De 14 beste boeken over Oekraïne

Je kan Oekraïne beter leren kennen door de 14 beste boeken over Oekraïne. Na het inlijven van de Krim door de Russen en de MH17 vliegramp in 2014 is Oekraïne steeds meer in het nieuws gekomen. Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 explodeerde het nieuws. Maar wat voor land is het eigenlijk? Sinds wanneer is Oekraïne bijvoorbeeld onafhankelijk geworden? En waarom is Oekraïne zowel voor het Westen als Rusland een belangrijk land? Je krijgt door de boeken antwoord op dit soort vragen. Er staan veel boeken tussen die je meer over de geschiedenis van Oekraïne leren. Met kennis over de geschiedenis van Oekraïne kan je de huidige staat van het land beter begrijpen. Lees snel verder!

1. Het land dat maar niet wil lukken (Fleur de Weerd)

Volgens ons is Het land dat maar niet wil lukken het beste boek over Oekraïne. Fleur de Weerd heeft gereisd door Oekraïne en met mensen gesproken die er wonen.

Bijvoorbeeld welke dromen en ambities hebben de inwoners van Oekraïne en hoe kijken ze naar de huidige situatie? Van een mijnwerker in Novodonetsk tot een homopriester in Donetsk, ze praat met vele inwoners. Familiegeschiedenissen worden ook duidelijker.

Oekraïne is een land van tegengestelde identiteiten en een ingewikkelde geschiedenis. Het land heeft moeite om met het hoofd boven water te blijven, maar opgeven doen ze niet.

Door de verhalen van inwoners van Oekraïne en informatie over de geschiedenis van het land krijgen lezers een andere kijk op Oekraïne. Het boek leert je meer over de moeilijke geschiedenis van Oekraïne.

Het land dat maar niet wil lukken (Fleur de Weerd) boek

2. Grensland (Marc Jansen)

De titel van het boek, Grensland, is letterlijk de betekenis van Oekraïne. Marc Jansen is een echte Rusland-kenner en kan als geen ander op een begrijpelijke manier over de geschiedenis van Oekraïne schrijven.

Pas sinds 1991 is Oekraïne een onafhankelijke republiek, na het uiteenvallen van de USSR. Grote mogendheden kwamen in dit grensgebied in botsing met elkaar, zoals Polen en Rusland en nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

In het boek beschrijft Marc Jansen onder andere de langzame ontstaansgeschiedenis van Oekraïne, de rol van de Tataren en de Kozakken en de geboorte van de Oekraïense natie.

Veel lezers krijgen door het boek een beter beeld van de geschiedenis van Oekraïne. Door terug te gaan naar het verleden, leer je de huidige situatie in Oekraïne ook beter begrijpen.

Grensland (Marc Jansen) boek

3. Kinderen van Oekraïne (Erin Litteken)

Kinderen van Oekraïne is een historische roman van Erin Litteken, een echte internationale bestseller auteur.

In de zomer van 1941 bereikt het Duitse leger de landsgrenzen van Oekraïne. Halya, Liliya en Vika hebben eerder al familieleden en geliefden verloren door de hongersnood en zuiveringen van Stalin.

Hoe gaan de drie vrouwen om met deze nieuwe ellende die eraan zit te komen? Kunnen ze het nog wel aan?

Lezers vinden het een erg mooi geschreven historische roman. Het geeft ook meer inzicht in de historie van Oekraïne.

Kinderen van Oekraïne (Erin Litteken) boek

4. Rusland, Oekraïne en de Krim (Anton Kruft)

De verovering van de Krim in 2014 door de Russen staat bij veel mensen nog op het netvlies. Rusland, Oekraïne en de Krim gaat dieper in op deze ontstane situatie.

Aan de hand van een historische analyse probeert Anton Kruft tot een beter begrip te komen van dit politieke probleem. Voor heel Europa kan het de veiligheid in gevaar brengen.

Door het boek krijgen lezers een beter beeld van de huidige situatie op de Krim en wat de geschiedenis daarachter is. De onderlinge relatie tussen Rusland, Oekraïne en de Krim wordt duidelijker.

Rusland, Oekraïne en de Krim (Anton Kruft) boek

5. Kerst in Oekraïne (Nadijka Gerbisch & Jaroslaw Hryzak)

Kerst in Oekraïne is een bijzonder boek van Nadijka Gerbisch en Jaroslaw Hryzak. Beide Oekraïense auteurs weten hoe je een goed boek schrijft.

Aan de hand van het kerstverhaal krijg je een inkijkje in de geschiedenis van het land. De unieke Kerstmis tradities van Oekraïne komen aan bod.

Voor lezers is het een erg mooi boek. Het geeft ook hoop in bange dagen voor de Oekraïners.

Kerst in Oekraïne (Nadijka Gerbisch & Jaroslaw Hryzak) boek

6. Rode hongersnood (Anne Applebaum)

Anne Applebaum heeft met Rode hongersnood een indrukwekkend boek geschreven over Oekraïne. Het gaat over een donkere bladzijde in de geschiedenis van Oekraïne.

Om precies te zijn gaat het over de hongersnood die doelbewust werd veroorzaakt in Oekraïne. In 1929 moesten Sovjetboeren hun land en bedrijf opgeven van Stalin. Dit resulteerde in een groot voedselgebrek.

Er stierven vijf miljoen mensen tussen 1931 en 1933 van de honger. Drie miljoen van deze doden uit Oekraïne zijn bewust om het leven gebracht, om ze te vervangen voor boeren die Russisch spreken.

Lezers leren door het boek meer over deze pijnlijke bladzijde uit de geschiedenis van Oekraïne. De pijn van deze periode is nog voelbaar in Oekraïne.

Rode hongersnood (Anne Applebaum) boek

7. Geschiedenis van Oekraïne (Luc & Tina Pauwels)

Oekraïne is een land met een boeiende geschiedenis. Daar kom je ook achter in het boek Geschiedenis van Oekraïne. Luc en Tina Pauwels hebben er een mooi boek van gemaakt.

Oekraïne is een land met veel potentie en kan zelfs toonaangevend worden in Europa. Het heeft een groot oppervlak en veel inwoners. Echter heeft het land een moeilijke geschiedenis achter de rug.

Oekraïne heeft littekens door eeuwenlange bezetting en oorlogen. Het is nu weer in een grensconflict beland met Rusland. Hoe gaat dit aflopen met Oekraïne?

Het boek leert lezers veel over de geschiedenis van Oekraïne. Hierdoor kunnen ze ook beter een oordeel vellen over de huidige conflicten.

Geschiedenis van Oekraïne (Luc & Tina Pauwels) boek

8. In Oekraïne (Rudi Vranckx)

Rudi Vranckx is aan het front in Oekraïne geweest, meerdere keren. Zijn ervaringen deelt hij in het boek In Oekraïne.

Hij heeft met soldaten, burgers en hulpverleners gesproken. Kan de oorlog nog meer escaleren? Komt er misschien een Derde Wereldoorlog aan?

Door de verhalen van getuigen krijgen lezers een goed beeld wat er allemaal is gebeurd. Ook het zoeken naar overeenkomsten in de geschiedenis is interessant.

In Oekraïne (Rudi Vranckx) boek

9. Niemandsland (Jan Hunin)

Niemandsland is een bijzonder boek van Jan Hunin. Hij schrijft over een gebied dat eigenlijk nergens meer bij hoort, namelijk het Donetsbekken.

Sinds 2014 is er al een uitzichtloze oorlog in het Donetsbekken. Echter lijkt het alsof de bewoners zich er niet zoveel van aantrekken. Ze hebben al zoveel meegemaakt en dit kan er ook nog wel bij.

Jan Hunin besluit om door het gebied te trekken. Andere westerse journalisten zijn daar niet welkom meer. Het is een avontuur waar veel fout gaat.

Lezers raden het boek aan om meer van de politieke situatie in Oekraïne te begrijpen. Er lijkt niet snel een einde te komen aan de oorlog in dit gebied.

Niemandsland (Jan Hunin) boek

10. Oekraïne in het kruisvuur (Chris Kaspar de Ploeg)

In het boek Oekraïne in het kruisvuur scheidt Chris Kaspar de Ploeg feit van fictie. Hij laat zien dat als je kritisch bent op het Westen, het niet gelijk betekent dat je Rusland aan het verdedigen bent.

Tijdens de bloedige burgeroorlog in Oekraïne beschuldigen beide kanten elkaar van onder andere samenwerking met fascisten en oorlogsmisdaden. Er kwam een heftige informatieoorlog op gang.

Voor lezers leest het boek makkelijk weg. Het boek geeft beeld en werkelijkheid achter de informatieoorlog.

Oekraïne in het kruisvuur (Chris Kaspar de Ploeg) boek

11. Aleksandra (Lisa Weeda)

Lisa Weeda heeft met het boek Aleksandra een meesterwerk afgeleverd. Ze schrijft over de tragische geschiedenis van haar familie en haar thuisland, Oekraïne.

De 94-jarige grootmoeder van Lisa Weeda, Aleksandra, heeft haar de opdracht gegeven om naar Loegansk te reizen. Daar moet ze op zoek naar het graf van oom Kolja. Hij is verdwenen sinds 2015.

Ze komt in het Paleis van de Sovjets terecht. Daar wacht haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 op Aleksandra. Ook Kolja houdt zich daar schuil. Ze wekt de geschiedenis van haar familie tot leven.

Door het boek wordt je meegenomen in treurige periodes in de geschiedenis van Oekraïne, Rusland en Europa. Het is een geweldig debuut van Lisa Weeda.

Aleksandra (Lisa Weeda) boek

12. Donbas (Ardy Beld)

De Donbas is de onbekende wereld tussen Oekraïne en Rusland. Het bestaat uit de regio’s Donetsk en Loegansk. Ardy Beld wil met Donbas een beeld schetsen van deze onbekende wereld.

Deze regio werd in Nederland en België vooral bekend na de MH17 vliegramp in 2014. Onder andere portretten van separatistenleiders, achtergrondteksten en gesprekken met inwoners schetsen een intens beeld van deze regio.

Voor lezers is het erg interessant om meer over de Donbas te weten te komen. Het boek hoort zeker bij de beste boeken over Oekraïne.

Donbas (Ardy Beld) boek

13. Oekraïne en de Krim (William Geller)

Oekraïne, wat is dat eigenlijk voor een land? In Oekraïne en de Krim schept William Geller daar meer duidelijkheid over. In het nieuws kan je niet meer om Oekraïne heen.

De meeste mensen weten wel dat Oekraïne in het oosten van Europa ligt en vroeger hoorde bij Rusland. Maar waarom zijn de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland zo geïnteresseerd in Oekraïne?

Door het boek leren lezers meer over Oekraïne en waarom het land zo gewild is. Het lijkt erop dat het niet snel rustig gaat worden in Oekraïne.

Oekraïne en de Krim (William Geller) boek

14. Ode aan Oekraïne (Karel Onwijn)

Wil je beter kennismaken met het land Oekraïne? Dan is Ode aan Oekraïne van Karel Onwijn wellicht het boek voor jou.

Rusland heeft altijd al getwijfeld aan de onafhankelijkheid van Oekraïne, maar Oekraïne heeft een eigen taal, cultuur en geschiedenis.

Oekraïne is juist steeds dichter naar Europa toe gegroeid. In beeld en tekst maak je kennis met Oekraïne.

Lezers komen er door het boek beter achter wat voor land Oekraïne is. Je komt Oekraïne wel in het nieuws tegen, maar wat weet je precies van het land?

Ode aan Oekraïne (Karel Onwijn) boek

Meer boeken over Oekraïne + andere aanrader

Hierboven heb je de 14 beste boeken over Oekraïne gezien. In veel boeken kom je ook meer over de geschiedenis van Oekraïne te weten. Hierdoor begrijp je de huidige situatie beter.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over Oekraïne? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “De 10 beste boeken over Rusland” ook interessant voor je.

Weet je zelf nog goede boeken over Oekraïne? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

1 gedachte over “De 14 beste boeken over Oekraïne”

  1. Net ‘Als ik sterf in een vreemd land’ van Kalani Pickhart gelezen.
    Ik kan het zeer aanbevelen. Prachtige debuutroman, vertaald uit het Engels.

    Beantwoorden

Plaats een reactie