De 13 beste boeken over Poetin

Ben je op zoek naar de beste boeken over Poetin? Dan zit je hier helemaal goed! Het is interessant om meer over Vladimir Poetin te weten te komen door het lezen van boeken over hem. Hoe is Poetin president van Rusland geworden? Hoe zag zijn jeugd eruit? Hoe is hij tot het besluit gekomen om op 24 februari 2022 Oekraïne binnen te vallen? Hoe kijkt hij tegen het Westen aan? De antwoorden op dit soort vragen en nog veel meer ga je ontdekken in de boeken. Ook staan er biografieën over Poetin tussen. Lees snel verder!

1. De nieuwe tsaar (Steven Lee Myers)

De nieuwe tsaar is een complete biografie over Poetin. Vanaf het begin heeft Steven Lee Myers Poetin al gevolgd, als correspondent in Moskou voor The New York Times.

Poetin houdt Rusland al 15 jaar lang in zijn greep en deze biografie gaat daar dieper op in. Door onder andere de media te manipuleren en de oppositie uit te schakelen, is dat mogelijk.

Volgens de biografie stelt Poetin zich niet meer open voor objectief advies en raakt daardoor steeds meer in een isolement. In Rusland blijft hij, ondanks de vele protesten, toch erg populair.

Veel lezers vinden het een goede biografie en zijn meer over Poetin te weten gekomen. Zijn achtergronden en politiek worden duidelijker. Door sommige lezers wordt echter getwijfeld aan de objectiviteit van de schrijver.

De nieuwe tsaar (Steven Lee Myers) boek

2. De wraak van Poetin (Hubert Smeets)

De wraak van Poetin mag niet ontbreken bij de beste boeken over Poetin. In maart 2014 pakte Poetin de Krim af van Oekraïne. Waarom deed hij dit?

De beweegredenen waarom Poetin Oekraïne binnenvalt worden duidelijker. Rusland keert zich hard tegen Europa en dat lijkt alleen maar erger te worden.

Lezers krijgen door het boek een beter beeld over het conflict met Oekraïne en leren het politieke systeem in Rusland beter kennen. Ook met de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 in gedachten, is het interessant om dit boek te lezen.

De wraak van Poetin (Hubert Smeets) boek

3. We moeten het even over Poetin hebben (Mark Galeotti)

Dit titel van het boek, We moeten het even over Poetin hebben, zegt al een hoop. Het Westen begrijpt Poetin nog steeds niet en daar probeert dit boek verandering in te brengen.

Mark Galeotti schrijft over de misvattingen die er zijn over Poetin, legt uit hoe zijn beslissingen te verklaren zijn en hoe we zijn volgende stappen beter in kunnen schatten.

Je krijgt een goed beeld van Poetin, die een belangrijke pion is in de wereldpolitiek. De nieuwste Russische bronnen zijn gebruikt. Velen daarvan werden tot nu toe niet gepubliceerd.

De beknopte biografie geeft lezers een beter beeld over wie Poetin daadwerkelijk is. Het is belangrijk dat het Westen Poetin beter gaat begrijpen.

We moeten het even over Poetin hebben (Mark Galeotti) boek

4. De mannen van Poetin (Catherine Belton)

Hoe heeft Poetin zo machtig kunnen worden in Rusland? In De mannen van Poetin krijg je daar meer duidelijkheid over.

De machtsgreep van Poetin en zijn KGB-handlangers komt aan bod. Catherine Belton is er helemaal ingedoken.

Onder andere door interviews met belangrijke insiders wordt er meer duidelijk. Wat voor gevolgen heeft dit voor Rusland en de rest van de wereld?

Voor de lezers geeft het boek meer duidelijkheid over Poetin en Rusland. Ook wordt duidelijker waarom Rusland Oekraïne is binnengevallen.

De mannen van Poetin (Catherine Belton) boek

5. Poetins oorlogen (Mark Galeotti)

Poetin is bij behoorlijk wat conflicten betrokken geweest. Daar lees je in Poetins oorlogen meer over.

Van de Tsjetsjeense oorlogen tot de inval in Oekraïne, van alles komt voorbij. Dit allemaal onder het bewind van Poetin.

Ook lees je onder andere meer over de hervormingen en uitbreidingen van het Russische leger en hackers die bezig zijn met een (informatie)oorlog tegen het Westen.

Het boek geeft een interessant inkijkje voor lezers in de conflicten onder bewind van Poetin. Zowel de overwinningen als verliezen van het Russische leger komen aan bod.

Poetins oorlogen (Mark Galeotti) boek

6. Poetins filosoof (Victor Kal)

Poetins filosoof gaat niet direct over Poetin, maar wel over een man die ook wel het brein van Poetin wordt genoemd, namelijk Alexander Doegin.

Doegin is voorstander van een groot Russisch imperium en een einde aan de Amerikaanse hegemonie. Een totale oorlog zou hij graag zien.

In hoeverre is Doegin belangrijk voor Poetin? In het boek lees je meer over wat voor ideeën Doegin allemaal heeft.

Lezers krijgen door het boek een beter beeld over de gedachten van Doegin. Staat Poetin achter deze gedachtes?

Poetins filosoof (Victor Kal) boek

7. Vladimir Poetin – Het koningsdrama (Peter D’ Hamecourt)

Vladimir Poetin – Het koningsdrama is een boek van Peter D’ Hamecourt. Hij woont en werkt al meer dan 20 jaar in Rusland, onder andere voor de NOS, en wordt gezien als een echte Rusland-expert.

Boris Jeltsin heeft van Rusland een soort monarchie gemaakt. In 1999 kreeg Vladimir Poetin zijn kroon. Inmiddels is Poetin al meer dan 20 jaar de president van Rusland.

Poetin heeft in Rusland de macht in handen en iedereen moet naar hem luisteren. Onder andere het parlement, rechtbanken en de pers moeten vooral naar zijn pijpen dansen.

Lezers krijgen door dit boek over Poetin een helder plaatje van de politieke situatie in Rusland. Poetin lijkt alles te kunnen doen wat hij wil, omdat hij weinig tegenspraak krijgt.

Vladimir Poetin - Het koningsdrama (Peter D' Hamecourt) boek

8. Het Rusland van Poetin (Angela Stent)

Het boek Het Rusland van Poetin gaat dieper in op het Rusland van Poetin en welke identiteit ze in deze moderne wereld hebben. Wat voor invloed heeft het Russische verleden daarop gehad?

Angela Stent gaat dieper in op de banden die Rusland heeft met onder andere de VS, China en Oekraïne. Ook de NAVO komt voorbij. Poetin lijkt steeds meer de boventoon te voeren bij de huidige Amerikaans-Russische verstandhouding.

Lezers vinden dat het boek een goed beeld geeft van het huidige Rusland onder Poetin. Onder Poetin is Rusland weer een grote speler op het wereldtoneel.

Het Rusland van Poetin (Angela Stent) boek

9. Vladimir Poetin (Elbert Toonen)

Vladimir Poetin is een biografie over Vladimir Poetin van Elbert Toonen. Elbert Toonen heeft veel kennis van de Russische geschiedenis en heeft verschillende boeken over Rusland uitgebracht.

Het communisme is weggevallen en het wereldrijk is verdwenen. Poetin moet Rusland weer in goede banen gaan leiden. Hij voert onder andere oorlog met de Tsjetsjenen om rest-Rusland bij elkaar te houden en omhelst weer de patriarch van de Russische kerk.

Volgens Poetin wil het volk weer macht en aanzien terugkrijgen. Hij is erg populair bij een groot deel van het Russische volk, maar wie is deze man eigenlijk?

Volgens sommige lezers is dit boek het beste boek over Poetin. De biografie is objectief geschreven. De goede en slechte kanten van Poetin (zijn beleid) komen voorbij. Dat waarderen de lezers.

Vladimir Poetin (Elbert Toonen) boek

10. De man zonder gezicht (Masha Gessen)

Masha Gessen is een Russisch-Amerikaanse journalist. Ze heeft de macht van Poetin zelf ervaren door onder andere doodsbedreigingen en verdwijningen van collega’s. Met De man zonder gezicht laat ze zien hoe Poetin de macht kreeg in Rusland.

In 1999 wordt Poetin een publiek figuur, nadat hij Boris Jeltsin als president van Rusland opvolgt. Hij weet onder andere controle over de media te krijgen en af te rekenen met zijn politieke tegenstanders.

Als journalist in Moskou ziet Masha Gessen hoe Rusland steeds verder achteruit gaat. Ze praat met mensen die niet eerder hebben durven spreken met anderen.

Het is niet alleen een boek over Poetin, maar het gaat ook over het Russische systeem. Volgens sommige lezers is het een mix tussen een biografie en politiek.

De man zonder gezicht (Masha Gessen) boek

11. Poetin (Chris Hutchins & Alexander Korobko)

Poetin is een erg invloedrijke politicus in de wereld. Toch weten maar weinig mensen wie deze man echt is. Met de biografie Poetin willen Chris Hutchins en Alexander Korobko daar verandering in brengen.

De auteurs hebben zes jaar lang onderzoek gedaan naar het leven van Poetin. Chris Hutchins ging naar Rusland en sprak met mensen die Poetin in zijn jeugd al hebben meegemaakt.

Er is onderscheid gemaakt in de biografie tussen wie Poetin zelf is en de politicus Poetin. Hoe zien bijvoorbeeld zijn vrienden en familie hem? Hoe rijk is hij daadwerkelijk? Dit soort vragen en vele anderen worden beantwoord.

Door de biografie komen lezers erachter wie Poetin echt is. De foto’s zijn een mooie toevoeging. Het is de auteurs goed gelukt om het leven van Poetin te verduidelijken.

Poetin (Chris Hutchins & Alexander Korobko) boek

12. Het woord als wapen (Masha Gessen)

Het woord als wapen is een ander boek van Masha Gessen in deze rij van de 13 beste boeken over Poetin. In dit boek gaat het over de punkband Pussy Riot.

Pussy Riot is het boegbeeld geworden van de Russische protestbeweging die een verandering teweeg willen brengen in Rusland. De protestbeweging vindt onder andere democratie en vrouwenrechten erg belangrijk.

Masha Gessen heeft met bandleden van Pussy Riot gesproken, rechtszaken bijgewoond en brieven en dagboekverslagen gelezen. Het blijkt volgens het boek dat Rusland mensenrechten niet serieus neemt en vreedzame protesten wil tegenhouden.

Lezers krijgen door het boek een inkijkje in de strijd van Pussy Riot tegen Poetin. Het is een strijd die heel moeilijk is om te winnen.

Het woord als wapen (Masha Gessen) boek

13. Poetins rechtbank (Ellen Rutten, Nina Targan Mouravi e.a.)

Onder Poetin zijn er al vele mensen naar de rechtbank gesleept. Het boek Poetins rechtbank is een verzameling van “laatste woorden”. Iedere veroordeelde in de Russische rechtbank heeft recht op deze toespraak.

Bijvoorbeeld de punkband Pussy Riot en Aleksej Navalny zijn aangeklaagd in politiek gemotiveerde processen. Zelfs gewone burgers worden aangeklaagd.

De “laatste woorden” gaan van grappig tot zeer openhartig. In Rusland heeft het “laatste woord” zich zelfs tot literair genre ontwikkeld.

Voor lezers is het zeer interessant om de “laatste woorden” van veroordeelden onder Poetin te bekijken. Ze kunnen eindelijk vrijuit spreken, zonder onderbroken te worden.

Poetins rechtbank (Ellen Rutten, Nina Targan Mouravi e.a.) boek

Meer boeken over Vladimir Poetin

Hierboven heb je de 13 beste boeken over Poetin gezien. Je komt onder andere meer te weten over wie hij echt is en hoe hij alle macht naar zich heeft toegetrokken in Rusland. De biografieën over Poetin zijn ook erg interessant.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over Vladimir Poetin? Op Bol.com vind je er nog meer.

Weet je zelf nog goede boeken over Poetin? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie