Hoeveel lezen Nederlanders? + Koopgedrag boeken

Veel mensen in Nederland houden van lezen. Anders zouden er ook niet zoveel boekenwinkels in Nederland zijn. In dit artikel deel ik interessante statistieken met je over hoeveel Nederlanders lezen en het koopgedrag van Nederlanders, wat boeken betreft. Lees lekker verder!

De statistieken heb ik uit dit onderzoek gehaald, een onderzoek uit februari 2023.

Ruim 60% van de Nederlanders leest maandelijks in een boek

Dit is dus ruim meer dan de helft. Door de jaren heen blijft dit percentage vrij stabiel. Dit geeft aan dat de populariteit van boeken lezen groot blijft.

Opvallend is wel dat meer mensen voor hun plezier lezen. 55% in 2023 ten opzichte van 48% in 2019.

Boeken lezen is dus niet iets wat veel Nederlanders eens in de zoveel tijd doen, maar het is een maandelijkse gang van zaken.

Een Nederlander “leest” gemiddeld in totaal 15 boeken per jaar

Dit gaat om 9 papieren boeken, 5 e-books en één luisterboek. De papieren boeken blijven nog steeds het populairst, ondanks de opkomst van de e-books en luisterboeken.

Ten opzichte van 2022 is dit hetzelfde gebleven. Wel verwacht ik dat de toename van e-books en luisterboeken groter zal worden.

Ik denk wel dat papieren boeken zeker de komende 5 jaar nog het populairst zullen blijven. Wat zijn jouw verwachtingen?

Koper koopt vaker boek in fysieke winkel

52% van de kopers koopt nieuwe boeken het meest in de fysieke boekenwinkel in 2023. In de coronaperiode was dit wel anders, de jaren ervoor.

Toen werden boeken vooral online gekocht. Dat was ook logisch, door de maatregelen die werden opgelegd en de angst voor het virus bij mensen.

Mensen kopen vooral bij een fysieke boekhandelaar om de ondernemer te steunen en door de prettige en inspirerende omgeving.

Persoonlijk denk ik dat het kopen bij fysieke boekwinkels de komende jaren nog wel populairder blijft dan een boek online bestellen.

Zeker na het coronavirus, beseffen mensen dat het geen vanzelfsprekendheid is om er lekker op uit te gaan. Nu willen mensen meer genieten en lekker naar buiten gaan, zoals naar een fysieke boekwinkel.

Kopers geven gemiddeld €53 per jaar uit aan boeken in 2023

In 2022 was dit €56 en in 2021 €58. De daling zet dus voort. Dit kan met de hoge inflatie te maken hebben.

Ook konden mensen in de coronaperiode meer sparen. Uitjes en vakanties waren niet echt aan de orde.

Ik denk dat het met verschillende redenen te maken heeft. Door de hoge inflatie gaan mensen ook sneller tweedehands boeken kopen of boeken lenen in de bibliotheek.

Meer statistieken + tweedehands boeken tip

Hierboven heb je al interessante statistieken voorbij zien komen. Op de website van KVB Boekwerk vind je nog veel meer statistieken.

Lees je zelf nog niet (zoveel), maar heb je wel interesse om (meer) te gaan lezen? Ontdek dan welk boek bij je past.

Wist je dat je op Bol.com ook tweedehands boeken kan kopen? Hier kan je vele tweedehands boeken vinden. Gegarandeerd ook eentje die jij leuk vindt.

Hoeveel boeken lees jij eigenlijk per jaar? Hier ben ik wel benieuwd naar.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie