De 15 beste boeken over thee

Voor de echte theeliefhebbers staan hier de 15 beste boeken over thee op een rij. Er staan onder andere boeken tussen over zelf thee maken, gezonde thee en de geschiedenis van thee. Je komt veel boeken over thee met goede recepten tegen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Je kan veel meer met thee doen dan je zelf wel denkt. Voor iedere theeliefhebber staat er wel een goed boek tussen. Lees lekker verder!

1. Theetuin (Modeste Herwig)

Als je zelf thee wil maken, dan is het boek Theetuin een echte aanrader. In je eigen tuin kan je planten laten groeien en daarmee heerlijke thee maken.

Het kweken, oogsten en verwerken van 40 “theeplanten” staat centraal. Het gaat om vaste planten, eenjarigen en heesters die in je tuin kunnen groeien. In potten en bakken is dat goed mogelijk.

Je leert de lekkerste thee maken van verse en gedroogde tuinplanten. Ook lees je onder andere meer over planten kweken, drogen en bewaren. Je zal inspiratie opdoen om je eigen theetuin goed in te richten.

Volgens lezers is dit het beste boek om thee te maken vanuit je eigen tuin. Ook de recepten voor theemelanges vallen in de smaak.

Theetuin (Modeste Herwig) boek

2. Puur thee (Veerle Stoffels)

Veerle Stoffels is theesommelier en een echte thee-expert. Met het boek Puur thee wil ze meer mensen enthousiast maken om aan de thee te gaan.

Veerle Stoffels geeft je een rondleiding in de wereld van thee. Van de arbeid die nodig is voor je kopje thee tot het aanbod van verschillende theesoorten.

Het boek inspireert je om te gaan experimenteren met ice teas, theecocktails en desserts aan de hand van thee. De verschillende suggesties voor foodpairing zijn voor zowel de leek als de liefhebber interessant.

Veel theeliefhebbers zeggen dat je dit boek over thee absoluut in huis moet hebben. Het is zeer interessant om over verschillende soorten thee te lezen en het inspireert je om andere theesoorten uit te proberen.

Puur thee (Veerle Stoffels) boek

3. Gezonde thee (Fern Green)

Een boek over gezonde thee, welke theeliefhebber wil dat nou niet? Met het boek Gezonde thee kan je jezelf gezond drinken met zelfgemaakte thee en ice tea.

In totaal staan er 69 recepten in het boek om zelf gezonde thee te maken. Je kan theemelanges gaan maken met theeblaadjes of verse kruiden, in combinatie met fruit, specerijen en eetbare planten en bloemen.

Lezers hebben na het lezen van dit boek over gezonde thee moeite om thee uit een zakje te drinken. De thee op basis van de recepten uit dit boek is vers, lekker, gezond en kan een helende werking hebben.

Gezonde thee (Fern Green) boek

4. De stille kracht van thee (Ann Vansteenkiste)

Ann Vansteenkiste is de eerste theesommelier van de Benelux en kan als geen ander over thee vertellen. Dat zal je ook merken in het boek De stille kracht van thee.

Ann Vansteenkiste neemt je mee op ontdekkingsreis in de wereld van thee. Je gaat meer ontdekken over verschillende soorten thee, het productieproces, de theeceremonies en de heilzame werking van thee.

Ook leer je om het perfecte kopje thee te zetten, welke pot en welk water het beste is, hoe je thee het beste bewaart en je kan beginnen met je eigen theeritueel. Je zal onder de indruk zijn van de foto’s van landen met een mooie theecultuur.

De vele lezers vinden het zeer interessant om over verschillende soorten thee te lezen. De wereld van thee is erg fascinerend. Ook interessant is om meer te lezen over de helende werking van thee.

De stille kracht van thee (Ann Vansteenkiste) boek

5. Passie voor thee (Louise Cheadle & Nick Kilby)

Steeds meer mensen krijgen een passie voor thee. Het boek Passie voor thee sluit daar mooi op aan. Louise Cheadle en Nick Kilby hebben veel kennis van thee en dat delen ze in het boek.

Ook delen ze hun kennis over verschillende theeculturen wereldwijd. Mooie verhalen en indrukwekkende foto’s over het planten en telen van thee, de verschillende smaken van thee en verschillende leuke feitjes en weetjes over het drinken van thee komen voorbij.

Er staan ook 30 recepten in het boek. Thee is het hoofdingrediënt bij deze recepten. Je leest alles over theecultuur, theesoorten, theesmaken, thee proeven, thee zetten, thee drinken en nog veel meer!

Voor theeliefhebbers is het een erg mooi en gedetailleerd boek over thee. Voor degenen die echt interesse hebben in thee is het boek een musthave.

Passie voor thee (Louise Cheadle & Nick Kilby) boek

6. Heilzame thee (Michaela Girsch)

Boeken over gezonde thee worden steeds populairder. Met het boek Heilzame thee kan je zelf gezonde thee gaan maken van geneeskrachtige kruiden en planten.

In totaal staan er 90 recepten in het boek voor kruidenmengsels. Deze recepten kunnen helpen tegen je dagelijkse klachten. Ook zie je uitgebreide beschrijvingen van heilzame kruiden en planten die veel voorkomen.

Je leert waarom kruiden geneeskrachtig zijn en maakt kennis met hun werkzame stoffen. Het is zelfs al mogelijk om vanuit je eigen tuin heilzame thee te maken.

Voor theeliefhebbers is het geweldig om met dit boek gezonde thee te maken. De thee kan goed zijn voor je lichaam en geest. Iedereen zou het eigenlijk moeten uitproberen.

Heilzame thee (Michaela Girsch) boek

7. De helende kracht van thee (Ann Vansteenkiste)

De helende kracht van thee is nog een boek van theesommelier Ann Vansteenkiste in deze rij. Thee kan goed zijn voor zowel je lichaam als geest en daar gaat ze in het boek dieper op in.

Kruiden en bloemen kunnen helpen tegen veel ziektes en aandoeningen. Voorbeelden zijn vlozaad als eetlustremmer en goudsbloem voor het verbeteren van je immuniteit.

Er staan veel praktische tips in het boek. Je gaat nadenken over hoe je omgaat met je lichaam, hoe je het voedt en hoe je jouw welbevinden kan versterken.

Lezers beginnen echt meer te geloven in de helende kracht van thee na het lezen van dit boek. Zonder veel benodigdheden kan je met dit boek gezonde thee maken.

De helende kracht van thee (Ann Vansteenkiste) boek

8. Het boek van de thee (Kakuzo Okakura)

Het boek van de thee is een bijzonder boek over thee. Het boek gaat veel verder dan alleen over thee en duikt in het Aziatische leven en de filosofie.

Kakuzo Okakura heeft thee als symbool gekozen voor het leven en de cultuur van Azië. Thee drinken is meer dan alleen een ceremonie. Het is een levenswijze.

In het boek wordt verbinding gemaakt tussen het Oosten en het Westen. Ook lees je onder andere meer over taoïsme, zen en over Chinese en Japanse geleerden.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in thee en in Azië is het een geweldig boek. Al meer dan 100 jaar wordt het boek wereldwijd gelezen.

Het boek van de thee (Kakuzo Okakura) boek

9. Thee (Viola von Wachendorf)

Thee wordt wereldwijd gedronken en de drank is erg geliefd. Het boek Thee van Viola von Wachendorf laat zien hoe interessant thee is.

Je leest onder andere alles over de geschiedenis van thee, informatie over het verbouwen, oogsten en verwerken van thee en over uitvoerige rituelen.

Theeliefhebbers vinden het echt een leuk boek met brede informatie over thee. Ook de recepten en foto’s worden gewaardeerd.

Thee (Viola von Wachendorf) boek

10. The Story of Tea (Mary Lou Heiss & Robert J. Heiss)

Mary Lou Heiss en Robert J. Heiss zijn ervaren theehandelaren. Ze geven je met het boek The Story of Tea een inkijkje in de wereld van thee.

De invloed van thee over de hele wereld is beschreven. Het boek helpt bij het kiezen, drinken en genieten van thee. Ook duik je de geschiedenis van thee in.

Heel interessant is dat alle aspecten van theehandel aan bod komen. Onder andere komen de theestruik, het proeven, de gezondheidsvoordelen van thee en nog veel meer ook ter sprake.

Het boek geeft theeliefhebbers heel veel waardevolle informatie over thee. Ook de unieke recepten in het boek kunnen theeliefhebbers bekoren.

The Story of Tea (Mary Lou Heiss & Robert J. Heiss) boek

11. Matcha (Louise Cheadle & Nick Kilby)

In het boek Matcha kom je alles te weten over matcha. Matcha is groene (poeder)thee uit Japan. Met matcha kan je meer doen dan alleen maar thee maken.

Je duikt de geschiedenis van matcha in. Het is interessant om erachter te komen hoe matcha wordt geteeld, op kwaliteit gesorteerd en gemalen. Matcha heeft vele gezondheidsvoordelen.

Het groene poeder wordt gebruikt om smaak aan vele dingen te geven, zoals croissants en chocoladerepen. De recepten in het boek met matcha zorgen ervoor dat je op elk moment van de dag kan genieten van matcha, voorbeelden zijn smoothies, cocktails en cupcakes.

Lezers vinden het erg interessant om meer over matcha te lezen en de recepten met matcha vallen erg in de smaak. De recepten zijn nog eens gezond ook.

Matcha (Louise Cheadle & Nick Kilby) boek

12. Tea (Kevin Gascoyne, François Marchand, Jasmin Desharnais & Hugo Américi)

In 2014 is het boek Tea uitgeroepen tot het beste boek over thee bij de World Tea Awards. Het is een boek dat elke theeliefhebber moet hebben.

Het boek neemt je mee door verschillende theeproducerende landen in de wereld, zoals China, Japan, Taiwan en Sri Lanka. In elk land geeft de bodem en het klimaat de thee unieke eigenschappen.

Verder komt onder andere ook het volgende aan bod in het boek: De geschiedenis van thee, verschillende theesoorten, hoe thee wordt verbouwd, geoogst en verwerkt, de theehandel wereldwijd en nog veel meer!

Lezers zijn verbaasd over de hoeveelheid informatie in het boek. Je kan het zien als een encyclopedie over thee. De thee recepten in het boek worden ook enthousiast ontvangen.

Tea (Kevin Gascoyne, François Marchand, Jasmin Desharnais & Hugo Américi) boek

13. Tijd voor thee (Lantaarn Publishers)

De titel van het boek, Tijd voor thee, klinkt al goed. Gelukkig is het ook een goed boek! Het boek is ideaal om lekker zelf thee te maken.

Er staan heerlijke thee recepten in het boek om (gezonde) thee te maken. Ook staan er recepten van lekkernijen in het boek die je heerlijk kan combineren met thee.

Voor lezers is het een goed boek om lekker zelf thee te maken. Je kan er zelf van genieten en met vrienden en familie. Ook word je uitgedaagd om zelf te experimenteren bij het maken van thee.

Tijd voor thee (Lantaarn Publishers) boek

14. Puur genieten van thee (Timothy D’Offay)

Timothy D’Offay is een echte theespecialist. Dat laat hij ook zien in het boek Puur genieten van thee. Hij wil duidelijk maken dat er meer is dan alleen theezakjes.

Bladthee smaakt veel lekkerder dan theezakjes. Ook zit het nog eens vol met antioxidanten en het bevat geen toegevoegde suikers. Veel mensen denken dat het zetten van losse thee lastig is, maar het hoeft niet lastig te zijn.

Je gaat bekendraken door het boek met vele theesoorten en -melanges. Met de vele recepten kan je de bekendste soorten thee zelf maken. Je leert meer over klassieke bereidingsmethoden. Zowel warme, koele als gemalen thee komt terug in de recepten.

Voor theeliefhebbers is het echt genieten geblazen om met dit boek zelf thee te maken. Je zal waarschijnlijk niet snel meer staan te springen om theezakjes te gebruiken.

Puur genieten van thee (Timothy D'Offay) boek

15. Met thee aan tafel (Kristin Van Eetvelt)

Kristin Van Eetvelt is culinair theesommelier. Ze weet als geen ander hoe je van thee kan genieten. Dat blijkt ook wel uit het boek Met thee aan tafel.

Thee is een goede vervanging voor wijn bij een maaltijd, omdat het smaken versterkt. Je maakt kennis met een nieuwe manier om thee te drinken bij een maaltijd.

Kristin Van Eetvelt heeft daarvoor “The Art of Teapairing” ontwikkeld. Zes theesoorten komen aan bod. Er staan 30 recepten van chefkok Kris Weygers in het boek die heerlijk zijn in combinatie met thee.

Lezers vinden het erg leuk om te lezen over thee en gerechten die goed met elkaar combineren. Je leert optimaal genieten van thee.

Met thee aan tafel (Kristin Van Eetvelt) boek

Meer boeken over thee + andere aanrader

Hierboven heb je de 15 beste boeken over thee gezien. In veel boeken staan heerlijke thee recepten. Ook ben je onder andere boeken over zelf thee maken, gezonde thee en de geschiedenis van thee tegengekomen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over thee? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “De 20 beste boeken over koffie” ook interessant voor je.

Weet je zelf nog goede boeken over thee? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie