De echte kaasliefhebbers hoeven niet meer verder te zoeken naar de beste boeken over kaas. Hier staan de 10 beste! Met de boeken kan je jouw kennis over kaas vergroten. Er staan onder andere boeken tussen over zelf kaas maken, allerlei soorten kazen, wat je het beste kan drinken bij kaas en het productieproces van kaas. Kaas is in Nederland niet weg te denken en in vrijwel elk gezin wordt er wel kaas gegeten. Ook wereldwijd houden mensen van kaas. Duik met de kaasboeken de kaasliteratuur in. Lees lekker verder!
1. De Nederlandse kaasplank (Maarten Koek)
Van de titel van het boek, De Nederlandse kaasplank, krijg je al trek. Maar hoe vul je een kaasplank? Fromager en sommelier Maarten Koek weet daar alles van!
Met het boek duikt hij de wereld in van de Nederlandse kazen. Er zijn meer Nederlandse kazen dan je wel denkt. Je krijgt tips over de inrichting van je kaasplank, welke zoetigheden bij verschillende soorten kazen passen en wat lekker is om erbij te drinken.
Kaasliefhebbers vinden het een geweldig kaasboek. Bij het bladeren door het boek begin je al te watertanden. Ook is het interessant om meer over de achtergrond van kazen te lezen.
2. Geïllustreerde kaas encyclopedie (Christian Callec)
De Geïllustreerde kaas encyclopedie is een mooie aanvulling voor de kaasliteratuur. Christian Callec is een echte kaas- en wijnkenner en kan daar alles over vertellen.
In het boek lees je alles over verschillende soorten kazen van over de hele wereld. Je krijgt informatie over het bereiden van kazen, de kaaslanden en hun “kaastradities”.
Honderden kazen uit Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en veel andere landen komen aan bod. De kazen zijn afgebeeld en beschreven. Ook krijg je er goede wijntips bij.
Elke kaasliefhebber zou deze encyclopedie in huis moeten hebben. Je krijgt echt goede en uitgebreide informatie over kaas. Ook is de encyclopedie interessant als je beroepsmatig met kaas bezig bent.
3. Kaaskenner word je zo (Tristan Sicard)
Wil je een echte kaaskenner worden? Met het boek Kaaskenner word je zo is dat mogelijk. Het is interessant om meer over kaas te weten te komen.
Meer dan 420 kazen van over de hele wereld worden in het boek besproken. Ook lees je onder andere meer over melk, veerassen en herkomstgebieden, de productie van kaas en hoe je het zelf maakt en hoe kaas aan zijn smaak, geur en textuur komt.
Hou je wel van een kaasplank? Dan kan je met dit boek de ideale kaasplank samenstellen. De liefhebbers van kaas en wijn kunnen ook de beste combinaties ontdekken.
Volgens sommige kopers is dit zelfs het beste boek over kaas in het Nederlands. Het boek is een aanrader als je dieper in kaas wil duiken en een kaaskenner wil worden.
4. 500 kazen (Roberta Muir)
Kan jij 500 kazen opnoemen? Na het boek 500 kazen kom je sowieso al dichter in de buurt. Er valt in ieder geval genoeg te proeven met het boek.
Je leest alles over het selecteren en proeven van kaas. Ook krijg je advies over het serveren en bewaren. Door het boek kan je de beste kaas kiezen.
Verder lees je onder andere meer in het boek over je eigen kaas maken en bij elke kaas staan er tips over bijpassende wijn. Wees niet bang voor technische termen, dit wordt goed uitgelegd.
Bij kaasliefhebbers mag dit kaasboek absoluut niet ontbreken in de boekenkast. Het is leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven.
5. Hollandse kaas (Betty Koster)
Nederland is een echt kaasland. We worden niet voor niks kaaskoppen genoemd. Betty Koster is de kaasexpert van Nederland en dat is ook te merken in het boek Hollandse kaas.
De lekkerste kazen van Nederland kom je tegen in het boek en je leest meer over de makers, de dieren, het gras en het landschap. Betty Koster is door heel Nederland gereisd voor haar selectie van de ruim 40 meest bijzondere kazen.
Van een Camembert uit Friesland tot kaas van de Wadden, je komt van alles tegen. De kaasreis is vastgelegd met mooie foto’s door fotograaf Desiré van den Berg.
Vele kaasliefhebbers genieten van de prachtige beschrijvingen en mooie foto’s. Je komt nog meer te weten over heerlijke Hollandse kazen.
6. De kunst van kaas (Ann Keymeulen)
In België zijn hele goede kaasmakers die heerlijke kazen produceren. Dat bewijst het boek De kunst van kaas ook. Ann Keymeulen is inmiddels al meer dan 20 jaar actief in de kaaswereld.
België heeft veel kazen om trots op te zijn, zoals Herve van Le Vieux Moulin en Grevenbroecker van Catharinadal. Belgische kaasmakers produceren de kazen met liefde en passie. Echter zijn deze kazen nog vrij onbekend.
Ann Keymeulen laat het licht schijnen op 40 Belgische kaasmakers. Ze is naar kaasboerderijen en zelfs een gevangenis gegaan om het productieproces te aanschouwen, te ontdekken hoe het leven als kaasmaker is en om te luisteren naar hun boeiende verhalen.
Kaasliefhebbers ontdekken door het kaasboek de heerlijke Belgische kazen. Ook is het boek leuk om naar België te reizen en een kaastour te maken langs de mooie locaties.
7. Vegan zuivel (Emelie Holm)
Het boek Vegan zuivel gaat niet alleen over kaas, maar je kan met het boek wel kaas maken. Om precies te zijn gaat het om veganistische kaas.
Het boek geeft uitleg om je eigen zuivelvervangers te maken. Qua kaas kan je bijvoorbeeld heerlijke roomkaas en vegan parmezaan maken.
Veel kopers vinden het een erg goed boek en genieten van hun zelfgemaakte kazen. Op een veganistische manier kan je ook heerlijke kazen maken.
8. Echte kaas (Eric van Veluwen)
De titel van dit boek over kaas, Echte kaas, klinkt al goed. Eric van Veluwen kan als geen ander over kaas(makers) schrijven.
Eric van Veluwen maakt in het boek een kaasreis door Nederland. Van Texelse schapenkaas tot Messenklever uit Middenbeemster, verschillende kazen komen aan bod.
Hij beschrijft in detail de kaasmakers en hun kazen. Per kaas is er een recept toegevoegd. Ook zie je zijn favoriete adressen van Nederlandse kaasboeren en kaaswinkels.
Voor liefhebbers van Nederlandse kaas is het boek een mooie inspiratiebron. Er zijn meer lekkere kazen in Nederland dan je wel denkt.
9. Zelf kaas maken (Tim Smith)
Wil je zelf heerlijke kaas maken in je eigen keuken? Dan is het boek Zelf kaas maken een absolute aanrader! Je kan het zelfs lekkerder maken dan uit de winkel.
In totaal kan je 50 heerlijke kazen maken met het boek. De recepten gaan van makkelijk naar steeds moeilijker, dus voor beginners is het ook te doen.
Verder staan er onder andere inspirerende kleurenfoto’s van ambachtelijke kaas, tips om veelgemaakte fouten te voorkomen, interviews met tips en adviezen van goede kaasmakers en tips over wat kaas goed aanvult in het boek.
Heel veel (beginnende) kaasmakers hebben door het boek al heerlijke kazen in hun eigen keuken gemaakt. De recepten zijn goed en duidelijk beschreven.
10. De smaak van kaas (Stefaan Van Laere)
De smaak van kaas is een divers boek over kaas. Het verdient zeker een mooi plekje in de kaasliteratuur. Er valt veel over kaas te lezen in het boek.
Kaas is er al sinds de prehistorie en wordt in heel de wereld op verschillende manieren gegeten. Verschillende soorten kazen en belangrijke kaasregio’s komen in het boek ter sprake.
Ook lees je onder andere meer over geuren, kleuren, smaken, het productieproces en de geschiedenis van kaas. Als kers op de taart geven topchefs nog heerlijke recepten met kaas cadeau.
Kopers vinden het een erg goed en interessant boek. Het boek hoort zeker in de boekenkast van een kaasliefhebber te staan.
Meer boeken over kaas (maken) + andere aanrader
Hierboven heb je de 10 beste boeken over kaas gezien. Van boeken over vele soorten kazen tot zelf kaas maken, je bent allerlei kaasboeken tegengekomen. De boeken zijn ideaal om dieper de kaasliteratuur in te duiken.
Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over kaas (maken)? Op Bol.com vind je er nog meer.
Wellicht is het artikel “De 10 beste boeken over wijn (Wijnboeken)” ook interessant voor je.
Weet je zelf nog goede boeken over kaas? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.