De 20 beste boeken over koffie

Ben je benieuwd naar de beste boeken over koffie? Wij hebben de 20 beste op een rij gezet! Uiteraard staan er ook de beste boeken voor (thuis)barista’s tussen. Verder ga je onder andere boeken vinden over koffie recepten, latte art, espresso, latte macchiato en koffiecocktails. Interessant is dat je ook in bepaalde boeken de geschiedenis van koffie induikt. Koffie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en boeken vergroten je kennis over koffie. Lees lekker verder!

1. The World Atlas of Coffee (James Hoffmann)

Wereldwijd wordt The World Atlas of Coffee als één van de beste boeken over koffie gezien. Het boek is ideaal als je meer over koffie wil weten.

James Hoffmann brengt de koffieproductie van meer dan 35 landen in kaart. Er staat informatie over koffie in die nog nergens anders is te lezen.

Je leest onder andere meer over de oogst, de brandmethode en hoe het wordt gebrouwen. Per land beschrijft James de belangrijkste kenmerken en methoden die bepalen hoe goed de koffie is.

Volgens lezers moet iedere koffieliefhebber dit boek gelezen hebben. Je leert wat er allemaal achter jouw bakje koffie zit. Van plantje tot zetmethode, alles komt aan bod.

The World Atlas of Coffee (James Hoffmann) boek

2. Koffie (Mary Banks, Christine McFadden & Catherine Atkinson)

Koffie is een erg compleet boek voor de echte koffieliefhebber. Kan je geen genoeg van koffie krijgen? Dan kom je met dit boek zeker aan je trekken.

Van de geschiedenis van koffie tot koffie recepten, je leest van alles over koffie in het boek. Naast dat je veel over koffie gaat leren, leer je zelf ook de perfecte koffie zetten.

Onder andere verschillende koffieproducerende landen en verschillende bonen komen ook aan bod. Uiteindelijk is koffie uitgegroeid tot iets dat overal in de wereld gedronken wordt.

Lezers waarderen de goede informatie en de koffie recepten in het boek. Veel koffieliefhebbers hebben het boek al gelezen. Je kan je helemaal onderdompelen in de wereld van koffie.

Koffie (Mary Banks, Christine McFadden & Catherine Atkinson) boek

3. De man die de wereld koffie leerde drinken (Jasper Houtman)

De man die de wereld koffie leerde drinken is een bijzonder boek. Het gaat namelijk over een man die vrijwel niemand kent, maar toch bepalend is geweest voor de koffiecultuur.

Alfred Peet was een koffiepionier uit Alkmaar. Hij emigreerde naar Amerika en ontketende een koffierevolutie, ongeveer een halve eeuw geleden. Onder andere de oprichters van Starbucks hebben bij hem het vak geleerd en vele andere koffie-ondernemers.

In San Francisco richtte hij in 1966 “Peet’s Coffee & Tea” op. Deze koffiewinkel werd een landelijke keten. Een jonge generatie Nederlandse koffiepioniers komen ook aan bod in het boek.

Lezers vinden het zeer interessant om over één van de meest invloedrijke Nederlanders in de koffiewereld te lezen. Alfred Peet is de Johan Cruijff van de koffiewereld.

De man die de wereld koffie leerde drinken (Jasper Houtman) boek

4. Puur koffie (Katrien Pauwels)

Katrien Pauwels is een echte koffieprofessional. Dat is ook wel terug te zien in het boek Puur koffie. Ze deelt alle kennis die ze door de jaren heen heeft verzameld.

Het werk dat voorafgaat aan je bakje koffie is in kaart gebracht. Voor zowel koffieleken, coffee lovers als professionals is het interessant.

Je leest meer over de soorten koffiebonen, wat voor invloed het branden heeft op de smaak, de koffie die bij je past kiezen, de goede manier om koffie te zetten en er is een overzicht van koffiebranders in Europa. Voor entrepreneurs staat er ook een apart hoofdstuk bij over ondernemen in en met koffie.

Volgens lezers hoort dit boek absoluut bij de beste boeken over koffie. Het is erg leerzaam en er staan mooie foto’s in het boek.

Puur koffie (Katrien Pauwels) boek

5. Alles over koffie (Ulrike Lowis)

De titel van het boek, Alles over koffie, zegt al een hoop. Er staat van alles over koffie in. Het is een perfect boek voor koffieliefhebbers en barista’s.

Koffie wordt ook wel als het zwarte goud gezien. Je leest meer over diverse soorten, de oogst, de verwerking en het branden. Verschillende landen die koffie telen komen aan bod en er staan koffie recepten in het boek.

Ook krijg je de 50 beroemdste en interessantste branderijen te zien. De ene heeft een rijke traditie en de andere buitengewone koffiesoorten.

Voor koffieliefhebbers en barista’s is het een erg interessant boek. Het is een informatief boek en er staan ook goede koffie recepten in.

Alles over koffie (Ulrike Lowis) boek

6. I love koffie (Anette Moldvaer)

I love koffie is een heerlijk boek voor koffieliefhebbers en (thuis)barista’s. Je leert de lekkerste koffie en latte art maken met dit boek.

Door de stapsgewijze methoden haal je het beste uit de koffiebonen, kan je aromatische koffie zetten en kan je als (thuis)barista mooie latte art maken.

Je vindt meer dan 100 koffie recepten terug van over de hele wereld. Ook staat er een mooi overzicht van de beste koffiesoorten ter wereld.

Lezers waarderen de hoeveelheid en goede informatie over koffie in het boek. De vele recepten zijn heerlijk en vernieuwend. Je komt alles tegen wat je nodig hebt voor een perfect bakje koffie.

I love koffie (Anette Moldvaer) boek

7. Coffee art (Dhan Tamang)

Dhan Tamang is een hele goede lattekunstenaar en is over de hele wereld bekend. Met het boek Coffee art wil hij jou ook indrukwekkende latte art leren maken.

Er staan meer dan 60 koffiepatronen in het boek, van een eenvoudig hart tot een babyccinovarken in 3D. De instructies zijn volledig geïllustreerd.

Voor (thuis)barista’s is het een ideaal boek om latte art te leren maken en het te perfectioneren. Het boek hoort zeker bij de beste boeken voor (thuis)barista’s. Je vrienden en familie zullen versteld staan van jouw aangeleerde koffiekunsten!

Coffee art (Dhan Tamang) boek

8. The Curious Barista’s Guide to Coffee (Tristan Stephenson)

Ben je een (beginnende) barista? Dan is het boek The Curious Barista’s Guide to Coffee een musthave. Ook voor koffieliefhebbers is het een uitstekend boek.

Van het groeien en branden tot het zetten en serveren van het perfecte kopje koffie, van alles komt voorbij. Je duikt de geschiedenis en wetenschap in en je leest over de culturele invloed van koffie.

Het is bijvoorbeeld interessant om in het boek te leren hoe je de perfecte espresso maakt. Ook leer je onder andere in het boek latte art maken en koffie recepten van Tristan Stephenson komen voorbij.

Lezers vinden het een erg goed boek voor een (beginnende) barista en voor koffieliefhebbers. Het boek is mooi vormgegeven en erg uitgebreid.

The Curious Barista's Guide to Coffee (Tristan Stephenson) boek

9. Slow coffee (Martine Nijsters & Marjolein Vermeersch)

Er zijn veel koffieliefhebbers die nog meer willen genieten van hun dagelijkse koffiemomentje. Met het boek Slow coffee is dat mogelijk!

Het boek vertelt hoe je koffie kan proeven, welke koffiestijl bij jou past en hoe je de perfecte koffie voor jouw smaak zet. Ook leer je onder andere het verschil tussen industriële en ambachtelijke koffie kennen en wat voor lekkers je met koffie kan bereiden.

Lezers krijgen door het boek een beter beeld van alle mogelijkheden met koffie. Na het boek kan je creatiever met koffie aan de slag gaan en er nog meer van genieten.

Slow coffee (Martine Nijsters & Marjolein Vermeersch) boek

10. Water, koffiebonen & melk (Joost Leopold & Petra Venekamp)

Water, koffiebonen & melk is een handig boek voor (thuis)barista’s. Als (thuis)barista wil je natuurlijk altijd lekkere koffie maken. Dit boek helpt je daarbij.

Er staan 51 tips voor (thuis)barista’s in het boek. Het doel is om nog betere koffie te maken. Er wordt uitgegaan van zeven elementen. Als je één of meerdere van deze elementen aanpast, kan je de koffie nog lekkerder maken.

Lezers vinden het een geweldig boek over koffie. Je leert echt je eigen stijl ontwikkelen en het is informatief. Sommige (thuis)barista’s zijn door het boek zelfs een eigen koffiezaak begonnen.

Water, koffiebonen & melk (Joost Leopold & Petra Venekamp) boek

11. Koffie! (Richt Kooistra & Regina Mol)

Koffie! is een gids waar elke koffieliefhebber blij van wordt. Welke koffieliefhebber wil er niet naar een leuke koffiespot gaan? De koffie wordt daar met liefde gezet.

In deze gids staan de leukste koffiespots van Nederland en Vlaanderen, 182 in totaal. Daarnaast vind je inspirerende koffie recepten, achtergrondinformatie en de mooiste zetmethodes. Hierdoor kan je thuis als barista aan de slag gaan.

Lezers vinden het erg leuk om te ontdekken waar de leukste koffiespots zijn. Ook kan je door de extra tips zelf thuis als barista de perfecte koffie maken.

Koffie! (Richt Kooistra & Regina Mol) boek

12. De prijs van mijn koffie (Bregje Deben & Demian van der Reijden)

De prijs van mijn koffie is een eerlijk boek van Bregje Deben en Demian van der Reijden. Wat is eigenlijk de echte prijs van jouw bakje koffie?

Koffieboeren hebben het lastig. Onder andere door droogte, verschuivende regenseizoenen en de grote spelers in de koffiemarkt die koffieboeren te weinig betalen.

Gelukkig worden steeds meer mensen wakker en ontstaan er initiatieven om koffieboeren te helpen. Het boek gaat dieper in op de geschiedenis van koffie, de handel daarin en de duurzame toekomst. Experts uit alle schakels in de koffieketen helpen daarbij.

Voor lezers is het een erg informatief boek over koffie. Door het boek ga je ook nadenken waar jouw bakje koffie vandaan komt en wat de echte prijs is.

De prijs van mijn koffie (Bregje Deben & Demian van der Reijden) boek

13. Het gouden koffie boek (De Lantaarn B.V.)

Het gouden koffie boek klinkt al lekker in de oren. Gelukkig is het ook een goed boek. Met dit boek kan je nog meer van koffie genieten.

Al meer dan 1000 jaar is koffie erg geliefd wereldwijd. Momenteel is koffie geliefder dan ooit te voren. Oorspronkelijk lijkt het uit Jemen te komen.

In dit boek staan vele koffie recepten die makkelijk en snel zijn te bereiden. Ook kom je lekkernijen tegen die ideaal zijn om te combineren met koffie.

Lezers vinden het een geweldig boek en genieten van de koffie recepten. Ook de lekkernijen vallen erg in de smaak. Jouw bakje koffie wordt nog lekkerder!

Het gouden koffie boek (De Lantaarn B.V.) boek

14. The Art & Craft of Coffee Cocktails (Jason Clark)

Hou je wel van koffie drinken met iets speciaals? Dan is het boek The Art & Craft of Coffee Cocktails een echte aanrader! Het is geschikt voor thuis en professionele barmannen.

Met het boek leer je de lekkerste koffiecocktails mixen. Je duikt ook de geschiedenis van koffie in, van gewas tot kopje. In totaal vind je meer dan 75 recepten om koffiecocktails te mixen.

Voor lezers geeft het boek een extra lading aan koffie drinken. Koffiecocktails zijn speciaal en erg lekker. Het is erg leuk om te mixen en natuurlijk erg lekker om op te drinken. Het artikel “De 10 beste boeken over cocktails met recepten” is misschien ook wel interessant voor je.

The Art & Craft of Coffee Cocktails (Jason Clark) boek

15. De perfecte mokka-espresso (Bert Boschman)

De perfecte mokka-espresso is een goed boek om een heerlijke espresso, cappuccino of latte macchiato te maken. Dit is mogelijk met je Bialetti Brikka mokkapot.

Koffieliefhebber en mokkapot-fan Bert Boschman legt uit hoe je dit doet. Een Brikka is ideaal om met weinig geld te experimenteren. Je komt erachter wat je lekker vindt en wat werkt voor jou.

In het boek lees je meer over de geschiedenis van de mokkapot. Je doet de juiste kennis op, van koffiebessen tot de invloed van water op de smaak van koffie, om met de stap voor stap beschrijvingen aan de slag te gaan. Je kan dan de lekkerste koffie gaan maken.

Lezers kunnen door het boek heerlijke koffie maken met hun Bialetti Brikka mokkapot. Na dit boek maak je voortaan je espresso, cappuccino en/of latte macchiato zelf, op een heerlijke manier.

De perfecte mokka-espresso (Bert Boschman) boek

16. Coffee Gives Me Superpowers (Ryoko Iwata)

Coffee Gives Me Superpowers is een grappig boek over koffie. Daarnaast is het ook nog eens leerzaam. Elke koffieliefhebber zal het leuk en interessant vinden.

Het boek staat vol infographics en leuke en interessante feiten over koffie. Het is geïnspireerd op de populaire website van Ryoko Iwata, https://en.ilovecoffee.jp/.

De meest populaire stukken van de website staan in het boek. Ook staat er 25% nieuw materiaal in, dat alleen in het boek beschikbaar is.

Lezers vinden het een erg grappig en leerzaam boek over koffie. Het is een perfect cadeau voor een koffieliefhebber, maar het is ook leuk om cadeau aan jezelf te geven.

Coffee Gives Me Superpowers (Ryoko Iwata) boek

17. Alles over Koffie (Tobias Pehle)

Alles over Koffie is het tweede boek in deze rij met deze titel. Het boek maakt het koffiegenot groter, dat is wel wat elke koffieliefhebber wil.

Je leest meer over wetensvaardigheden van teelt en soorten, de perfecte bereiding, stijlvol serveren, beroemde koffiehuizen en hun geschiedenis, internationale koffiespecialiteiten, de beste recepten en taart bakken en desserts met koffie.

Voor koffieliefhebbers is het echt een heerlijk boek. Het is informatief en je kan ook lekker zelf aan de slag gaan met lekkere koffie maken.

Alles over Koffie (Tobias Pehle) boek

18. How to Make Coffee (Lani Kingston)

Wil je meer de wetenschap begrijpen achter jouw bakje koffie? Dan is het boek How to Make Coffee een aanrader. Dit boek mag niet ontbreken bij de 20 beste boeken over koffie.

Hoe komt het dat we maar geen genoeg van koffie kunnen krijgen? Het heeft met de moleculaire structuur van cafeïne en smaakmakende fenolen en vetten te maken.

Door de wetenschap te begrijpen, kan je nog betere koffie zetten. Je leert bijvoorbeeld beter waarom water op een bepaalde temperatuur moet zijn en wat er precies gebeurt als je room toevoegt.

Lezers vinden het een geweldig boek om nog meer in koffie te duiken. Er zit zoveel achter jouw bakje koffie waar je nog geen weet van hebt.

How to Make Coffee (Lani Kingston) boek

19. The Home Barista (Simone Egger & Ruby Ashby Orr)

The Home Barista is een goed boek om als thuisbarista aan de slag te gaan. Iedereen wil toch van een koffieboon een geweldig drankje maken?

Twee professionals vertellen de geheimen om koffie te zetten die zelfs in de duurste cafés verkocht kunnen worden. En dat allemaal in je eigen keuken.

Je krijgt inzichten en advies van gewas tot kopje en verder. Je leert onder andere je eigen bonen roosteren, over koffie praten als een pro en barista-waardige melktextuur en schuimontwerpen creëren.

Volgens lezers zou elke koffieliefhebber dit boek moeten hebben. Je vergroot je kennis van productie tot eindproduct.

The Home Barista (Simone Egger & Ruby Ashby Orr) boek

20. Coffee (Jonathan Morris)

Achter de koffieboon zit een grote geschiedenis. Jonathan Morris gaat daar in het boek Coffee dieper op in. Koffie is nu niet meer weg te denken uit deze wereld.

In het boek legt Jonathan Morris uit hoe de wereld in de ban van koffie raakte en waarom het zo anders smaakt over heel de wereld. Hij schrijft onder andere over wie koffie dronk, waarom en waar, hoe het werd bereid en hoe het smaakte.

Per regio lees je bijvoorbeeld hoe de koffie daar werd verbouwd en hoe de bonen werden verwerkt, verhandeld en vervoerd. Ook krijg je een analyse voorgeschoteld van de bedrijven achter koffie en lees je meer over de geopolitiek die producenten en consumenten verbindt.

Voor lezers is het een erg interessant boek om meer over de geschiedenis van koffie te leren. Het is een aanrader voor koffieliefhebbers die echt meer over de oorsprong van koffie willen weten.

Coffee (Jonathan Morris) boek

Meer boeken over koffie + andere aanrader

Hierboven heb je de 20 beste boeken over koffie gezien. Onder andere de beste boeken voor (thuis)barista’s, boeken met koffie recepten, boeken om latte art te maken en boeken over espresso, latte macchiato en koffiecocktails heb je gezien.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over koffie? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “De 15 beste boeken over thee” ook interessant voor je.

Weet je zelf nog goede boeken over koffie? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie