De 10 beste Excel boeken voor beginners en gevorderden

Ben je op zoek naar de beste Excel boeken? Dan ben je hier aan het juiste adres! We hebben de beste Excel boeken in het Nederlands voor beginners en gevorderden voor je op een rijtje gezet. Een Excel cursus volgen met een boek is veel goedkoper dan een “gewone” Excel cursus, bijvoorbeeld online of klassikaal, en net zo leerzaam. Met de onderstaande Excel boeken kunnen beginners leren werken met Excel. Gevorderden kunnen meer leren over de geavanceerde mogelijkheden binnen Excel. Lees lekker verder!

De 5 beste Excel boeken voor beginners

Als beginner kan het lastig zijn om met Excel te werken. Je hebt er namelijk niet of weinig mee gewerkt en je weet amper wat je moet doen. Gelukkig zijn er goede boeken over Excel voor beginners, die je op een makkelijke manier met Excel leren werken. Waarom een dure Excel cursus aanschaffen als er ook goede boeken zijn?

1. Microsoft Excel 2021 voor dummies (Greg Harvey)

Microsoft Excel 2021 voor dummies is het ideale boek voor beginners om met Excel te starten. Heb je geen zin in moeilijke droge stof, maar wil je als beginner gewoon lekker aan de slag? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Aan de hand van dit boek kan je onder andere al snel werken in Excel met spreadsheets, cellen, formules, grafieken en databases. Daarnaast ga je nog veel meer leren over Excel.

Voor elke beginner is dit boek over Excel een feestje om meer over Excel te leren.

Microsoft Excel 2021 voor dummies (Greg Harvey) boek

2. Handboek Excel 2021 (Wim de Groot)

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van Excel. Voor beginners is het boek Handboek Excel 2021 ideaal om Excel optimaal te benutten.

Je leert onder andere handige lijsten maken om gegevens bij te houden, rekenformules opstellen en grafieken maken.

De functies die het rekenwerk doen, die zijn erg belangrijk in Excel. Vandaar dat het veel de aandacht krijgt.

Voor veel lezers is het een erg prettig en informatief boek. Ze leren veel over Excel en kunnen lekker aan de slag gaan.

Handboek Excel 2021 (Wim de Groot) boek

3. Bedrijfsadministratie met Excel (W.J. Broerse)

De titel van het boek zegt het al. Met het boek Bedrijfsadministratie met Excel krijg je een basiscursus Excel, maar dan puur gericht op bedrijfsadministratie.

Dit Excel cursusboek is vooral bedoeld voor MBO en HBO studenten en zelfstandig ondernemers. Je leert de basisprincipes van bedrijfsadministratie en hoe je dit toepast in Excel. Je hoeft geen ervaring te hebben.

Door vooral te doen en te oefenen, leer je hoe bedrijfsadministratie werkt in Excel. Na het lezen van dit cursusboek over Excel ben je helemaal klaar om in Excel te gaan boekhouden.

Bedrijfsadministratie met Excel (W.J. Broerse) boek

4. Basisvaardigheden Excel (Toine van Boxel)

Basisvaardigheden Excel geeft je basiskennis over Excel, vooral gericht op financiële toepassingen. Het is heel handig om deze basiskennis te hebben voor je werk of opleiding.

De auteur van dit boek over Excel heeft veel ervaring in het onderwijs en dat zie je ook terug in hoe hij alles uitlegt in het boek. Het is makkelijk te volgen en erg leerzaam.

Elk hoofdstuk heeft een introductievideo en wordt afgesloten met opdrachten. Ook is er een e-book beschikbaar.

Basisvaardigheden Excel (Toine van Boxel) boek

5. Basisboek Statistiek met Excel (Ben Baarda & René van Vianen)

Wil je niet met SPSS werken, omdat je er bijvoorbeeld weinig ervaring mee hebt en/of je vindt het erg lastig? Dan kan je ook onderzoeksgegevens leren verwerken, analyseren en rapporteren in Excel met Basisboek Statistiek met Excel.

Je gaat meer leren over de statistische mogelijkheden binnen Excel. Op de bijbehorende website staan databestanden, een begrippentrainer en webcolleges.

De auteurs zijn zeer ervaren docenten en weten absoluut waar ze het over hebben. Veel lezers kunnen door dit boek nu de statistische mogelijkheden benutten in Excel.

Basisboek Statistiek met Excel (Ben Baarda & René van Vianen) boek

De 5 beste Excel boeken voor gevorderden

Als gevorderde heb je natuurlijk al aardig wat kennis over Excel, maar het is vrijwel onmogelijk om alles binnen Excel te beheersen. Excel heeft zoveel mogelijkheden en er zijn vast nog onderdelen waar je meer over kan leren.

(Cursus)boeken over Excel voor gevorderden zijn uitermate geschikt om met geavanceerde functionaliteiten binnen Excel te leren werken, die je misschien nog wel helemaal niet kent.

1. Excel voor professionals (Wim de Groot)

Heb je al (wat) ervaring met Excel, maar wil je er meer uithalen? Dan is Excel voor professionals het ideale boek om aan te schaffen!

Je gaat echt meer de diepte in om een “Excel professional” te worden. Er staan zelfs 1500 formules in het boek die heel handig zijn om toe te passen.

Lees op Bol.com wat je allemaal nog meer gaat leren en wat er in het boek staat. In dit lijstje ga je meer boeken tegenkomen van Wim de Groot. Wim de Groot heeft veel kennis over Excel en heeft veel boeken over dit programma geschreven.

Excel voor professionals (Wim de Groot) boek

2. Excel Gevorderd (VBeducatief)

De boeken over de basis van Excel zullen niet zo interessant meer zijn als je een gevorderde bent. Gelukkig is er het boek Excel Gevorderd, zodat je toch dieper in Excel kan duiken.

Door het boek kom je onder andere in aanraking met gegevens importeren en bewerken, draaitabellen, 3D werkmappen en nog veel meer!

Je leert door te doen, dat is de beste manier van leren. Alleen maar de theorie lezen, dan krijg je er weinig feeling mee.

Gevorderden kunnen door het boek hun kennis over Excel nog verder vergroten. Excel heeft zoveel mogelijkheden, je bent nooit uitgeleerd!

Excel Gevorderd

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 1 januari 2024 - 19:56

3. Excel VBA voor professionals (Wim de Groot)

Als gevorderde is het goed om meer over VBA te leren, de taal waarmee je in Excel kan programmeren. Dit gaat je zoveel tijd schelen. In Excel VBA voor professionals leer je met VBA programmeren in Excel.

Dit (cursus)boek over Excel is weer een pareltje van Wim de Groot. Eerst krijg je uitgelegd hoe je überhaupt een macro opneemt in Excel. Misschien weet je dit al? Geen probleem, daarna ga je meer de diepte in en zie je welke mogelijkheden er allemaal zijn met VBA in Excel.

Op de bijbehorende website staan 180 oefenbestanden, waarmee je lekker aan de slag kan gaan. De mogelijkheden die worden beschreven met duidelijke code voorbeelden kan je ook zelf toepassen.

Excel VBA voor professionals (Wim de Groot) boek

4. Datavisualisatie in Excel (Wim de Groot)

Datavisualisatie in Excel is weer een andere tak van sport dan “gewoon” rekensommetjes uitvoeren. Het boek Datavisualisatie in Excel leert je kritisch na te denken over welk soort datavisualisatie je nodig hebt voor je boodschap en wat de mogelijkheden binnen Excel zijn om dat te doen.

Er staan 275 voorbeelden in van datavisualisaties die je ook kan gaan toepassen. De webversie van het boek krijg je er gratis bij. 

Datavisualisaties zijn heel belangrijk om conclusies uit data te trekken. Veel bedrijven maken er gebruik van en houden van experts op dit gebied.

Datavisualisatie in Excel (Wim de Groot) boek

5. Excel voor gevorderden (dr Peter J. Scharpff RI)

Excel voor gevorderden helpt gevorderden om met zeer geavanceerde functionaliteiten in Excel te werken. Excel heeft zoveel te bieden en waarschijnlijk ken je alle mogelijkheden nog niet goed, ook al ben je een gevorderde.

Je kan meteen aan de slag door de duidelijke praktijkvoorbeelden en oefeningen. Dit (cursus)boek over Excel zal heel mooi staan in de boekenkast van een gevorderde. Op Bol.com lees je wat je allemaal gaat leren.

Excel voor gevorderden (dr Peter J. Scharpff RI) boek

Nog meer boeken over Excel

Hierboven heb je de 10 beste (cursus)boeken over Excel gezien voor beginners en gevorderden in het Nederlands. Deze boeken over Excel zijn erg leerzaam en veel goedkoper dan een “gewone” cursus, bijvoorbeeld online of klassikaal.

Waarom zoveel geld uitgeven als het veel goedkoper kan? Op Bol.com vind je nog meer (cursus)boeken over Excel voor beginners en gevorderden, zowel in het Nederlands als Engels.

Hopelijk ga je lekker aan de slag met één of meerdere van de bovenstaande boeken en ga je als beginner met Excel leren werken en als gevorderde meer leren over de geavanceerde mogelijkheden binnen Excel.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie