De 14 beste fotografie boeken voor beginners en gevorderden

Hier vind je de 14 beste fotografie boeken voor beginners en gevorderden, onderverdeeld in 8 fotografie boeken voor beginners en 6 voor gevorderden. Leren fotograferen met de onderstaande mooiste en beste fotografie boeken is voor beginners erg leuk en leerzaam. Gevorderden kunnen hun vaardigheden verbeteren. De boeken zijn gemaakt door goede fotografen, die weten waar ze over praten. Er staat onder andere een natuurfotografie, macrofotografie en portretfotografie boek tussen. Voor iedereen is er wel een geschikt boek over fotografie te vinden. Tot slot geven we aan waar nog meer boeken over fotograferen eenvoudig zijn te vinden en te kopen. Bijvoorbeeld met smartphone fotografie boeken kan je zelfs al mooie foto’s met je smartphone leren maken. Lees lekker verder!

De 8 beste fotografie boeken voor beginners

Leren fotograferen is erg leuk en leerzaam met de onderstaande mooiste en beste fotografie boeken voor beginners. Het zijn een soort fotografie basis- en cursusboeken die je stap voor stap een goede fotograaf maken.

Via de blauwe knoppen kan je de boeken eenvoudig bij Bol.com bestellen.

1. Digital Photography Complete Course (DK)

Digital Photography Complete Course is een internationale bestseller. Als je het boek induikt, zie je ook waarom.

In 20 weken ga je leren om de kunst van het fotograferen te beheersen. Je foto’s gaan er echt professioneel uitzien.

Stap voor stap en in makkelijke taal leer je om een echte professionele fotograaf te worden. Je gaat het maximale uit je camera halen.

Wereldwijd zijn veel beginnende fotografen erg enthousiast over het boek. Door het boek halen ze meer uit hun camera.

Digital Photography Complete Course (DK) boek

2. Dronefotografie (Wiebe de Jager)

Fotograferen met een drone is echt iets van deze tijd. Het boek Dronefotografie speelt daar mooi op in.

Wiebe de Jager is een ervaren dronefotograaf en kan als geen ander erover vertellen. Door het boek kom je meer over dronefotografie te weten.

Je krijgt onder andere uitleg over diverse instellingen en panoramafotografie komt voorbij. De nieuwe Europese regelgeving komt ook ter sprake, wat belangrijk is.

Zowel beginners als gevorderden hebben veel aan het boek. Het leest makkelijk weg en is erg leerzaam.

Dronefotografie (Wiebe de Jager) boek

3. Eerste hulp bij fotograferen (Mark de Rooij)

Eerste hulp bij fotograferen is één van de beste Nederlandse fotografie boeken om mee te leren fotograferen voor beginners. Zelfs gevorderden zullen veel aan het boek hebben!

Misschien herken je het wel? Vaak zit je te worstelen met de instellingen en dan zijn de foto’s niet helemaal zoals je eigenlijk in gedachten had. Met dit boek leer je wat de beste instellingen zijn voor iedere situatie.

Dit leer je in makkelijke taal. Zo is het voor iedereen goed te begrijpen. Ook krijg je direct oplossingen voor mogelijke problemen die kunnen ontstaan.

Veel beginnende fotografen en gevorderden maken mooiere foto’s door dit geweldige boek over fotograferen. Het boek zou eigenlijk in de (rug)tas van iedere fotograaf moeten zitten!

Eerste hulp bij fotograferen (Mark de Rooij) boek

4. Lees dit als je topfoto’s wilt maken (Henry Carroll)

De titel, Lees dit als je topfoto’s wilt maken, zegt eigenlijk al genoeg. De kans is groot dat jouw foto’s nog beter en mooier kunnen zijn. Dit fotografie cursusboek helpt je daarbij.

Zonder technische vaktaal ga je onder andere meer leren over licht, belichting, compositie, lenzen en de kunst van het kijken. Door de praktische technieken en goede tips zal je gelijk al verschil merken bij de kwaliteit van je foto’s.

Aan de hand van foto’s van topfotografen, zoals Robert Capa en Lee Friedlander, leer je hoe zij te werk gaan. Het zal je veel inspiratie geven om je eigen foto’s nog beter en mooier te maken.

Voor beginners is het een mooi praktisch boek over fotografie. Ook voor gevorderden die les geven over fotografie is het een erg interessant boek.

Is de Nederlandse versie niet beschikbaar? Kijk dan eens naar de Engelse variant op Amazon.nl.

Lees dit als je topfoto's wilt maken (Henry Carroll) boek

5. Picture perfect (Iep Bergsma)

Picture perfect is niet alleen een boek voor beginners over fotografie, maar gaat ook over nabewerking. Met dit boek leer je echt fotograferen.

Fotografe Iep Bergsma vertelt haar geheimen om de beste foto’s, reportages en instafeeds te maken. Als de beelden goed samengaan met je verhaal, dan is de impact veel groter.

Je gaat onder andere meer leren over fotoshoots, belichting, lenzen, flatlays en nabewerking. Door het boek kan je door middel van prachtige foto’s jouw verhaal vertellen.

Beginners maken door dit boek over fotograferen echt stappen om zich te professionaliseren. Ook gevorderden geven aan dat dit fotografie boek inspirerend en handig is om in huis te hebben.

Picture perfect (Iep Bergsma) boek

6. One Photo a Day Keeps the Doctor Away (Joost Joossen)

Achter het boek One Photo a Day Keeps the Doctor Away zit meer dan alleen foto’s maken. Dat maakt het interessant.

In het boek staan 160 fotografie-uitdagingen. Deze uitdagingen prikkelen je creativiteit en inspireren je om rustiger aan te doen, om je heen te kijken en een bewustere kijk op het leven te hebben.

Bij elke uitdaging staat een quote, die afkomstig zijn van onder andere inspirerende filosofen, schrijvers en artiesten.

De uitdagingen zorgen ervoor dat je echt zin hebt om met je camera op pad te gaan. Het zorgt ook voor een betere focus en creativiteit.

One Photo a Day Keeps the Doctor Away (Joost Joossen) boek

7. Praktisch handboek fotografie (Jim Miotke)

Praktisch handboek fotografie is een erg leerzaam fotografie cursusboek. Tegenwoordig kan iedereen wel foto’s nemen in dit digitale tijdperk, maar dit boek leert je om foto’s beter, aantrekkelijker en origineler te maken.

Zowel met een compactcamera als een DSLR-toestel kan je met simpele technieken uit het boek betere foto’s maken. Voor de absolute beginners worden eerst de basisinstellingen en -technieken behandeld, denk hierbij aan de juiste compositie en belichting.

Ook krijg je 20 praktische oefeningen om verschillende soorten foto’s te maken op een professionele manier, zoals natuurfoto’s en een familieportret. De begrippen diafragma en sluitertijd ga je leren begrijpen en hoe creatief gebruik te maken van licht. Tot slot is het zeer handig dat je leert over de 10 handigste bewerkingen met Photoshop Elements.

Je leert echt beter en creatiever fotograferen met dit fotografie boek voor beginners, dit geven vele beginnende fotografen ook aan. Beginners waarderen de praktijkgerichte aanpak. Het boek is gemaakt door professioneel fotograaf Jim Miotke en dat is ook aan de kwaliteit te zien.

Praktisch handboek fotografie (Jim Miotke) boek

8. Handboek natuurfotografie (Bart Siebelink & Edo van Uchelen)

Voor de beginners onder ons die beter willen worden in natuurfotografie of het willen leren, is Handboek natuurfotografie een erg mooi en leerzaam boek.

Het boek leert je om prachtige foto’s van de natuur te maken, van landschaps- tot macrofotografie. Door de opdrachten heb je gelijk zin en motivatie om de natuur in te gaan.

Je leert onder andere welke apparatuur je precies nodig hebt, hoe je fotogenieke dieren vindt, hoe je dichtbij komt en nog veel meer!

Dit is het beste natuurfotografie boek op de markt voor beginners in het Nederlands. Veel beginnende natuurfotografen vinden het boek erg duidelijk en het geeft ze nog meer plezier.

Handboek natuurfotografie (Bart Siebelink & Edo van Uchelen) boek

De 6 beste fotografie boeken voor gevorderden

De mooiste en beste fotografie boeken voor gevorderden hieronder zijn ideaal om je vaardigheden te verbeteren. De fotografie boeken maken je veelal ook creatiever.

Via de blauwe knoppen kan je de boeken eenvoudig bij Bol.com bestellen.

1. The Advanced Photography Guide (DK)

Heb je al ervaring als fotograaf, maar wil je naar een hoger niveau? Dan is het boek The Advanced Photography Guide echt iets voor jou!

Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals experimenteren met lenzen, belichting en diafragma en compositietechnieken. Dit zijn maar enkele voorbeelden, je leert natuurlijk nog veel meer.

Het boek leert je om het fotograferen echt nog meer onder de knie te krijgen. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Wereldwijd hebben fotografen hun vaardigheden al verbeterd door het boek. Ben jij de volgende?

The Advanced Photography Guide (DK) boek

2. Personal branding voor fotografen (Maurice Jager)

Ben je een gevorderde fotograaf en wil je echt je brood gaan verdienen met je hobby of er meer uithalen? Dan is Personal branding voor fotografen het geschikte boek voor jou!

Hoe val je op tussen al die andere foto’s? Tegenwoordig is iedereen fotograaf en zijn er ontzettend veel interessante foto’s te vinden. Toch zijn er veel mogelijkheden om een groot publiek aan te spreken en fans te krijgen die je gaan volgen.

Fotograaf Maurice Jager heeft een methode ontwikkeld waarmee hij zijn fotopraktijk heeft opgebouwd en uitgebreid. Nu wordt hij zelfs internationaal veel gevraagd als portretfotograaf. In het boek leer je om achter jouw persoonlijke verhaal te komen en dit uit te dragen.

Gevorderde fotografen leren erg veel van Maurice Jager door dit boek. Ook de interviews in het boek met 10 topfotografen die personal branding inzetten en van hun hobby kunnen leven zijn zeer inspirerend en leerzaam.

Personal branding voor fotografen (Maurice Jager) boek

3. Handboek macrofotografie (Pieter Dhaeze)

Handboek macrofotografie is een goed boek over macrofotografie voor zowel beginners als gevorderden. Beginners hebben de mogelijkheid om te beginnen met macrofotografie door de duidelijke inhoud en gevorderden kunnen hun vaardigheden verbeteren.

Van elk onderwerp zijn er tegenwoordig al vele foto’s gemaakt. Het is daarom moeilijk om als fotograaf op te vallen. Met macrofotografie zal je meer onder de aandacht komen.

Gereedschap, kennis, vaardigheid en creativiteit/inspiratie zijn de hoofdfactoren die voorbij komen in het boek. Deze aspecten zijn nodig om goede macrofoto’s te kunnen maken. Ook krijg je nog vier mooie portfolio’s te zien van fotografen waar je ook goede tips krijgt.

Vele (macro)fotografen zijn erg enthousiast over dit macrofotografie boek. De duidelijke beschrijvingen en foto’s zorgen ervoor dat je veel leert over macrofotografie.

Handboek macrofotografie (Pieter Dhaeze) boek

4. Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? (Scott Kelby)

Bij de 6 beste fotografie boeken voor gevorderden hoort er ook een boek over Photoshop bij. Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? is een geweldig boek dat je wegwijst in de wereld van Photoshop.

In Photoshop kan je als fotograaf enorm veel dingen met je foto’s doen, maar je moet natuurlijk wel weten hoe het allemaal werkt. Vaak weet je dat iets mogelijk is in Photoshop, maar zit de functie ergens verstopt.

Door dit boek weet je op welke knoppen je moet klikken om je doel te bereiken en wanneer je welke instelling moet gebruiken. De hoofdstukken zijn netjes onderverdeeld. In de hoofdstukken kan je eenvoudig vinden welke handelingen je moet verrichten om te bereiken wat jij wil doen.

Veel (gevorderde) fotografen willen verder kijken dan alleen naar boeken over fotograferen en zijn ook geïnteresseerd om meer over Photoshop te leren. Volgens fotografen is dit boek een aanrader om beter met Photoshop te kunnen werken.

Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? (Scott Kelby) boek

5. De Portretbijbel (Elja Trum)

Een boek over portretfotografie mag natuurlijk ook niet ontbreken bij deze 6 beste fotografie boeken voor gevorderden. Wil je prachtige portretfoto’s maken? Dan is De Portretbijbel jouw ideale boek!

Er staan 101 praktische en eenvoudige voorbeelden in het boek die je inspiratie geven om zelf schitterende portretfoto’s te maken. Het is niet makkelijk om goede portretfoto’s te maken, maar dit boek maakt het een stuk makkelijker.

Elja Trum weet alles van portretfotografie en ze brengt haar kennis op jou over in dit boek. Je leert om portretfoto’s te maken in verschillende omstandigheden, zoals portretfoto’s maken van kinderen zonder dat ze hoeven te poseren en hoe je portretfoto’s maakt met veel zonlicht midden op de dag.

Zowel beginnende als gevorderde fotografen geven aan dat dit boek over portretfotografie ze veel inspiratie geeft en praktisch toepasbaar is. Je merkt echt dat het boek komt van een professionele portretfotograaf.

De Portretbijbel (Elja Trum) boek

6. De mooiste fotolocaties – Zuid-Nederland (Pixfactory)

Er zijn verschillende boeken over natuurfotografie om je daarmee kennis te laten maken. Voor gevorderde natuurfotografen is het echter interessant om de mooiste fotolocaties te ontdekken en gelijk aan de slag te gaan. De mooiste fotolocaties – Zuid-Nederland helpt je daarbij.

In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn prachtige fotolocaties. Door dit boek hoef je niet alles meer zelf uit te zoeken en dat scheelt zoveel tijd. De mooiste fotolocaties voor natuur- en landschapsfotografen staan zelfs met exacte gps-locaties aangegeven.

Door lokale fotografen zijn deze locaties verzameld, die weten wat jij wil. De locaties zijn gedetailleerd beschreven, zoals een vermelding van de beste momenten van de dag en maanden van het jaar en de beste weersomstandigheden.

Er zijn ook versies van het boek over andere gebieden in Nederland. Veel natuurfotografen vinden het een prachtig boek en doen veel inspiratie op.

De mooiste fotolocaties - Zuid-Nederland (Pixfactory) boek

Meer boeken over fotograferen

Hierboven heb je de 8 beste fotografie boeken voor beginners en de 6 beste voor gevorderden gezien. Voor beginners is het erg handig om te leren fotograferen met de bovenstaande mooiste en beste fotografie boeken.

Gevorderden kunnen werken aan hun vaardigheden. Goede fotografen hebben de boeken gemaakt en die kunnen hun kennis goed aan jou overbrengen.

Onder andere een boek over natuurfotografie, macrofotografie en portretfotografie ben je tegengekomen. Voor iedereen staat er wel een geschikt boek over fotograferen tussen.

Maar misschien wil je toch nog verder kijken?

Smartphone fotografie boeken

Tegenwoordig is het met je smartphone ook al mogelijk om mooie foto’s te maken. Er zijn speciale smartphone fotografie boeken die jou prachtige foto’s leren maken met je smartphone.

Je hebt vrijwel altijd je smartphone bij de hand en daarom heb je altijd de kans om mooie foto’s met je smartphone te maken.

Andere boeken over fotografie

Wil je nog verder kijken naar andere boeken over fotografie? Dan ben je bij Bol.com op het juiste adres.

Ken je zelf nog goede fotografie boeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie