De 10 beste feministische boeken

Ben je op zoek naar feministische boeken? Dan zit je hier helemaal goed met de 10 beste feministische boeken! Met de feministische literatuur kan je nog dieper in het feminisme duiken. Er staan onder andere boeken van echte feministische schrijfsters, feministische boeken voor mannen en feministische romans tussen. Alle boeken zijn in het Nederlands te lezen, maar ook vind je Nederlandse boeken over feminisme, specifiek geschreven door Nederlandse schrijfsters. De boeken kunnen vrouwenrechten meer bespreekbaar maken. Lees snel verder!

1. Damn, honey (Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen)

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen hebben een feministisch platform opgericht en dat is nu één van de grootste van Nederland. Hun bekendheid groeide door het boek Damn, honey.

Marie Lotte en Nydia zijn helemaal klaar met de vrouwonvriendelijke maatschappij. In dit pamflet delen ze hun eigen ervaringen en komen ze op voor de vrouw.

Ze willen dat mensen meer gaan nadenken over de wereld om hun heen. Vrouwen moeten kunnen doen waar ze zelf zin in hebben.

Dit Nederlandse boek over feminisme is herkenbaar voor veel meisjes en vrouwen. Ook is het een geschikt feministisch boek voor mannen.

Damn, honey (Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen) boek

2. Feminist fataal (Dorien van Linge)

Dorien van Linge is een feministische schrijfster. Daarnaast is ze ook journalist en dj. Ze zou willen dat ze haar eigen boek Feminist fataal eerder had gelezen.

Het boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in feminisme en zaken die daarbij horen, zoals seksualiteit, gender, racisme en je lichaam.

Er staan onder andere mooie illustraties van Bodil Jane in het boek en je krijgt leuke kijk-, lees- en luistertips.

Volgens veel lezers hoort dit boek zeker thuis bij de beste feministische literatuur. Het boek is leerzaam en toegankelijk voor iedereen.

Feminist fataal (Dorien van Linge) boek

3. We moeten allemaal feminist zijn (Chimamanda Ngozi Adichie)

Chimamanda Ngozi Adichie is een feministische schrijfster uit Nigeria. In Amerika en Engeland is haar boek We moeten allemaal feminist zijn een echte bestseller.

Het boek is op humorvolle en toegankelijke wijze geschreven. Je krijgt een nieuwe en unieke definitie van het feminisme in de 21e eeuw voorgeschoteld.

Vooral ook is bij veel mensen de TEDx-lezing blijven hangen van Chimamanda in 2013 over wat het betekent om in deze tijd feminist te zijn. Beyoncé gebruikte zelfs een sample in een nummer.

Lezers vinden dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen dit feministische boek moeten lezen. Zoals de titel al zegt, we moeten allemaal feminist zijn.

We moeten allemaal feminist zijn (Chimamanda Ngozi Adichie) boek

4. Het verhaal van de dienstmaagd (Margaret Atwood)

Het verhaal van de dienstmaagd is een feministische roman uit 1985. Wereldwijd is het boek een echte bestseller.

Een christelijke beweging heeft de macht gegrepen binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten. Iedereen moet naar de letter van het Oude Testament leven.

Vanfred is de vertelster en is onderdeel van de nieuwe klasse der “Dienstmaagden”. Voortplanting is het enige doel.

Veel lezers vinden het een erg indrukwekkend boek. Het boek kan je rekenen tot de feministische literatuur, omdat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen naar voren komt.

Het verhaal van de dienstmaagd (Margaret Atwood) boek

5. Feministen dragen geen roze (en andere leugens) (Scarlett Curtis)

Het boek Feministen dragen geen roze (en andere leugens) mag zeker niet ontbreken in dit rijtje van de 10 beste feministische boeken. Scarlett Curtis heeft het boek mooi samengesteld.

In het boek vertellen meer dan 50 vrouwen hun verhaal, van Hollywood-actrices tot (tiener)activisten. Ook staan er bijdragen van Nederlandse feministen in.

Het boek verbindt de online beweging met academische denkers. Alle soorten feminisme komen voorbij.

De lezers vinden dat het boek een heldere boodschap heeft. Feminisme is voor iedereen. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een gelijkwaardige samenleving.

Feministen dragen geen roze (en andere leugens) (Scarlett Curtis) boek

6. Onzichtbare vrouwen (Caroline Criado Perez)

Het boek Onzichtbare vrouwen is een echte The Sunday Times bestseller en dat is niet voor niks. Caroline Criado Perez is feministisch activist, journalist en weet hoe je een goed boek schrijft.

Het boek toont aan dat de wereld vooral voor mannen is ingericht en dat vrouwen genegeerd worden.

Wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek komen samen, van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie en media. Het uitsluiten van vrouwen heeft impact op hun gezondheid en welzijn.

Door het boek zijn bij veel lezers de ogen geopend. Vrouwen zijn helaas nog niet gelijkwaardig aan mannen in deze wereld. Echter zijn vrouwenrechten ook mensenrechten, zoals in het boek staat.

Onzichtbare vrouwen (Caroline Criado Perez) boek

7. Women Don’t Owe You Pretty (Florence Given)

Florence Given is illustrator en activist. Met het boek Women Don’t Owe You Pretty draagt ze ook bij aan de feministische literatuur.

Onderwerpen zoals seksisme, seksuele intimidatie en schoonheidsstandaarden komen voorbij. Ook staan er inzichten bij over kleur, consent, relaties en privilege.

Je hoeft je aan niemand anders voor te doen dan je bent. Ga voor acceptatie, zelfliefde en kracht!

Lezers leren door het boek meer over zichzelf en hoe de wereld naar hun kijkt. Het geeft lezers ook meer zelfvertrouwen.

Women Don't Owe You Pretty (Florence Given) boek

8. Waarom vrouwen minder verdienen (Sophie van Gool)

De titel van dit Nederlandse boek over feminisme, Waarom vrouwen minder verdienen, maakt al duidelijk waar het boek over gaat. Sophie van Gool wil er iets aan doen.

Voor vergelijkbaar werk verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Vrouwen lopen zelfs gemiddeld €300.000 mis in een werkend leven.

De politiek en het bedrijfsleven hebben wel meer oog voor het probleem, maar echte acties komen er niet. Sophie wil dat iedereen de feiten onder ogen gaat zien en dat er werk van gemaakt wordt.

Lezers vinden dat elke werkgever dit boek moet lezen. Hopelijk wordt er nu eens echt actie ondernomen.

Waarom vrouwen minder verdienen (Sophie van Gool) boek

9. De oorlog tegen vrouwen (Sue Lloyd-Roberts)

Sue Lloyd-Roberts is helaas niet meer onder ons, maar ze heeft met het boek De oorlog tegen vrouwen een belangrijke erfenis achtergelaten.

Sue heeft meer dan 30 jaar als televisieverslaggever voor de BBC gewerkt. Ze heeft veel van de wereld gezien en kwam in aanraking met oorlogen en mensenrechten.

Veel onrecht uit haar reportages had met vrouwen te maken. Ze vertelt over de besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de ongelijke salarissen in het Westen.

Voor lezers opent het boek nog meer de ogen dat het wereldwijd nog lang niet goed zit met de vrouwenrechten. Daar moet zeker iets aan gedaan worden.

De oorlog tegen vrouwen (Sue Lloyd-Roberts) boek

10. De glazen stolp (Sylvia Plath)

De glazen stolp is alweer het laatste boek in dit rijtje van de 10 beste feministische boeken. Het boek wordt ook als een feministische roman gezien.

Esther Greenwood is de hoofdpersoon in het verhaal. Ze gaat weer bij haar moeder wonen, nadat ze is afgewezen voor haar eerste baan.

Ze komt in een diepe depressie terecht. Opname in een psychiatrische kliniek lijkt de enige uitweg.

Het boek blijft erg populair onder de lezers, ondanks dat het boek voor het eerst verscheen in 1963. Dit boek is een aanrader voor elke vrouw die meer wil dan alleen maar meelopen in de kudde schapen.

De glazen stolp (Sylvia Plath) boek

Meer Nederlandse en Engelse boeken over feminisme + andere aanrader

Hierboven heb je de 10 beste feministische boeken gezien. Deze feministische literatuur laat je nog dieper in het feminisme duiken.

Je bent onder andere boeken van echte feministische schrijfsters, feministische boeken voor mannen en feministische romans tegengekomen.

De boeken tonen aan dat het nog steeds niet goed zit met de vrouwenrechten en daar absoluut iets aan gedaan moet worden.

Wil je toch nog verder kijken naar meer Nederlandse en Engelse boeken over feminisme? Op Bol.com staan er nog meer.

Wellicht is het artikel “Top 12 inspirerende boeken voor vrouwen” ook interessant om te lezen.

Weet je zelf nog goede boeken over feminisme? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie