ePub lezen op pc of laptop: Een simpele uitleg!

Een ePub lezen op de pc of laptop is mogelijk met de juiste ePub readers. ePubs lezen op een e-reader of tablet geeft wel de beste kwaliteit, maar het kost ook wel wat. Gelukkig zijn er genoeg (gratis) goede ePub readers, zowel voor Windows als Mac. Lees lekker verder!

Beste (gratis) ePub readers voor op de pc of laptop voor zowel Windows als Mac

Tegenwoordig bestaan er veel ePub readers, maar wij hebben hieronder de beste drie ePub readers voor je op een rijtje gezet. Met deze ePub readers kan je eenvoudig een ePub lezen op de pc of laptop.

Calibre (Windows en Mac)

Calibre is al een oudje onder de ePub readers, maar nog steeds één van de beste! Calibre is niet alleen ideaal voor het beheren en lezen van e-books in een ePub bestandsformaat, maar je kan ook e-books van het ene formaat naar het andere veranderen.

Sommige e-readers kunnen alleen een bepaald bestandsformaat begrijpen. Calibre zorgt ervoor dat je e-books op meerdere e-readers kan lezen.

Calibre is zowel te downloaden voor een Windows als Mac computer. De ePub reader Calibre heeft nog meer handige functionaliteiten die we hierboven nog niet beschreven hebben. Probeer het eens uit.

Calibre logo

Icecream Ebook Reader (Windows)

Icecream Ebook Reader is zeker een pareltje onder de ePub readers. Naast het lezen van ePub bestanden, kan je onder andere ook MOBI, FB2 en PDF formaten lezen.

Verder heeft Icecream Ebook Reader ook nog de volgende handige functionaliteiten:

 • Bladzijdes omslaan net zoals in een echt boek
 • Makkelijk via woorden stukken tekst zoeken
 • Leesvoortgang bijhouden
 • Notities toevoegen
 • Bladwijzer gebruiken
 • User interface in verschillende talen

Degenen met een Windows computer kunnen Icecream Ebook Reader downloaden.

Icecream Ebook Reader programma printscreen

Epubor Reader (Windows en Mac)

Epubor Reader heeft een prachtige user interface. Binnen één oogopslag zie je hoe de meeste functionaliteiten werken. Epubor Reader ondersteunt niet alleen ePub bestandsformaten, maar onder andere ook MOBI, AZW, AZW3, PRC, TXT en HTMLZ.

Enkele andere handige functionaliteiten van Epubor Reader zijn:

 • Tekst markeren
 • Lettertype, lettergrootte en achtergrondkleur veranderen
 • Bladwijzer gebruiken
 • Notities maken
 • E-books ordenen op taal, uitgever of ISBN

Deze prachtige ePub reader is zowel voor Windows als Mac gebruikers te downloaden.

Epubor Reader homepage

ePub toevoegen en lezen in Calibre voorbeeld

In de bovenstaande ePub readers is het makkelijk om een ePub toe te voegen en je kan gelijk al beginnen met lezen. Toch laten we even zien hoe het moet in Calibre om het nog makkelijker te maken voor beginners.

Nadat je Calibre hebt gedownload, open je logischerwijs het programma. Linksboven in het menu klik je op “Add books”:

Add books Calibre

Je zoekt in je bestandsverkenner naar de ePub die je wil lezen. De desbetreffende ePub voeg je toe aan Calibre.

In het overzicht zie je nu als het goed is je toegevoegde ePub staan en je kan gelijk beginnen met lezen.

Calibre overzicht van programma

ePubs kopen en misschien toch een E-reader?

Zie je wel, een ePub lezen op een pc of laptop is goed mogelijk. Wil je meer ePubs aanschaffen? Neem dan eens een kijkje bij de e-books op Bol.com, waar veel ePubs tussen staan.

Een ePub lezen op een pc of laptop is leuk, maar de kwaliteit op een e-reader is toch wel beter. Heb je genoeg centjes voor een e-reader en wil je een nog betere ervaring bij het lezen van ePubs? Op Bol.com staan de beste e-readers.

Het is ook heel leuk en origineel om een e-book cadeau te geven. Heb je daar weleens aan gedacht? In “E-book cadeau geven” lees je over de beste mogelijkheid om dat te doen.

Nog een laatste tip voor de echte boekenwurmen. Lees je veel boeken en wil je de gelezen boeken bijhouden? Dan is “Gelezen boeken bijhouden: De 10 beste mogelijkheden!” een echte aanrader.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

5 gedachten over “ePub lezen op pc of laptop: Een simpele uitleg!”

 1. Kun je, als je e-books (die jouw eigendom zijn) op je laptop leest, in dat e-book ook teksten markeren en aantekeningen maken (zoals dat in een PDF-bestand kan)?

  Beantwoorden
  • Hoi Lili,

   Dat is mogelijk door de CSS van de ePub in te duiken. Daarin kan je de lettergrootte aanpassen die staat vastgesteld. Klik in Calibre met je rechtermuisknop op de ePub die je wil aanpassen. Klik daarna op “Edit book”. Dan kom je in de editor terecht en kan je CSS bestanden bewerken.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie