Gelezen boeken bijhouden: De 10 beste mogelijkheden!

Gelezen boeken bijhouden is een must voor de echte boekenwurmen. Al snel vergeet je welke boeken je precies hebt gelezen en wat bijvoorbeeld de mooie quotes waren, als je veel boeken leest. Ben je ook van plan om gelezen boeken bij te gaan houden? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen. Je zou bijvoorbeeld via een digitale boekenkast op een app je gelezen boeken kunnen bijhouden. Via apps kan je onder andere ook boeken catalogiseren. Ben je meer van de oude stempel? Er staan ook “ouderwetse” manieren om gelezen boeken bij te houden, zoals in een boekendagboek. Lees snel verder!

1. Mijn Bibliotheek (Android app)

De “Mijn Bibliotheek” app is in de Google Play Store al meer dan 1 miljoen keer gedownload. Op het moment van schrijven geven mensen gemiddeld 4,7 van de 5 sterren aan de app. Dit zegt genoeg over hoe goed en handig de app is.

Met de app kan je meer dan alleen gelezen boeken bijhouden. Het is bijvoorbeeld heel handig dat je barcodes van boeken kan scannen en op die manier een boek toevoegt aan je bibliotheek. Via het invoeren van het ISBN nummer en handmatig is het ook mogelijk om een boek toe te voegen.

Ook is het eenvoudig om boeken te catalogiseren in de app. Dit kan bijvoorbeeld op titel, categorie of gelezen/ongelezen. De app heeft nog meer mogelijkheden. Neem een kijkje welke mogelijkheden de app nog meer heeft en probeer het uit.

Mijn Bibliotheek app Android

2. Book Catalogue (Android app)

De app “Book Catalogue” heeft ongeveer dezelfde functionaliteiten als de “Mijn Bibliotheek” app, maar is in een ander jasje gegoten. Onder andere een boekenkast aanmaken, boeken catalogiseren en boeken toevoegen is makkelijk met deze app.

Bekijk in de Google Play Store welke functionaliteiten de app allemaal nog meer heeft en wat precies de verschillen zijn met de “Mijn Bibliotheek” app.

Het is een kwestie van uitproberen om te zien welke app voor jou het beste is. Voor de mensen met een iPhone en/of iPad staat op plaats 5 in deze lijst een goede app die je gelezen boeken kan bijhouden.

Book Catalogue Android app

3. Boekenkast

Ben je meer van de oude stempel of heb je niet zoveel met de digitale mogelijkheden in deze lijst? Dan is een boekenkast natuurlijk ook gewoon een goede mogelijkheid om je gelezen boeken bij te houden!

In een boekenkast kan je natuurlijk alleen fysieke gelezen boeken bijhouden en geen digitale. Je zou in een boekenkast onderscheid kunnen maken tussen gelezen en ongelezen boeken.

Boekenkasten zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen een mooie decoratie voor je huis zijn. Op Bol.com vind je hele mooie boekenkasten.

Boekenkast decoratie huis

4. Reading Journal

Dit is ook een mooie optie als je niet zoveel of minder met de digitale mogelijkheden in deze lijst hebt. Met deze Reading Journal op Bol.com kan je heel overzichtelijk bijhouden welke boeken je gelezen hebt.

In de Reading Journal kan je onder andere gegevens over een boek invullen, zoals de titel, auteur en genre. Ook leuk is dat je boeken met sterren kan beoordelen en er is genoeg ruimte om aantekeningen te maken.

Voor boekenliefhebbers is een Reading Journal echt gaaf om in huis te hebben. Helaas is de Reading Journal niet altijd leverbaar op Bol.com. Er zijn andere alternatieven, zoals Book Journal.

Reading Journal

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024 - 11:55

5. Reading List (iOS app)

Er zijn al twee goede Android apps voorbijgekomen waarmee je gemakkelijk gelezen boeken kan bijhouden. Maar we houden natuurlijk ook rekening met iPhone en iPad gebruikers.

De app “Reading List” is een hele overzichtelijke en mooie app om gelezen boeken bij te houden op een iPhone en/of iPad. Daarnaast is er onder andere ook de mogelijkheid om je leesvoortgang bij te houden, boeken toe te voegen door het scannen van de barcode en eenvoudig boeken terug te vinden in een lijst.

Kijk in de App Store welke functionaliteiten de app allemaal nog meer heeft. Heb je een iPhone en/of iPad? Dan is het zeker de moeite waard om de app eens uit te proberen!

Reading List iOS app

6. Het boekendagboek

Het boekendagboek is ideaal om een lijstje te maken van boeken die je hebt gelezen. Wil je graag je gelezen boeken bijhouden en hou je van lijstjes maken? Dan is het boekendagboek je droomboek!

Je kan in het boekendagboek een beschrijving maken over boeken, boeken beoordelen en herinneringen over boeken noteren. Denk bij herinneringen bijvoorbeeld aan mooie quotes en leuke personages.

Het boekendagboek ziet er ook nog eens mooi uit. Dit maakt het extra aantrekkelijk om er gebruik van te maken. Helaas is Het boekendagboek niet altijd leverbaar op Bol.com. Wellicht is de Reading Journal of Book Journal een mooi alternatief.

Het boekendagboek

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024 - 11:55

7. Pinterest

Pinterest is een platform waarop je digitale prikborden kan maken. Zo zou je bijvoorbeeld een prikbord kunnen maken met goede visgerechten of bijvoorbeeld een prikbord met mooie websites.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een prikbord te maken met boeken die je gelezen hebt. Dit is een hele leuke en overzichtelijke manier om je gelezen boeken bij te houden. Bij de gelezen boeken op het prikbord heb je de mogelijkheid om een beschrijving te geven.

Andere mensen kunnen op deze manier ook makkelijk zien welke boeken jij hebt gelezen. Pinterest heeft naast een website ook een goede Android en iOS app.

Pinterest logo

8. Excel

Excel is een (reken)programma met heel veel mogelijkheden. Je kan er ook een mooi overzicht in maken van boeken die je hebt gelezen. Door de duidelijke kolommen en rijen is het heel overzichtelijk.

Je zou bijvoorbeeld de kolommen kunnen gebruiken voor de volgende gegevens: Titel van het boek, auteur, begindatum dat je een boek leest, einddatum dat een boek uitgelezen is, mooie quotes en opvallende passages. In de rijen vul je eenvoudig de gegevens over je gelezen boeken in.

Het is bekend dat veel boekenliefhebbers wereldwijd deze manier gebruiken om gelezen boeken bij te houden. De 10 beste Excel boeken voor beginners en gevorderden staan ook beschreven op Goede Boekentips.

Excel logo

9. Schrift

Een (eenvoudig) schrift, dat is ook gewoon een goede mogelijkheid om je gelezen boeken bij te houden. Vooral voor degenen die minder hebben met de digitale mogelijkheden is een schrift een goede en simpele uitkomst.

In een schrift kan je helemaal zelf bepalen hoe jij je gelezen boeken wil bijhouden en ben je niet afhankelijk van de opmaak van bijvoorbeeld het boekendagboek.

Schrift lijn zwart

10. Dozen

Misschien heb je op zolder nog wel dozen staan met boeken erin? Waarom zou je ze dan niet ordenen in de dozen op gelezen/ongelezen? Plak een labeltje op een doos met “Gelezen boeken” en stop daar je gelezen boeken in. Je snapt de bedoeling ook voor ongelezen boeken.

Het is niet zo decoratief als bijvoorbeeld een boekenkast voor je huis, maar dozen zijn gewoon een effectieve manier voor het bijhouden van je gelezen boeken. Heb je veel boeken gelezen? Dan gaat het misschien wel veel ruimte in beslag nemen.

Doos karton

Andere handige tool voor boekenliefhebbers + aanraders

Hierboven heb je de beste mogelijkheden gezien om je gelezen boeken bij te houden. Via een app kan je dit makkelijk doen door bijvoorbeeld een digitale boekenkast aan te maken. Daarnaast hebben apps meer mogelijkheden, zoals boeken toevoegen door middel van scannen en boeken catalogiseren.

Ben je niet zo van de digitale mogelijkheden? Dan zijn er gelukkig andere opties, zoals een boekenkast en Reading Journal. Je hebt waarschijnlijk al een mogelijkheid gevonden die bij je past.

Maar voor de mensen die meer van de digitale mogelijkheden houden, willen we nog een tip geven. Een ePub is een bestandsformaat voor een e-book. Wist je dat je een ePub ook kan lezen op een pc of laptop? Veel mensen denken bij een ePub alleen aan een e-reader, tablet en/of smartphone.

In “ePub lezen op pc of laptop: Een simpele uitleg!” lees je daar meer over. Mocht je interesse hebben, is het zeker interessant om het artikel eens door te nemen.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant om te lezen:

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

3 gedachten over “Gelezen boeken bijhouden: De 10 beste mogelijkheden!”

  1. Hoi
    Ik mis 1 hele belangrijke app, Hebban. Hier maak je een gratis account en kan je gelezen boeken, wil ik lezen, ben ik nu aan het lezen invullen. Maar ook een review achterlaten over een boek en reviews van andere lezers over een boek lezen.

    Deze app gebruik ik al jaren en vind deze erg fijn. Misschien verdiend deze ook wel een plekje in je lijst?

    Beantwoorden

Plaats een reactie