De 10 beste boeken over Rusland

De 10 beste boeken over Rusland zijn een eye-opener voor veel mensen uit het Westen. Veel mensen uit het Westen begrijpen Rusland namelijk niet goed en met deze boeken kan je het land beter begrijpen. Ook de gedachte van Rusland achter de inval in Oekraïne wordt duidelijker door een aantal boeken in het rijtje. Verder staan er veel boeken bij over de geschiedenis van Rusland. Door meer te leren over de geschiedenis van Rusland, wordt het duidelijker hoe het huidige Rusland is gevormd. Lees snel verder!

1. Een geschiedenis van Rusland (J.W. Bezemer & Marc Jansen)

Niemand beter dan J.W. Bezemer kon Een geschiedenis van Rusland schrijven. Hij was hoogleraar Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Marc Jansen heeft hoofdstukken toegevoegd aan het boek.

Van Rurik, de grondlegger van het Kievse Rijk (Het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland), in 862 tot de militaire interventie van Rusland in 2014 op de Krim. Het boek laat zien wat er in de tussentijd gebeurde.

Het is een erg helder boek over de geschiedenis van Rusland. Lezers begrijpen door het boek Rusland en het Russische volk beter. Ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en het Westen worden duidelijker.

Een geschiedenis van Rusland (J.W. Bezemer & Marc Jansen) boek

2. Post uit Rusland (Laura Starink)

Laura Starink is een Rusland-kenner en heeft met Post uit Rusland weer een goed boek over Rusland uitgebracht. Ze beschrijft hoe ze het land heeft zien veranderen.

Zelf ontdekte ze als slavist in Leningrad de Sovjet-Unie van Brezjnev. Als correspondent van NRC Handelsblad heeft ze 10 jaar later verslag gedaan van de perestrojka van Gorbatsjov. Nu reist ze door het Rusland van Poetin.

Verschillende periodes in de geschiedenis van Rusland heeft ze van dichtbij meegemaakt. Lezers krijgen daardoor een mooi inkijkje in de geschiedenis van Rusland. Ook de interviews met Russen zelf zijn erg interessant.

Post uit Rusland (Laura Starink) boek

3. De slag om Europa (Rob de Wijk)

De slag om Europa is niet een boek dat specifiek over Rusland gaat, maar Rusland speelt wel een belangrijke rol in het boek. Rusland en China proberen de EU namelijk uit elkaar te spelen.

Ooit bepaalde Europa wat er gebeurde in de wereld, maar de aanval is ingezet. Rusland en China proberen steeds meer macht naar zich toe te trekken.

Onder andere de klimaatverandering, Brexit en corona helpen ook niet echt mee om een sterke Europese Unie te creëren. Blijft de EU belangrijk in de wereld of gaat het teruggedrongen worden?

Lezers vinden het erg prettig lezen. Op een makkelijke manier beschrijft Rob de Wijk de stand van zaken in de wereld. De kansen en bedreigingen van Europa zijn helder op papier gezet.

De slag om Europa (Rob de Wijk) boek

4. Rusland (Edward Rutherfurd)

Rusland is een ander soort boek dan de andere boeken in dit rijtje. Het is namelijk een roman. In deze roman maak je kennis met de rijke geschiedenis van Rusland.

Bijna twintig eeuwen geschiedenis van Rusland zijn in het boek beschreven, aan de hand van vier families. Alle families komen uit Russka, een dorpje in het hart van Rusland gelegen.

Oorlogen, huwelijken en persoonlijke veroveringen zorgen ervoor dat de families met elkaar verbonden raken. Niet iedereen blijft in Russka, sommige gaan naar andere gebieden in Rusland of vluchten naar het Westen. Ze zullen echter nooit hun afkomst vergeten.

Voor lezers is het een geweldig boek om veel over de rijke geschiedenis van Rusland te lezen. Door te graven in het verleden van Rusland, ga je het huidige Rusland ook beter begrijpen.

Rusland (Edward Rutherfurd) boek

5. Oorlog met Rusland (Michel Krielaars)

Hoe heeft het zover kunnen komen dat Rusland Oekraïne binnenviel? In Oorlog met Rusland krijg je daar meer duidelijkheid over. Het Westen heeft lang onterecht gedacht dat ze niks meer van Rusland te vrezen hadden.

Vanaf het einde van de Koude Oorlog heeft Rusland zich ontwikkeld tot een nieuw Sovjetrijk. Poetin is uitgegroeid tot een genadeloze tsaar. Pas nadat de MH17 werd neergehaald in Oekraïne, werd het Westen wakker geschud.

Met de inval in Oekraïne in 2022 verraste Poetin het Westen weer. Hoe is het zo gekomen dat Rusland de vijand is geworden van het Westen?

Voor lezers is het een goed boek om de oorlog, die ontstaan is na de Russische inval in Oekraïne in 2022, beter te begrijpen. Ook duidelijker wordt waarom Rusland de vijand van het Westen is geworden.

Oorlog met Rusland (Michel Krielaars) boek

6. Rusland, Oekraïne en de Krim (Anton Kruft)

Vrijwel iedereen heeft de verovering van de Krim door Rusland wel meegekregen in 2014. Rusland, Oekraïne en de Krim gaat daar dieper op in.

Door middel van een historische analyse wordt er een beter beeld gevormd van dit politieke probleem. Het kan de veiligheid van Europa in gevaar brengen.

Voor lezers is het een erg overzichtelijk boek over de situatie van nu op de Krim en in het verleden. Dit boek mag niet ontbreken bij de 10 beste boeken over Rusland.

Rusland, Oekraïne en de Krim (Anton Kruft) boek

7. Het Rusland van Poetin (Angela Stent)

In het boek Het Rusland van Poetin onderzoekt Angela Stent wat voor invloed de geschiedenis van Rusland heeft gehad op het Rusland van nu en Poetin.

Ze gaat dieper in op de banden van Rusland met onder andere de Verenigde Staten, China en Oekraïne. Ook de NAVO komt voorbij. Verder schrijft ze over de positie die Rusland zichzelf toebedeelt na de Koude Oorlog en hoe de huidige Amerikaans-Russische verstandhouding ervoor staat.

Lezers krijgen door het boek een goed beeld over het huidige Rusland onder Poetin. Op een toegankelijke manier heeft Angela Stent dat beschreven.

Het Rusland van Poetin (Angela Stent) boek

8. Rusland begrijpen (Gabriele Krone-Schmalz)

De titel van het boek, Rusland begrijpen, zegt al een hoop. Volgens Gabriele Krone-Schmalz verspeelt het Westen kansen door haar arrogantie.

De verhouding tussen Rusland, het Westen en Oekraïne is complexer dan de massa-media beschrijft. Ook de Russische geschiedenis zelf sinds het einde van de Koude Oorlog is complexer geworden.

Voor de EU is het belangrijk om Rusland als partner te hebben. Als de EU deze kans negeert, dan kan het verscheurd worden in de machtsstrijd tussen grootmachten.

Het boek leert de lezers meer over de achtergronden van Rusland en Oekraïne. Het is belangrijk dat je jezelf ook kan verplaatsen in degene op wie je kritiek geeft.

Rusland begrijpen (Gabriele Krone-Schmalz) boek

9. Een kleine geschiedenis van Rusland (Mark Galeotti)

Mark Galeotti is een echte Rusland-expert. Dat laat hij ook weer zien met het boek Een kleine geschiedenis van Rusland. Hij weet de geschiedenis van Rusland inzichtelijk te maken.

Rusland is één van de machtigste landen op deze aarde. En dat zonder natuurlijke grenzen, zonder een eenduidige etnische achtergrond en zonder een echte centrale identiteit.

Het land heeft een rijke geschiedenis van onder andere oorlog en vrede en revolutionairen. Van de vorming van een natie tot de opkomst van Poetin, van alles komt voorbij.

Het boek geeft lezers een mooi inkijkje in de geschiedenis van Rusland. Weet je nog niet zoveel van de geschiedenis van Rusland en ben je daarin geïnteresseerd? Dan is dit boek een grote aanrader!

Een kleine geschiedenis van Rusland (Mark Galeotti) boek

10. Rusland in oorlog (Peter D’ Hamecourt)

Rusland in oorlog is alweer het laatste boek in dit rijtje van de 10 beste boeken over Rusland. Peter D’ Hamecourt heeft verschillende boeken over Rusland geschreven.

Onder Poetin is Rusland weer opgestaan als wereldmacht. Hij wil historische vergissingen herstellen. De Krim is de eerste vergissing die is hersteld.

Via massale propaganda krijgen Russen dagelijks te zien hoe uniek Rusland is. De wereld moet dit erkennen van Poetin. Veel Russen en Oekraïners zijn al het slachtoffer geworden van de ambities van Poetin.

Het boek geeft een goed beeld van de oorlog die Rusland met zichzelf en de wereld heeft. Rusland lijkt een zinloze oorlog te voeren.

Rusland in oorlog (Peter D' Hamecourt) boek

Meer boeken over (de geschiedenis van) Rusland + andere aanraders

Hierboven heb je de 10 beste boeken over Rusland gezien. Ook veel boeken over de geschiedenis van Rusland heb je langs zien komen. Hierdoor leer je het huidige Rusland beter begrijpen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over (de geschiedenis van) Rusland? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Weet je zelf nog goede boeken over Rusland? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie