De 10 beste boeken over autisme + Autisme en communicatie tips!

Speciaal voor jou staan hier de 10 beste boeken over autisme. Of je nu zelf autistisch bent of meer kennis erover wil opdoen, in beide gevallen zit je hier goed. Er staan boeken over autisme bij voor kinderen, mannen en vrouwen. Ook is er een roman over autisme te vinden. Een aantal boeken over autisme hieronder zijn geschreven door een autist zelf, met interessante autisme ervaringsverhalen. Er zijn verschillende vormen en gradaties van autisme, maar voor de meesten staat hier een geschikt boek tussen. Tot slot geven we ook nog extra autisme en communicatie tips en zie je waar nog meer goede boeken over autisme te vinden zijn. Lees snel verder!

De 10 beste boeken over autisme voor kinderen, mannen en vrouwen

Hieronder staan de 10 beste boeken over autisme voor kinderen, mannen en vrouwen. Er staan verschillende soorten boeken over autisme bij, zodat er voor de meesten een geschikt boek tussen staat.

Via de blauwe knoppen zijn de boeken eenvoudig bij Bol.com te bestellen.

1. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps)

Het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is zowel een goed boek voor autisten als mensen die meer over autisme willen leren. Veel mensen weten namelijk niet goed wat autisme is.

Bianca Toeps kijkt in het boek onder andere naar wat de wetenschap over autisme zegt, ze vertelt haar eigen autisme ervaringsverhalen en ze interviewt andere mensen met autisme.

Het is een boek over autisme, geschreven door een autist zelf. Ze kan daarom goed uitleggen wat autisme is. Ook de tips voor niet-autistische mensen in het boek zijn erg handig.

Autisten en mensen die meer over autisme willen leren, geven aan dat het boek een echte aanrader is. Het zorgt bij autisten voor herkenning en niet-autisten leren beter begrijpen wat autisme is, om bijvoorbeeld beter om te gaan met iemand die autisme heeft.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps) boek

2. Het Rosie project (Graeme Simsion)

Het Rosie project is een geweldige roman over autisme, de hoofdpersoon in het verhaal is namelijk zelf autistisch. De roman is wereldwijd erg geliefd en is ook verfilmd.

De hoofdpersoon in het verhaal is de autistische Don Tillman. Hij is een genetica docent aan de universiteit, heel intelligent en zoekt een vrouw. Echter is hij sociaal niet de sterkste en nooit verder dan een eerste date gekomen.

Hij heeft een vragenlijst van 16 pagina’s opgesteld om zijn perfecte vrouw te vinden. Dan komt hij Rosie Jarman tegen. Ze zoekt haar biologische vader en daar kan Don haar misschien mee helpen.

Voor veel lezers is het een erg grappig en ontroerend boek. Veel autisten herkennen zich in de hoofdpersoon en niet-autisten begrijpen beter wat er in het hoofd omgaat van een autist. De opvolger van deze roman, Het Rosie effect, is ook een absolute aanrader!

Het Rosie project (Graeme Simsion) boek

3. Anders gaat het ook (Elise Cordaro)

Autisme bij vrouwen wordt onder andere meer onder de aandacht gebracht door boeken. Anders gaat het ook is één van de boeken die dat doet.

Elise Cordaro is namelijk zelf een vrouw met autisme en ADHD en in dit boek beschrijft ze hoe ze daarmee toch kan functioneren. Ze kwam er pas op haar 27ste achter dat ze autisme en ADHD heeft.

Toen besefte ze waarom alledaagse dingen, zoals het huishouden, boodschappen doen en werken, zoveel moeite kostte. Ze vertelt meer over hoe ze met haar diagnose omgaat, hoe haar belevingswereld is en geeft lotgenoten goede tips om te functioneren met autisme en ADHD.

Veel vrouwen met autisme vinden het een herkenbaar en handig boek. De focus op oplossingen en positiviteit spreekt lezers erg aan. Voor de omgeving van een autist is het ook goed om autisme beter te leren begrijpen door middel van dit boek. Wellicht is het artikel “Top 12 beste boeken over ADHD” ook interessant om te lezen.

Anders gaat het ook (Elise Cordaro) boek

4. Help, ik ben een autist! (Pascal van Ijzendoorn & Ans Ettema-Essler)

Help, ik ben een autist! is een boek over autisme dat ook is geschreven door een autist zelf. Echter kreeg Pascal van Ijzendoorn hulp van Ans van Ettema-Kessler. Ans heeft een praktijk waarin ze volwassenen met ADD en ADHD coacht.

Pas na een lang traject van hulpverlening kreeg Pascal de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij begreep eindelijk waarom hij bepaalde moeilijkheden in het leven moest overwinnen.

Na de diagnose kreeg Pascal zijn leven beter op orde. Met dit boek wil hij zijn verhaal vertellen en andere mensen met ASS en hun omgeving helpen.

Mensen met ASS vinden herkenning in het levensverhaal van Pascal. Degenen die iemand in hun omgeving met ASS hebben, kunnen zich door het boek beter inleven en weten beter wat ASS is.

Help, ik ben een autist! (Pascal van Ijzendoorn & Ans Ettema-Essler) boek

5. Autismespectrumstoornissen bij volwassenen (Annelies Spek)

Het boek Autismespectrumstoornissen bij volwassenen laat mooi zien dat er steeds meer aandacht is gekomen voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Vroeger werd het vooral bij kinderen geconstateerd.

Wat op dit moment bekend is over ASS staat in dit boek. Annelies beschrijft onder andere het volgende:

 • De oorzaken van ASS
 • Welke bijzonderheden er zijn in de informatieverwerking van mensen die een ASS hebben
 • Gedragskenmerken uit de DSM-5
 • Seksualiteit
 • De verschillen tussen mannen en vrouwen die een ASS hebben
 • De ontwikkeling van autisme in verschillende levensfasen

Het boek is geschikt voor volwassenen met een ASS, betrokkenen en hulpverleners door de handige tips en adviezen. Lezers vinden het zeer helder beschreven, goed te begrijpen en hebben echt wat aan de tips en adviezen.

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen (Annelies Spek) boek

6. Vrouwen met autisme (Bronja Prazdny)

Vrouwen met autisme is een interessant boek met ervaringsverhalen van vrouwen die verschillende vormen van autisme hebben. Meer mannen hebben autisme dan vrouwen, maar de vrouwen mogen uiteraard niet onderbelicht blijven.

Veertien portretten in beeld en woord vertellen het verhaal over verschillende vrouwen met autisme. Het is mooi om de overeenkomsten en verschillen tussen deze vrouwen te ontdekken.

Het laat goed zien wat autisme is bij vrouwen en hoe verschillend het per vrouw kan zijn. Je kan inspiratie opdoen door de manier waarop deze vrouwen leven met autisme.

Vrouwen met autisme geven ook aan dat het een inspirerend boek is. Heb je een vrouw in je omgeving met autisme? Dan is het absoluut ook de moeite waard om te lezen! Het is één van de beste boeken over autisme bij vrouwen.

Vrouwen met autisme (Bronja Prazdny) boek

7. Ik ben autastisch (Bianca Toeps en Esther Walraven)

De titel, Ik ben autastisch, klinkt al lekker positief. Het is een erg goed kinderboek over autisme voor kinderen die zelf autisme hebben of ermee te maken hebben in hun omgeving.

In het boek legt Bianca goed uit hoe autistische hersenen werken en waarom bepaalde dingen anders gaan voor autistische kinderen. Wat is bijvoorbeeld heel lastig en wat juist heel leuk als je autisme hebt?

Daan, Sam en Robin zijn vrienden van Bianca en delen ook hun ervaringen. Kinderen leren op een makkelijke manier beter begrijpen wat autisme is.

Dit kinderboek over autisme valt zowel in de smaak bij kinderen als volwassenen. Kinderen (met autisme) leren door het boek meer over autisme en volwassenen weten beter wat er in het hoofd van een kind met autisme omgaat.

Ik ben autastisch (Bianca Toeps en Esther Walraven) boek

8. Anders kijken naar autisme (Merel Boogaard)

De meeste mensen kijken toch op een bepaalde manier naar autisme. Merel Boogaard wil daar met Anders kijken naar autisme verandering in brengen.

Ook dit boek over autisme is geschreven door een autist zelf. Voor haar voelt het niet alsof ze een stoornis heeft. Volgens Merel wordt er niet gekeken naar wie mensen met autisme echt zijn, maar alleen naar de gedragsafwijkingen en het stereotype beeld dat er bestaat.

Dat is zonde, want mensen met autisme zijn veel meer dan dat. Merel geeft haar eigen visie op autisme en er is speciale aandacht voor autisme bij vrouwen in het boek.

Volgens lezers is het boek een aanrader voor mensen met en zonder autisme. Het wordt zeer gewaardeerd dat er op een andere manier naar autisme wordt gekeken.

Anders kijken naar autisme (Merel Boogaard) boek

9. Mindfulness bij volwassenen met autisme (Annelies Spek)

Het boek Mindfulness bij volwassenen met autisme biedt een nieuwe therapievorm die daadwerkelijk effectief kan zijn voor mensen met autisme. Op die manier kan je beter met je autisme omgaan.

Volgens Annelies Spek is mindfulness erg geschikt voor mensen met autisme, omdat er weinig communicatie en sociaal inzicht bij komt kijken. Hier hebben veel mensen met autisme moeite mee.

Eerst krijg je meer informatie over mindfulness en daarna krijg je per hoofdstuk uitleg over een meditatieoefening. Bij de oefeningen staan praktische tips en welke valkuilen er voor mensen met autisme zijn.

Mensen met autisme geven aan dat de oefeningen echt helpen en raden het anderen ook aan. Ook voor hulpverleners is het boek interessant. Wellicht zijn de artikelen “De beste boeken over mindfulness” en “De beste boeken over mediteren” ook interessant.

Mindfulness bij volwassenen met autisme (Annelies Spek) boek

10. Mijn kind heeft autisme (Peter Vermeulen & Steven Degrieck)

Mijn kind heeft autisme is ook een goed kinderboek over autisme in deze rij met de 10 beste boeken over autisme voor kinderen, mannen en vrouwen. Het is zelfs uitgegroeid tot het standaardwerk over autisme voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Het boek geeft antwoorden op vragen die veel ouders van kinderen met autisme hebben. De informatie over Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is wetenschappelijk onderbouwd.

Desondanks zijn de wetenschappelijke onderbouwingen zo beschreven dat het goed is te begrijpen voor iedereen. De tips in het boek kan je in de praktijk ook makkelijk toepassen.

Ouders, leerkrachten en hulpverleners vinden het een heel handig boek. Inmiddels hebben er al meer dan 10.000 gebruik van gemaakt. Ben jij de volgende die gebruik gaat maken van dit handige boek?

Mijn kind heeft autisme (Peter Vermeulen & Steven Degrieck) boek

Extra autisme en communicatie tips

Naast de 10 beste boeken over autisme voor kinderen, mannen en vrouwen, geven we ook nog extra autisme en communicatie tips. Iedere persoon met autisme is verschillend, maar wie weet heb jij er wat aan om beter te kunnen communiceren met iemand die autisme heeft.

Hieronder staan ze op een rij:

 • Gebruik minder non-verbale communicatie, zoals gezichtsuitdrukkingen en oogcontact
 • Stel niet te veel vragen
 • Gebruik visuele ondersteuning om je boodschap duidelijker over te brengen
 • Praat minder en langzamer
 • Neem echt de tijd om te luisteren
 • Praat met een volwassene met autisme zoals je ook met andere volwassenen praat
 • Pas op met grapjes maken, soms kan het verkeerd begrepen worden
 • Wees duidelijk in wat je zegt, bijvoorbeeld “Ik zie je over een half uur” is duidelijker dan “Tot straks!”

Meer goede boeken over autisme

Hierboven heb je de 10 beste boeken over autisme voor kinderen, mannen en vrouwen gezien en heb je ook nog extra autisme en communicatie tips gehad.

Er staan verschillende soorten boeken in de rij, waaronder een roman over autisme en boeken over autisme die door een autist zelf zijn geschreven, met autisme ervaringsverhalen. Voor de meesten staat er wel een goed boek tussen.

Wil je toch nog verder kijken naar meer goede boeken over autisme? Op Bol.com zijn er nog veel meer te vinden.

Ken je zelf nog goede boeken over autisme? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie