Top 12 beste boeken over ADHD

Ben je op zoek naar de beste boeken over ADHD? Dan zit je hier helemaal goed! Er staan boeken over ADHD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen in deze top 12. Ook vind je onder andere boeken die over ADHD en relaties gaan en je zal ADHD ervaringsverhalen gaan tegenkomen. Als je zelf ADHD hebt, dan staan er boeken tussen die jou daarbij kunnen helpen. Of heb je iemand in je omgeving met ADHD? Dan zijn er ook boeken om jou te leren hoe je daar beter mee om kan gaan. Je gaat sowieso meer over ADHD leren door deze boeken. Alle boeken zijn eenvoudig via de blauwe knoppen bij Bol.com te bestellen. Lees lekker verder!

1. Druks (Francien Regelink)

Druks is volgens ons het beste boek over AD(H)D. Francien Regelink heeft zelf AD(H)D en kan als geen ander uitleggen wat het is en ze deelt hoe ze daar in haar leven mee omgaat.

Francien kan heel druk zijn, daarom vragen mensen weleens of ze haar pilletje al heeft geslikt. ADHD wordt ook weleens gekscherend gezien als “Alle Dagen Heel Druk”, maar het is meer dan dat.

Ze vertelt bijvoorbeeld waarom boodschappen doen een uitdaging voor haar is, wat voor medicatie ze slikt en hoe AD(H)D in bed werkt. Of je nu zelf AD(H)D hebt of iemand in je omgeving, het is in beide gevallen een handig boek.

Lezers vinden het boek herkenbaar en een mooie combinatie van waardevolle informatie en AD(H)D ervaringsverhalen. Als (jong)volwassene zal je veel aan dit boek over AD(H)D hebben.

Druks 2 is ook beschikbaar.

Druks (Francien Regelink) boek

2. How to ADHD (Jessica McCabe)

Jessica McCabe heeft een erg populair YouTube kanaal (How to ADHD) met meer dan een miljoen volgers. Nu heeft ze ook een boek geschreven met dezelfde titel, How to ADHD.

Op 12-jarige leeftijd kreeg Jessica de diagnose ADHD. Het leven was moeilijker voor haar dan voor anderen. Toen ze 32 jaar was, gescheiden en blut bij haar moeder woonde, besloot ze dat het anders moest.

Ze ging contact opnemen met experts, artikelen lezen en begon een YouTube kanaal. De hulpmiddelen die haar leven hebben veranderd, kunnen jou ook helpen.

Voor zowel ADHD’ers als niet-ADHD’ers is het echt een boek dat je moet hebben. Je komt ook gelijk in een mooie en grote community terecht.

How to ADHD (Jessica McCabe) boek

3. Anders gaat het ook (Elise Cordaro)

Hoe kan je functioneren met autisme en ADHD? Elise Cordaro beschrijft in Anders gaat het ook hoe ze dat doet. Pas op haar 27ste kwam ze erachter dat ze autisme en ADHD heeft.

Het was een grote opluchting. Eindelijk wist ze waarom alledaagse dingen, zoals het huishouden, studeren en werken veel moeite kostte. Ze kwam erachter dat ze het ook zo slecht nog niet deed.

Ze vertelt hoe ze omgaat met haar dubbele diagnose. Je krijgt een inkijkje in haar belevingswereld en ze helpt lotgenoten met tips, mind hacks en ze geeft inspiratie, zodat je beter kan functioneren met autisme en ADHD.

Lezers vinden herkenning in het boek en hebben echt wat aan de tips in de praktijk. Dit boek laat ook weer zien dat je als vrouw met ADHD zeker niet de enige bent en er oplossingen te vinden zijn. Het artikel “De 10 beste boeken over autisme” is ook interessant om te lezen.

Anders gaat het ook (Elise Cordaro) boek

4. Opgeruimd leven met ADHD (Judith Kolberg & Kathleen Nadeau)

Opgeruimd leven met ADHD is een heel handig en goed boek voor volwassenen met ADHD. Is jouw leven chaotisch en wil je daar verandering in brengen? Dit boek over ADHD helpt je daarbij!

Het is een praktisch boek met tips en strategieën om je leven beter te organiseren en stress te verminderen. Onder andere het volgende komt aan bod:

  • Omgaan met afleidingen
  • Financiën op orde krijgen
  • Efficiënter je leven organiseren
  • De juiste keuzes op internet en social media maken

Veel volwassenen met ADHD hebben het boek al gelezen en geven aan dat ze er echt wat aan hebben en het zorgt voor herkenning. Hun chaotische leven is verminderd. Ook is het boek handig voor mensen met ADHD’ers in hun omgeving en voor psychologen.

Opgeruimd leven met ADHD (Judith Kolberg & Kathleen Nadeau) boek

5. ADHD relaties (Melissa Orlov)

Zoals de titel, ADHD relaties, al zegt, gaat het boek over ADHD en relaties. Veel mensen met ADHD worstelen al met zichzelf. Hoe gaat dat dan in een relatie?

ADHD’ers hebben vaak niet door wat voor impact ADHD op een relatie kan hebben. Ook partners zonder ADHD hebben dit nauwelijks in de gaten. Ze pakken daardoor hun relatieproblemen op een verkeerde manier aan.

Melissa Orlov heeft in dit boek de juiste aanpak beschreven met veel informatie, praktische adviezen en oefeningen. In zes duidelijke stappen ga je aan je relatie werken.

Door dit boek over ADHD en relaties hebben al veel stellen daadwerkelijk hun relatie verbeterd. Het is een echte aanrader voor iedereen die in een “ADHD-relatie” zit.

ADHD relaties (Melissa Orlov) boek

6. ADHD 2.0 (Edward M. Hallowell & John J. Ratey)

Er komt steeds weer nieuwe kennis bij over ADHD. Vandaar dat het boek ADHD 2.0 ook is uitgebracht.

Door het boek ga je inzien hoe je van ADHD juist een kracht kan maken. Je leert negatieve kenmerken verminderen en de positieve opbloeien.

Daarbij zijn aansprekende voorbeelden en het is onderbouwd met de laatste wetenschappelijke inzichten.

ADHD’ers vinden het een erg waardevol boek en gaan zichzelf nog beter begrijpen. Ook geven ze het graag aan hun omgeving, zodat ze ADHD’ers ook beter gaan begrijpen.

ADHD 2.0 (Edward M. Hallowell & John J. Ratey) boek

7. Opvoedwijzer ADD & ADHD (Edward Hallowell en Peter Jensen)

Er zijn inmiddels al veel boeken geschreven over aandachtsproblemen bij kinderen. Veel boeken belichten alleen de negatieve kanten van ADD en ADHD bij kinderen, maar Opvoedwijzer ADD & ADHD gaat uit van positiviteit.

Je kan je kind helpen om de beste versie van zichzelf te laten zijn door op de sterke punten van je kind te focussen. Dit boek leert ouders en leerkrachten hoe ze dat thuis en op school kunnen doen.

De schrijvers zijn allebei psychiater en lijden ook aan ADD. Ze weten waar ze het over hebben. In elke bladzijde komt de kennis terug die deze psychiaters hebben.

Dit boek over ADD en ADHD bij kinderen kan veel ouders en leerkrachten bekoren. Het wordt gezien als een positief, verhelderend en praktisch boek.

Opvoedwijzer ADD & ADHD (Edward Hallowell en Peter Jensen) boek

8. Gids voor vrouwen met ADHD (Terry Matlen)

Het boek Gids voor vrouwen met ADHD is een echte aanrader voor vrouwen die ADHD hebben. ADHD werkt bij vrouwen toch vaak anders dan bij mannen. Daarom is het interessant dat dit boek zich alleen op vrouwen richt die ADHD hebben.

Is je leven ook (vaak) een chaos? Lukt het (vaak) niet om dingen op tijd te doen? Heb je moeite om de dag door te komen? Als je dit bij jezelf herkent, dan is dit boek voor jou geschikt.

Door praktische tips en tools kan je thuis, op het werk en in relaties meer balans vinden. De dingen waar vrouwen met ADHD problemen mee hebben, worden besproken in het boek, zoals het moederschap, relaties en hormonen.

De reacties op dit boek over ADHD bij vrouwen zijn wisselend, maar de meesten zijn positief. Veel vrouwen hebben echt wat aan de tips in het dagelijks leven.

Gids voor vrouwen met ADHD (Terry Matlen) boek

9. ADHD – Hoe haal je het uit je hoofd? (Cathelijne Wildervanck)

Vaak wordt ADHD gelinkt aan hele drukke kinderen, maar er zijn ook (veel) volwassenen die ADHD hebben. Het boek ADHD – Hoe haal je het uit je hoofd? focust zich op volwassenen met ADHD.

Volgens Cathelijne Wildervanck heb je als volwassene met ADHD niet per se medicatie en wekelijkse coaching nodig. Dit boek kijkt anders naar ADHD. Rust en structuur van buitenaf zijn niet altijd de beste oplossing.

Het gaat er vooral om hoe je de drukte uit je eigen hoofd haalt. In plaats daarvan stop je er mooie en functionele dingen in. In het boek kom je erachter hoe je dat doet.

Voor veel volwassenen met ADHD is het boek echt een meerwaarde en een eye-opener. Ook is het boek onder andere een aanrader voor coaches, therapeuten, leerkrachten en mensen die iemand in hun omgeving met ADHD hebben.

ADHD - Hoe haal je het uit je hoofd? (Cathelijne Wildervanck) boek

10. Alle honden hebben ADHD (Kathy Hoopmann)

De titel, Alle honden hebben ADHD, klinkt misschien apart, maar via foto’s van honden wordt op een makkelijke manier uitgelegd wat de kenmerken van ADHD zijn. Het boek is zowel voor kinderen als volwassenen met en zonder ADHD handig.

ADHD wordt in dit boek anders benaderd dan in andere boeken. Op een humoristische en liefdevolle manier wordt uitgelegd waarom kinderen met ADHD “anders” zijn.

Voor veel kinderen en volwassenen met ADHD is het boek erg herkenbaar. Ook als je zelf geen ADHD hebt, maar iemand in je omgeving heeft het wel, dan is het ook een echte aanrader. Het is een mooie manier om ADHD meer bespreekbaar te maken.

Alle honden hebben ADHD (Kathy Hoopmann) boek

11. Hulpgids ADHD (Edward Hallowell & John Ratey)

Alles wat je maar wil weten over ADHD kom je in Hulpgids ADHD tegen. Door het boek krijg je ook het gevoel dat leven met ADHD helemaal niet negatief hoeft te zijn, maar zelfs positief. Je wordt nog net niet gefeliciteerd met de diagnose.

Het boek gaat in op ADHD en relaties tot dieet en voeding voor ADHD’ers. Vele onderwerpen worden behandeld. Je hoeft niet per se heel het boek door te nemen, je kan de hoofdstukken doorlezen van de onderwerpen waar jij geïnteresseerd in bent.

Edward Hallowell en John Ratey zijn allebei ervaringsdeskundigen en kunnen als geen ander alles over ADHD vertellen. Je merkt echt dat ze kennis van zaken hebben.

Lezers houden van de positieve benadering van ADHD in het boek en waarderen de goede informatie over vele onderwerpen. Voor zowel ADHD’ers als niet-ADHD’ers geeft het boek een goede kijk op ADHD en nieuwe inzichten.

Hulpgids ADHD (Edward Hallowell & John Ratey) boek

12. AD(H)D – Wat doe je daarmee?! (Corine Lancel)

Het boek AD(H)D – Wat doe je daarmee?! biedt oplossingen voor jongeren met ADHD. Jongeren kunnen elke dag door ADHD tegen uitdagingen aanlopen en dit boek helpt daarbij.

Niet alleen voor jongeren met ADHD staan er oplossingen in het boek, ook krijgen mensen meer begrip voor jongeren met ADHD in hun omgeving. Door begrip en de informatie uit het boek kan je deze jongeren beter ondersteunen.

Jongeren met ADHD, ouders en leerkrachten zijn erg te spreken over dit boek. De informatie is erg helder en in het dagelijks leven goed toe te passen.

AD(H)D - Wat doe je daarmee?! (Corine Lancel) boek

Meer boeken over ADHD + andere aanrader

Hierboven heb je de top 12 van beste boeken over ADHD voor zowel kinderen, volwassenen, mannen als vrouwen gezien. Van boeken over ADHD en relaties tot ADHD ervaringsverhalen, je bent van alles tegengekomen en er staat gegarandeerd een goed boek voor je tussen.

Wil je misschien toch nog verder kijken naar meer boeken over ADHD? Op Bol.com zijn er nog veel meer te vinden.

Het artikel “Top 11 beste boeken over ADD” is wellicht ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede boeken over ADHD? Dan zien we dat graag terug in een reactie hieronder!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie