De 15 beste boeken over hardlopen

Voor zowel beginners als gevorderden staan hier de 15 beste boeken over hardlopen. Hardloopboeken zijn ook leuk als cadeau voor een marathonloper. Je vindt onder andere boeken over een marathon hardlopen en trainingen daarvoor, boeken met hardloopschema’s, hardloop receptenboeken en boeken over trailrunning. Ook een hardloopboek over trainen op vermogen en een trainingslogboek voor het hardlopen ontbreken niet. Voor zowel mannen als vrouwen staat er gegarandeerd een goed hardloopboek tussen. Lees lekker verder!

1. Ik háát hardlopen! (Hedwig van Bree)

De titel van het boek, Ik háát hardlopen!, klinkt niet zo positief. Toch is het een heel positief boek over (marathons) hardlopen.

Het eerste rondje joggen viel bij Hedwig van Bree niet in de smaak, ze haatte het zelfs. Haar leven verandert als ze een poosje later een gezin krijgt.

Ze wordt een thuisblijfmoeder, terwijl ze eerst een succesvolle carrièrevrouw was. In het hardlopen vindt ze zichzelf terug.

Volgens hardlopers hoort dit boek zeker bij de beste boeken over hardlopen. Het is erg motiverend, zelfs voor niet-hardlopers.

Ik háát hardlopen! (Hedwig van Bree) boek

2. Live, love, run (Annemerel de Jongh)

Annemerel de Jongh is van een hardloophater veranderd naar een hardloopliefhebber. In het boek Live, love, run lees je daar meer over.

Ze was nooit echt sportief, maar op 17-jarige leeftijd kreeg ze het hardloopvirus te pakken. Niets maakt haar nog gelukkiger dan het lopen van marathons.

Er komen onder andere persoonlijke anekdotes en praktische tips voorbij. Je kan het ook zien als een hardloop receptenboek, want er staan heerlijke recepten in voor hardlopers.

Zowel beginnende als meer ervaren hardlopers vinden het een erg goed hardloopboek. Ook de hardloopschema’s in het boek zijn erg handig voor hardlopers.

Live, love, run (Annemerel de Jongh) boek

3. De hardlooprevolutie (Stans van der Poel en Koen de Jong)

Stans van der Poel en Koen de Jong weten alles over ademhaling. Dat is erg belangrijk bij het hardlopen. In De hardlooprevolutie delen ze hun kennis.

Wil je beter worden, maar weet je niet hoe? In dit boek kom je erachter hoe je slim traint en goed herstelt.

Hardlopers vinden het een goed boek over lopen met een hartslagmeter en ademhaling. Het boek is een mooi alternatief voor de klassieke hardloopschema’s. Het geeft een andere kijk op hardlopen.

De hardlooprevolutie (Stans van der Poel en Koen de Jong) boek

4. Ik heb geen zin (Annemerel de Jongh)

Ik heb geen zin is een ander boek van Annemerel de Jongh in dit rijtje van de 15 beste boeken over hardlopen. Elke hardloper heeft weleens geen zin.

Verzin je vaak een smoesje dat je toch niet kan hardlopen? Dan heb je te weinig motivatie. In dit boek staan motiverende verhalen van Annemerel de Jongh en van bekende en onbekende hardlopers.

Door de verhalen raak je gemotiveerd om te gaan hardlopen. Als je eenmaal aan het hardlopen bent, heb je er geen spijt van.

Voor hardlopers is het een motiverend boek. Echter is het ook belangrijk dat je genoeg intrinsieke motivatie hebt.

Ik heb geen zin (Annemerel de Jongh) boek

5. De tien, de halve en de hele (Rob Veer)

Rob Veer heeft jarenlange ervaring als hardlooptrainer. Hij weet hoe je lopers op topniveau en prestatiegerichte amateurs beter kan maken. Dat is in De tien, de halve en de hele terug te lezen.

Simpel gezegd helpt dit boek je om sneller te lopen, waarbij de focus ligt op de populaire lange afstanden. Ook leer je blessures voorkomen en haal je meer voldoening uit het hardlopen.

Alle onderdelen van het lopen, zoals trainingsmethodes, hartslagmeter, voeding en adem, komen voorbij met praktische adviezen en tips in het boek. Daarbij is rekening gehouden met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Veel hardlopers zien het boek zelfs als de hardloopbijbel. Het is vooral bedoeld voor hardlopers met ervaring.

De tien, de halve en de hele (Rob Veer) boek

6. Marathon mama (Lobke Gielkens & Jade Yorks)

Hardlopen is meer dan alleen maar rennen. Dat bewijst het boek Marathon mama wel. Lobke Gielkens en Jade Yorks weten dat een marathon lopen je leven verandert.

Hardlopen kan meer balans in je leven brengen. Voor je het weet ga je zelf een (halve) marathon lopen.

De auteurs delen hun kennis die ze verzameld hebben voor hun eerste marathon. In het boek staat hun inspiratie, tips en tricks. Ook staat er een basis trainingsschema en adviezen van experts in.

Dit is meer dan een boek over een marathon hardlopen en trainingen als voorbereiding daarop. Hardlopers vinden dat waardevol. Het hardloopboek is vooral voor vrouwen (Moeders) bedoeld.

Marathon mama (Lobke Gielkens & Jade Yorks) boek

7. Hardlopen met Power! (Hans van Dijk en Ron van Megen)

Ben je op zoek naar een hardloopboek over trainen en wedstrijden hardlopen op vermogen? Dan is Hardlopen met Power! het boek dat je moet hebben!

Je wattage levert extra informatie op, daar kan je als hardloper van profiteren. Je leest in het boek hoe je daar van kan profiteren in trainingen en wedstrijden.

Veel hardlopers vinden het erg interessant en proberen het gelijk in de praktijk uit. Het is een aanrader om ook uit te proberen.

Hardlopen met Power! (Hans van Dijk en Ron van Megen) boek

8. In de ban van de Barkley (Michiel Panhuysen)

Iedereen kent wel de “gewone” marathons, maar er bestaan ook ultramarathons. De Barkley is een ultramarathon. In het boek In de ban van de Barkley lees je daar meer over.

De Barkley is een wedstrijd die gehouden wordt in het Frozen Head State Park in de Amerikaanse staat Tennessee. Het is één van de zwaarste ultramarathons ter wereld.

De race bestaat al tientallen jaren en maar weinig deelnemers wisten te finishen. Michiel Panhuysen heeft meegedaan aan de Barkley en probeert het mysterie van deze race te ontrafelen.

Door het boek raken hardlopers ook in de ban van de Barkley. Ook is het een leuk cadeau voor marathonlopers.

In de ban van de Barkley (Michiel Panhuysen) boek

9. Niet de race maar de reis (Jolanda Linschooten)

Niet de race maar de reis is een boek over trailrunning. Jolanda Linschooten heeft veel ervaring met trailrunning en kan er goed over schrijven.

In het boek lees je het verhaal over haar trailrun door Groot-Brittannië, van zuid naar noord. Ze loopt meer dan een marathon per dag.

Balans met de natuur en met jezelf is belangrijk voor Jolanda Linschooten om tot grote prestaties te komen. Het is ook een reis naar binnen.

Hardlopers kunnen het boek maar moeilijk wegleggen als ze er eenmaal aan beginnen. Elke trailrunner moet dit boek sowieso in de boekenkast hebben staan.

Niet de race maar de reis (Jolanda Linschooten) boek

10. HardlopersLogboek (Vera Maters)

Veel hardlopers houden een trainingslogboek bij voor het hardlopen. Met het HardlopersLogboek kan je al je hardloopgegevens bundelen.

Er is zowel ruimte voor trainingen als wedstrijden. Het logboek bestaat onder andere uit:

  • Trainingsschema’s
  • De jaaragenda
  • Wedstrijdverslagen
  • Persoonlijke records
  • Notities

Zowel voor beginnende als ervaren hardlopers is het logboek geschikt. Voor veel hardlopers is het logboek inmiddels onmisbaar geworden.

HardlopersLogboek (Vera Maters) boek

11. Los (Diederik van Hoogstraten)

Los is een ander boek over trailrunning in dit rijtje van de 15 beste boeken over hardlopen. Diederik van Hoogstraten vond zichzelf terug in trailrunning.

Diederik van Hoogstraten is zijn zelfvertrouwen kwijt na een reeks blessures en verbroken relaties. In plaats van hardlopen in de straten van New York gaat hij de ruige bergpaden rond Los Angeles trotseren.

Hij praat met internationale toplopers en “gewone” trailrunners over hun ervaringen. Al snel gaat het in zijn leven weer de goede kant op.

Hardlopers vinden het een inspirerend boek over trailrunning. Ben je een trailrunner of heb je interesse in trailrunning, dan is het een echte aanrader.

Los (Diederik van Hoogstraten) boek

12. Missie marathon (Mariska van Sprundel)

Missie marathon is een boek over een marathon hardlopen van Mariska van Sprundel. Ze weet nu wat de juiste voorbereiding is.

Ze trainde drie keer voor een marathon en raakte drie keer geblesseerd. Ze gooide de boel om en ging onder begeleiding van experts op zoek naar de juiste voorbereiding.

Uiteindelijk heeft ze in Frankfurt haar eerste marathon uitgelopen. In het boek deelt ze haar persoonlijke ervaringen. Je krijgt onder andere informatie over trainingsschema’s, voeding, motivatie en looptechniek.

Het boek is volgens hardlopers niet alleen maar goed als je in training bent voor een marathon, ook bij andere hardlooptrainingen komt veel informatie van pas. Voor de beginnende en ervaren hardloper is het boek geschikt.

Missie marathon (Mariska van Sprundel) boek

13. Food2run (Renata Rehor)

Een hardloop receptenboek is erg belangrijk voor hardlopers. Daarom mag Food2run niet ontbreken in dit rijtje.

Het boek bestaat niet alleen maar uit recepten. In het eerste deel krijg je meer informatie over sportvoeding.

Het tweede deel laat recepten voor energie- en herstelmaaltijden zien voor elke dag. Ook komen sportsnacks voor trainingen en wedstrijden voorbij.

Beginnende en ervaren hardlopers zijn erg blij met het boek. Je krijgt meer kennis over sportvoeding. De recepten zijn makkelijk te maken en lekker. Je krijgt er meer energie van tijdens het hardlopen.

Food2run (Renata Rehor) boek

14. De marathon: magisch of waanzin? (Léandra Sprenkels, Femke van Eck, Joan Simon Artigas, Ilse van de Zande en Suzanne van Gaal)

De titel van het boek, De marathon: magisch of waanzin?, geeft goed weer hoe verschillende mensen over een marathon denken. Wat is de magie van een marathon?

Er staan tips, een marathon trainingsschema van 20 weken en recepten in het boek. Ook omschrijven 20 marathonlopers het magische gevoel van een marathon.

Ter voorbereiding op een marathon is het een goed boek voor hardlopers. Je bent nog beter voorbereid.

De marathon: magisch of waanzin? (Léandra Sprenkels, Femke van Eck, Joan Simon Artigas, Ilse van de Zande en Suzanne van Gaal) boek

15. Trainen voor een marathon voor dummies (Jason R. Karp)

Over alles is er tegenwoordig wel een “… voor dummies” boek te vinden. Trainen voor een marathon voor dummies mag daarom uiteraard niet ontbreken.

Hardlopers die voor het eerst de marathon lopen kunnen met dit boek het tot een succesvol einde brengen. Ervaren hardlopers kunnen zichzelf verbeteren.

Er staan oefeningen, programma’s en tips in het boek. Daarmee is het mogelijk om je conditie, snelheid en algemene gezondheid te verbeteren.

Als je in training bent voor een marathon of van plan bent om dat te doen, kan dit boek je daar zeker bij helpen. Hardlopers hebben er al profijt van gehad.

Trainen voor een marathon voor dummies (Jason R. Karp) boek

Meer hardloopboeken + andere aanrader

Hierboven heb je de 15 beste boeken over hardlopen gezien, voor zowel beginners als gevorderden. Niet alleen voor jezelf, maar het is ook leuk om aan een marathonloper cadeau te geven.

Onder andere boeken over een marathon hardlopen en trainingen voor een marathon, boeken die hardloopschema’s bevatten, hardloop receptenboeken en boeken over trailrunning heb je voorbij zien komen.

Ook een hardloopboek over trainen op vermogen en een trainingslogboek voor het hardlopen zijn interessant. Of je nu man of vrouw bent, je hebt vast een goed hardloopboek gezien.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer hardloopboeken? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “Top 10 beste fitness en krachttraining boeken” ook interessant voor je.

Weet je zelf nog goede boeken over hardlopen? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie