De beste boeken over eetstoornissen staan hier speciaal voor jou in een top 10 gegoten. Er staan vooral boeken over anorexia en boulimia in. Je vindt onder andere boeken over anorexia met waargebeurde anorexia verhalen en boeken om eetstoornissen te bestrijden. Eetstoornissen kunnen erg heftig zijn en boeken kunnen helpen om de strijd aan te gaan. Lees snel verder!
1. Emma wil leven (Josha Zwaan)
In het boek Emma wil leven staat het waargebeurde verhaal over Emma. Josha Zwaan heeft veel beeldmateriaal bekeken en gesproken met de ouders, zus, vriendinnen, docenten en artsen van Emma. Ook Emma haar dagboek is doorgespit.
Emma streed jarenlang tegen anorexia en belandde uiteindelijk in een kliniek in Portugal. Ze wilde leven en ging daarheen voor een intensieve behandeling.
Dit hielp niet. Ze verloor de strijd tegen anorexia op 18-jarige leeftijd. In het boek kom je meer over Emma te weten en haar strijd tegen anorexia.
Voor lezers is het een indrukwekkend en aangrijpend waargebeurd boek over anorexia. Anorexia verhalen zoals deze kunnen helpen om meer over anorexia te leren. Je gaat ook beseffen wat voor impact het op de patiënt en directe omgeving kan hebben.
2. Hongerklop (Hille en Peter Henk Steenhuis)
Hongerklop is een bijzonder boek van een dochter en een vader over een eetstoornis. Door met elkaar te schrijven konden ze elkaar beter begrijpen.
Vaak kregen ze ruzie en toen stelde Peter Henk Steenhuis voor dat het misschien beter was om elkaar te gaan schrijven. Hille begon gelijk dezelfde avond al met schrijven.
Daarna bleven ze elkaar schrijven, ook toen bekend werd dat Hille een eetstoornis had. Hille schreef over alles wat ze meemaakte naar haar vader. De mails die ze naar elkaar schreven zijn uiteindelijk de basis voor dit boek geworden.
Lezers vinden het een meeslepend en leerzaam boek over anorexia. Het is mooi om over de band tussen dochter en vader te lezen. Als je zelf anorexia hebt, kan het je aanmoedigen om te blijven strijden. Ook leer je de gedachtegang van iemand met anorexia beter begrijpen.
3. Kus Jes (Janneke Hartveld)
Het boek Kus Jes is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over anorexia. Dit anorexia verhaal laat ook weer zien wat voor monster deze eetstoornis is.
Als je eenmaal die gedachten hebt dat je alleen maar gewicht wil verliezen, dan is het heel moeilijk om daar van af te komen. Het 15-jarige meisje Jessie had deze gedachten.
Op den duur dacht ze alleen nog maar aan het kwijtraken van kilo’s en ze leefde in een andere wereld. Ze bleef alleen maar doorgaan en was niet bezig om eruit te komen.
Het boek raakt lezers diep. De denkwijze van een puber (met anorexia) wordt goed beschreven. Voor pubers (met anorexia) en ouders is het een echte aanrader.
4. Wanneer kap jij ermee? (Isabelle Plasmeijer)
De titel, Wanneer kap jij ermee?, is een goede vraag voor iemand met een eetstoornis. Helaas is het vaak moeilijk om ermee te stoppen. Het is een denk- en doeboek voor mensen met een eetstoornis.
Isabelle Plasmeijer heeft zelf ervaring met een eetstoornis. Gelukkig heeft ze haar eetstoornis overwonnen. Ze omschrijft hoe ze dit heeft gedaan. Ook 17 andere ervaringsdeskundigen omschrijven dat.
Er komen verschillende eetstoornissen ter sprake, zoals anorexia, boulimia en een binge eating disorder. Aan de hand van praktische tips en oefeningen kan je de strijd tegen je eetstoornis aangaan. Ook de gesprekken met deskundigen zijn interessant en leerzaam.
Lezers vinden het goed dat het boek verder gaat dan alleen anorexia en boulimia. Er zijn namelijk meer eetstoornissen. Het boek inspireert en motiveert mensen met een eetstoornis. Velen hebben er al wat aan gehad. Ook voor betrokkenen is het een goed boek.
5. Ouders als bondgenoot (Dr. James Lock en Dr. Daniel Le Grange)
Als ouder wil je natuurlijk wel helpen als je zoon of dochter een eetstoornis heeft, maar soms weet je niet hoe. Ouders als bondgenoot geeft ouders informatie om goed te kunnen handelen.
Sommige hulpverleners leggen een deel van de schuld bij de ouders, als het kind een eetstoornis heeft. Ze willen dat ouders zich niet bemoeien met de behandeling van het kind. Dit is echter de verkeerde methode.
De wetenschap toont aan dat het beter is om ouders te betrekken bij het bestrijden van eetstoornissen. De kans is dan zelfs groter voor het kind om te genezen. Als ouder kan je op tijd ingrijpen, up-to-date blijven en meedoen aan de behandeling.
Volgens ouders is het echt een goed boek over eetstoornissen. Er staan belangrijke tips en aanwijzingen in die in de praktijk echt nuttig zijn. Het is ook belangrijk om niet alleen de ouders erbij te betrekken, maar het hele gezin.
6. De wolf in schaapskleren (Isabelle Plasmeijer)
De wolf in schaapskleren is het tweede boek van Isabelle Plasmeijer in deze top 10 van beste boeken over eetstoornissen. Dit is een werkboek voor familie en vrienden, die mee willen strijden tegen een eetstoornis.
Door dit boek kom je te weten wat je wel en niet moet doen, als je geliefde kampt met een eetstoornis. De succesverhalen van coaches en ervaringsdeskundigen die hun eetstoornis hebben verslagen zijn erg inspirerend.
In het werkboek staan tips, quotes, voorbeelden en rollenspellen om mee aan de slag te gaan. Ook kom je meer te weten over de verschillende behandelmethoden die er zijn, zoals MBT en gezinstherapie.
Veel lezers vinden het een goed werkboek over anorexia, boulimia en andere eetstoornissen. Het geeft je een andere kijk op de eetstoornissen en je bent beter in staat om samen met je zoon of bijvoorbeeld zus de strijd aan te gaan.
7. Mijn Eetstoornis en ik (Shannon Blezer)
Je hebt al andere boeken in deze top 10 gezien met waargebeurde verhalen over anorexia. Mijn Eetstoornis en ik is ook zo’n boek. Dit keer vertelt Shannon Blezer haar verhaal.
In het boek lees je meer over de strijd die Shannon Blezer voert tegen anorexia. Door dagboekfragmenten, dossiers van behandelaars en ervaringen van naasten krijg je het verhaal uit verschillende hoeken te horen.
Je krijgt een realistisch beeld over wat er bij de persoon achter de eetstoornis schuilgaat. Het mooie is dat het boek ook hoop geeft voor een betere toekomst.
Lezers vinden dit één van de betere boeken over anorexia met een waargebeurd anorexia verhaal. Je krijg een beter beeld wat een eetstoornis met iemand doet. Het is een aanrader voor iedereen die meer over anorexia wil weten.
8. In opname (Esther Eland)
Plotseling kan je leven er heel anders uit komen te zien. Dat laat In opname wel blijken. Esther Eland is zo dapper geweest om haar verhaal op papier te zetten.
Esther Eland kreeg onverwachts een spierziekte. Hierdoor lag ze maandenlang in het ziekenhuis. Uiteindelijk ontwikkelde ze anorexia, wat niemand had zien aankomen.
Er volgden nog meer ziekenhuisopnames en de anorexia werd heftiger. Het was zelfs zo erg op den duur dat het bijna haar leven kostte.
Het is een leerzaam boek voor de directe omgeving van anorexia-patiënten en ook medici. Je gaat iemand met anorexia beter leren begrijpen. Ook voor anorexia-patiënten zelf is het een aanrader.
9. Anorexia (Marieke de Winter)
Het boek Anorexia is een waargebeurd ervaringsverhaal over anorexia van Marieke de Winter. Je krijgt een goed beeld over wat anorexia allemaal met haar doet.
Marieke de Winter is 15 jaar en heeft dan al een heftige vorm van anorexia te pakken. Meerdere keren heeft ze in het ziekenhuis gelegen. Ze houdt een dagboek bij sinds ze in een kliniek is opgenomen.
Daarin schrijft ze over haar strijd tegen anorexia. Ze doet er alles aan om maar wat kilo’s kwijt te raken. Ook vertelt ze onder andere over haar onzekerheden, minderwaardigheidsgevoelens en eenzaamheid.
Lezers leren door het boek beter wat er in het hoofd omgaat van iemand met anorexia. Anorexia verhalen zoals deze zijn ook belangrijk voor artsen om te lezen, zodat ze het tijdig kunnen ontdekken en het beter begrijpen.
10. Nora & Co (Koos Neuvel)
Nora & Co is alweer het laatste boek in deze top 10 van beste boeken over eetstoornissen. Het is een hartverscheurend verhaal van Koos Neuvel over zijn dochter en andere meisjes in een eetstoorniskliniek.
In 2016 is Nora, de oudste dochter van Koos Neuvel, overleden. Ze was net 18 jaar geworden. Jarenlang heeft ze een eetstoornis gehad. Binnen een jaar tijd zijn andere meisjes in dezelfde eetstoorniskliniek als Nora ook overleden.
Hoe kan dit? Koos Neuvel spreekt met behandelaars, maar die weten het ook niet. Hij probeert, door levensverhalen en ziektegeschiedenissen van zeven meisjes door te spitten, te achterhalen hoe het zo ver heeft kunnen komen.
Voor lezers geeft dit boek een uniek inkijkje over wat er zich in een eetstoorniskliniek kan afspelen. De meeste mensen hebben daar helemaal geen weet van.
Meer boeken over eetstoornissen zoals anorexia en boulimia + andere aanraders
Hierboven heb je de top 10 van beste boeken over eetstoornissen gezien. Onder andere boeken over waargebeurde anorexia verhalen en boeken over boulimia ben je tegengekomen.
Boeken die ingaan op andere eetstoornissen staan er ook tussen. Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over eetstoornissen zoals anorexia en boulimia? Op Bol.com staan er nog meer.
Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:
- De beste boeken over het overwinnen van een depressie
- Top 10 beste boeken over borderline
- De 10 beste boeken over hormonen
Weet je zelf nog goede boeken over eetstoornissen? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.
Mag ik twee boeken aanbevelen? Boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’ een zelfhulpboek voor mensen met eetbuien & boulimia. En de bundel verhalen ‘Een emmer kots in de kast’ over vrij leren leven en eten, 35 inspiratieverhalen met tips voor mensen met eetbuien en hun omgeving.