Goed voornemen: Meer lezen (12 beste tips!)

Het nieuwe jaar is alweer aangebroken. Alle goede voornemens zijn weer uit de kast gehaald. Ga je je er dit jaar ook echt aan houden? Veel mensen hebben ook meer lezen als goed voornemen. Lezen kan nooit kwaad en heeft vele grote voordelen, zoals het vergroten van je woordenschat en kennis, het verlaagt stress, het verbetert je slaap en het kan je dag opvrolijken. Dit zijn maar enkele voordelen, er zijn er nog meer! Om je aan meer lezen als goed voornemen te houden, heb ik de 12 beste tips voor je. Het is niet de bedoeling dat in februari de boeken weer in de boekenkast staan en niet meer aangeraakt worden.

In een artikel uit 2022 in de Volkskrant blijkt ook dat meer lezen één van de populairste goede voornemens is. Bekijk snel de tips hieronder!

1. Kies boeken die je leuk lijken

Het klinkt misschien logisch, maar ga boeken lezen die je ook echt leuk lijken. Doe je dat niet? Dan gaat de lol er waarschijnlijk snel af.

Ga je bijvoorbeeld af en toe naar de bioscoop en hou je van echte thrillers? Dan zal je waarschijnlijk ook van thrillers houden in boekvorm.

Er zijn veel verschillende genres. Het is goed om na te gaan welke genres je leuk vindt, zodat je gericht leuke boeken voor jezelf kan zoeken.

2. Maak tijd vrij om te lezen en zorg voor routine

Het is allemaal leuk en aardig als je leuke boeken voor jezelf hebt gekocht of bijvoorbeeld geleend van de bibliotheek, maar als je geen tijd vrij maakt om te boeken te lezen, dan komt het er waarschijnlijk niet van.

Plan bijvoorbeeld in de ochtend of avond tijd vrij om te gaan lezen. Het ligt er maar net aan wanneer je tijd hebt. Ben je totaal geen ochtendmens? Plan dan om in de avond te lezen, wanneer je frisser bent.

Als je doodmoe bent, dan val je na een paar bladzijdes al in slaap. Ben je nog niet helemaal fris? Dan pik je minder op uit het boek.

Uiteindelijk wil je het meer lezen volhouden en dan is routine ook belangrijk. Probeer vaste dagen en tijdstippen in te plannen, zodat dit jouw leesmomenten worden.

Man lachen lezen

3. Begin met korte boeken

Heb je nooit echt veel gelezen of de laatste jaren weinig en wil je het nu weer op gaan pakken? Dan is het verstandig om rustig te beginnen met korte boeken.

Stel dat je gelijk met een dikke pil van 600 bladzijdes begint, dan lijkt het oneindig te duren voordat je het uit hebt.

Begin daarom dus met korte boeken. Gaat dat soepel? Dan kan je steeds langere boeken gaan lezen.

4. Probeer e-books of luisterboeken

Misschien kom je er gedurende het jaar wel achter dat “gewone” boeken je toch niet echt liggen. Dat kan.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook e-books en luisterboeken. Probeer deze dan eens uit, misschien ligt dat je veel beter.

Dan hoef je in ieder geval je goede voornemen om meer te lezen niet in de ijskast te gooien.

5. Maak het lezen interactief

Markeer bijvoorbeeld mooie of belangrijke stukken tekst in een boek die je hebt gelezen. Of maak aantekeningen, in sommige boeken is daar ook speciale ruimte voor.

Ook kan je met anderen bespreken wat je hebt gelezen in een boek. Zo deel je jouw kennis en door anderen krijg je weer nieuwe inzichten.

Een boek hoef je niet alleen stilletjes te lezen. Je kan het zo interactief maken als je zelf wil.

Gekleurde markeerstiften

6. Zorg dat je geen afleiding hebt

Vooral in het begin, als je nog niet veel leesritme hebt, dan moet je zorgen dat je echt geen afleiding hebt.

Hoe meer afleiding, hoe minder je uit het boek oppikt. Ook moet je je meer concentreren om te gaan lezen.

Later, als je meer leesritme hebt opgedaan, zou je ook op het strand een luchtig boek kunnen lezen.

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe luchtig of zwaar het boek is, maar in het begin is het aan te raden om zo weinig mogelijk afleiding te hebben.

7. Word lid van de bibliotheek

De bibliotheek is natuurlijk de plek om boeken te vinden. Het is mogelijk om de boeken allemaal in de bieb zelf te lezen, zonder lid te worden.

Echter moet je dan wel steeds naar de bibliotheek toe om daar de boeken te gaan lezen. Hier moet je ook maar tijd en zin in hebben.

Als je lid wordt, dan kan je lekker boeken gaan lenen en lezen waar je wil. Het geeft je meer vrijheid.

Ook is een abonnement sowieso goedkoper dan steeds boeken nieuw kopen of tweedehands. Het nadeel is wel dat je wat langer moet wachten voordat nieuwe boeken in de bieb liggen.

8. Maak een leeslijst

Maak een lijst met boeken die je allemaal wil lezen. Zo hoef je niet steeds opnieuw naar boeken te zoeken en heb je wat om naar uit te kijken.

Het helpt je voor een betere organisatie bij het lezen van boeken. Als het een chaos is, ben je eerder geneigd te stoppen.

Book list

9. Sluit je aan bij een leesclub

Lezen hoef je niet helemaal in je eentje te doen. Sommigen vinden het prettig en anderen willen juist hun ervaringen weer delen met mensen.

Een leesclub is dan ideaal om je bij aan te sluiten. Je wordt vanzelf meegezogen in het fanatisme van andere lezers.

Dit maakt jou ook meer enthousiast en gemotiveerder om meer te gaan lezen. Ook krijg je van anderen andere inzichten, die je zelf nog niet had na het lezen van een boek.

Wie weet maak je ook nog leuke vrienden bij een leesclub!

10. Stel haalbare doelen

Doelen stellen om meer te gaan lezen is belangrijk. Dit moeten wel haalbare doelen zijn, anders ga je snel afhaken.

Stel dat je als doel stelt om per maand 20 boeken te lezen, maar je hebt een drukke fulltime baan, een gezin en je gaat 3 keer in de week naar de sportschool.

Dan ga je dit niet halen en gaat het alleen maar tegenstaan. Stel daarom haalbare doelen.

11. Maak gebruik van een Reading Journal

Het is leuk om je gelezen boeken bij te houden en er herinneringen aan te bewaren. Dat kan met een Reading Journal.

Op Bol.com staat een goede. Dit maakt het lezen van boeken nog waardevoller.

Ook zijn er andere mogelijkheden om gelezen boeken bij te houden. Kijk wat het beste bij jou past.

12. Berg je boeken op een handige manier op

Als je lekker op weg bent en je hebt al een aantal boeken gelezen, maar je weet niet waar je ze kwijt kan, dan gaat dit op den duur ook tegenstaan.

Hier op Goede Boekentips staan verschillende ideeën om je boeken op een handige manier op te bergen. Doe er je voordeel mee!

Nieuwe of tweedehands boeken kopen

Wil je eenvoudig nieuwe of tweedehands boeken kopen om met je goede voornemen aan de slag te gaan? Op Bol.com vind je zowel de beste nieuwe als tweedehands boeken.

Veel plezier en succes met het lezen van meer boeken dit jaar!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie