De 11 beste boeken over een depressie overwinnen + extra tips!

Hier ga je de 11 beste boeken vinden over een depressie en die zijn er veelal op gericht om een depressie te overwinnen. Naast mensen die worstelen met een depressie, zijn de boeken ook leerzaam voor naasten en professionals. Een depressie is zwaar en maakt veel mensen stuk. Wij willen dat jij eruit komt en daarom richten we ons vooral op boeken die je helpen om een depressie te kunnen overwinnen. Boeken zijn een goed zelfhulpmiddel voor depressies. Onder andere ervaringen met het overwinnen van een depressie van andere mensen zijn leerzaam. Je zal daarom ook autobiografieën voorbij zien komen. We geven je ook nog extra tips om een depressie te overwinnen. Lees snel verder!

Waarom helpen boeken bij het overwinnen van een depressie?

Er zijn veel boeken met het thema depressie. Boeken kunnen een goed zelfhulpmiddel zijn om een depressie te overwinnen.

Natuurlijk is het goed om te praten met naasten en professionals, maar uiteindelijk moet je zelf de knop omzetten. Boeken over een depressie overwinnen kunnen je laten inzien dat jij er ook overheen kan komen, hoe moeilijk het ook is.

Er zijn genoeg mensen die ervaringen hebben met een depressie overwinnen. Sommige van hen vertellen het verhaal over hun depressie en hoe ze het overwonnen hebben in een autobiografie. Hier kan je veel van leren.

Ook zijn er boeken waarin professionals tips geven om een depressie te overwinnen. Ze hebben al veel ervaring in de praktijk en hebben gezien dat met deze tips en hun behandelmethodes mensen daadwerkelijk uit hun depressie zijn gekomen.

Een ander voordeel aan boeken is dat je er elke minuut van de dag op kan terugvallen. Je kan niet elke minuut van de dag met naasten en professionals praten.

Veel mensen hebben een zware depressie gehad en zijn er toch overheen gekomen en staan weer goed in het leven. Jij kan dit ook!

Victory zonsondergang

De top 11 van de beste boeken over een depressie overwinnen

Wij hebben een top 11 samengesteld van de beste boeken over een depressie en deze boeken zijn er voornamelijk op ingesteld om een depressie te overwinnen.

Deze boeken zullen je zeker helpen om de strijd met je depressie aan te gaan en het te verslaan. Waarom zou jij het niet kunnen?

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. Redenen om te blijven leven (Matt Haig)

Volgens ons hoort Redenen om te blijven leven absoluut op 1 te staan in dit rijtje van de beste boeken over een depressie overwinnen. Het is een soort autobiografie waarin Matt Haig meer over zijn depressie vertelt.

Als je op zoek bent naar ervaringen van mensen die weten hoe het is om een depressie te overwinnen, dan ben je bij Matt Haig aan het goede adres. Hier kan je zelf ook inspiratie uithalen.

Matt Haig is 24 en stort helemaal in. Het gaat zelfs zo slecht, dat hij geen reden meer ziet om te bestaan. Toch heeft hij zijn depressie overwonnen en geniet hij weer van het leven. In het boek ga je lezen hoe hij dat gedaan heeft.

Het boek is ook in het Engels verkrijgbaar. Voor veel lezers is het een herkenbaar en nuttig boek.

Redenen om te blijven leven (Matt Haig) boek

2. Depressie – Van overleven naar leven (Fabian Ruijgrok)

In Depressie – Van overleven naar leven vertelt Fabian Ruijgrok over zijn depressie en hoe het hem is gelukt om een gelukkiger leven te leiden.

Dit is geen zelfhulpboek over depressie, maar het is een waargebeurd boek over het thema depressie. Je kan veel inspiratie opdoen over hoe Fabian met zijn depressie omging en hoe hij het heeft overwonnen. Ook voor naasten en professionals kan het meer inzichten geven om depressieve mensen beter te begrijpen.

Fabian is 12 jaar depressief geweest en is onder andere meerdere keren opgenomen en heeft verschillende therapieën gehad. Hij dacht zelfs aan zelfmoord. Toch is hij erbovenop gekomen. Als Fabian het kan, kan jij het ook.

Voor veel lezers is het boek erg indrukwekkend en een bron van herkenning.

Depressie - Van overleven naar leven (Fabian Ruijgrok) boek

3. Traumasporen (Prof. dr. Bessel van der Kolk)

Veel mensen zijn als gevolg van een trauma depressief. Traumasporen beschrijft heel goed wat de oorzaken en gevolgen van een trauma kunnen zijn en hoe je weer de controle krijgt over je eigen geest en lichaam.

Is je depressiviteit niet het gevolg van een trauma? Dan kan je op zoek naar een ander boek in dit rijtje met de beste boeken over een depressie overwinnen.

In het boek wordt beschreven hoe een groep therapeuten en wetenschappers samen met patiënten nieuwe behandelmethodes hebben ontwikkeld, zodat mensen met een trauma de controle over hun geest en lichaam weer terugkrijgen.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen zichzelf door de behandelmethodes weer hervinden. Volgens lezers is het zowel voor therapeuten als cliënten met een trauma een goed boek.

Traumasporen (Prof. dr. Bessel van der Kolk) boek

4. Nu ik je zie (Merlijn Kamerling)

Velen zullen Antony Kamerling nog wel kennen. Hij heeft helaas een einde aan zijn leven gemaakt door zijn depressies. In Nu ik je zie gaat zijn zoon Merlijn Kamerling op zoek naar zijn vader, zodat hij verder kan gaan met leven.

Het leven van Merlijn Kamerling heeft een beetje stilgestaan en hij denkt dat het met zijn vader te maken kan hebben. Nooit heeft hij beelden meer teruggekeken van zijn vader, omdat het te lastig voor hem was.

Nu gaat hij toch met vrienden en familie praten om meer over zijn vader te weten te komen. Op deze manier hoopt hij beter zijn weg in het leven te vinden.

Voor mensen die een dierbaar persoon hebben verloren en daar moeite mee hebben en/of depressief over zijn, is dit boek echt een aanrader. Veel lezers zijn geraakt door het boek.

Nu ik je zie (Merlijn Kamerling) boek

5. Ga gewoon wat leuks doen (Aafke Romeijn)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Aafke Romeijn bewijst dat je niet per se een depressie hoeft te overwinnen, maar je kan er ook mee leren leven. In het boek Ga gewoon wat leuks doen vertelt ze daar meer over.

Vanaf haar tiende heeft ze al te maken met zware depressies. Gewoon wat leuks doen helpt niet om de depressies te stoppen. Ze vertelt onder andere meer over haar eigen depressies en geeft er een beter beeld over.

Mensen die depressief zijn, kunnen ontdekken hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Naasten leren meer over depressies en kunnen ontdekken hoe ze het beste kunnen helpen.

Zowel voor mensen die depressief zijn als naasten is het boek een echte aanrader. Over depressies is nog te weinig bekend, maar dit boek is al een stap in de goede richting.

Ga gewoon wat leuks doen (Aafke Romeijn) boek

6. Dwars door het donker (Nowelle Barnhoorn)

De titel, Dwars door het donker, geeft goed weer wat Nowelle Barnhoorn heeft moeten doorstaan. Vijf jaar lang is ze depressief geweest, maar ze heeft het weten te overwinnen.

Dit ging niet vanzelf. Ze heeft leren accepteren dat jezelf slecht voelen ook bij het leven hoort. In het boek deelt ze haar ervaringen over de acceptatie en het overwinnen van haar depressie.

Vaak stoppen mensen slechte gevoelens weg. Als ze opeens boven komen drijven, weten we vaak niet wat we er dan mee aan moeten. Volgens Nowelle Barnhoorn is het heel belangrijk om slechte gevoelens te leren accepteren.

Het is een goed zelfhulpboek over het thema depressie, je kan er veel inspiratie uithalen. Volgens lezers is het boek anders dan andere zelfhulpboeken.

Dwars door het donker (Nowelle Barnhoorn) boek

7. Als een dierbare depressief is (Huub Buijssen)

Voor depressieve mensen zijn dierbaren heel belangrijk. Dierbaren kunnen helpen om een depressie te overwinnen. Vandaar dat Als een dierbare depressief is zeker niet mag ontbreken in dit rijtje van de beste boeken over een depressie overwinnen.

Er zijn allerlei soorten boeken over het thema depressie, maar dit boek is een hele belangrijke. Dierbaren kunnen zelfs vaak meer hulp bieden dan een professional.

Het boek is belangrijk voor dierbaren om meer inzicht te krijgen in een depressie en hoe ze daarbij kunnen helpen, zonder dat ze zichzelf verliezen. Je krijgt als dierbare praktische handvatten mee.

Voor veel dierbaren is dit boek precies wat ze nodig hadden. Ook voor mensen die zelf met een depressie worstelen is het een goed boek.

Als een dierbare depressief is (Huub Buijssen) boek

8. How to not kill yourself (David Mangene)

Het boek How to not kill yourself gaat je niet echt helpen om je depressie te overwinnen. Het maakt wel een ander belangrijk thema bespreekbaar, namelijk de mentale gezondheidsproblemen van mannen.

Veel mannen met mentale gezondheidsproblemen en/of een depressie vinden het moeilijk om daarover te praten en hulp te zoeken. David Mangene heeft zelf ook al zijn hele leven last van mentale gezondheidsproblemen en depressies. Hij heeft zelfs suïcidale gedachtes.

Het boek is een soort autobiografie waarin David Mangene vertelt over zijn leven met mentale gezondheidsproblemen en depressies. Hij zoekt naar redenen om toch door te blijven leven.

Het is geen zelfhulpboek over depressie, maar het kan je wel optimistisch maken en hoop geven om door te leven, ondanks de pijn die je hebt. Voor mensen met een depressie en/of zelfmoordgedachtes is het boek herkenbaar.

How to not kill yourself (David Mangene) boek

9. Verslaafd aan denken (Jan Geurtz)

Door een verkeerde gedachtegang kan je in een depressie belanden. In Verslaafd aan denken gaat Jan Geurtz dieper in op het verschijnsel denken en hij laat zien waarom denken een grote verslaving van de mens is.

Een depressie wordt voor een heel groot deel door je eigen gedachtes veroorzaakt. Interessant is om te leren uit dit boek waarom depressieve gedachtes zo lang kunnen blijven hangen en waarom je überhaupt die gedachtes hebt.

Door de oefeningen kan je anders leren denken en dat kan tot een beter leven leiden. Het is niet per se een zelfhulpboek over het thema depressie, maar het kan je wel helpen om er beter mee om te gaan en het zelfs te overwinnen.

Voor veel lezers is het een prachtig en bruikbaar boek.

Verslaafd aan denken (Jan Geurtz) boek

10. Kikker gaat fietsen! of over het leed dat leven heet (Maarten van Buuren)

Kikker gaat fietsen! of over het leed dat leven heet klinkt misschien een beetje apart, maar het is echt een aanrader! Het is namelijk een autobiografie van Maarten van Buuren over een depressie en het overwinnen daarvan.

Ervaringen van mensen die weten hoe het is om een depressie te overwinnen zijn inspirerend en dit boek ook. Je krijgt ook een beter beeld wat een depressie precies inhoudt.

Maarten van Buuren is hoogleraar, vertaler en essayist. In een vroeg schooljaar komt hij in een depressieve crisis terecht. Uiteindelijk kan hij zelfs bijna niks meer doen. Onder andere door te fietsen komt hij er weer bovenop.

Veel lezers vinden het een mooi en moedig boek.

Kikker gaat fietsen! of over het leed dat leven heet (Maarten van Buuren) boek

11. Depressie is niet een einde, maar een begin (Babs Bruyneel & Ria Maes)

We zijn alweer bij het laatste boek aangekomen in dit rijtje van de beste boeken over een depressie overwinnen. Depressie is niet een einde, maar een begin klinkt al erg inspirerend.

Ook dit is een goed boek van iemand die ervaring heeft met het overwinnen van een depressie. Babs Bruyneel heeft namelijk een depressie overwonnen. In dit boek over het thema depressie schrijft ze daarover.

Met het boek wil Babs Bruyneel mensen helpen die een depressie hebben en ook naasten. Ze wil mensen beter laten begrijpen wat een depressie inhoudt. Ook staan er hele goede oefeningen in om uit een depressie te komen en daardoor kan het geschikt zijn als zelfhulpboek over een depressie.

Veel lezers vinden het boek echt aan te raden voor mensen met een depressie.

Depressie is niet een einde, maar een begin (Babs Bruyneel & Ria Maes) boek

Extra tips om een depressie te overwinnen

  • Er is altijd iets of iemand om voor te leven, richt je daar (meer) op
  • Maak (haalbare) doelen voor jezelf
  • Plan dingen om naar uit te kijken, zoals een vakantie met vrienden en/of naasten
  • Train je lichaam en eet gezond
  • Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden
  • Luister naar vrolijke muziek
  • Stop met negatief praten over jezelf
  • Vraag je af wat voor zin het heeft om vaak negatieve gedachtes te hebben, met positieve gedachtes kom je veel verder in het leven
  • Isoleer jezelf niet, maar zoek vrienden en/of naasten op
  • Geef nooit op, je bent het waard om op deze aarde rond te lopen

Meer boeken over een depressie (overwinnen) + andere aanraders

Hierboven heb je de beste boeken over een depressie overwinnen gezien. Onder andere de ervaringen van mensen die weten hoe het is om een depressie te overwinnen zijn erg waardevol, zoals in biografieën waarin depressie een grote rol speelt.

Boeken met als thema depressie kunnen een goed zelfhulpmiddel zijn voor mensen die aan een depressie lijden. Ook voor professionals en naasten kunnen boeken met als thema depressie leerzaam zijn.

Mocht je zelf depressief zijn, dan hopen we dat de bovenstaande tips om een depressie te overwinnen je al een beetje in de goede richting kunnen duwen.

Wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over een depressie (overwinnen)? Op Bol.com staan nog meer goede boeken die jou kunnen helpen.

Andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Weet je zelf nog een goed boek over een depressie overwinnen dat absoluut in het bovenstaande rijtje thuishoort? Dan horen we dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie