Top 10 herfst prentenboeken voor peuters en kleuters

Prentenboeken over de herfst maken de herfst nog iets leuker voor kinderen. Wij hebben de beste herfst prentenboeken voor peuters en kleuters in een top 10 gegoten. In de prentenboeken kom je onder andere noten, een egel en een eekhoorn tegen. Dat past helemaal bij de herfst. Ook de beste (online) digitale herfst prentenboeken laten we je zien. Het is ideaal om de prentenboeken als voorleesboek te gebruiken tijdens de herfst. Tot slot lees je waar nog meer prentenboeken met het thema herfst te vinden zijn. Lees snel verder!

1. Het is herfst (Rotraut Susanne Berner)

Er gebeurt van alles in de herfst. Dat zie je ook terug in het prentenboek Het is herfst. Het is een kijk- en zoekboek voor peuters en kleuters.

Verschillende personages beleven allerlei avonturen. Er is bijvoorbeeld een pompoenwedstrijd en een lampionnenoptocht door kinderen om een nieuwe school in te wijden.

Op de prenten is veel te zien en kinderen ontdekken elke keer iets nieuws. Ook het zoeken naar de ontsnapte papegaai vinden kinderen leuk. Het is een geweldig prentenboek met als thema herfst voor peuters en kleuters.

Het is herfst (Rotraut Susanne Berner) boek

2. Anna – Anna en de herfst (Kathleen Amant)

De Anna prentenboeken van Kathleen Amant zijn erg populair onder kinderen. Natuurlijk moet er dan ook een Anna prentenboek over de herfst zijn, dat is Anna – Anna en de herfst.

Je ziet echt dat het herfst is, door de vallende blaadjes van de bomen. Met een regenjasje en laarsjes aan helpt Anna haar vader in de tuin. Ook wandelen ze lekker in het bos. Als het hard begint te waaien, gaan ze naar huis.

Kinderen vinden het een geweldig voorleesboek over de herfst. Het is ook nog eens leerzaam. Zowel thuis als in de klas is het een aanrader voor peuters en kleuters.

Anna - Anna en de herfst (Kathleen Amant) boek

3. Appie & Flappie in de Herfst (Doortje ten Hoor)

Wil je kinderen meer in de herfstsfeer brengen en nog wat bijleren ook? Dan is het prentenboek Appie & Flappie in de Herfst een aanrader!

Appie en Flappie spelen buiten op een echte herfstachtige dag. In het bos willen ze samen met andere dieren meer weten over de veranderingen van het seizoen. Ozzy de egel vertelt ze meer over de herfst.

Voor veel kinderen is dit één van hun favoriete prentenboeken met het thema herfst. Kinderen leren meer over de kleuren van herfstbladeren en ze leren tellen. Het is daarom een leuk en leerzaam prentenboek.

Appie & Flappie in de Herfst (Doortje ten Hoor) boek

4. Waar blijft de herfst? (Sanne Miltenburg)

Waar blijft de herfst? is een prentenboek met een konijn en een egel in de hoofdrol. Vooral een prentenboek met een egel doet al snel denken aan de herfst.

Konijn en Egel zijn elkaars beste vrienden. Konijn kijkt ernaar uit om de herfst en de winter samen met Egel door te brengen. Echter gaat Egel een winterslaap houden als het eerste rode blad valt. Wat nou als Konijn de rode blaadjes en de herfst gaat verstoppen..

Kinderen leren door het prentenboek meer over de herfst, een winterslaap en vriendschap. Het verhaal en de prenten vallen thuis en in de klas erg goed in de smaak.

Waar blijft de herfst? (Sanne Miltenburg) boek

5. Luuk en Lotje – Het is herfst! (Ruth Wielockx)

Vele kinderen kennen Luuk en Lotje wel en houden van dit duo. Luuk en Lotje – Het is herfst! is daarom het ideale prentenboek over de herfst om voor te lezen aan kinderen.

De tweeling Luuk en Lotje spelen in de tuin en vinden een egeltje tussen de blaadjes. Papa vertelt dat het egeltje een winterslaap gaat houden. Luuk en Lotje willen een nestje bouwen voor het egeltje. Gaat dat lukken?

Voor kinderen is dit voorleesboek over de herfst leuk en herkenbaar. Ze leren op een leuke manier meer over de herfst. De mooie prenten maken het verhaal nog leuker.

Luuk en Lotje - Het is herfst! (Ruth Wielockx) boek

6. Rikki – Rikki en de eekhoorn (Guido van Genechten)

Een prentenboek over een eekhoorn mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze top 10. Een eekhoorn hoort echt bij de herfst. Rikki – Rikki en de eekhoorn gaat over een eekhoorn en een beetje over de herfst.

Rikki is op zoek in het bos naar kastanjes. Het is inmiddels herfst. In plaats van kastanjes vindt hij een eekhoorn. Is hij misschien ziek? Samen met zijn vriendinnetje Anni brengt hij de eekhoorn naar mama. Mama ziet wat er met de eekhoorn aan de hand is.

Eigenlijk past het prentenboek niet helemaal bij het thema herfst, omdat het vooral over de dood gaat. Het is via dit prentenboek wel makkelijker om met kinderen over de dood te praten.

Rikki - Rikki en de eekhoorn (Guido van Genechten) boek

7. Herfst (Mariëlle Ridder)

Het prentenboek Herfst geeft door de titel al duidelijk aan waar het over gaat. Het is meer dan een prentenboek, kinderen kunnen namelijk ook gaan knutselen.

Lotte kijkt uit haar raam en ziet dat de herfst is aangebroken. Ze maakt leuke “herfstdingen” mee, zoals wandelen met mama in het bos, zien dat de dagen steeds korter worden en papa die pannenkoeken maakt aan het einde van de dag.

Het verhaal en de prenten zijn erg leuk voor kinderen. Ook de knutselactiviteiten vinden kinderen leuk en passen bij de herfst.

Herfst (Mariëlle Ridder) boek

8. Noten (Paula Gerritsen)

Een prentenboek over noten hoort bij de herfst en daarom hoort het ook in deze top 10 te staan. Het prentenboek Noten, zoals de titel al zegt, gaat over noten.

Het wordt herfst en Muis besluit om noten te gaan verzamelen. Het is een lange tocht naar de notenboom en andere dieren waarschuwen dat er een storm aankomt. De storm komt uiteindelijk en blaast alle noten weg. Muis gaat naar huis en komt daar een verrassing tegen..

Dit prentenboek over noten vinden kinderen een fantastisch voorleesboek tijdens de herfst. Zowel voor peuters als kleuters is dit herfst prentenboek een aanrader.

Noten (Paula Gerritsen) boek

9. De herfst van Kleine Gans (Elli Woollard)

Het prentenboek De herfst van Kleine Gans is op rijm geschreven. Wat doet een (kleine) gans in de herfst? Dat ga je in dit prentenboek ontdekken!

Kleine Gans genoot van de zomer, maar de herfst komt er nu aan. Ze vraagt aan haar vriendjes in het bos wat ze gaan doen als de herfst aanbreekt. Voor Kleine Gans is het niks wat haar vriendjes doen. Dan ziet ze een vlucht ganzen overtrekken en weet wat ze moet doen!

Voor kinderen is het een prachtig prentenboek op rijm. Ook de prenten spreken erg aan en maken het allemaal nog leuker.

De herfst van Kleine Gans (Elli Woollaard) boek

10. Fien en Milo – Herfst met Fien en Milo (Pauline Oud)

De prentenboeken van konijn Fien en muis Milo staan inmiddels al in veel boekenkasten van kinderen. Fien en Milo – Herfst met Fien en Milo hoort ook in die boekenkasten te staan, vooral in de herfst.

Fien en Milo besluiten in de herfst om naar kastanjes en dennenappels te zoeken. Daarvoor hebben ze wel een regenjasje en laarsjes nodig. Wie gaat er nog meer mee naar het bos?

Kinderen leren ook echt meedenken met dit voorleesboek over de herfst. Daarom is het niet alleen maar leuk, maar ook leerzaam. Kinderen krijgen er geen genoeg van.

Fien en Milo - Herfst met Fien en Milo (Pauline Oud) boek

Digitale herfst prentenboeken

Er zijn ook (online) digitale herfst prentenboeken en wij hebben de beste voor je opgezocht. Wij bedoelen in dit geval e-books. Je zou deze e-books bijvoorbeeld voor kunnen lezen op een tablet of een smartboard.

De volgende digitale herfst prentenboeken zijn een aanrader:

Op Bol.com vind je nog meer digitale prentenboeken over de herfst.

Meer prentenboeken met het thema herfst + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 herfst prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Onder andere prentenboeken over noten, een egel en een eekhoorn ben je tegengekomen.

Ook heb je mooie mogelijkheden met (online) digitale prentenboeken over de herfst gezien. Met de bovenstaande voorleesboeken wordt de herfst nog iets leuker voor kinderen!

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken met het thema herfst? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

De volgende artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede herfst prentenboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie