De 10 beste gitaarboeken voor beginners en gevorderden

In dit artikel staan de 10 beste gitaarboeken voor beginners en gevorderden, zowel voor kinderen als volwassenen. Beginners kunnen met de boeken (zelf) gitaar leren spelen. Gevorderden kunnen aan de slag om hun vaardigheden te vergroten. Zonder een docent kunnen beginners al gitaarles volgen door de boeken. Naast de lessen met een docent is het natuurlijk ook mogelijk. Van boeken waarin je meer leert over akkoorden en noten voor de gitaar tot een boek over zen en gitaar spelen, iedereen vindt hier wel een geschikt gitaarboek. Lees lekker verder!

1. Stap voor Stap Gitaarles (Jan van der Heide)

Niveau: Beginners

Stap voor Stap Gitaarles is meer dan alleen een gitaarboek. Er zit ook een online leeromgeving bij met video’s en oefeningen.

Zelfs als je nog helemaal geen noot kan lezen, dan kan je met dit boek al zelf gitaar leren spelen. Na een paar dagen kan je al liedjes spelen op de gitaar.

Eerst duik je in het boek de theorie in, om meer over de gitaar te leren. Daarna ga je onder andere aan de slag met noten, akkoorden, bekende liedjes en tokkelen.

Veel kopers hebben door dit gitaar lesboek al zelf gitaar leren spelen. Interessant is ook dat je twee maanden gratis een “Alles in een” abonnement bij dit boek krijgt.

Stap voor Stap Gitaarles (Jan van der Heide) boek

2. Gitaar Starter 1 (Cees Hartog)

Niveau: Beginners

De titel, Gitaar Starter 1, zegt het al. Het is echt een gitaarboek voor beginners. Cees Hartog kan als geen ander beginners gitaar leren spelen.

Heb je nog nooit een gitaar in je handen gehad? Dat is geen probleem! Vanaf 0 leer je gitaar spelen.

In het boek krijg je onder andere uitleg over het notenschrift, onderdelen van de gitaar en speelhouding. Ook leer je onder andere de betekenis van akkoorden kennen.

Zowel kinderen als volwassenen hebben door dit boek gitaar leren spelen. Ook de CD helpt om het gitaar spelen onder de knie te krijgen.

Gitaar Starter 1 (Cees Hartog) boek

3. Guitar Aerobics (Troy Nelson)

Niveau: Beginners en gevorderden

Guitar Aerobics is wereldwijd een populair gitaarboek. Het boek is interessant voor gitaristen van elk niveau.

Er staan oefeningen voor 52 weken in het boek voor het ontwikkelen, verbeteren en onderhouden van gitaartechniek. In totaal worden er zeven gitaartechnieken behandeld, één voor elke dag van de week.

Veel beginners en gevorderden zijn erg blij met dit gitaarboek. Ze worden er betere gitaristen door. Het boek is niet aan te raden voor absolute beginners.

Guitar Aerobics (Troy Nelson) boek

4. De “kleine” Gitaarstarter (Cees Hartog)

Niveau: Beginners

De “kleine” Gitaarstarter is nog een boek van Cees Hartog in dit rijtje van de 10 beste gitaarboeken voor beginners en gevorderden. Dit is een gitaarboek voor kinderen.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen met dit boek al gitaar leren spelen. Op speelse wijze maken kinderen kennis met gitaar spelen.

De lesstof is opgedeeld in kleine brokjes. Kinderen kunnen daardoor op hun eigen tempo leren en blijven gemotiveerd.

Kinderen vinden gitaarles erg leuk met dit boek erbij. Omdat het zo’n duidelijk boek is, merk je ook echt dat ze er van leren.

De "kleine" Gitaarstarter (Cees Hartog) boek

5. Chord Chemistry (Ted Greene)

Niveau: Gevorderden

In 1971 verscheen de eerste publicatie al van Chord Chemistry. Verschillende generaties gitaristen hebben al profijt gehad van het gitaarboek.

Het boek staat vol met akkoorden, waardoor je nieuwe ideeën opdoet over wat goed klinkt op een gitaar. Het zal je creativiteit goed doen.

Vele gitaristen hebben deze klassieker al gekocht en vinden dat eigenlijk iedere gitarist dit boek in huis moet hebben. Het vergroot je vaardigheden.

Chord Chemistry (Ted Greene) boek

6. Zen Guitar (Philip Toshio Sudo)

Niveau: Beginners en gevorderden

Zen Guitar is een ander soort boek dan de andere boeken in dit rijtje van de 10 beste gitaarboeken voor beginners en gevorderden. Het gaat zelfs verder dan alleen een gitaarboek.

Gitaar spelen is meer dan alleen het instrument bespelen. Vaak brengen nummers een bepaald gevoel met zich mee. Waarom speel je eigenlijk gitaar?

Door het boek doe je kennis over zen op. Deze kennis kan je gebruiken om een betere gitarist te worden. Je kan deze kennis ook in andere aspecten van je leven gebruiken.

Kopers merken dat het boek een diepere betekenis geeft aan het gitaar spelen. Je hoeft geen kennis van zen te hebben voordat je aan dit boek begint.

Zen Guitar (Philip Toshio Sudo) boek

7. The Advancing Guitarist (Mick Goodrick)

Niveau: Gevorderden

Sommige gevorderden zoeken naar een gitaarboek waar ze echt wat aan hebben. Met het boek The Advancing Guitarist hoef je niet meer verder te zoeken.

Aan de hand van het boek kunnen gevorderden hun speeltechniek en stijl nog verder verbeteren. Je wordt er simpelweg een betere gitarist door.

In het boek staat geen uitgestippeld stappenplan, maar het stuurt je de juiste richting op. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Veel gevorderde gitaristen vinden dit boek elke cent waard. Wil je als gevorderde naar een nog hoger niveau? Dan is dit boek een aanrader.

The Advancing Guitarist (Mick Goodrick) boek

8. Gitaar voor Kinderen Boek 1 (Andrew Scott en Gary Turner)

Niveau: Beginners

Kinderen kunnen prima met een boek gitaar leren spelen. Dat blijkt ook maar weer met Gitaar voor Kinderen Boek 1.

Er staan eenvoudige arrangementen van meer dan 20 populaire kinderliedjes in het boek. Verder worden er ook vijf noten en vier eenvoudige akkoorden gepresenteerd.

De mooie kleurplaatjes maken het nog leuker voor kinderen. Ook zit er een CD en DVD bij.

Door het boek hebben veel kinderen al stap voor stap gitaar leren spelen. De kinderen genieten er echt van.

Gitaar voor Kinderen Boek 1 (Andrew Scott en Gary Turner) boek

9. Zes dieren en een gitaar (Ton Terra)

Niveau: Beginners

Kinderen vinden het leuk om op een gitaar les te krijgen. Ton Terra merkte dat op de muziekschool. Hij is op het idee gekomen voor het boek Zes dieren en een gitaar.

Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen met het boek aan de slag, zelfs als ze nog niet kunnen lezen. In totaal zijn er 40 gitaarlessen, die bij elkaar een cursusjaar kunnen duren.

Kinderen leren bekende liedjes spelen en er zijn oefeningen. Ook komt het volgende aan bod:

  • De juiste houding
  • Ontwikkelen van beweeglijkheid van de handen
  • Gevoel voor toon, ritme en dynamiek bevorderen met spelletjes
  • Lezen van noten

Ieder kind kan gitaar leren spelen met dit lesboek. Het is wel handig als de ouder of begeleider zelf een muzikale achtergrond heeft.

Zes dieren en een gitaar (Ton Terra) boek

10. De Nieuwe Methode Voor Gitaar 1 (Frank Rich)

Niveau: Beginners

De Nieuwe Methode Voor Gitaar 1 is een gitaarboek van de serie van Frank Rich. Deze serie staat goed bekend.

Alle mogelijkheden van het instrument komen aan bod, van solo spelen in de klassieke stijl tot het begeleiden met akkoorden. Dat allemaal op een eenvoudige manier.

Volgens kopers is het een eenvoudig muziekboek voor de gitaar met een goede opbouw. Door het boek komen er steeds nieuwe gitaristen bij.

De Nieuwe Methode Voor Gitaar 1 (Frank Rich) boek

Meer gitaarboeken voor beginners en gevorderden, zowel voor kinderen als volwassenen + andere aanrader

Hierboven heb je de 10 beste gitaarboeken voor beginners en gevorderden gezien, zowel voor kinderen als volwassenen.

Door de boeken kunnen beginners (zelf) gitaar leren spelen en gevorderden hun vaardigheden vergroten. Met de boeken is het zelfs mogelijk om zonder docent gitaarles te volgen.

Van boeken over akkoorden en noten voor de gitaar tot een boek over zen en gitaar spelen, ongetwijfeld heb je een goed boek gezien.

Wil je toch nog verder kijken naar meer gitaarboeken voor beginners en gevorderden, zowel voor kinderen als volwassenen? Op Bol.com staan er nog meer.

Wellicht is het artikel “De beste pianoboeken voor beginners en gevorderden” ook interessant om te lezen.

Weet je zelf nog goede gitaarboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie