De 10 beste boeken over narcisme

De 10 beste boeken over narcisme staan hier voor jou op een rij. Narcisme gaat verder dan alleen een persoon die helemaal vol van zichzelf is. Een narcistisch persoon kan schadelijk zijn voor de mensen in zijn/haar omgeving. Er staan bijvoorbeeld boeken over narcisme in relaties en een boek over een narcistische moeder tussen. Je leert onder andere hoe je jezelf kan beschermen tegen narcistische personen of hoe je het traumatische verleden met een narcistisch persoon verwerkt. Verder staat er ook een boek over verborgen narcisme tussen en een roman over narcisme. Voor iedereen met een narcist in zijn/haar omgeving is hier wel een goed boek te vinden. Alle boeken zijn in het Nederlands verkrijgbaar en eenvoudig via de blauwe knoppen te bestellen bij Bol.com. Lees snel verder!

1. Voorbij het narcisme (Mjon van Oers)

Voorbij het narcisme is het beste Nederlandse boek over narcisme. Mjon van Oers weet zelf hoe het is om te leven met een narcistisch persoon, maar ze is er sterker uitgekomen.

Je kan met narcisme te maken hebben in je relaties, familie en werk. Dit kan van grote invloed op je leven zijn. Het is daarom belangrijk om een narcistische stoornis te herkennen bij iemand en jezelf ertegen te beschermen. Dit boek helpt je daarbij.

Het boek heeft vele mensen al geholpen om narcisme te herkennen en los te komen van een narcistisch persoon. Het zorgt voor een bevrijdend gevoel.

Voorbij het narcisme (Mjon van Oers) boek

2. Het gaslighteffect (Dr. Robin Stern)

Het gaslighteffect is een boek over verborgen narcisme. Verborgen narcisme is moeilijk te herkennen, maar dit boek brengt daar verandering in.

Gaslighting is een woord dat gebruikt wordt voor narcistische en mentale mishandeling. De narcist geeft verkeerde informatie door, waardoor het slachtoffer begint te twijfelen aan zijn/haar gezonde verstand.

Een narcist kan bijvoorbeeld zeggen dat je geen medicijnen meer hoeft te slikken, terwijl je ze toch echt nodig hebt. Je begint erg aan jezelf te twijfelen. Dit boek leert je loskomen van een narcistisch persoon die aan gaslighting doet.

Het boek bewijst ook weer dat boeken echt kunnen helpen om van een narcist los te komen. Voor veel lezers is het boek een grote meerwaarde geweest.

Het gaslighteffect (Dr. Robin Stern) boek

3. Narcisme in relaties (Alice Vlottes & Daan Wienke)

De titel, Narcisme in relaties, zegt al veel waar het boek over gaat. Het boek geeft aandacht aan de partners van narcisten. Je kan namelijk in een relatie veel last hebben van een narcistische partner.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die regelmatig voorkomt, maar toch heb je vaak niet in de gaten dat je partner een narcist is. Later in de relatie ga je meestal pas de negatieve kanten ontdekken, zoals agressief gedrag en weinig inlevingsvermogen.

Door middel van dit boek leer je een narcist herkennen, wat voor gevolgen het narcistische gedrag heeft voor een relatie, welke rol je zelf speelt bij het in stand houden van het gedrag en hoe je los kan komen uit deze lastige positie. Je wordt meegenomen in verschillende fases van een relatie.

Lezers voelen zich begrepen door het boek en het biedt hulp. Ook de wetenschappelijke informatie en interviews met (ex-)partners waarderen de lezers.

Narcisme in relaties (Alice Vlottes & Daan Wienke) boek

4. Een spiegel voor narcisten (Martin Appelo)

Een spiegel voor narcisten is een interessant boek over narcisme. Martin Appelo heeft zelf veel kennis van narcisme. Hij werkt bij verschillende instellingen als gezondheidszorgpsycholoog en gedragstherapeut.

Eerst krijg je een uitleg over de psychologische ontwikkeling van elk mens. Aan de hand van het model “de narcistische cirkel” ga je narcisme beter begrijpen.

Daarna gaat Martin in op enkele beroemdheden die volgens hem narcistisch zijn/waren, waaronder Pim Fortuyn en Zlatan Ibrahimovic. Als laatste krijg je praktische richtlijnen voorgeschoteld om beter om te gaan met de schadelijke gevolgen van narcisme.

Veel lezers vinden herkenning in het boek en kunnen het verleden beter verwerken. Ook de inzichten in de verhalen van de narcistische beroemdheden vinden lezers interessant.

Een spiegel voor narcisten (Martin Appelo) boek

5. Uit het web (Jorinde Eggenhuizen)

Uit het web is een ander soort boek over narcisme dan de andere boeken in deze rij, het is namelijk een roman over narcisme. Door deze roman leer je meer over narcisme.

Het verhaal gaat over een vrouw die in het web van een narcist gevangen zit. In het begin leek het allemaal goed te gaan, maar later houdt ze er traumatische ervaringen aan over.

Uiteindelijk wordt ze uit het web van de narcist gegooid na 1 jaar. Ze gaat op zoek naar de waarheid. Dat doet ze onder andere door contact te zoeken met andere slachtoffers van de narcist. Het lukt haar om weer geluk te vinden in haar leven.

Deze roman over narcisme geeft lezers een beter beeld van hoe een narcist te werk gaat en hoe moeilijk het is om uit het web te komen. Ook als je geen narcistisch misbruik hebt meegemaakt, is het interessant om te lezen.

Uit het web (Jorinde Eggenhuizen) boek

6. Narcistisch misbruik in de liefde (Mjon van Oers)

Het boek Narcistisch misbruik in de liefde is het vervolg op Voorbij het narcisme van Mjon van Oers. Veel mensen bleven namelijk met vragen zitten na Voorbij het narcisme.

Mjon wil dat mensen zoveel mogelijk weten over narcisme en daarom heeft ze dit vervolgboek gemaakt. Als je meer weet over narcisme en narcistisch misbruik, dan is het makkelijker om jezelf te beschermen tegen een narcist en los te komen uit een slechte relatie.

De 50 vragen en antwoorden in het boek gaan onder andere over:

  • De kenmerken van narcisme
  • Gedrag van een narcist
  • Hoe je eigen gedrag bijdraagt
  • Hoe je jouw leven weer kan oppakken

Voor lezers die ervaring hebben met een narcist is het een zeer verhelderend boek. Helaas komt narcisme in relaties vaker voor dan je denkt en dit boek biedt daar goede hulp voor.

Narcistisch misbruik in de liefde (Mjon van Oers) boek

7. Narcisme te lijf (Piet van der Ploeg)

Wil je echt meer over narcisme leren en er dieper induiken? Dan is Narcisme te lijf het ideale boek voor jou! In andere boeken ga je niet zo’n uitgebreide beschrijving van narcisme vinden.

Van opvoeding tot tips over het afstand nemen, van alles komt aan bod. De NPS (Narcistische persoonlijkheidsstoornis) is een hersenstoornis en heeft gevolgen voor de omgeving van een narcist. Vaak wordt het niet herkend en erkend, omdat narcisten zich goed voordoen.

Echter houdt de omgeving van een narcist, zoals partners, familie en kinderen er vaak traumatische ervaringen aan over. Piet heeft honderden vrouwen van narcistische ex-partners gesproken. Hij wil NPS onder de aandacht brengen in Nederland, om ervoor te zorgen dat het niet meer wordt genegeerd door instanties.

Door het boek leren lezers meer over narcisme en gaan het gedrag van een narcist beter begrijpen. Ook instanties, zoals jeugdzorg en het O.M. zouden er goed aan doen om dit boek door te nemen om meer over narcisme te leren en het niet meer over het hoofd te zien.

Narcisme te lijf (Piet van der Ploeg) boek

8. Narcisme (Nelly De Keye)

Nelly De Keye is een ervaringsdeskundige op het gebied van narcisme. Ze heeft helaas zelf met narcisme te maken gehad en is nu narcismecoach. In het boek Narcisme legt ze op een makkelijke manier uit hoe je narcisten in je leven kan herkennen en begrijpen.

Met voorbeelden uit het dagelijks leven kom je erachter wat narcisme precies is en hoe je het herkent in je omgeving. Onder andere de volgende vragen worden beantwoord om meer duidelijkheid over narcisme te verschaffen:

  • Loop je meer gevaar om het slachtoffer van een narcist te worden als je een bepaalde persoonlijkheid hebt?
  • Wat maakt iemand extra kwetsbaar?
  • Kan je narcisten veranderen of zelfs genezen?
  • Hebben narcisten zelf door dat ze mensen kwetsen?
  • Hoe stel je grenzen tegenover narcisten?

Lezers geven aan dat dit boek over narcisme absoluut de moeite waard is. Je krijgt een beter beeld van narcisme en kan jezelf beter beschermen.

Narcisme (Nelly De Keye) boek

9. Uit de schaduw van narcisme (Marjan de Vries)

Uit de schaduw van narcisme is een leerzaam boek en zal voor herkenning zorgen bij velen. Hoe (over)leef je met een narcistische partner of ouder? Dit boek verschaft duidelijkheid!

Het lijkt vaak of narcistische mensen heel betrokken en behulpzaam zijn, maar na verloop van tijd draait het alleen nog maar om hen. Op een gegeven moment begin je zelfs te twijfelen aan jezelf.

Er is sprake van ongelijkwaardigheid. Marjan heeft al veel mensen gesproken in haar praktijk die worstelen met hun zelfvertrouwen vanwege een ongelijkwaardige relatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden legt ze stap voor stap uit hoe je narcisme herkent en hoe je jezelf weerbaarder opstelt binnen een relatie. Je kan natuurlijk ook besluiten om uit de relatie te stappen.

Voor veel lezers is het boek een eye-opener geweest. Vaak heb je niet eens door dat je te maken hebt met een narcistische partner of ouder, maar na dit boek heb je dat zeker wel in de gaten en kan je actie ondernemen.

Uit de schaduw van narcisme (Marjan de Vries) boek

10. Narcisme is a bitch (Jasmijn)

Narcisme is a bitch is een boek dat gaat over een narcistische moeder. Jasmijn kwam erachter dat haar moeder haar narcistisch misbruikte en besloot om daar een boek over te schrijven.

Ze wil namelijk andere mensen in dezelfde situatie helpen en hen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Ook zal je onder andere lezen wat je moet doen als je de paniek voelt opkomen en hoe je om kan gaan met negatieve stemmen in je hoofd.

Het aparte is dat dit boek geen hoofdstukken heeft en zich niet aan de standaard boekregels houdt. Jasmijn heeft in haar leven namelijk al genoeg regels van haar narcistische moeder opgelegd gekregen. Als je iets over een bepaald onderwerp wil weten, dan blader je gewoon naar de desbetreffende pagina.

Lezers zijn erg dankbaar dat Jasmijn haar verhaal gedeeld heeft in dit boek over een narcistische moeder. Het is voor velen helaas herkenbaar, maar het helpt slachtoffers wel verder.

Narcisme is a bitch (Jasmijn) boek

Meer boeken over narcisme

Hierboven heb je de beste boeken over narcisme gezien. Onder andere ben je boeken tegengekomen over narcisme in relaties, een boek over een narcistische moeder en een boek over verborgen narcisme. Er staat zelfs een roman over narcisme tussen.

Door de boeken ga je onder andere een narcist beter herkennen, weet je beter wat narcisme precies is en kan je jezelf beter beschermen. Voor iedereen die met narcisme te maken heeft, staat er wel een goed boek tussen.

Wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over narcisme? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

Ken je zelf nog goede boeken over narcisme? Dan lezen we dat graag terug in een reactie hieronder!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

2 gedachten over “De 10 beste boeken over narcisme”

Plaats een reactie