De 10 beste boeken over pesten voor kinderen

Boeken over pesten kunnen heel goed zijn om pesten bespreekbaar te maken. Hier vind je de 10 beste boeken over pesten voor kinderen. Pesten is helaas nog steeds een groot probleem. Wat te doen tegen pesten? Een verhaal over pesten uit een goed boek kan zowel goed zijn voor de pesters als degenen die gepest worden/werden. Pesten is zinloos en moet stoppen!

Wat te doen tegen pesten?

Helaas is pesten nog steeds een groot probleem in Nederland en de rest van de wereld. Als je nu wordt gepest, dan sta je zeker niet alleen. Veel kinderen en volwassenen worden gepest op school en op de werkvloer.

De vraag is: Wat te doen tegen pesten? Er zijn verschillende manieren om pesten tegen te gaan, maar het is sowieso belangrijk om het bespreekbaar te maken. Door middel van boeken over pesten wordt het meer bespreekbaar.

Zowel pesters als degenen die gepest worden, kunnen zich herkennen in een verhaal over pesten. Pesters gaan inzien dat het echt niet kan wat ze doen en degenen die gepest worden zien dat ze niet alleen staan en er oplossingen zijn. Als gepeste kinderen of volwassenen niet vroeg aan de bel trekken kan het fataal aflopen. Dat komt ook in de verhalen over pesten terug.

Voor kinderen en volwassenen kan het ook meehelpen in het verwerkingsproces. Volwassenen die vroeger zijn gepest en er nog steeds mee zitten, kunnen ook kinderboeken over pesten lezen om het proberen te verwerken en een plekje te geven.

Als ouder of docent zou je kinderen boeken over pesten kunnen laten lezen en erover praten. Vaak beseffen pesters niet wat ze aanrichten en de gepeste kinderen zien geen uitweg. Maak het bespreekbaar en zorg ervoor dat het pesten stopt!

No bullying op auto

1. Spijt! (Carry Slee)

In “Populaire kinderboeken” staat het boek Spijt! ook. Het is een ontzettend goed en populair kinderboek dat over pesten gaat. Zowel pesters als gepeste kinderen hebben er veel aan.

Het verhaal gaat over Jochem die gepest wordt op school. David doet niet mee aan de pesterijen, maar zegt er ook niks van. Opeens is Jochem na een klassenavond niet meer thuisgekomen. David heeft spijt en samen met een vriendin gaan ze Jochem zoeken. Misschien is het al te laat..

Het is een heftig verhaal en laat pesters de ogen openen. Meestal hebben pesters niet de intentie om iemand helemaal stuk te maken met alle gevolgen van dien. Dit verhaal over pesten laat goed zien wat de gevolgen kunnen zijn.

Gepeste kinderen leren om aan de bel te trekken voordat het te laat is. Zelfs voor volwassenen is dit boek goed voor het verwerkingsproces van een pestverleden.

De aanbevolen leeftijdscategorie is voor kinderen vanaf 10 jaar. Het boek is ook zeer geschikt voor volwassenen. Ook voor ouders en docenten is dit boek echt een aanrader om te bespreken met kinderen. Bij de beste boeken over pesten kan Spijt! absoluut niet ontbreken en is volgens ons zelfs het beste boek.

Spijt! Herziene jubileum uitgave (Carry Slee) boek

2. Wonder (R.J. Palacio)

In 2015 is Wonder winnaar geworden van de Kinder- en Jeugdjury – 12 tot 14 jaar. 5 jaar op rij is het boek het meest verkocht bij de New York Times. Inmiddels is het boek in meer dan 25 landen verschenen.

Veel lezers zijn een campagne tegen pesten begonnen. De impact van dit boek is groot en daarom hoort het ook absoluut thuis bij de beste boeken over pesten.

In dit verhaal over pesten gaat het over Auggie Pullman. Hij is geboren met een misvormd gezicht. Op tienjarige leeftijd gaat hij voor het eerst naar een gewone school.

Auggie is bang dat kinderen hem niet accepteren en gaan pesten. Helaas gebeurt dit ook door sommige klasgenoten. Gelukkig is er een meisje die verder kijkt dan alleen zijn misvormde gezicht..

Kinderen leren dat niet alles draait om uiterlijk en kinderen met een afwijkend uiterlijk er ook gewoon bij horen. Iedereen is gelijk en kinderen gaan dat door dit boek meer inzien.

De aanbevolen leeftijd is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echter is het voor oudere kinderen en volwassenen ook een heel mooi en leerzaam verhaal over pesten. Veel kinderen zijn geraakt door het boek.

Wonder (R.J. Palacio) boek

3. Dit is hoe het ging (Astrid Boonstoppel)

In 2020 heeft Dit is hoe het ging de debuutprijs gewonnen van de Jonge Jury. Dit geeft aan dat het boek populair is onder jongeren en waardering krijgt.

In het boek lees je het verhaal van Cato Schmidt. Cato heeft een pestverleden achter de rug en is met haar ouders en zusje verhuisd naar een nieuwe omgeving. Hier begint ze weer helemaal vanaf 0.

Ze voelt zich al snel op haar gemak op de nieuwe school en wordt onder andere vrienden met het populairste meisje van de school. Maar dan komen er toch weer barstjes in haar goede leven. Ze kan alleen nog terecht bij haar online vriend Adrian.

Veel lezers zien het einde niet aankomen. Dit boek laat de jeugd goed zien wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Lezers zijn onder de indruk van het boek en raden het aan voor middelbare scholen.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 15 jaar en ook voor volwassenen. Het boek opent de ogen van vele mensen en laat zien dat pesten kan leiden tot ernstige gevolgen. Hier moet over gepraat worden op scholen.

Dit is hoe het ging (Astrid Boonstoppel) boek

4. Woezel & Pip – Stop, hou op! (Guusje Nederhorst)

Hoe eerder kinderen leren dat pesten niet goed is, hoe beter. Dat is ook de intentie van Woezel & Pip – Stop, hou op!. Het is een prentenboek voor kinderen van 2 t/m 6 jaar oud en leert kinderen dat pesten niet goed is.

Bij de beste boeken over pesten voor kinderen kan een boek voor jonge kinderen niet ontbreken. Als jonge kinderen een verhaal over pesten horen en begrijpen dat het niet goed is, dan is de kans kleiner dat ze op latere leeftijd gaan pesten.

Ook leren kinderen om in te grijpen als iemand wordt gepest. Het is bekend dat veel omstanders niets doen en alleen toekijken. Dan ben je ook fout bezig. Kinderen moeten leren om te helpen als iemand wordt gepest.

Het verhaal gaat over Woezel en Pip die samen met hun vriendjes in de Tovertuin spelen. Charlie valt in een modderplas en de buurpoes loopt daar grapjes over te maken. Woezel lacht Charlie uit. Charlie voelt zich verdrietig en in het boek wordt uitgelegd waarom dat zo is en waarom dat het niet goed is. Uiteindelijk wordt iedereen weer vriendjes.

Veel ouders zijn tevreden over het boek en geven aan dat hun kind er lessen uit heeft getrokken.

Woezel & Pip - Stop, hou op! (Guusje Nederhorst) boek

5. Judas (Helen Vreeswijk)

Digitaal pesten is helaas iets van deze tijd en veel jongeren hebben er last van. Het verhaal over pesten uit Judas sluit goed aan op de tijd waarin we leven.

Veel jongeren beseffen niet wat voor schade ze kunnen aanrichten met (digitaal) pesten en dit boek laat ze dat beter inzien. Het is echt een aanrader voor jongeren van 15 t/m 18 jaar oud. Zelfs voor volwassenen is het een goed boek.

Het verhaal gaat over Nadia. Ze komt uit België en verhuist met haar vader naar Nederland. Haar vader heeft een nieuwe vriendin en ze trekken bij haar in. Op school wordt ze al snel door haar accent gepest. Het pesten begint steeds erger te worden..

Jongeren zijn enthousiast over het boek en volwassenen zijn ook positief.

Judas (Helen Vreeswijk) boek

Boeken over pesten voor kinderen plaats 6 t/m 10

Bij de eerste 5 boeken heb je een beschrijving gezien bij elk boek. De boeken op plaats 6 t/m 10 hebben geen beschrijving. Wil je meer over deze boeken weten en/of ze bestellen? Klik dan op de cover van één of meerdere van deze boeken.

6. Ik ben Vincent en ik ben niet bang (Enne Koens)

Ik ben Vincent en ik ben niet bang (Enne Koens) boek

7. Pesten, een kwestie van overleven? (Johan Werkman)

Pesten, een kwestie van overleven? (Johan Werkman) boek

8. Pesten (A. Tulleners)

Pesten (A. Tulleners) boek

9. Ka de rare kanarie (Ilja van der Meijden)

Ka de rare kanarie (Ilja van der Meijden) boek

10. Hoe overleef ik de brugklas? (Francine Oomen)

Hoe overleef ik de brugklas? (Francine Oomen) boek

Meer boeken over pesten en andere aanraders

Je hebt hierboven een mooie top 10 gezien. Misschien wil je toch nog verder kijken? Op Bol.com staan nog meer goede boeken over pesten voor kinderen.

We hebben gekeken naar de vraag “Wat te doen tegen pesten?”. Pesten bespreekbaar maken is belangrijk en dat kan met een verhaal over pesten in één de bovenstaande boeken of andere boeken op Bol.com.

Andere artikelen die zeker een aanrader zijn:

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie