De beste boeken over rouw(en) en rouwverwerking

De beste boeken over rouw(en) en rouwverwerking zijn hier onderverdeeld in vier categorieën. Boeken over rouwverwerking na verlies van een kind, partner en vader en/of moeder kan je hier vinden. Ook is er een categorie “Overig” waar meer algemene boeken over rouw(en) en rouwverwerking staan. Boeken kunnen zeker helpen bij rouw(verwerking), maar er is niet één ultiem hulpmiddel en elk rouwproces is anders. Daarom geven we ook nog extra rouw(verwerking) tips. Tot slot lees je waar nog meer boeken over rouw(en) en rouwverwerking eenvoudig zijn te bestellen. Lees snel verder!

Boeken rouwverwerking na verlies van een kind

Ze zeggen weleens dat een kind verliezen het ergste is dat je kan overkomen. Boeken over rouwverwerking na verlies van een kind kunnen helpen en een steun voor je zijn.

Ik rouw van je (Claire van ’t Veen)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Het boek Ik rouw van je is niet specifiek bedoeld voor degenen die een kind verloren hebben, maar het kan absoluut helpen als jou dat is overkomen. Claire van ’t Veen is ook haar dochter verloren.

De oefeningen en kleine stapjes maken het makkelijker om dit boek door te nemen, in een moeilijke periode.

Het helpt je door de zware tijd van rouw heen. Er komen weer lichtere dagen aan, alhoewel je dat nu nog misschien niet ziet.

De kleine stukjes tekst en afbeeldingen zorgen ervoor dat je toch vrij goed als lezer door het boek heen kan komen, zonder je te hoeven concentreren. Concentreren zit er waarschijnlijk ook niet in, in deze moeilijke periode.

Ik rouw van je (Claire van 't Veen) boek

Het rouwt in jou (Christine Vandenhole)

Het rouwt in jou is een hulpboek bij het verlies van een kind. Helaas hebben Christine Vandenhole en haar man daar zelf ervaring mee. Ze hebben het Berrefonds opgericht om ouders en de omgeving van een overleden kind te helpen.

De inzichten en eerlijke getuigenissen in het boek zullen herkenbaar zijn voor ouders van een overleden kind. Een kind verliezen is zeer moeilijk, maar dit boek zal je toch hoop geven.

Het boek is niet alleen gericht op de ouders van een overleden kind, maar ook op de omgeving, zoals vrienden en familie. Voor hen staan er nuttige tips en praktische checklists in het boek.

Dit boek over rouwverwerking na verlies van een kind is voor vele lezers een grote steun. Lezers raden het iedereen aan die een kind mist. Je krijgt het gevoel dat je er niet meer alleen voor staat.

Het rouwt in jou (Christine Vandenhole) boek

Elfin (Shanti Schiks)

Elfin is een prachtig en aangrijpend boek van Shanti Schiks. In de zomer van 2016 is ze zelf haar zoontje Elfin van 11 maanden oud verloren. Haar ex bracht hun zoontje om het leven.

In het boek beschrijft ze deze zeer tragische periode in haar leven. Ze werkt als sociaal-pedagogisch hulpverlener aan de S-Elfin methode, zodat mensen geholpen worden met oefeningen na een groot verlies. Je leert weer te vertrouwen op je intuïtie en open in het leven te staan.

Lezers vinden het een inspirerend boek en het zet aan tot denken. Ze is een voorbeeld voor velen om met zo’n verschrikkelijke situatie om te gaan.

Elfin (Shanti Schiks) boek

Dag meisje (Marit Leeuwenhart)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Marit Leeuwenhart vertelt haar persoonlijke verhaal in het boek Dag meisje. Ze besloot om haar zwangerschap vroegtijdig af te breken. Haar kindje had namelijk een trisomie 18 en dit is een aandoening die niet verenigbaar is met het leven.

Er staan 40 losse columns in het boek. Daarin gaat het over de diagnose, de bevalling en het afscheid. Ook komen situaties uit het gewone leven aan bod, die in een ander daglicht komen te staan. De rouw, maar ook de liefde voor haar kindje, komen mooi naar voren.

Marit hoopt troost te bieden aan vrouwen en hun partners die een soortgelijke gebeurtenis hebben meegemaakt. Ook een stukje herkenning helpt vaak. Maar ook als je geen soortgelijke gebeurtenis hebt meegemaakt, kunnen de levenslessen waardevol zijn.

Voor lezers geeft het boek troost en herkenning. Ze merken dat ze er zeker niet alleen voorstaan. Ondanks het zware onderwerp, leest het boek niet zwaar. Af en toe een vleugje humor helpt daar ook bij.

Dag meisje (Marit Leeuwenhart) boek

Moederhart vol rouw en liefde (Elsbeth Kuysters)

In het boek Moederhart vol rouw en liefde schrijft Elsbeth Kuysters over rouwen en voortleven na de zelfdoding van haar enig kind. Haar dochter Sara heeft zelf op zeventienjarige leeftijd haar leven beëindigd.

Niet alleen vertelt Elsbeth hoe ze omgaat met het grote verdriet door de zelfdoding van haar dochter, maar ze geeft Sara ook een gezicht. Vele andere jongeren zitten namelijk in dezelfde situatie als Sara.

Met dit boek hoopt Elsbeth andere jongeren te bereiken. Ook wil ze hulpverleners en familieleden duidelijker maken wat er omgaat in jongeren die zich niet thuis voelen in deze wereld.

Dit boek over rouw(verwerking) en voortleven na verlies van een kind biedt vele lezers troost en hoop. Ook is het een erg leerzaam boek. Voor mensen die rouwen door een verlies in hun omgeving, jongeren in een soortgelijke situatie als Sara en hulpverleners is het een echte aanrader.

Moederhart vol rouw en liefde (Elsbeth Kuysters) boek

Boeken rouwverwerking na verlies van een partner

Het verliezen van een partner is verschrikkelijk. Opeens moet je zonder hem/haar verder in het leven. Hoe doe je dat? Boeken over rouwverwerking na verlies van een partner kunnen een steun zijn en je daarbij helpen.

Je mag mij altijd bellen (Karin Kuiper)

Karin Kuiper vertelt in Je mag mij altijd bellen over de periode van rouw nadat haar man overleed. Het was een moeilijke periode van vallen en opstaan.

Karin ergerde zich aan het zinnetje “Je mag mij altijd bellen”, vandaar de titel. Het zou juist fijner zijn als de ander belt. Zelf bellen wil en kan je vaak niet.

Het heeft honderden dagen geduurd, maar uiteindelijk vond Karin haar levenslust terug. Met dit boek geeft ze ook een stem aan haar lotgenoten in rouw.

Voor lezers die ook hun partner zijn verloren is dit boek herkenbaar en een steuntje in de rug. Je voelt je echt begrepen en het helpt je om het licht weer te zien aan het einde van de donkere tunnel.

Je mag mij altijd bellen (Karin Kuiper) boek

Huidhonger (Gemma Boormans & Esther Cohen)

Huidhonger gaat over het verlangen naar lichamelijk contact voor degenen die hun partner zijn verloren. Dit kan ook door een scheiding zijn. Gemma Boormans en Esther Cohen zijn helaas allebei hun partner verloren.

Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte, zeker voor mensen die hun partner zijn verloren. Mensen zeggen vaak niet dat ze naar lichamelijk contact verlangen, terwijl het gevoel juist heel normaal is.

Gemma en Esther hebben met gescheiden mannen en vrouwen en weduwnaars en weduwen gesproken over het verliezen van een partner. Ook zijn er experts geïnterviewd, zoals eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks en psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter over eenzaamheid, lust en huidhonger.

Vele lezers krijgen door dit boek over rouw(verwerking) na verlies van een partner meer begrip voor hun eigen proces. Het gemis van aanraking is een normaal gevoel na het verliezen van je partner.

Huidhonger (Gemma Boormans & Esther Cohen) boek

Stad vol ballonnen (Femke van der Laan)

Femke van der Laan is een bekende weduwe. Haar man was namelijk de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Na zijn overlijden moet ze zonder hem verder. In Stad vol ballonnen lees je daar meer over.

Een jaar lang heeft Femke elke week in Het Parool geschreven over het leven in de stad na het verlies van haar man Eberhard van der Laan. De columns werden veel gelezen en zijn in dit boek verzameld.

De lezers vinden het zeer indrukwekkende columns. Het boek zorgt voor herkenning en troost. De columns bezorgen je niet alleen maar tranen, maar soms ook een glimlach.

Stad vol ballonnen (Femke van der Laan) boek

Boeken rouwverwerking na verlies van een vader en/of moeder

Voor de meeste mensen zijn hun vader en moeder hun grootste steun en toeverlaat in het leven. Als één van de twee of beiden wegvalt, is dat ontzettend moeilijk. Boeken over rouwverwerking na verlies van een vader en/of moeder kunnen troost geven en je in dit moeilijke proces helpen.

Je bent jong en je rouwt wat (Lisanne van Sadelhoff)

Lisanne van Sadelhoff is zelf op jonge leeftijd haar moeder verloren en weet helaas hoe dat voelt. In het boek Je bent jong en je rouwt wat schrijft ze daarover.

Na het overlijden van haar moeder dacht ze dat er wel een soort van handboek met een stappenplan zou zijn, waardoor het rouwen over ging. Dit was er logischerwijs niet.

Wel kwamen er vrienden die opeens rouwdeskundigen waren en allemaal wijsheden en clichés de wereld in slingerden. De meeste opmerkingen hielpen niet, sommige ook wel. Het wordt in ieder geval duidelijk in het boek dat alles beter is dan zwijgen.

Veel jongeren die één of beide ouders verloren zijn, vinden (h)erkenning in het boek. Geen ander boek geeft jongeren het gevoel dat ze zo goed begrepen worden.

Je bent jong en je rouwt wat (Lisanne van Sadelhoff) boek

Van harte gecondoleerd (Ameline Ansu)

Als je pas net op eigen benen staat, hoe ga je dan om met het verlies van een ouder? Het boek Van harte gecondoleerd laat zien hoe leeftijdsgenoten dat doen.

Ameline heeft met meer dan twintig mensen gesproken die één of beide ouders zijn verloren. De gesprekken gaan over de rouwverwerking. Het zijn verhalen van mensen in verschillende situaties.

De ene is bijvoorbeeld een ouder verloren door zelfdoding, een andere door een erfelijke ziekte. En de ene kreeg bijvoorbeeld een burn-out en de ander heeft er nooit last van gehad. Door de verschillende verhalen is de kans groot dat er één aansluit bij jouw situatie.

Dit boek over rouwverwerking na verlies van een vader en/of moeder zorgt voor herkenning door de ervaringsverhalen. De praktische tips zijn goed toepasbaar. Ook is het boek een aanrader als je iemand met verdriet wil steunen.

Van harte gecondoleerd (Ameline Ansu) boek

De dingen die je vergeet (Gijs van der Sanden)

Gijs van der Sanden verloor niet één, maar allebei zijn ouders. In De dingen die je vergeet probeert hij antwoorden te vinden op vragen die met rouw en verlies te maken hebben. Dit doet hij door herinneringen, beschouwingen en zelfonderzoek.

Bijvoorbeeld hoe blijf je overeind staan na het verlies van je ouders en is het rouwen ooit klaar? Uiteindelijk komt hij steeds dichter bij de kern van zijn gemis.

Gijs geeft aan dat we rouw op een verkeerde manier benaderen. Het boek is zijn persoonlijke zoektocht naar een nieuw narratief.

Veel lezers die één of beide ouders verloren zijn, vinden herkenning in het boek. Je krijgt ook een beter inzicht over rouwen in het algemeen. Eigenlijk kan iedereen er wel iets van leren, want uiteindelijk zal je dierbaren gaan verliezen in je leven.

De dingen die je vergeet (Gijs van der Sanden) boek

Overig

Hier vind je algemene boeken over rouw(en) en rouwverwerking. De boeken passen niet specifiek bij de vorige categorieën. Wellicht passen deze boeken beter bij jouw situatie en kunnen ze een steun voor je zijn.

Als een geliefde sterft… (Hans Stolp)

Hans Stolp laat in Als een geliefde sterft… zien dat het vaak niet helemaal doordringt als je een geliefde verliest en elk rouwproces ook een transformatieproces is.

Pas als je echt gaat beseffen dat je geliefde niet meer terugkomt, komt er een donkere periode aan met veel verdriet en eenzaamheid. Echter is dit ook het begin van een nieuwe spirituele levensweg.

Aan het einde van de donkere tunnel schijnt er weer licht. Als je op dat punt bent, dan kan je jezelf weer openstellen voor het leven. Je bent op de tocht door de donkere tunnel ook een ander mens geworden.

Voor veel lezers is de beschrijving van het rouwproces in dit boek erg herkenbaar. Het boek geeft moed en hoop om verder te gaan met het leven, zelfs na het verliezen van je geliefde.

Als een geliefde sterft... (Hans Stolp) boek

Rouw op je dak (Jos Brink)

Jos Brink was vooral bekend als presentator, maar wist je dat hij ook een stervensbegeleider was? In Rouw op je dak probeert Jos Brink met zijn ervaring richting aan het rouwproces van de lezer te geven.

Het rouwproces is een moeilijke weg, maar toch moet je deze weg bewandelen. Ieder mens is anders en daarom is ook ieder rouwproces anders.

Hoe ga je deze weg bewandelen? Door zijn lange ervaring herkent Jos jouw situatie. Hij probeert je te sturen, zodat ook jij deze moeilijke weg kan bewandelen.

Veel lezers hebben door dit boek over rouw(en) en rouwverwerking een gevoel alsof ze in gesprek zijn met Jos, waarin je de ruimte krijgt voor je eigen rouwproces. Het boek biedt troost en herkenning.

Rouw op je dak (Jos Brink) boek

Helpen bij verlies en verdriet (Manu Keirse)

Helpen bij verlies en verdriet is een gids voor het gezin en de hulpverlener. Het is één van de beste basisboeken over rouw die in het Nederlands is geschreven.

Het boek gaat niet alleen over verlies waarbij dood de oorzaak is. Maar bijvoorbeeld ook het verliezen van je gezondheid, werk of toekomstperspectieven komt ter sprake.

Er staan concrete tips in voor degenen die aan het rouwen zijn en hun omgeving. Daardoor is het een zeer praktisch boek.

Volgens lezers is dit boek voor iedereen met verlies en verdriet een grote aanrader. Het geeft niet alleen veel herkenning door voorbeelden over rouwsituaties, maar de praktische tips zijn ook nuttig en toepasbaar in het leven.

Helpen bij verlies en verdriet (Manu Keirse) boek

Dankzij Dorien (Hélène Nijssen)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Het boek Dankzij Dorien gaat veel verder dan alleen een boek over rouw(en) en rouwverwerking. Hélène Nijssen heeft er een bijzonder boek van gemaakt.

Spiritualiteit, het leven van toen en nu en emigratie zijn de hoofdthema’s van het boek. In Frankrijk komen door een oud fotoalbum uit een verhuisdoos weer herinneringen bovendrijven. De herinneringen aan het moment dat Hélène een telefoontje krijgt dat Dorien, haar nichtje van 34 jaar, is verongelukt op weg naar haar werk.

Ze beschrijft onder andere de tijden van vroeger, hoe de meisjes samen opgroeiden, dat haar nichtje weliswaar fysiek niet meer hier is, maar niet ‘weg’ is en de emigratiestap die Hélène samen met haar gezin in 2006 naar Frankrijk zette. Een welhaast letterlijk grensverleggend boek, waarin ze aantoont dat er vele grenzen zijn die een mens kan overgaan.

Lezers kunnen onder andere herkenning vinden als ze merken dat hun overleden dierbare hier ook nog steeds is. Het gaat in een andere dimensie verder.

Dankzij Dorien (Hélène Nijssen) boek

Extra: Rouw(verwerking) tips

Boeken kunnen helpen bij rouw(verwerking), echter is er niet echt één hulpmiddel dat 100% werkt. Ook is ieder rouwproces anders. Hieronder geven we extra rouw(verwerking) tips waar jij hopelijk wat aan hebt:

  • Sluit jezelf niet helemaal af van de buitenwereld, maar deel je verdriet met vrienden en/of familie.
  • Accepteer dat de dierbare persoon die je verloren bent nooit meer terugkomt. De mooie momenten zal je altijd onthouden.
  • Schaam je er niet voor om te huilen. Dit is normaal en hoort in een rouwproces.
  • Zet geen tijdslimiet op je rouwproces. Als je er nog niet klaar voor bent om het normale leven weer helemaal op te pakken, doe dit dan ook nog niet.
  • Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Ga bijvoorbeeld sporten, eet gezond en neem voldoende slaap.
  • Zoek professionele hulp als je denkt dat je er zelf niet uit kan komen.
  • Zorg ervoor dat je structuur hebt in je dagen.
  • Schrijf voor jezelf doelstellingen op voor de korte en lange termijn. Jouw leven gaat namelijk door en dat moet je niet laten versloffen, dat zou je dierbare die je verloren bent ook niet gewild hebben.
  • Zoek steun bij anderen die ervaring hebben met rouw(verwerking). Ga bijvoorbeeld naar praatgroepen of sluit je aan in een forum.
  • Gun jezelf af en toe ook plezier. Als je aan het rouwen bent, betekent het niet dat je geen plezier meer in het leven mag hebben.

Meer boeken over rouw(en) en rouwverwerking + andere aanraders

Hierboven heb je de beste boeken over rouw(en) en rouwverwerking gezien. Je hebt boeken over rouwverwerking na verlies van een kind, partner en vader en/of moeder voorbij zien komen.

Daarnaast heb je ook naar algemene boeken over rouw(en) en rouwverwerking kunnen kijken. Maar misschien wil je toch nog verder kijken? Op Bol.com staan ook veel goede boeken die jou echt kunnen helpen.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede boeken over rouw(en) en rouwverwerking? Dan lezen we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie