De 20 beste boeken over boeddhisme

De beste boeken over boeddhisme (Nederlands) staan hier speciaal voor jou op een rij, in totaal 20. Zowel voor beginners die willen kennismaken met het boeddhisme als meer ervaren boeddhisten staan er goede boeken tussen. Je vindt onder andere boeddhistische boeken om je kennis te laten maken met de kern van het boeddhisme, hoe je gelukkiger wordt met boeddhisme, over het leven en de dood en ook kom je zen boeken tegen. Veel boeken staan vol met boeddhistische verhalen, uitspraken en teksten. Er staat zelfs een soort van heilig boek over het boeddhisme tussen, met een verzameling van geschriften die naar het Nederlands zijn vertaald, uit de Pali-Canon. Tot slot geven we je ook nog Boeddha uitspraken die je kunnen inspireren en een tip waar nog meer goede boeddhistische boeken zijn te bestellen. Lees lekker verder!

1. Boeddhisme in alle eenvoud (Steve Hagen)

Boeddhisme in alle eenvoud is het ideale boek voor beginners die kennis willen maken met het boeddhisme. Je kan het zelfs in je eigen leven gaan toepassen.

Door dit boeddhistische boek ga je begrijpen wat het boeddhisme precies inhoudt. Boeddha’s observaties zijn zo beschreven dat het makkelijk is om te volgen.

Voor veel beginners is het boek een openbaring. Het zet lezers aan het denken en ze krijgen een andere kijk op het leven. Het boek is een absolute aanrader voor degenen die op een simpele manier willen leren wat het boeddhisme inhoudt!

Boeddhisme in alle eenvoud (Steve Hagen) boek

2. Leven (Thich Nhat Hanh)

Leven is een prachtig boek dat de kern van Boeddha’s leer bevat. Thich Nhat Hanh is een bekende boeddhistische monnik. Zijn wijsheden en levenslessen mogen natuurlijk niet ontbreken in deze rij van de 20 beste boeken over boeddhisme.

Aan de hand van zeven transformerende meditaties krijg je een nieuw zicht op je leven, relaties en verbondenheid met de wereld. Voor een belangrijk deel zijn de meditaties voortgekomen uit zijn persoonlijke ervaringen.

Door de meditaties ga je inzien dat jij ook een gelukkig, vredig en actief leven kan hebben. Ook kom je tot de ontdekking dat ouderdom en de dood helemaal niet beangstigend hoeft te zijn, maar je het open en vol vreugde tegemoet kan komen.

Lezers houden van de wijze lessen van Thich Nhat Hanh. Het boek is praktisch toepasbaar en lezers merken dat ze in het dagelijks leven er profijt van hebben.

Leven (Thich Nhat Hanh) boek

3. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Haemin Sunim)

Haemin Sunim is net zoals Thich Nhat Hanh een bekende boeddhistische monnik. Ook zijn wijsheden en levenslessen worden zeer gewaardeerd. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is een echte bestseller.

Eigenlijk is in dit boek oude boeddhistische filosofie in een nieuw jasje gegoten. Het gaat er namelijk over hoe je rust vindt in deze drukke wereld.

Je leert onder andere beter omgaan met negatieve emoties, het belang van sterke relaties in te zien en milder voor jezelf te zijn. Mindfulness speelt daarbij een belangrijke rol.

Voor veel lezers is dit boek erg leerzaam en handig om toe te passen in het dagelijks leven. Het zet je aan het denken. Ook de illustraties vinden lezers erg mooi.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Haemin Sunim) boek

4. Het hart van Boeddha’s leer (Thich Nhat Hanh)

Het hart van Boeddha’s leer is ook weer een pareltje van Thich Nhat Hanh. Op eenvoudige wijze maak je kennis met de basis van het boeddhisme.

De ware natuur van het lijden komt aan bod. Lijden speelt een bepaalde rol in het scheppen van mededogen, liefde en vreugde. Dit behandelt hij in het boek.

Het is een bijzonder boek voor de lezers. Op vele vragen van het leven krijg je antwoorden. Het boek is een aanrader om op een makkelijke manier kennis te maken met het boeddhisme.

Het hart van Boeddha's leer (Thich Nhat Hanh) boek

5. Geluk staat je goed (Tina Turner)

Tina Turner staat vooral bekend als een goede artiest wereldwijd, maar wist je dat ze ook een aanhanger is van het boeddhisme? In het boek Geluk staat je goed vertelt ze daar meer over.

Ze vertelt hoe het boeddhisme haar leven heeft veranderd. Mede door het boeddhisme is ze persoonlijk gegroeid, heeft ze grote successen behaald en is ze gelukkig geworden.

Door de tijdloze principes van het boeddhisme waar Tina Turner over schrijft, kan jij ook gelukkig(er) worden. Dit moet voor iedereen mogelijk zijn.

Dit boeddhistische boek geeft veel lezers inspiratie en nieuwe inzichten. Tina Turner is het bewijs dat je een mooi leven kan hebben als je het boeddhisme omarmd.

Geluk staat je goed (Tina Turner) boek

6. De kat van de Dalai Lama (David Michie)

De titel, De kat van de Dalai Lama, klinkt misschien een beetje apart, maar het is een goed boek om op een luchtige manier meer over het boeddhisme te leren.

Het verhaal is verteld door de kat van de Dalai Lama. De boeddhistische levenslessen van de kat komen in het verhaal terug. Ze maakt allerlei dingen mee.

Ze is bijvoorbeeld jaloers als er een hond tevoorschijn komt en wordt kwaad als haar omgeving overhoop wordt gehaald. Door de levenslessen van de Dalai Lama kan ze toch omgaan met deze moeilijke momenten.

Lezers vinden het een erg leuk boek om de basisbeginselen van het boeddhisme te leren. Je gaat er anders door naar de wereld kijken. De humor maakt het ook leuker om te lezen.

De kat van de Dalai Lama (David Michie) boek

7. Boeddhisme voor moeders (Sarah Napthali)

Als moeder herken je het misschien wel tijdens het opvoeden van je kinderen, het kan een chaos zijn. Het boek Boeddhisme voor moeders kan je een meer ontspannen moederschap bezorgen.

Boeddhisme zou je misschien in eerste instantie niet direct met moederschap associëren, maar het kan wel degelijk helpen. Je leert onder andere door tips en adviezen omgaan met frustratie, woede en bezorgdheid tijdens het opvoeden van je kinderen.

De boeddhistische principes in het boek kan je dagelijks toepassen. Die zorgen voor meer rust, kalmte en blijdschap in plaats van chaos. Sarah Napthali maakt daar zelf ook gebruik van.

Veel moeders herkennen zich in het boek en geven aan dat ze echt wat aan de tips en adviezen hebben in de praktijk. Het is ook leuk om het boek cadeau te geven aan andere moeders.

Boeddhisme voor moeders (Sarah Napthali) boek

8. De Boeddha in de bajes (Cuong Lu)

De Boeddha in de bajes is een mooi boek met (boeddhistische) gevangenisverhalen. Het interessante is dat jij ook van deze verhalen kan leren.

Zes jaar lang bezocht Cuong Lu (Boeddhistisch geestelijk verzorger) iedere week vier Nederlandse gevangenissen. Daar ging hij met gevangenen praten en mediteren.

Je leest over 52 verhalen en lessen die hij daar opgedaan heeft. Hoe diep iemand ook is gevallen, het is altijd mogelijk om weer op te staan, zeker met hulp. Jij kan ook in het dagelijks leven weer opstaan, als je in jezelf gaat geloven.

De (boeddhistische) gevangenisverhalen geven lezers een andere kijk op de wereld en mensen. De aanpak om gevangenen niet alleen te straffen, maar ook hoop te geven, spreekt lezers aan. Het is ook toepasbaar in het dagelijks leven.

De Boeddha in de bajes (Cuong Lu) boek

9. De kunst van het geluk (Dalai Lama)

Een boek van de Dalai Lama zelf hoort natuurlijk ook in deze rij van de 20 beste boeken over boeddhisme. De kunst van het geluk is één van zijn beste boeken.

De Dalai Lama is de leider van de Tibetaanse boeddhisten. Zijn wijsheden en levenslessen worden wereldwijd door miljoenen mensen bewonderd.

Met voorbeelden geeft de Dalai Lama in dit boek aan hoe je geluk kan vinden in je leven. Je leert bijvoorbeeld om te gaan met tegenslagen en kleine aanpassingen in de manier van hoe je met anderen omgaat.

De boeddhistische lessen en uitspraken van de Dalai Lama in dit boek spreken de lezer erg aan. Met haat, hebzucht en jaloezie zal je niet gelukkig worden in het leven, zonder wel!

De kunst van het geluk (Dalai Lama) boek

10. In de voetsporen van de Boeddha (Thich Nhat Hanh)

In de voetsporen van de Boeddha is een heel bijzonder boek. Thich Nhat Hanh beschrijft namelijk de levensloop van prins Siddhartha. Hij was de Boeddha en op zijn leer is het boeddhisme gebaseerd.

Ook maak je via het boek op een mooie manier kennis met het boeddhisme. Thich Nhat Hanh ziet de Boeddha niet als een god, maar als menselijk wezen. Net als mensen, moest ook hij veel obstakels overwinnen.

Als je geïnteresseerd bent in het boeddhisme, dan is het volgens lezers een onmisbaar boek voor in je boekenkast. Je krijgt een duidelijk beeld over de oorsprong van de Boeddha en het boeddhisme zelf.

In de voetsporen van de Boeddha (Thich Nhat Hanh) boek

11. Boeddhistische psychologie (Robert Hartzema)

Het boek Boeddhistische psychologie is een erg goed boek over boeddhisme van Robert Hartzema. De schrijver heeft veel kennis van het boeddhisme en dat is zeker in het boek terug te zien.

In het boek staat een overzicht van verschillende psychologische inzichten en oefeningen. Deze komen uit de vier belangrijkste boeddhistische stromingen, namelijk hinayana, mahayana, vajrayana en dzokchen.

Dit kan leiden tot bevrijding. De schrijver maakt een vergelijking tussen deze inzichten en westerse psychotherapie. Je doet veel kennis op als je bezig bent met meditatie en mindfulness. Ook als je op zoek bent naar bewustwording en bevrijding, is de kennis uit het boek goud waard.

Het boek geeft lezers veel inzichten, bijvoorbeeld inzichten over jezelf en het doel van het leven. Voor sommige lezers verandert het boek zelfs hun leven.

Boeddhistische psychologie (Robert Hartzema) boek

12. Zen of het konijn in ons brein (Tom Hannes)

Zen of het konijn is ons brein is een erg toegankelijk boek over zen(meditatie). Heb je interesse in zen(meditatie), maar geen zin in vage teksten? Dan is dit boek geschikt voor jou!

Tom Hannes heeft het voor elkaar gekregen om met dit boek zen(meditatie) duidelijk te maken voor leken. Andere boeken over zen(meditatie) gaan vaak zover de diepte in, dat het niet leuk meer voor beginners is om verder te lezen.

De kennis die je opdoet over zen(meditatie) in dit boek kan je makkelijk in de praktijk toepassen. Ook krijg je een beter inzicht in het boeddhisme.

Voor veel lezers die geïnteresseerd zijn in zen(meditatie) is het een erg interessant boek. Het geeft lezers onder andere meer inzicht in zichzelf en het leert je denken op een andere manier.

Zen of het konijn in ons brein (Tom Hannes) boek

13. Anguttara-Nikaya deel 1 (Bodhi)

Anguttara-Nikaya deel 1 is echt een aanrader als je het oude boeddhisme in wil duiken. Een verzameling van geschriften uit de Pali-Canon zijn vertaald naar het Nederlands in dit boek.

De Pali-Canon kan je zien als een soort heilig boek van het boeddhisme. In de Pali-Canon staan namelijk geschriften waarin toespraken (Soetta’s) van de Boeddha staan. Deze toespraken gaf hij in de laatste 45 jaar van zijn leven.

Door de geschriften kom je echt achter de oorsprong van het boeddhisme. Er zijn verschillende Anguttara-Nikaya delen verkrijgbaar waarin ook verschillende onderwerpen worden besproken. Ook zijn er nog boeken verkrijgbaar met andere verzamelingen van geschriften uit de Pali-Canon.

Degenen die geïnteresseerd zijn in het oude boeddhisme zijn erg enthousiast over het boek. Het is uniek dat geschriften uit de Pali-Canon naar het Nederlands zijn vertaald.

Anguttara Nikaya deel 1 (Bodhi) boek

14. Geloof niet alles wat je denkt (Björn Natthiko Lindeblad)

In Geloof niet alles wat je denkt vertelt Björn Natthiko Lindeblad zijn bijzondere verhaal. Hij heeft een goede baan in het bedrijfsleven, maar besluit om een ander pad te bewandelen.

Hij gaat namelijk in de boeddhistische leer. Pas na zeventien jaar gaat hij weer terug naar Zweden als Björn Natthiko Lindeblad. Deze naam betekent: “Hij die steeds wijzer wordt”.

Hij probeert een balans te vinden tussen de oosterse wijsheid en het westerse leven. Dan denkt hij deze balans gevonden te hebben, maar krijgt hij de diagnose ALS. Je leest hoe hij hiermee omgaat.

Lezers vinden het een prachtig boek en krijgen nieuwe inzichten. De levenslessen van Björn Natthiko Lindeblad zijn erg leerzaam en daar kan je ook zelf wat aan hebben in het dagelijks leven.

Geloof niet alles wat je denkt (Björn Natthiko Lindeblad) boek

15. Het Tibetaans dodenboek (Chögyam Trungpa & Francesca Fremantle)

Het Tibetaans dodenboek is niet alleen handig voor mensen die met het stervensproces bezig zijn, maar ook voor degenen die spiritueel inzicht van het dagelijks leven op willen doen.

De Bardo Thötröl is een Tibetaans-boeddhistisch geschrift. Het geschrift geeft inzicht over het stervensproces en de doodsfase. Na de dood start je als het ware een nieuw leven.

In het doodsproces kan je tot verlichting komen, als je geest daar klaar voor is. Oorspronkelijk werden de (boeddhistische) teksten uit dit geschrift voorgelezen aan stervenden, zodat ze bevrijding konden bereiken.

Veel lezers vinden het een inspirerend boek en gaan anders naar de dood kijken. De dood hoeft geen grote lijdensweg te worden, maar je kan tot verlichting komen.

Het Tibetaans dodenboek (Chögyam Trungpa & Francesca Fremantle) boek

16. De laatste woorden van liefde (Joan Halifax)

In het boek De laatste woorden van liefde staan prachtige boeddhistische lessen over het leven en de dood. Joan Halifax is een echte expert op dat gebied.

Zowel voor verzorgers, stervenden als geïnteresseerden die inzicht willen krijgen in het sterfproces, staat er bruikbare informatie en oefeningen in het boek.

Met meditatieoefeningen is het mogelijk om beter voorbereid te zijn op de dood, zonder dat er angst bij komt kijken. Ook wordt geleerd om anderen te helpen.

Voor veel lezers is het een mooi en leerzaam boek. Je leert meer over het leven en de dood. Ieder mens krijgt uiteindelijk met de dood te maken en het is beter als je daar goed voorbereid op bent.

De laatste woorden van liefde (Joan Halifax) boek

17. Het zaadje van compassie (Dalai Lama)

Het zaadje van compassie is een ander prachtig boek van de Dalai Lama in deze rij van de 20 beste boeken over boeddhisme. Het is niet zomaar een boek, maar een prentenboek voor kinderen.

De Dalai Lama vindt het belangrijk dat kinderen leren hoe belangrijk vrede en compassie zijn. Hij leert kinderen dat via dit prentenboek met ervaringen uit zijn eigen kindertijd.

De kinderen zijn de toekomst en het is belangrijk om kinderen dit te leren. Op deze manier creëer je een wereld waar mensen in harmonie met zichzelf leven en in verbondenheid met elkaar.

Lezers vinden het een prachtig prentenboek met een mooie boodschap voor kinderen. Elk kind en ouder heeft baat bij dit boeddhistische prentenboek.

Het zaadje van compassie (Dalai Lama) boek

18. Wat de Boeddha onderwees (Walpola Rahula)

Wat de Boeddha onderwees is een boek die je terug laat gaan naar de oorsprong van het boeddhisme. De belangstelling voor het boeddhisme groeit wereldwijd en dit boek laat je zien wat de Boeddha daadwerkelijk onderwees.

Oorspronkelijke (boeddhistische) teksten uit het Pali zijn vertaald naar het Nederlands. Hierdoor ga je meer over de leer van de Boeddha lezen en het beter begrijpen.

Ook staan er vertalingen vanuit het Pali in van oorspronkelijke toespraken die de Boeddha heeft gehouden. Van zijn boeddhistische uitspraken kan je veel leren.

Lezers geven aan dat ze door het boek de leer van de Boeddha goed begrijpen. De basisprincipes van het boeddhisme zijn helder uitgelegd en je krijgt daar een goed beeld van.

Wat de Boeddha onderwees (Walpola Rahula) boek

19. Zitten, de praktijk van Zen (Nico Tydeman)

Zitten, de praktijk van Zen is een interessant en laagdrempelig boek over zen. Nico Tydeman heeft erg veel ervaring op het gebied van zen en meditatie. Hij kan het als geen ander goed overbrengen.

Zitten op een kussentje lijkt eenvoudig, maar er komt meer kijken bij zen. Op een simpele manier laat Nico Tydeman je steeds verder in de wereld van zen duiken. Je gaat een reis naar je eigen innerlijk maken.

Lezers vinden het een helder en praktisch toepasbaar boek. Door het boek gaan mensen echt anders naar zichzelf kijken. Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in zen.

Zitten, de praktijk van Zen (Nico Tydeman) boek

20. In de huid van de Boeddha (Paul van der Velde)

In de huid van de Boeddha is een erg interessant boek over boeddhisme, omdat het ook een niet vredig beeld laat zien. Paul van der Velde bestudeert al een leven lang het boeddhisme en ontdekt telkens iets nieuws.

De ideeën die moderne westerlingen over het boeddhisme hebben, kloppen vaak niet. Het Westen heeft er een soort van “antistressreligie” van gemaakt.

Paul van der Velde is dieper in het boeddhisme gedoken en is erachter gekomen dat het allemaal minder rooskleurig is als je denkt. Bijvoorbeeld de man en vrouw zijn niet gelijk en het is zeker niet geweldloos.

Lezers waarderen dat het boek zowel de mooie als lelijke kanten van het boeddhisme laat zien. Het zal je verbazen hoe mensen in Azië het boeddhisme beleven.

In de huid van de Boeddha (Paul van der Velde) boek

Extra: Boeddha uitspraken die je kunnen inspireren

De Boeddha heeft veel (boeddhistische) uitspraken gedaan waar mensen veel waarde aan hechten en in de praktijk ook wat aan hebben. Wij hebben 10 mooie Boeddha uitspraken op een rijtje gezet die jou kunnen inspireren:

  • Als iets de moeite waard is, doe het dan met heel je hart.
  • Niemand zal je redden, behalve jezelf. Je moet zelf het pad bewandelen.
  • Alles wat je bent is het resultaat van je gedachte.
  • Als je niet voor anderen zorgt wanneer ze hulp nodig hebben, wie gaat er dan voor jou zorgen?
  • Geef, zelfs als je maar een klein beetje hebt.
  • Zelfs de dood hoef je niet te vrezen als je verstandig hebt geleefd.
  • Als je niemand vindt die met jou het spirituele pad wil bewandelen, loop alleen.
  • Niets bestaat ooit helemaal alleen, alles staat in relatie tot al het andere.
  • Een moment kan een dag veranderen, een dag kan een leven veranderen en een leven kan de wereld veranderen.
  • Een idee dat wordt ontwikkeld en in de praktijk wordt gebracht, is belangrijker dan een idee dat alleen als idee bestaat.

Meer boeddhistische boeken + andere aanrader

Hierboven heb je de 20 beste boeken over boeddhisme gezien. Je bent verschillende boeddhistische boeken tegengekomen, zoals boeken die je kennis laten maken met het boeddhisme, meer geluk in je leven brengen met boeddhisme en boeken over zen.

Er staat zelfs een soort van heilig boek over het boeddhisme tussen. Voor iedereen staat er wel een goed boek bij. De boeddhistische verhalen, uitspraken en teksten in de boeken zullen je inspireren. Hopelijk hebben de bovenstaande Boeddha uitspraken je al geïnspireerd.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeddhistische boeken? Op Bol.com vind je er nog meer.

Het artikel “Beste boeken over hindoeïsme” is wellicht ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede boeddhistische boeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

1 gedachte over “De 20 beste boeken over boeddhisme”

Plaats een reactie