De 5 beste boeken over hindoeïsme

Hieronder vind je de 5 beste boeken over hindoeïsme in het Nederlands. Er staan zowel boeken tussen voor beginners die willen kennismaken met het hindoeïsme als voor mensen die hun kennis over het hindoeïsme willen vergroten. Je vindt bijvoorbeeld boeken die je leren wat het hindoeïsme inhoudt en boeken die ingaan op teksten uit heilige boeken van het hindoeïsme, zoals de Bhagavad Gita boeken. Tot slot lees je waar nog meer boeken over hindoeïsme zijn te bestellen en geven we nog een extra tip. Lees lekker verder!

1. Bhagavad Gita (Guus Nooteboom)

Het boek Bhagavad Gita is een prachtige Nederlandse vertaling van Guus Nooteboom. Het is één van de meest vertaalde boeken ter wereld en gelukkig is er ook een goede Nederlandse versie.

Het leerdicht gaat over een God die betrokken is bij de mens. Het mens is in dit geval Arjuna. De boogschutter Arjuna vraagt zich af wat voor zin het leven heeft en waarom hij strijd moet leveren.

Hij vraagt ook aan zijn wagenmenner Krishna, midden op het slagveld, waarom er gevochten moet worden en of het niet anders kan. Krishna toont Arjuna de schoonheid en diepte van het leven. Arjuna wordt op deze manier een wetende en stelt zijn leven in dienst van de Allerhoogste.

Lezers waarderen het dat ze door deze prachtige vertaling toegang hebben tot een belangrijk onderdeel van de heilige boeken van het hindoeïsme. Het kan echt je leven verrijken.

Bhagavad Gita (Guus Nooteboom) boek

2. De Upanishads (Wim van de Laar)

De Upanishads zijn een belangrijk onderdeel binnen de heilige boeken van het hindoeïsme. Wim van de Laar heeft deze bronteksten toegankelijk gemaakt in het Nederlands.

Het zijn oude teksten, waarvan de oudste tekst zelfs komt uit 750 voor Christus, de jongste uit het begin van onze jaartelling. Als je jezelf verdiept in de Indiase filosofie, non-dualiteit of yoga als bevrijdingsweg, dan kom je met deze geschriften in aanraking.

Het wezen van de mens, de wereld en het bestaan zijn helder en tijdloos toegelicht. De herkenning of realisatie van het Zelf, ofwel Bewustzijn, staat centraal.

De lezers krijgen door deze vertaling toegang tot de prachtige teksten vol met wijsheid. Tegenwoordig zijn deze oude Indiase wijsheden nog steeds erg waardevol.

De Upanishads (Wim van de Laar) boek

3. Handboek hindoeïsme (Rudi Jansma)

Handboek hindoeïsme is zowel een boek voor een algemeen publiek als voor Hindoestanen die meer over hun eigen culturele achtergrond te weten willen komen.

Verschillende aspecten van het hindoeïsme komen aan bod, zoals de oorsprong, literatuur en kunst. Ook zijn de centrale begrippen uit het hindoeïsme uitgebreid beschreven en komen beroemde leraren en heiligen uit de Indiase traditie van nu en vroeger voorbij.

Dit boek over hindoeïsme is volgens de lezers echt een verrijking als je meer wil leren over het hindoeïsme. Bij iedereen die in het hindoeïsme wil duiken, moet dit boek in zijn/haar boekenkast staan.

Handboek hindoeïsme (Rudi Jansma) boek

4. De essentie van de Bhagavad Gita (Swami Dayananda)

De essentie van de Bhagavad Gita brengt je dichter tot het Zelf. De Bhagavad Gita vormt voor een groot deel het Indiase denken en leven. Het is niet voor niks een belangrijk onderdeel binnen de heilige boeken van het hindoeïsme.

Ieder mens heeft onwetendheid, verdriet en sterfelijkheid als beperking. In de Bhagavad Gita staat dat dit ongeldige problemen zijn. Dit komt door onwetendheid over het Zelf.

Door de Bhagavad Gita kom je meer te weten over het Zelf. Dit zorgt voor bevrijding van elk gevoel van beperking. Dat is ook de essentie van de Bhagavad Gita.

De lezers krijgen door het boek een andere kijk op het leven. Het is een helder boek om de Bhagavad Gita nog beter te begrijpen en in het bijzonder het Zelf.

De essentie van de Bhagavad Gita (Swami Dayananda) boek

5. De beeldentaal van het hindoeïsme (Eva Rudy Jansen)

Het boek De beeldentaal van het hindoeïsme gaat dieper in op de verschijningsvormen en betekenis van goden uit het rijke pantheon van het hindoeïsme.

Er bestaan heel veel mythologische figuren en dit boek biedt een mooi overzicht. Bij iedere goddelijke verschijningsvorm staat een korte uitleg en een overzicht van rituele gebaren, lichaamshoudingen en attributen, met daarbij de symbolische betekenis.

Dit boek over hindoeïsme maakt de lezer een stuk wijzer over beelden van het hindoeïsme en de rol die ze hebben gespeeld in de geschiedenis. Het vergroot je kennis over het hindoeïsme.

De beeldentaal van het hindoeïsme (Eva Rudy Jansen) boek

Meer boeken over hindoeïsme + extra tip en aanrader

Hierboven heb je de beste boeken over hindoeïsme in het Nederlands gezien. Je bent onder andere boeken tegengekomen die je laten kennismaken met het hindoeïsme en boeken die teksten uit de heilige boeken van het hindoeïsme behandelen, zoals de Bhagavad Gita boeken.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar andere boeken over hindoeïsme? Dan staan er op Bol.com nog meer.

De extra tip die we geven is het Indiase Yantra’s kleurboek. Wellicht is het leuk voor jou om deze Indiase Yantra’s in te kleuren. Je versterkt met Yantra’s je innerlijke kracht en ontwikkelt je spirituele energie.

Het artikel “De 10 beste boeken over chakra’s” is ook een aanrader om te lezen.

Weet jij nog een goed boek over hindoeïsme? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie