De 10 beste boeken over een burn-out + extra tips!

De beste boeken over een burn-out ga je hier vinden. Loop je tegen een burn-out aan of heb je er één? Boeken kunnen zeer goed helpen om een burn-out te voorkomen of om je uit een burn-out te loodsen. Vele schrijvers van de onderstaande boeken delen hun eigen burn-out ervaringen en persoonlijke verhalen. Ze weten hoe je eruit kan komen. Er staat zelfs een volledig burn-out dagboek in het onderstaande rijtje. Omgaan met een burn-out is lastig, maar de onderstaande boeken helpen daar goed bij. Je krijgt ook nog eens extra tips over omgaan met een burn-out en hoe je goed kan herstellen. Doe er je voordeel mee en lees lekker verder!

Waarom helpen boeken bij een burn-out?

Als je tegen een burn-out aanloopt of al een burn-out hebt, dan is het zeker verstandig om bijvoorbeeld met een huisarts of een echte professional te praten.

Maar uiteindelijk zal je zelf je lichaam en geest weer onder controle moeten krijgen. Op bijvoorbeeld huisartsen en professionals kan je niet elke minuut van de dag terugvallen, op boeken over een burn-out wel.

Door het lezen van boeken ga je onder andere persoonlijke verhalen lezen van mensen die een burn-out hebben gehad en deze burn-out ervaringen via een boek delen.

Deze mensen weten als geen ander hoe je kan omgaan met een burn-out of kunnen je zelfs leren om het te voorkomen. Als je in een burn-out zit, is het natuurlijk de bedoeling om eruit te komen. Hoe je dat doet wordt ook veel behandeld in de boeken.

Onder de schrijvers van de onderstaande boeken zitten ook professionals die al veel mensen uit een burn-out geholpen hebben. Via een boek willen ze hun methodes openbaren, zodat iedereen eruit kan komen.

Boeken over een burn-out kunnen niet alleen zeer goed helpen, maar het is ook nog eens een goedkope optie. Aan professionals ben je veel meer geld kwijt.

Burn-out blokjes

De top 10 van beste boeken over een burn-out

Hieronder ga je de 10 beste boeken over een burn-out zien. Op Bol.com zijn de boeken via de blauwe knoppen eenvoudig te bestellen.

1. Fokking druk (Thijs Launspach)

Fokking druk is het ultieme boek om een burn-out te voorkomen of ermee om leren gaan en er verandering in brengen. Vrijwel iedereen heeft het tegenwoordig erg druk, zowel op het werk als in de privésfeer. Hoe zorg je ervoor dat je niet net zoals vele andere mensen tegenwoordig een burn-out krijgt?

Psycholoog Thijs Launspach legt in het boek uit hoe je om kan gaan met stress in een druk leven. Hierdoor is het mogelijk om een burn-out te voorkomen.

Dit doet hij aan de hand van de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden die komen van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen.

Lezers kunnen door het boek beter met een burn-out omgaan en daar verandering in brengen of het zelfs voorkomen. Vele lezers vinden dit het beste boek over stress en een burn-out.

Fokking druk (Thijs Launspach) boek

2. Burn-out (Mieke Lannoey)

Mieke Lannoey heeft zelf een burn-out gehad. In Burn-out deelt ze haar ervaringen. Dit is één van de beste persoonlijke verhalen over een burn-out en daarom mag het boek niet ontbreken in dit rijtje van de beste boeken over een burn-out.

Volgens Mieke Lannoey kan een burn-out je leven redden. Een burn-out geeft aan dat het zo op deze manier niet meer verder kan en dat het tijd is voor verandering.

Mieke Lannoey heeft deze verandering ondergaan en is sterker dan ooit uit haar burn-out gekomen. Haar verhaal kan erg herkenbaar en inspirerend zijn. Het gaat jou ook zeker helpen om uit een burn-out te komen.

Lezers durven zelfs te stellen dat het boek verplichte lectuur is voor mensen die een burn-out hebben.

Burn-out (Mieke Lannoey) boek

3. Jong burn-out (Nienke Thurlings)

Ook jonge mensen kunnen een burn-out krijgen. Het boek Jong burn-out is speciaal bedoeld voor jonge mensen die een burn-out willen voorkomen of al een burn-out hebben. Ook kan het boek helpen om met meer energie te leven.

Vooral veel millennials hebben last van een burn-out en dat wordt nog weleens onderschat. Zowel op het werk als in het privéleven zijn de verwachtingen heel hoog, soms zelfs te hoog, waardoor er een burn-out ontstaat.

Volgens Nienke Thurlings is het belangrijk om te investeren in de gezondheid van je hart, hoofd en lichaam. Met testjes, oefeningen en meditaties kom je erachter wat er bij jou past.

Zelf heeft Nienke Thurlings ook op haar 24ste een burn-out gehad. Ze weet dus zeker waar ze over praat. Nu helpt ze met coaching en training jonge mensen om een burn-out te voorkomen of om er juist vanaf te komen.

Het boek heeft vele jonge mensen echt geholpen.

Jong burn-out (Nienke Thurlings) boek

4. Burn-out dagboek (Maaike Hartjes)

In de introductie van dit artikel hadden we het over een volledig burn-out dagboek dat in dit rijtje staat van de beste boeken over een burn-out. Burn-out dagboek is het dagboek waar we het over hadden.

Maaike krijgt een burn-out en kan opeens helemaal niks meer. Ze besluit om een dagboek bij te houden. Haar unieke ervaringen over de burn-out lees je daarin terug. Dit dagboek hoort bij één van de betere persoonlijke verhalen over een burn-out.

Het is geen zelfhulpboek, maar je kan wel kracht en inspiratie uit het boek halen om zelf uit je burn-out te komen. Als Maaike Hartjes het kan, waarom kan jij het dan niet?

Lezers krijgen het gevoel dat ze niet de enige zijn met een burn-out en het dagboek heeft vele lezers ook echt geholpen.

Burn-out dagboek (Maaike Hartjes) boek

5. Gefeliciteerd met je burn-out (Marina Schriek)

De titel, Gefeliciteerd met je burn-out, klinkt misschien apart, maar een burn-out kan wel degelijk goed zijn. Het is het begin van een nieuw en beter leven.

Door het boek leer je hoe je een burn-out voorkomt, omgaan met een burn-out en hoe je eruit komt. Er staan goede technieken in, waardoor je gelijk resultaat zal zien.

Marina Schriek heeft zelf twee keer een burn-out gehad. Ze heeft zich erg verdiept in de aandoening burn-out en is sindsdien een expert geworden. Duizenden mensen zijn al geholpen door haar. Door haar eigen burn-out ervaringen weet ze als geen ander wat het beste voor je is.

Voor veel lezers is het een duidelijk en herkenbaar boek.

Gefeliciteerd met je burn-out (Marina Schriek) boek

6. Eerste hulp bij Stress & Burn-out (Elke van Hoof)

Volgens Elke van Hoof is stress goed en noodzakelijk. Echter is te veel stress en te lang in een stressvolle periode leven niet goed. Eerste hulp bij Stress & Burn-out helpt je om negatieve stress op tijd te herkennen, zodat je kan ingrijpen.

Heb je al een burn-out? Dan krijg je door dit boek een beter beeld over je burn-out en met goede tips kan je de herstelperiode ingaan. Jij kan er net zoals vele mensen ook sterker dan ooit tevoren uitkomen!

Elke van Hoof heeft al honderden mensen met stressgerelateerde klachten geholpen. Met zelftests, oefeningen en concrete tips in het boek kan je zelf echt aan de slag gaan.

Voor veel lezers is het echt een goed hulpboek geweest.

Eerste hulp bij Stress & Burn-out (Elke van Hoof) boek

7. De lessen van burn-out (Annegreet van Bergen)

In dit rijtje van de beste boeken over een burn-out heb je al goede boeken gezien van mensen met persoonlijke verhalen over een burn-out. In De lessen van burn-out vertelt Annegreet van Bergen haar persoonlijke verhaal.

Het lezen van ervaringen van mensen die een burn-out hebben gehad, kan heel herkenbaar zijn. Dat is ook het geval in dit boek. Je gaat door de ervaringen van Annegreet van Bergen beter je eigen burn-out begrijpen.

Zelf schreef ze als journaliste bij Elsevier vaak over een burn-out. Ze had niet verwacht dat ze er zelf aan moest geloven. Leren omgaan met een burn-out en herstellen daarvan is zeker niet makkelijk, maar Annegreet van Bergen is het gelukt.

Ze laat zien dat een burn-out niet het einde is, maar juist het begin van een mooier leven. Als je het op deze manier bekijkt, ga je er sterker uitkomen.

Het boek helpt lezers met een stukje bewustwording.

De lessen van burn-out (Annegreet van Bergen) boek

8. Nooit meer burn-out! (Anita Roelands)

Nooit meer burn-out! is een heel goed boek om te herstellen van je burn-out. Het mooie is dat je in dit boek ook bruikbare tips krijgt om een terugval of nieuwe burn-out te voorkomen.

Met alleen maar slapen, veel stilzitten en een beetje lezen ga je niet goed uit de burn-out komen. Dit boek hamert erop dat conditie opbouwen belangrijk is en dat je anders moet omgaan met dagelijkse uitdagingen. Ook is het goed om op tijd te herkennen wanneer het weer mis dreigt te gaan.

Aan de hand van drie stappen ga je weer genieten van je werk en het leven. Door de vele oefeningen en tips kan je dat daadwerkelijk in de praktijk gaan brengen.

Lezers raden het mensen aan die kampen met een burn-out. Ook voor therapeuten die mensen met een burn-out begeleiden is het een goed boek.

Nooit meer burn-out! (Anita Roelands) boek

9. Omgaan met burn-out (Carien Karsten)

Omgaan met burn-out beschrijft burn-out ervaringen van mensen met verschillende opleidingen en beroepen. Ook komen deskundigen aan het woord die dieper ingaan op de fysieke en psychologische achtergronden van een burn-out.

De persoonlijke verhalen van mensen met een burn-out kunnen jou helpen om het te voorkomen, te leren omgaan met een burn-out en hoe je ervan kan herstellen.

Dit boekt leert je dat bepaalde werkomstandigheden niet werken. Dat leidt (ongemerkt) tot te veel stress en uitputting. Er zijn ook juridische valkuilen bij een burn-out en die komen ook aan bod.

Lezers geven aan dat het een volledig boek is voor zowel werknemers als werkgevers.

Omgaan met burn-out (Carien Karsten) boek

10. Opgebrand (Jaap van der Burgh & Hans Reijnen)

We zijn alweer bij het laatste boek aangekomen in deze lijst van de beste boeken over een burn-out. Opgebrand gaat over het herkennen, voorkomen en genezen van een burn-out.

Een burn-out is niet iets om je voor te schamen. Iedereen kan het overkomen, zelfs de mensen waar je het totaal niet van verwacht. De wereld verandert tegenwoordig heel snel en onze omgeving vraagt veel van ons. Dit kan weleens teveel worden.

De schrijvers van het boek, een psycholoog en arts, hebben een nieuwe methode ontwikkeld waardoor je sneller gaat herstellen. Veel mensen met een burn-out lijden minder door de methode en herstellen sneller blijkt uit de praktijk, vandaar dat ze de methode op papier hebben gezet.

Voor lezers is het herkenbaar en er staan goede aanwijzingen in.

Opgebrand (Jaap van der Burgh en Hans Reijnen) boek

Extra tips over omgaan met een burn-out

  • Zie een burn-out niet als het einde, maar als een nieuw begin. Door eraan te werken gaat je werk- en privéleven beter worden.
  • Neem een lekkere vakantie en kom daar tot bezinning.
  • Praat met mensen waarmee je close bent in je omgeving en/of met een professional.
  • Vind een manier om je werk leuker te maken.
  • Zoek contact met lotgenoten.

Extra tips voor een goed herstel van je burn-out

  • Werk aan je geest en lichaam. Ga niet wekenlang in je bed liggen, maar zorg wel voor voldoende slaap. Lees bijvoorbeeld boeken die je hoofd rustiger kunnen maken en leef je uit in de sportschool.
  • Drink zo min mogelijk cafeïne en alcohol.
  • Stop eventueel met je baan, als daar de grote oorzaak ligt.
  • Zorg dat je weet wat de oorzaken van je burn-out zijn. Op die manier kan je op tijd ingrijpen als je dreigt terug te vallen.
  • Maak haalbare doelen.

Meer boeken over een burn-out + andere aanraders

Hierboven heb je de beste boeken over een burn-out gezien. De ervaringen van mensen met een burn-out kunnen erg inspirerend en herkenbaar zijn. Er is zelfs een volledig burn-out dagboek gemaakt door iemand die een burn-out heeft gehad. Persoonlijke verhalen over een burn-out laten zien dat het niet alleen jou overkomt.

Ook deskundigen leren je in de boeken hoe je kan omgaan met een burn-out en welke methodes het beste zijn om te herstellen. Indien je nog geen burn-out hebt, maar ertegenaan zit, krijg je tips om het te voorkomen.

Wil je toch nog verder kijken naar andere boeken over een burn-out? Op Bol.com staan nog meer goede boeken. Neem gerust een kijkje!

Andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Weet jij toevallig nog een goed boek over een burn-out dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen we het graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie