Top 10 dieren prentenboeken voor peuters en kleuters

Er zijn veel goede dieren prentenboeken, maar desondanks hebben we toch een top 10 dieren prentenboeken voor peuters en kleuters kunnen maken. In de prentenboeken kom je onder andere een muis, walvis, beer, mol en een haas tegen. Ook prentenboeken met (wilde) dieren, zoals een olifant en een leeuw, komen voorbij. Voor de liefhebbers hebben we in het voorlaatste hoofdstuk de beste (online) digitale dieren prentenboeken neergezet. De prentenboeken zijn heel het jaar leuk om voor te lezen, maar bijvoorbeeld ook speciaal op dierendag. In het laatste hoofdstuk lees je waar nog meer prentenboeken over dieren te vinden zijn. Lees lekker verder!

1. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (Werner Holzwarth)

Het prentenboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is een echte klassieker. Inmiddels is het prentenboek in 42 talen vertaald en miljoenen keren verkocht wereldwijd.

De kleine mol komt met zijn kop boven de grond uit en er komt precies een drol op zijn hoofd terecht. Hij laat het er niet bij zitten en gaat de dader zoeken.

Het is een erg leuk en grappig dieren prentenboek voor peuters en kleuters, in dit geval met een mol in de hoofdrol. Ook komen er andere dieren in het prentenboek voor, zoals een haas en een duif.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (Werner Holzwarth) boek

2. Raad eens hoeveel ik van je hou (Sam McBratney)

De titel, Raad eens hoeveel ik van je hou, klinkt al mooi. Gelukkig is het ook een mooi prentenboek. Wereldwijd is het een erg populair prentenboek en er zijn zelfs meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Hazeltje en Grote Haas houden heel veel van elkaar. Maar het is heel moeilijk om te meten hoeveel precies.

Dit prentenboek met Hazeltje en Grote Haas is erg bijzonder. Elk kind zou dit prentenboek in zijn boekenkast moeten hebben staan, omdat elk kind de liefde uit dit prentenboek zou moeten voelen.

Raad eens hoeveel ik van je hou (Sam McBratney) boek

3. Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle)

Vele generaties hebben al genoten van het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg, want in 1969 werd het voor het eerst uitgebracht. Wereldwijd is het een erg geliefd prentenboek en meer dan 55 miljoen keer verkocht.

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger en hij blijft maar eten. Hij krijgt er geen genoeg van. Aan het eind wordt Rupsje Nooitgenoeg een mooie vlinder.

Het prentenboek blijft tijdloos en geweldig voor kinderen. Het is ook nog eens leerzaam en roept vragen op bij kinderen. Er zijn veel prentenboeken over dieren, maar deze blijft voor altijd bijzonder.

Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle) boek

4. Wij gaan op berenjacht (Michael Rosen)

Een prentenboek met een beer hebben we nog niet gezien in deze top 10. Wij gaan op berenjacht is wereldwijd bekend en meer dan 11 miljoen keer verkocht.

Vader en zijn vier kinderen gaan op berenjacht. Ze zijn niet bang voor bijvoorbeeld een kolkende rivier en een sneeuwstorm. Maar dan komen ze een echte beer tegen..

Het prentenboek is al tientallen jaren spannend voor kinderen overal in de wereld. Dat zal altijd zo blijven. Een beter prentenboek met een beer ga je niet tegenkomen.

Wij gaan op berenjacht (Michael Rosen) boek

5. Gewoon zoals je bent (Jonny Lambert)

In het prentenboek Gewoon zoals je bent komen veel dieren voor. Echter heeft een klein olifantje de hoofdrol in het prentenboek.

Het olifantje Kleine Snuf blijft niet in de rij. Hij komt allerlei andere dieren tegen. Onder andere de lange poten van een giraffe en de gespikkelde zachte vacht van een cheeta zou hij wel willen hebben.

Voor veel kinderen is dit één van hun favoriete prentenboeken over (wilde) dieren. De boodschap, dat je goed bent zoals je bent, is ook erg mooi.

Gewoon zoals je bent (Jonny Lambert) boek

6. De mooiste vis van de zee (Marcus Pfister)

De mooiste vis van de zee is een erg bekend prentenboek. Waarschijnlijk heb je er ook wel van gehoord. Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren verkocht.

Regenboog is de mooiste vis van de zee, maar ook de meest eenzame. Dan geeft hij zijn schubben weg. Daardoor krijgt hij vrienden. Vrienden zijn belangrijker dan mooi zijn.

Kinderen vinden het een geweldig prentenboek en ze krijgen ook een belangrijke les mee. Ze leren om samen te delen en samen te spelen met andere kinderen.

De mooiste vis van de zee (Marcus Pfister) boek

7. De leeuw in de muis (Rachel Bright)

De leeuw in de muis is een prentenboek met een muis en een leeuw in de hoofdrol. Rachel Bright weet hoe ze dieren prentenboeken moet maken. Dat is in dit prentenboek ook weer te zien.

Een kleine muis voelt zich niet gezien en onbegrepen. De leeuw wordt wel bewonderd door de andere dieren. De kleine muis wil dit ook graag. Hij gaat naar de leeuw toe, maar dan blijkt de leeuw toch niet helemaal zo stoer te zijn.

Het verhaal en de prenten vinden kinderen geweldig. Het is op rijm geschreven. De boodschap die het prentenboek meegeeft is belangrijk. Je hoeft je namelijk niet minder dan anderen te voelen en je mag ook van je laten horen.

De leeuw in de muis (Rachel Bright) boek

8. De kleine walvis (Benji Davies)

Een prentenboek over een walvis klinkt al mooi, dat is De kleine walvis ook. Benji Davies is een echt illustratietalent en dat is in dit prentenboek goed terug te zien.

Boy woont in een vissershuisje met zijn vader en zes katten. Hij vindt een jonge walvis op het strand, na een nacht waarin het heeft gestormd. Er ontstaat een bijzondere vriendschap..

Kinderen kunnen maar geen genoeg krijgen van het verhaal en de prenten. Kinderen leren dat eenzaamheid en afscheid nemen niet leuk is.

De kleine walvis (Benji Davies) boek

9. Kikker en het vogeltje (Max Velthuijs)

De prentenboeken van Kikker zal je vast wel kennen. Kikker en het vogeltje is één van de beste Kikker prentenboeken. Max Velthuijs kon als geen ander goede prentenboeken maken voor kinderen.

Kikker ziet aan de rand van het bos een vogeltje liggen. Hij zegt dat het vogeltje kapot is en het niet meer doet. Varkentje zegt dat hij slaapt. Haas zegt dat hij dood is. Kikker vraagt wat “dood” is.

Door het prentenboek leren kinderen beter begrijpen wat de dood is. Het is door dit verhaal makkelijker om bespreekbaar te maken.

Kikker en het vogeltje (Max Velthuijs) boek

10. Heb jij misschien Olifant gezien? (David Barrow)

We sluiten deze top 10 af met een prentenboek over een olifant. Heb jij misschien Olifant gezien? is het debuut van David Barrow. Dat debuut mag er zeker wezen! In 2018 is het prentenboek bekroond met een Zilveren Penseel.

Olifant gaat met een jongetje verstoppertje spelen. Olifant zegt zelf dat hij heel goed is in verstoppertje. Het jongetje kan hem nergens vinden. Jij wel?

Kinderen genieten van het verhaal en de prenten in waterverf. Het prentenboek hoort zeker bij de beste prentenboeken over dieren.

Heb jij misschien Olifant gezien? (David Barrow) boek

Digitale dieren prentenboeken

Er zijn ook goede (online) digitale dieren prentenboeken en die willen we je niet onthouden. We bedoelen daarmee e-books. Deze e-books zou je bijvoorbeeld voor kunnen lezen op een tablet of smartboard.

De volgende digitale dieren prentenboeken zijn een aanrader:

Op Bol.com zijn nog meer goede digitale dieren prentenboeken te vinden.

Meer prentenboeken over dieren + andere aanrader

Hierboven heb je de top 10 dieren prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Onder andere een muis, walvis, beer, mol en een haas ben je in de prentenboeken tegengekomen.

Ook prentenboeken met (wilde) dieren, zoals een olifant en een leeuw, heb je gezien. De (online) digitale dieren prentenboeken zijn ook leuk om voor te lezen.

Heel het jaar zijn de prentenboeken geschikt om voor te lezen, maar bijvoorbeeld speciaal op dierendag kan het extra leuk zijn.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken over dieren? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

Het artikel “Top 10 boerderij prentenboeken voor peuters en kleuters” is wellicht ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede dieren prentenboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie