De 20 beste boeken over dementie en alzheimer

De 20 beste boeken over dementie en alzheimer hebben we hier speciaal voor jou op een rijtje gezet. Je vindt onder andere (voorlees)boeken voor dementerende ouderen, waargebeurde boeken over dementie over vaders en moeders, boeken die je beter leren omgaan met dementie en romans over dementie. Dementie is een ziekte die vaak voorkomt in Nederland en België. Vrijwel iedereen krijgt er zelf of in zijn omgeving mee te maken. Daarom is het goed om de literatuur in te duiken via boeken over dementie en alzheimer. Lees snel verder!

De eerste 10 boeken hebben een beschrijving. De boeken op plaats 11 t/m 20 hebben geen beschrijving. Als je op de cover van een boek klikt op plaats 11 t/m 20, kan je meer over het boek lezen en het eenvoudig bestellen.

1. Ma (Hugo Borst)

Hugo Borst, wie kent hem niet van de TV? Ook is hij een goede schrijver. Dat laat hij in het boek Ma weer zien.

Het boek gaat over zijn moeder die aan alzheimer lijdt. Al jarenlang verzorgt hij zijn 86-jarige moeder als mantelzorger.

De geest van zijn moeder gaat steeds verder achteruit en uiteindelijk moet ze naar een verpleeghuis. Daar schrijft hij over. Ook haalt hij herinneringen boven water van zijn jeugd en zijn moeder in betere tijden.

Lezers vinden het een prachtig waargebeurd boek over dementie. Er staan vele herkenbare situaties in voor degenen die ook met dementie in hun omgeving te maken hebben.

Ma (Hugo Borst) boek

2. Hersenschimmen (Bernlef)

Bernlef is één van de beste Nederlandse schrijvers ooit. Zijn roman Hersenschimmen over dementie mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje van de 20 beste boeken over dementie en alzheimer.

Maarten Klein is de hoofdpersoon en verliest zijn greep op de werkelijkheid. Hij ziet onder andere zijn vrouw voor iemand anders aan en wil weer werken als gepensioneerde.

Zijn heldere momenten worden steeds minder. De ontreddering en verwarring nemen toe.

Veel lezers vinden het boek een prachtig stuk literatuur over dementie. Het boek is ontroerend, maar er is ook humor in verwerkt.

Hersenschimmen (Bernlef) boek

3. VerpleegThuis (Teun Toebes)

Teun Toebes ging op jonge leeftijd (21 jaar) op de gesloten afdeling van een verpleeghuis wonen. Daar is het boek VerpleegThuis uit voortgekomen.

Hij wil zelf ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden. Ook wil hij laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen.

De systemen in de zorg en samenleving werken niet goed, daar wil hij verandering in brengen. Dat beschrijft hij in het boek.

Door het boek krijgen lezers een andere kijk op dementie en gaan zien dat er dingen moeten veranderen. De toekomst van dementie gaat iedereen aan.

VerpleegThuis (Teun Toebes) boek

4. Eeuwige lente (Jetske van der Schaar)

Hoe is het om te leven met een erfelijk alzheimergen? Helaas weet Jetske van der Schaar daar alles van. In het boek Eeuwige lente lees je daar meer over.

De moeder van Jetske kreeg alzheimer toen ze rond de 55 jaar oud was. Jetske zag haar wegglijden en was zelf machteloos om iets te doen.

Ook bleek de ziekte erfelijk te zijn. Gaat Jetske zich laten leiden door angst of durft ze op geluk te vertrouwen?

Voor veel lezers is het een indrukwekkend boek over erfelijke alzheimer. Jetske is erg open en kan anderen daarmee helpen.

Eeuwige lente (Jetske van der Schaar) boek

5. Voorbij, voorbij (Clairy Polak)

Voorbij, voorbij is de debuutroman van Clairy Polak. Alzheimer in een huwelijk is niet makkelijk. Dat laat deze roman ook zien.

25 jaar lang kwam niks of niemand tussen de liefde van Leo en Judith. Toen kwam daar opeens alzheimer om de hoek kijken.

Door de alzheimer gaat Leo steeds verder achteruit en voor Judith is het ook erg moeilijk. Uiteindelijk zal ze toch door moeten gaan met haar leven.

Deze roman over alzheimer is erg herkenbaar voor degenen met een partner die alzheimer heeft. Het is een waargebeurd boek over dementie, omdat de hoofdpersoon Judith de schrijfster zelf is.

Voorbij, voorbij (Clairy Polak) boek

6. Ik heb alzheimer (Stella Braam)

De titel van het boek, Ik heb alzheimer, is vrij duidelijk. Stella Braam heeft alzheimer van dichtbij meegemaakt.

Haar vader, René van Neer, had namelijk alzheimer. Ze heeft haar vader twee jaar lang van dichtbij meegemaakt en schreef daarover dit boek.

Het boek laat zien dat dementie nog steeds niet goed wordt begrepen in Nederland en de zorg onvoldoende is. Onder andere is het medisch personeel niet deskundig genoeg en is de veiligheid van medicijnen een probleem.

Door dit informatieve boek over de dementie van Stella haar vader kunnen lezers beter omgaan met de dementie van een dierbare. Ook laat het zien dat de zorg voor mensen met dementie beter moet.

Ik heb alzheimer (Stella Braam) boek

7. Denken met je hart 1 – De verborgen zin van dementie (Hans Stolp)

Hans Stolp heeft vele goede boeken geschreven. Denken met je hart 1 – De verborgen zin van dementie is ook een pareltje.

In het boek geeft hij een andere kijk op dementie en beschrijft hij om anders om te gaan met dementerenden, namelijk vanuit het hart.

Hij belicht de spirituele aspecten die met dementie verbonden zijn. Velen denken dat dementie zinloos is, maar is dat ook zo?

Voor lezers is het inspirerend boek over omgaan met dementie. Een positieve kijk op dementie kan iedereen helpen.

Denken met je hart 1 - De verborgen zin van dementie (Hans Stolp) boek

8. deMENSie (Dianca Schüssler)

Helaas krijgen velen te maken met een dementerende ouder. In het boek deMENSie schrijft Dianca Schüssler over haar vader met dementie.

Hoe ga je om met een dementerende vader? Dianca vertelt over haar fouten en wat ze geleerd heeft.

Ook legt ze onder andere uit over de breinkamers. Met deze toevallige ontdekking kan je ook een mooi gesprek met een dementerende voeren.

Vele lezers zijn dankbaar voor de goede tips uit dit boek. Met de tips kan je op een betere manier omgaan met een dementerende.

deMENSie (Dianca Schüssler) boek

9. Een hart vol verhalen (Desirée van Keulen)

Een hart vol verhalen is een ander soort boek dan je tot nu toe hebt gezien in dit rijtje van de 20 beste boeken over dementie en alzheimer. Het is namelijk een voorleesboek voor (dementerende) ouderen.

Er staan 12 verhalen in het boek voor degenen die niet meer zelfstandig lezen. Het zijn herkenbare verhalen, zeker voor degenen die tussen 1920 en 1950 geboren zijn.

De illustraties sluiten mooi aan bij de verhalen. Oude tijden herleven weer en dat levert meer contact en mooie gesprekken op.

Vooral in veel verpleeghuizen genieten dementerende ouderen van dit boek. Er ontstaan mooie gesprekken door de verhalen.

Een hart vol verhalen (Desirée van Keulen) boek

10. Ik weet nog goed… (Joke de Jonge)

Joke de Jonge heeft zich grondig in dementie verdiept, nadat haar schoonmoeder dementie kreeg. Daar is het boek Ik weet nog goed… uit voortgekomen.

In het boek staan voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie. Beeldmateriaal ondersteunt de verhalen.

De mensen worden weer mee teruggenomen naar vroeger. Dat gebeurt ook door onder andere liedjes zingen en gedichten lezen.

Het boek wordt vooral gebruikt door vele mensen die werken met dementerende ouderen. Er wordt gekeken naar wat er wel mogelijk is, in plaats van wat er niet mogelijk is.

Ik weet nog goed... (Joke de Jonge) boek

11. Woorden schieten tekort (Nicci Gerrard)

Woorden schieten tekort (Nicci Gerrard) boek

12. Stemmen van de ziel (Hans Siepel)

Stemmen van de ziel (Hans Siepel) boek

13. Dementie, hoe ga je ermee om? (Ezra van Zadelhoff & Tosca Janssens)

Dementie, hoe ga je ermee om? (Ezra van Zadelhoff & Tosca Janssens) boek

14. De heldere eenvoud van dementie (Huub Buijssen)

De heldere eenvoud van dementie (Huub Buijssen) boek

15. Tijd maken voor mensen met dementie (Kasper Bormans)

Tijd maken voor mensen met dementie (Kasper Bormans) boek

16. Als een dierbare alzheimer heeft (Huub Buijssen)

Als een dierbare alzheimer heeft (Huub Buijssen) boek

17. Vergeten dat ik vergeet (Monique van den Berg)

Vergeten dat ik vergeet (Monique van den Berg) boek

18. De vierde dementie (Evelien Pullens)

De vierde dementie (Evelien Pullens) boek

19. Dementie op jonge leeftijd (Annemie Janssens & Marjolein de Vugt)

Dementie op jonge leeftijd (Annemie Janssens & Marjolein de Vugt) boek

Meer boeken over dementie en alzheimer voor naasten en dementerende ouderen en jongeren + andere aanraders

Hierboven heb je de 20 beste boeken over dementie en alzheimer gezien.

Onder andere (voorlees)boeken voor dementerende ouderen, waargebeurde boeken over dementie over vaders en moeders, boeken die je beter leren omgaan met dementie en romans over dementie ben je tegengekomen.

Wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over dementie en alzheimer voor naasten en dementerende ouderen en jongeren? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant om te lezen:

Weet je zelf nog goede boeken over dementie en alzheimer? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie