door de ADD ervaringsverhalen en tips leer je met dit soort dingen omgaan.
Pubers vinden het een erg leerzaam boek en herkennen zich in de verhalen. In het dagelijks leven hebben pubers er ook daadwerkelijk wat aan.
11. Het is alsmaar zo druk in mijn hoofd (Bas van Heycop ten Ham)
Het is alsmaar zo druk in mijn hoofd is een boek over ADD en ADHD bij volwassenen. Vaak wordt ADD of ADHD gediagnosticeerd bij kinderen, maar bij volwassenen komt het ook vaak voor.
Als je er voortijdig bij bent en een goede behandeling krijgt, dan kan dat ervoor zorgen dat je leven overzichtelijker wordt en meer perspectief heeft. Onder andere het volgende komt aan bod in het boek:
- Informatie over de verschijnselen van ADD en ADHD
- De diagnosestelling
- De bijkomende psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen
- De behandeling
Door dit boek leren volwassenen met ADD of ADHD zichzelf beter begrijpen. Ook de informatie over verschillende behandelingen vinden lezers prettig.
Meer boeken over ADD + andere aanrader
Hierboven heb je de top 11 gezien van beste boeken over ADD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen. In de boeken leer je onder andere meer over ADD en hoe je met mensen in je omgeving kan omgaan die ADD hebben.
Je zal als ADD’er veel herkenning vinden in de ADD ervaringsverhalen. Voor iedereen met en zonder ADD staat er wel een goed boek tussen.
Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over ADD? Op Bol.com staan er nog veel meer.
Het artikel “Top 12 beste boeken over ADHD” is wellicht ook interessant voor je.
Ken je zelf nog goede boeken over ADD? Dan zien we dat graag terug in een reactie hieronder!
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.