De 10 beste boeken over houtbewerking [2024]

Als je wil gaan houtbewerken, dan zijn de 10 beste boeken over houtbewerking ideaal om mee aan de slag te gaan. Er staan zowel boeken voor beginners als gevorderden tussen. Je vindt onder andere boeken over meubelmaken en houtsnijden. Ook leren veel van de boeken je meer over hout. Met hout kan je veel mooie dingen maken en het is nog leuk om mee bezig te zijn ook. Houtbewerkingsboeken helpen je daarbij. Lees lekker verder!

1. Houtbewerken (Stephen Corbett)

Houtbewerken is het ultieme boek als je wil gaan houtbewerken. Stephen Corbett heeft er een mooi boek van gemaakt, zodat iedereen kan houtbewerken.

Het boek is geschikt voor beginners en gevorderden. De duidelijke foto’s en instructies vertellen stap voor stap wat je moet doen. Je kan het boek plat neerleggen en zo makkelijker aan de slag gaan.

Je leest onder andere meer over handgereedschap en elektrische apparatuur, goede technieken voor houtbewerking, het maken van verbindingen en de afwerking. Aan de hand van 20 ontwerpen kan je oefenen en ervaring opdoen.

Veel kopers vinden dit het beste boek over houtbewerking. Door dit boek kan iedereen meer over houtbewerking leren en er in de praktijk mee aan de slag gaan.

Houtbewerken (Stephen Corbett) boek

2. Houtverbindingen (Terrie Noll)

Veel houtbewerkers maken gebruik van houtverbindingen. Daarom is het boek Houtverbindingen ook zo interessant. Door het boek word je een betere houtbewerker.

Zowel beginners als gevorderden kunnen leren van het boek. Door de geïllustreerde uitleg leer je stap voor stap basisverbindingen maken. Alle denkbare houtverbindingen komen uiteindelijk terug in het boek.

Je leert meer over technieken met hand- en elektrisch gereedschap. Ook interessant is om erachter te komen wat voor invloed de eigenschappen van hout hebben op verbindingen, lijm en meubelontwerpen.

Al veel houtbewerkers maken gebruik van het boek en zijn er zeer over te spreken. Ze hebben al vele houtverbindingen kunnen maken. Door het boek leer je ook meer over hout.

Houtverbindingen (Terrie Noll) boek

3. Compleet handboek houtbewerking (Deltas)

De titel van het boek, Compleet handboek houtbewerking, zegt al een hoop. Bij de beste houtbewerkingsboeken mag dit boek absoluut niet ontbreken.

Het boek is vooral voor beginners bedoeld. Je leert meubelstukken en voorwerpen voor in huis en je tuin maken. Met vele projecten kan je stap voor stap aan de slag gaan.

Onderdelen vind je terug door de indeling in drie kleuren. “Basics” gaat over de basis van houtbewerking. Verder staan ook de indelingen projecten voor binnen en projecten voor buiten in het boek.

Veel beginners hebben door het boek al meer geleerd over houtbewerking. Ben je op zoek naar een boek over meubelmaken? Dan is dit boek ook een aanrader.

Compleet handboek houtbewerking (Deltas) boek

4. Handboek houtsnijden (Max Bainbridge)

Handboek houtsnijden is het beste boek over houtsnijden. Houtsnijden hoort natuurlijk bij houtbewerking en daarom is het belangrijk om dit boek in deze rij te plaatsen.

Vooral voor beginners is het een handig boek. Met een paar eenvoudige stukken gereedschap kan je onder andere al lepels, botermessen en kommen maken. De objecten zien er mooi uit en het is ook nog eens praktisch om te gebruiken.

Bij elk project staan foto’s die stap voor stap uitleggen wat je moet doen. Verder vind je onder andere informatie over het verzamelen van hout, het gebruik van gereedschap en technieken voor de perfecte afwerking van voorwerpen.

Kopers vinden dat het boek vol met duidelijke beschrijvingen en foto’s staat. Hierdoor is het niet lastig om in de praktijk aan de slag te gaan.

Handboek houtsnijden (Max Bainbridge) boek

5. Inlegwerk in hout (Jack Metcalfe & John Apps)

Het boek Inlegwerk in hout is het boek dat je moet hebben voor inlegwerk in hout. Jij kan ook de kunst van inlegwerk in hout beheersen door dit boek.

Voor zowel de beginnende als de gevorderde houtbewerker is het een geschikt boek. Stapsgewijs en met foto’s leer je de juiste technieken gebruiken.

Er staan verschillende projecten in, ook projecten met inlegwerk in meubelstukken. Interessant is om ook te lezen over nieuwe en innovatieve fineertechnieken.

De handen van houtbewerkers beginnen gelijk al te jeuken als ze door dit boek bladeren. Door projecten met verschillende moeilijkheidsgraden is het voor iedere houtbewerker een aanrader.

Inlegwerk in hout (Jack Metcalfe & John Apps) boek

6. Vers hout (Sjors van der Meer & Job Suijker)

Wil je duiken in de wereld van bomen, hout en ambacht? Dan is Vers hout een boek voor jou! Van vers geoogst rondhout kan je hele unieke werkstukken maken, dat laat dit boek wel zien.

Met eenvoudige gereedschappen en eeuwenoude technieken is dat al mogelijk voor beginners en gevorderden. De boomstammen of takken zijn overal te verkrijgen.

Met bijvoorbeeld een bijl, splijtijzer en haalmes kan je vers hout bewerken. De auteurs leren je de technieken aan. Stap voor stap kan je onder andere een lepel, een krukje en een stoel maken.

Zelfs volgens meubelmakers behoort dit boek tot de beste boeken over houtbewerking. Op een simpele en natuurlijke manier leer je meer over houtbewerking. Ook is het boek geschikt voor meubelmaken.

Vers hout (Sjors van der Meer & Job Suijker) boek

7. Houtsnijden (Chris Lubkemann)

Houtsnijden is een ander boek over houtsnijden in deze rij. Chris lubkemann is een wereldberoemde houtsnijkunstenaar en kan als geen ander over houtsnijden schrijven.

Je hebt alleen een origineel Zwitsers zakmes van Victorinox als gereedschap nodig om praktische en grappige objecten te snijden. Er staan tientallen makkelijke projecten in het boek die je stap voor stap kan doen.

Kopers vinden het een leuk houtbewerkingsboek waar ze meteen mee aan de slag kunnen. De foto’s en instructies zijn erg duidelijk.

Houtsnijden (Chris Lubkemann) boek

8. Meubels maken van gerecycled hout (Mark Griffiths)

Je hebt al enkele boeken gezien die zich ook richten op meubelmaken, maar het boek Meubels maken van gerecycled hout richt zich daar helemaal op.

Het boek is vooral voor beginners bedoeld, maar er zijn ook moeilijkere projecten. In totaal staan er 20 projecten in het boek. Daarmee is het mogelijk om je eigen meubels op maat en in eigen stijl te maken.

Met hergebruikt hout en basisgereedschappen is dat in een weekend al mogelijk. Bij elk project staat hoe je hergebruikt hout kan verkrijgen en moet bewerken.

Kopers willen door het boek meteen aan de slag om meubels te maken. De uitleg is goed, waardoor je ook meteen aan de slag kan gaan.

Meubels maken van gerecycled hout (Mark Griffiths) boek

9. Houtbewerking (Samina Langholz & Andrea Brugi)

Samina Langholz en Andrea Brugi maken zelf prachtige houten objecten in het Toscaanse dorpje Montemerano. Ze verkopen deze objecten wereldwijd. Met het boek Houtbewerking kan jij ook prachtige houten objecten gaan maken.

Met het boek kan je met simpele technieken 20 prachtige houten objecten voor je huis maken. Voorbeelden zijn een eierdopje van een boomtak, een bankje van een hergebruikte balk en een snijplank met een handgesneden “vlinder”.

Kopers raden dit boek iedereen aan die wil gaan houtbewerken. Veel beginners hebben in houtbewerking een nieuwe hobby gevonden na aankoop van dit boek.

Houtbewerking (Samina Langholz & Andrea Brugi) boek

10. Vogeltjes uit hout (Frank Egholm)

Houtsnijden is erg leuk en zeker als het om vogeltjes gaat. Dat blijkt wel uit het boek Vogeltjes uit hout. We willen dit houtbewerkingsboek jou niet onthouden.

Zowel voor beginnende als gevorderde houtsnijders is het een interessant boek. Aan de hand van verschillende vogels legt Frank Egholm de techniek van het houtsnijden uit.

Stap voor stap leer je verschillende vogels maken. Met kleur kan je ze tot leven brengen. De houten vogels kan je op allerlei plekken neerzetten.

Kopers vinden dit boek over houtsnijden een echte aanrader. Er zijn maar weinig van dit soort boeken. Het boek mag zeker niet ontbreken in de boekenkast van een houtsnijder.

Vogeltjes uit hout (Frank Egholm) boek

Meer houtbewerkingsboeken en boeken over hout

Hierboven heb je de 10 beste boeken over houtbewerking gezien. De boeken zijn ideaal om je bezig te houden met houtbewerken. Onder andere boeken over meubelmaken en houtsnijden ben je tegengekomen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer houtbewerkingsboeken en boeken over hout? Op Bol.com vind je er nog meer.

Weet je zelf nog goede boeken over houtbewerking? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie