Top 11 beste filosofische boeken

Hier ga je de top 11 van beste filosofische boeken vinden. Er staan zowel filosofische boeken bij voor beginners als voor degenen die al meer bekend zijn met filosofie. Je gaat van allerlei soorten filosofieboeken tegenkomen, zoals filosofische romans, boeken over de geschiedenis van filosofie en boeken van bekende filosofen. Voor iedereen staat er wel iets geschikts tussen. Lees lekker verder en ontdek de beste boeken over filosofie!

Waarom zijn filosofieboeken zo interessant?

Waarschijnlijk heb je interesse om een boek over filosofie te lezen, anders was je hier nu niet. Maar waarom doe je er goed aan om dat te doen en waarom zijn filosofieboeken zo interessant?

Het leven zit vol met vragen. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Blijven mensen altijd bestaan?
 • Werk je om te leven of leef je om te werken?
 • Wat is een mens?
 • Wat is geluk?
 • Bestaat het perfecte leven?

Met inspirerende filosofieboeken leer je om dieper over het leven en/of bepaalde onderwerpen na te denken. Dit vergroot je kennis over het leven en de desbetreffende onderwerpen waar het over gaat.

Veel kinderen zijn van zichzelf erg nieuwsgierig en stellen veel vragen. Het is goed om ook als volwassene deze nieuwsgierigheid te behouden. Zo kom je meer over het leven te weten en dan is het misschien wel makkelijker om op deze wereld te leven.

Filosofieboeken zijn zo interessant, omdat grote filosofen uit het verleden en filosofen van nu jou kunnen leren om ook filosofisch te denken over het leven en op andere gebieden. Hierdoor kan je veel meer kennis vergaren over van alles en nog wat.

Kennis is macht. Het is zeker een aanrader om met één of meerdere van de onderstaande toegankelijke filosofieboeken aan de slag te gaan en daarmee je leven te verrijken.

Poppetje lezen

Top 11 van beste filosofische boeken

Hieronder staat een top 11 van de beste filosofische boeken, zowel voor beginners als mensen die al meer thuis zijn in de filosofiewereld. Alle boeken zijn in het Nederlands.

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. De wereld van Sofie (Jostein Gaarder)

De wereld van Sofie hoort echt bij de klassieke filosofieboeken. In 1991 verscheen de eerste publicatie in het Noors. Het is uitgegroeid tot een internationale bestseller en is in meer dan 40 talen vertaald.

In deze filosofische roman maak je kennis met de geschiedenis van de westerse filosofie en een gedeelte van de oosterse filosofie. Je komt in aanraking met veel bekende filosofen en filosofische stromingen op een luchtige manier.

In het verhaal krijgt Sofie per post steeds nieuwe vragen en denkoefeningen toegestuurd. Eerst denkt ze zelf na over deze problemen en daarna leest ze wat grote filosofen ervan dachten. Er ontstaan echter telkens nieuwe raadsels..

Wereldwijd zijn zowel kinderen als volwassenen erg onder de indruk van het boek. Op een leuke en makkelijke manier leer je meer over filosofie en hoe grote filosofen dachten.

De wereld van Sofie (Jostein Gaarder) boek

2. Socrates op sneakers (Elke Wiss)

De titel van het boek, Socrates op sneakers, klinkt al heel leuk. Gelukkig is het ook een heel leuk en interessant filosofisch boek.

Tegenwoordig proberen de meeste mensen in gesprekken hun gelijk te halen en lijkt het meer op een debat. Dit boek leert je om de juiste vragen te stellen, zodat het kan leiden tot verdieping en verbinding.

Je leert de juiste vragen stellen aan de hand van Socrates en andere beroemde filosofen. Deze vragen zetten echt aan het denken. Het leidt tot verdieping en verbinding met een ander en met jezelf.

Lezers geven aan dat het stellen van de juiste vragen echt helpt om elkaar beter te begrijpen. In de praktijk ervaren lezers zelf de voordelen van de aangeleerde vaardigheden.

Socrates op sneakers (Elke Wiss) boek

3. De Celestijnse belofte (James Redfield)

De Celestijnse belofte is een andere prachtige filosofische roman in deze top 11 van beste filosofische boeken. Het is wereldwijd een erg geliefd boek onder miljoenen lezers.

De hoofdpersoon gaat op zoek naar een eeuwenoud manuscript in de regenwouden van Peru. Het lot van de mens staat in dit boek en het geeft je inzichten in wie je bent en waar je staat.

Machtige personen willen niet dat anderen deze kennis krijgen, omdat ze hun positie willen behouden. Toch gaat de hoofdpersoon door met zijn zoektocht. Gedurende het boek worden geheimen bekendgemaakt uit het manuscript aan de hoofdpersoon en de lezer.

Het boek heeft heel veel lezers echt aan het denken gezet. Lezers gaan anders naar zichzelf kijken en dingen die op hun pad komen.

De Celestijnse belofte (James Redfield) boek

4. Filosofie voor een weergaloos leven (Lammert Kamphuis)

Filosofie voor een weergaloos leven is een geweldig filosofisch boek voor beginners. Filosofie is niet zo onbegrijpelijk als je denkt en dat laat dit boek goed zien.

Het leven biedt je één kans en daar moet je het beste van zien te maken. Grote denkers helpen je daar in dit boek een handje mee. Echter geven minder grote denkers zoals André Hazes en De Jeugd van Tegenwoordig je ook raad.

Door de wijsheden krijg je onder andere rust, troost en meer begrip voor mensen die anders denken. Het is wel belangrijk om zelf aan de slag te gaan.

Het boek geeft mensen stof tot nadenken. Lezers merken dat ze in het dagelijks leven echt wat aan de wijsheden van grote denkers en anderen in het boek hebben.

Filosofie voor een weergaloos leven (Lammert Kamphuis) boek

5. De ideale staat (Plato)

De ideale staat van Plato hoort bij de meeste bekende filosofische boeken. Plato is een erg bekende naam en was een grote filosoof. Zelfs veel mensen die weinig met filosofie hebben, kennen de naam wel.

Plato geeft in dit boek zijn visie over de ideale staat. Het is omstreeks 380 v.Chr. geschreven. Hij onderscheidt onder andere vijf menstypen en vijf staatsvormen.

In een aantal gesprekken laat Plato deelnemers met elkaar discussiëren over onderwerpen die betrekking hebben op de ideale staat. Eén van de deelnemers is de grote filosoof Socrates.

Volgens lezers moet dit boek echt in je boekenkast staan. Interessant is ook om te ontdekken hoe actueel het eigenlijk nu nog is. Een goede concentratie is wel vereist om door het boek te komen.

De ideale staat (Plato) boek

6. Filosofie voor beginners (Donald Palmer)

Ben je nog een totale leek op het gebied van filosofie? Dan is het filosofische boek Filosofie voor beginners ideaal voor jou!

Filosofie wordt vaak als moeilijk bestempeld door veel mensen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dit boek helpt je op een laagdrempelige manier via cartoonachtige tekeningen om complexe filosofische begrippen en theorieën duidelijk te maken.

Het boek begint helemaal bij de oude Grieken en gaat door de tijd heen. Er worden verschillende filosofen en stromingen behandeld.

In deze lijst met de beste boeken over filosofie hoort dit pareltje helemaal thuis. Veel beginners hebben door dit boek al een goede introductie gehad over filosofie.

Filosofie voor beginners (Donald Palmer) boek

7. Het leven is zwaar (Kieran Setiya)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Streven naar het ideale leven doen veel mensen, maar is dat mogelijk? Kieran Setiya geeft in Het leven is zwaar een realistischer beeld.

Tegenslagen horen bij het leven en de kunst is om daarmee om te gaan. Filosofie kan daarbij helpen.

Met behulp van onder andere oude en nieuwe denkers en voorbeelden uit de geschiedenis en wetenschap, laat het boek zien hoe je ondanks tegenslagen in het leven toch het beste ervan kan maken.

Dit boek laat lezers goed inzien dat het perfecte leven niet bestaat. Het is beter om leren om te gaan met tegenslagen, want die horen bij het leven.

Het leven is zwaar (Kieran Setiya) boek

8. Geschiedenis van de westerse filosofie (Bertrand Russell)

De eerste publicatie van het filosofieboek Geschiedenis van de westerse filosofie was in 1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het boek geschreven.

In het boek ga je helemaal terug naar 600-400 v.Chr. en reis je door de tijd naar begin 20e eeuw. In die tijdreis leer je meer over de geschiedenis van de westerse filosofie.

Verschillende filosofen komen voorbij die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de filosofie. Onder andere komt ter sprake hoe filosofen aan hun gedachten kwamen en wat voor verband dat had met de samenleving waarin ze leefden.

Volgens vele lezers is dit één van de belangrijkste filosofieboeken. Het geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de westerse filosofie.

Geschiedenis van de westerse filosofie (Bertrand Russell) boek

9. Socratisch gesprek voor beginners (Marlou van Paridon)

Socratisch gesprek voor beginners is ook een leerzaam filosofisch boek voor beginners in deze lijst. Marlou van Paridon is zelf een ervaren gespreksleider en kan goed uitleggen hoe je een socratisch gesprek voert.

Een socratisch gesprek heeft vele voordelen en komt een gesprek echt ten goede. Enkele voorbeelden van de voordelen zijn:

 • Gesprekken blijven concreet
 • Er wordt beter geluisterd
 • Betere uitwisseling van informatie
 • Beter contact

In vijf stappen legt Marlou van Paridon uit hoe een socratisch gesprek werkt. De voorbeelden van socratische gesprekken uit de praktijk zijn ook erg leerzaam.

Lezers zijn erg blij met het boek en kunnen op een laagdrempelige manier leren om een socratisch gesprek te voeren.

Socratisch gesprek voor beginners (Marlou van Paridon) boek

10. Voorbij goed en kwaad (Friedrich Nietzsche)

Friedrich Nietzsche was een hele bekende filosoof en zijn boek Voorbij goed en kwaad mag niet ontbreken in deze top 11 van beste filosofische boeken. In 1886 is het boek voor het eerst gepubliceerd.

In het boek uit Nietzsche zijn kritiek op de moderniteit. De moderne wetenschappen, moderne kunsten en moderne politiek krijgen het te verduren.

Met het boek probeerde Nietzsche zijn geestverwanten te bereiken die hem als hun geestelijke leider zagen.

Volgens lezers is het een erg interessant boek en zelfs een keerpunt in de geschiedenis. Voor de filosofieliefhebbers is dit boek een pareltje.

Voorbij goed en kwaad (Friedrich Nietzsche) boek

11. 25 eeuwen westerse filosofie (Jan Bor)

De titel van het boek, 25 eeuwen westerse filosofie, geeft al duidelijk aan waar het boek over gaat. Je krijgt een uniek inkijkje in de geschiedenis van de westerse filosofie.

De westerse filosofie van de volgende historische periodes wordt behandeld:

 • De antieken
 • Middeleeuwen
 • Renaissance
 • zeventiende, achttiende en negentiende eeuw
 • Hedendaagse wijsbegeerte

De belangrijkste filosofische stromingen en filosofen komen aan bod. Je gaat de denkwijze van deze filosofen beter begrijpen.

Lezers waarderen het dat ze op een begrijpelijke manier erg veel leren over de geschiedenis van de westerse filosofie. Het vergroot je kennis van de wereld.

25 eeuwen westerse filosofie (Jan Bor) boek

Meer filosofieboeken

Hierboven heb je de top 11 van beste filosofische boeken gezien, zowel voor beginners als mensen die al meer thuis zijn in de filosofiewereld.

Je bent allerlei soorten filosofieboeken tegengekomen, waaronder filosofische romans, boeken over de geschiedenis van filosofie en boeken van bekende filosofen.

Wil je toch nog meer filosofieboeken zien? Op Bol.com vind je er nog veel meer!

Weet je zelf nog goede boeken over filosofie? Laat het dan hieronder in een reactie weten.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

1 gedachte over “Top 11 beste filosofische boeken”

 1. -Zie en lees van Valere De Brabandere,,,: “ Visie op filosofie” en “De Mens hunkert van nature naar weten”… bevattende ook “het absoluut ontologisch godsbewijs” .

  Beantwoorden

Plaats een reactie