In dit artikel vind je de beste boeken over hoogbegaafdheid voor kinderen en volwassenen. De boeken gaan onder andere over hoogbegaafdheid thuis, in het onderwijs en op het werk. Ook staan er boeken tussen over hoogbegaafd en gevoelig zijn, ook wel hoogsensitief genoemd. Voor buitenstaanders klinkt hoogbegaafdheid misschien leuk. Het wordt namelijk vaak alleen geassocieerd met hoge intelligentie, maar voor degenen die hoogbegaafd zijn en hun omgeving zitten er ook nadelen aan. De onderstaande boeken bieden hulp. Lees snel verder!
De beste hoogbegaafdheid boeken voor en over kinderen
Er zijn meer hoogbegaafde kinderen dan je zou denken. Met de beste hoogbegaafdheid boeken voor en over kinderen kan je kinderen helpen met hun hoogbegaafdheid en kunnen kinderen er zelf beter mee om leren gaan.
1. Hoogbegaafd (Tessa Kieboom)
Tessa Kieboom is een echte autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Ze heeft meerdere boeken geschreven en Hoogbegaafd is één van haar beste boeken.
Veel mensen denken nog steeds dat hoogbegaafde kinderen en jongeren het maar goed hebben. Ze hebben het thuis en op school maar makkelijk, toch?
Dit is echter niet zo. Ze zijn juist kwetsbaar en hebben extra begeleiding nodig. Dit boek helpt ouders en leerkrachten daarbij.
Ouders en leerkrachten vinden het een erg goed boek over hoogbegaafdheid voor kinderen. Je gaat beter begrijpen wat hoogbegaafdheid is en je kan beter hulp bieden, zowel thuis als op school.

2. Ik ben een kind, gelukkig & gevoelig hoogbegaafd (Rineke Derksen)
Als er iemand is die alles over hoogbegaafdheid weet, dan is het Rineke Derksen wel. Dat zie je ook duidelijk terug in het boek Ik ben een kind, gelukkig & gevoelig hoogbegaafd.
De boeken “Gelukkig hoogbegaafd” en “Gevoelig hoogbegaafd” zijn samengevoegd in dit boek. Ook staat er nog een extra hoofdstuk over hoofdbegaafde meisjes in.
In het boek wordt benadrukt dat het belangrijk is dat hoogbegaafde kinderen gelukkig zijn. Ook gaat het boek in op hoogbegaafd en hoogsensitief zijn.
Voor ouders en leerkrachten is het een nuttig boek met praktische oplossingen. Ook geeft het boek veel herkenning.

3. Handboek hoogbegaafdheid (Eleonoor van Gerven)
Hoogbegaafdheid kan je vanuit verschillende kanten belichten. Dat gebeurt ook in het boek Handboek hoogbegaafdheid.
11 deskundigen op het gebied van hoogbegaafdheid en onderwijs hebben persoonlijk één of meerdere hoofdstukken geschreven in het boek.
Het is zo geschreven dat je snel aan de slag kan gaan met hoogbegaafde kinderen en ze kan helpen. Vooral voor degenen die in het onderwijs werken of in een verbonden instelling is het handig.
Veel leerkrachten zijn blij met dit praktische boek. Ze kunnen betere beslissingen nemen. Ook interessant is dat het boek gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

4. Hoogbegaafd temperament (Els Umans)
Els Umans is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. In het boek Hoogbegaafd temperament schrijft ze daar ook over.
Hoogbegaafde kinderen hebben andere behoeftes dan andere kinderen. Deze moeten vervuld worden om uit te kunnen groeien tot zelfbewuste volwassenen.
Door het boek leer je uitdagingen van mensen met een hoogbegaafd temperament herkennen, signaleren en begrijpen.
Volgens veel ouders en leerkrachten geeft het boek een mooie visie op hoogbegaafdheid, je gaat er anders naar kijken. Ook de ervaringsverhalen van ouders zijn interessant.

5. Droomdenken – De Droomdenker (Suzanne Buis)
De meeste boeken over hoogbegaafdheid gaan over kinderen, maar Droomdenken – De Droomdenker is een boek voor kinderen.
Om precies te zijn is het een lees- en werkboek over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken.
Het is een verhaal over Wouter die een levendige fantasie heeft. Door het verhaal leren kinderen praten over eventuele problemen thuis en op school.
Het boek spreekt kinderen aan, waardoor ze gelijk aan de slag gaan met de vragen. Kinderen herkennen zich in Wouter. Vanaf 5 jaar kan je het boek ook samen lezen.

6. Intens, authentiek en vrij (Renata Hamsikova)
De titel van het boek, Intens, authentiek en vrij, klinkt al mooi. Gelukkig is het ook een mooi en waardevol boek.
Hoogbegaafde kinderen hebben vaak het gevoel dat ze niet zichzelf kunnen zijn. Dit maakt ze (later) ongelukkig. Hierdoor verdwijnt er potentie om de mensen vooruit te helpen.
Je leert ontdekken wat hoogbegaafd zijn betekent in het boek. Ook leer je om hoogbegaafde kinderen authentiek en vrij te laten zijn.
Veel ouders en leerkrachten zijn Renata Hamsikova dankbaar dat ze dit boek geschreven heeft. Ze vinden veel herkenning en kunnen (eindelijk) het juiste doen voor hoogbegaafde kinderen.

7. Mijn hoogbegaafde kind & ik (Suzanne Buis)
Suzanne Buis is zelf ook hoogbegaafd en weet hoe het is om ermee te leven. Met het boek Mijn hoogbegaafde kind & ik wil ze ouders helpen.
Suzanne Buis heeft 10 ouders van hoogbegaafde kinderen geïnterviewd. Hoe hebben ze ontdekt dat hun kind hoogbegaafd is en wat voor actie namen ze?
42 deskundigen hebben de interviews aangevuld. Dit boek geeft ouders een houvast voor de toekomst.
Ouders herkennen zich in de verhalen van andere ouders en voelen zich niet meer alleen. De tips van de deskundigen zijn ook waardevol.

8. HoogbeGAAFd LEVEN (Marianne van Gelder)
Als het goed is zie je in de titel, HoogbeGAAFd LEVEN, “GAAF LEVEN” staan. Het boek wenst je ook een hoogbeGAAFd LEVEN toe!
De maatschappij is vooral ingericht voor de “gemiddelde” mens. Hoogbegaafde kinderen kunnen daar moeite mee hebben.
De specifieke kenmerken van hoogbegaafdheid komen aan bod, hoogbegaafden van alle leeftijden vertellen hun verhaal, er staan wetenschappelijke inzichten in en het boek geeft tips voor de dagelijkse praktijk.
Dit boek over hoogbegaafdheid is voor velen waardevol, waaronder hoogbegaafden zelf, familie, vrienden, leerkrachten in het onderwijs, hulpverleners en werkgevers.

9. Hoogbegaafd, nou èn? (Wendy Lammers van Toorenburg)
Kinderen met hoogbegaafdheid lopen vaak met vragen rond. Wendy Lammers van Toorenburg probeert daar in het boek Hoogbegaafd, nou èn? antwoorden op te geven.
Het boek is vooral gericht op de kinderen zelf. Wendy Lammers van Toorenburg gebruikt de taal van de hoogbegaafde kinderen, zodat ze het beter begrijpen.
Ze schrijft onder andere tegen welke problemen hoogbegaafde kinderen aan kunnen lopen en hoe je daarmee om kan gaan.
Voor kinderen is het een erg nuttig boek om hun hoogbegaafdheid beter te begrijpen en om er beter mee om te leren gaan. Ook volwassenen kan het een beter beeld geven van hoogbegaafdheid bij kinderen.

10. Survivalgids – Wat als je hoogbegaafd bent? (Tessa Kieboom, Kathleen Venderickx & Annelies Nys)
Surivalgids – Wat als je hoogbegaafd bent? is geschreven door experts die absoluut weten waar ze het over hebben. Ze begrijpen hoogbegaafde kinderen.
Het is een doeboek voor hoogbegaafde kinderen met handige tips. Kinderen leren beter begrijpen wat het is om hoogbegaafd te zijn.
Ook leren ze er beter mee omgaan. Dat is onder andere mogelijk met de leerzame opdrachten in het boek.
Veel hoogbegaafde kinderen vinden het een leuk en leerzaam boek. Doordat ze graag met het boek aan de slag gaan, leren ze er ook meer van.

De beste hoogbegaafdheid boeken voor volwassenen
Veel boeken richten zich voornamelijk op hoogbegaafde kinderen, maar er zijn natuurlijk ook hoogbegaafde volwassenen. De beste hoogbegaafdheid boeken voor volwassenen kunnen volwassenen helpen.
1. Meer dan intelligent (Tessa Kieboom & Kathleen Venderickx)
Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx zijn echte experts op het gebied van hoogbegaafdheid. In het boek Meer dan intelligent delen ze hun expertise.
Niet elke hoogbegaafde wordt een einstein, zoals veel mensen verwachten. In dit boek lees je meer over wat hoogbegaafdheid is.
Je komt achter valkuilen, waardoor talent zich niet volledig kan ontplooien. Het boek helpt je om wel volledig je talenten te benutten en gelukkiger in het leven te zijn.
Volwassenen met hoogbegaafdheid zijn erg blij met dit boek. Eindelijk voelen ze herkenning en kunnen aan de slag met zichzelf.

2. Nooit meer ruzie met je baas (Adrienne van den Bos)
Voor een hoogbegaafde is het niet altijd makkelijk om passend werk te vinden. Adrienne van den Bos wil met het boek Nooit meer ruzie met je baas daarbij helpen.
Het boek gaat in op hoogbegaafdheid op het werk en de daarbij behorende gaven en valkuilen. Je leert om jouw weg te vinden op werkgebied.
Ook ontdek je om werk te vinden dat bij je past. Onder andere belangrijk is dat je plezier hebt in wat je doet en uitgedaagd wordt.
Hoogbegaafden hebben door het boek veel inzichten opgedaan. Je kan er de rest van je leven de vruchten van plukken.

3. Uitzonderlijk talent (Frans Corten)
Frans Corten is hoogbegaafd en noemt zichzelf een vreemde vogel. Met het boek Uitzonderlijk talent wil hij andere hoogbegaafden helpen.
Alle werkzame inzichten en eigen uitvindingen heeft Frans Corten in het boek gebundeld. Dit kan nuttig zijn voor je leven en werk.
Ook komen er vijf andere “vreemde vogels” aan het woord. Ze vertellen meer over de valkuilen en oplossingen in hun loopbaan.
Veel hoogbegaafde volwassenen voelen zich begrepen door het boek. Met de tips en oplossingen kan je aan de slag gaan.

4. De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies (Janet van Horssen-Sollie)
De “… voor dummies” boeken ken je vast wel, er zijn er veel van. De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies mag daarom natuurlijk niet ontbreken.
Veel mensen weten nog te weinig van hoogbegaafdheid. In het boek lees je meer over de levensloop van hoogbegaafden.
Op welke leeftijd kan je hoogbegaafdheid voor het eerst herkennen? Wat hebben hoogbegaafden nodig om tot bloei te kunnen komen? Antwoorden op dit soort vragen krijg je in het boek.
Voor hoogbegaafden is het een leerzaam boek. Zelfs als je al bekend bent met hoogbegaafdheid, dan steek je er alsnog dingen van op door de recente wetenschappelijke inzichten.

5. Hoogbegaafde volwassenen (Irmgard Ballast, Anna Geburtig, Janet van Horssen, Noks Nauta, Rianne van de Ven & Ido van der Waal)
Hoogbegaafden zijn helaas niet altijd gelukkig en succesvol in het leven. Met het boek Hoogbegaafde volwassenen kan je daar wel naartoe werken.
Recente wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid zijn op een rij gezet in dit boek. Daar zijn waardevolle praktijkervaringen aan toegevoegd.
Je leert hoe je als hoogbegaafde jezelf kan zijn en je kwaliteiten positief kan inzetten. Dit leidt tot een gelukkig en succesvol leven.
Het boek is herkenbaar voor hoogbegaafden zelf en hun omgeving. Ook geeft het boek nieuwe inzichten.

Meer boeken over hoogbegaafdheid + andere aanraders
Hierboven heb je de beste boeken over hoogbegaafdheid voor kinderen en volwassenen gezien. Van boeken over hoogbegaafd en gevoelig (hoogsensitief) zijn tot boeken over hoogbegaafdheid in het onderwijs en op het werk.
Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over hoogbegaafdheid? Op Bol.com vind je er nog meer.
Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:
- De beste HSP boeken voor kinderen en volwassenen
- De beste boeken over een depressie overwinnen
- De beste boeken over een burn-out
Weet je zelf nog goede boeken over hoogbegaafdheid? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.