De beste HSP boeken voor kinderen en volwassenen [2024]

Voor kinderen en volwassenen staan hier de beste boeken over HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon). De boeken helpen om beter met je hoogsensitiviteit om te gaan en te ontdekken wat het precies is. Van HSP thuis tot op school of op het werk, er staan boeken voor iedereen tussen. In het laatste hoofdstuk lees je waar nog meer boeken over hoogsensitiviteit voor mensen met hooggevoeligheid te vinden zijn. Lees snel verder!

De beste HSP boeken voor en over kinderen

Meer kinderen zijn HSP en hebben daarom last van hooggevoeligheid dan je wel denkt. Met de beste HSP boeken voor en over kinderen kan je kinderen helpen met hun hoogsensitiviteit en kinderen kunnen er zelf beter mee om leren gaan.

1. Het hooggevoelige kind met een sterke wil (Janneke van Olphen)

Janneke van Olphen is gespecialiseerd in hooggevoeligheid. Dat is zeker te merken in het boek Het hooggevoelige kind met een sterke wil.

Vaak wordt gedacht dat hooggevoelige kinderen vrij rustig zijn. Dit is zeker niet altijd zo. Er zijn ook hooggevoelige kinderen met een sterke wil.

Deze kinderen zijn op zoek naar nieuwe avonturen en belevenissen. In combinatie met hun hooggevoeligheid krijgen ze daardoor vaak uitbarstingen. Door het boek krijg je meer inzicht in deze kinderen en kan je er als ouder of andere opvoeder beter mee omgaan.

Dit boek over hooggevoeligheid bij kinderen heeft vele ouders en andere opvoeders al geholpen. Vele stukjes zullen herkenbaar zijn. Het boek helpt het hele gezin.

Het hooggevoelige kind met een sterke wil (Janneke van Olphen) boek

2. Help… Ik voel zo veel! (Carla van Wensen)

Veel HSP boeken gaan over kinderen, maar Help… Ik voel zo veel! is een boek voor kinderen. Carla van Wensen heeft veel kennis over hooggevoeligheid bij kinderen.

Niet elk kind kan informatie en prikkels goed verwerken. Door onder andere spelletjes, opdrachten en verhaaltjes komen kinderen erachter hoe overprikkeld raken bij hun ontstaat en leren ze er beter mee omgaan.

Het boek is vooral bedoeld voor kinderen van ongeveer 7 t/m 11 jaar oud. Ook voor ouders, onderwijzers en hulpverleners is het een geschikt boek.

Veel ouders nemen het boek met hun kinderen door. Kinderen hebben er echt wat aan en hebben er profijt van in het dagelijks leven.

Help... Ik voel zo veel! (Carla van Wensen) boek

3. Hoogsensitieve kinderen (Esther Bergsma)

Esther Bergsma heeft met het boek Hoogsensitieve kinderen een praktische leidraad voor ouders en professionals gemaakt. Ze werd in 2017 verkozen tot HSP-professional van het jaar.

Ouders met hoogsensitieve kinderen hebben het vaak niet makkelijk en lopen tegen uitdagingen aan. Hoe kan je hiermee omgaan?

In het boek staan waardevolle methodes en adviezen. Je gaat je kind beter begrijpen. Dat leidt tot een beter leven, zowel voor jezelf als je kind.

Door het boek leren ouders en professionals hoogsensitieve kinderen beter begrijpen. Hierdoor kan je hoogsensitieve kinderen beter begeleiden.

Hoogsensitieve kinderen (Esther Bergsma) boek

4. Hoogsensitief opvoeden (Melissa Mertens, Lies Cattersel, Ann Bogemans & Steven Gielis)

Een hoogsensitief kind opvoeden is niet altijd even makkelijk. Gelukkig helpt het boek Hoogsensitief opvoeden daarbij.

Hoe kan je als ouder het beste de talenten van je hoogsensitieve kind tot bloei laten komen? In dit boek lees je daar meer over.

Als je even de draad kwijt bent, kan je het boek erbij pakken. Er staan voorbeelden, ervaringen van andere ouders en praktische tips in het boek.

Ouders vinden het een zeer prettig boek met praktische tips die echt helpen. Het is een aanrader voor alle ouders met hoogsensitieve kinderen.

Hoogsensitief opvoeden (Melissa Mertens, Lies Cattersel, Ann Bogemans & Steven Gielis) boek

5. De gids over hooggevoelige kids (Josina Intrabartolo & Leonie Le Doux)

In De gids over hooggevoelige kids staan 80 praktische opvoedtips. Vooral belangrijk is om te beseffen dat je kind goed is zoals het is.

Hoe kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je hooggevoelige kind zich prettig voelt? En hoe voorkom je dat je kind overprikkeld raakt?

De 80 praktische opvoedtips helpen bij dit soort vragen. Het zijn concrete tips met herkenbare voorbeelden.

Voor ouders is het een erg handig boekje over hooggevoeligheid bij kinderen om te gebruiken in het dagelijks leven. Ook is het makkelijk om mee te nemen.

De gids over hooggevoelige kids (Josina Intrabartolo & Leonie Le Doux) boek

6. Wegwijs in hooggevoeligheid (Gerarda van der Veen)

Het boek Wegwijs in hooggevoeligheid mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje van de beste HSP boeken voor en over kinderen. Het is een gids voor ouder en kind.

Je leest hoe je erachter komt of je kind hooggevoelig is. Dan kan je de beste zorg en begeleiding bieden. Er staan tips voor begeleiding in van kleutertijd tot puberteit.

Ook staan de belevingen van de 14-jarige dochter Erienne in het boek, over hoe het is om hooggevoelig te zijn. Daarom is het ook een gids voor kinderen.

Voor zowel ouders, kinderen als onderwijzers is het een erg handig boek. Door het boek kan je hooggevoelige kinderen beter begrijpen en begeleiden.

Wegwijs in hooggevoeligheid (Gerarda van der Veen) boek

7. Mijn kind is hoogsensitief (Ilse Van Den Daele & Linda T’Kindt)

Er bestaan nog veel misverstanden over hoogsensitiviteit bij kinderen. Het boek Mijn kind is hoogsensitief wil daar verandering in brengen.

Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van je kind.

Met vele voorbeelden en praktische tips kan je als ouder, onderwijzer of begeleider aan de slag. Je kan een hoogsensitief kind meer zelfvertrouwen geven, waardoor het beter kan omgaan met prikkels van buitenaf.

Zelfs voor experts in hoogsensitiviteit bij kinderen staan er nog nieuwe dingen in het boek. De praktische tips zijn erg nuttig.

Mijn kind is hoogsensitief (Ilse Van Den Daele & Linda T'Kindt) boek

8. Ik zie ik zie wat jij niet ziet (Jacqueline Verhaegh)

Jacqueline Verhaegh is ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. In het boek Ik zie ik zie wat jij niet ziet geeft ze tips voor hoogsensitieve kinderen.

Het boek gaat over hoogsensitiviteit en paranormale begaafdheid. Je leert hoe je daar voordeel uit kan halen.

Vooral voor kinderen van 9 tot 16 jaar is het een geschikt boek. Er staat onder andere informatie, tips en praktijkvoorbeelden van kinderen en jongeren in het boek.

Volwassenen begrijpen door het boek beter wat hoogsensitiviteit en paranormale begaafdheid bij kinderen is. Hierdoor kunnen ze er beter mee omgaan.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet (Jacqueline Verhaegh) boek

9. Het hoogsensitieve kind (Elaine N. Aron)

Als er iemand is die alles weet over hoogsensitiviteit, dan is het Elaine N. Aron wel. Dat bewijst ze ook weer met het boek Het hoogsensitieve kind.

Een hoogsensitief kind wordt vaak beschouwd als een probleemkind. Elaine N. Aron heeft deze gids geschreven om dat stempel te voorkomen.

Er staan onder andere zelftests, casestudy’s en adviezen in het boek. Ook staan er nog vier manieren in om je hoogsensitieve kind succesvol op te voeden.

Het boek helpt ouders echt met het opvoeden van hun hoogsensitieve kind. Andere boeken over hoogsensitiviteit van Elaine N. Aron zijn ook een aanrader.

Het hoogsensitieve kind (Elaine N. Aron) boek

10. Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent? (An Michiels)

Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent? is het laatste boek in dit rijtje van de beste HSP boeken voor en over kinderen, maar is zeker het lezen waard.

Het is een doeboek voor kinderen die hoogsensitief zijn. Onder andere door leuke opdrachten kunnen kinderen beter om leren gaan met hoogsensitiviteit.

Kinderen leren onder andere wat hoogsensitief zijn betekent en hoe ze het kunnen herkennen, welke tips en hulpmiddelen handig zijn voor thuis en op school en hoe ze sterker in hun eigen kracht kunnen staan.

Voor kinderen staan er veel bruikbare tips in het boek waar ze echt wat aan hebben. Kinderen gaan graag met het boek aan de slag.

Survivalgids - Wat als je hoogsensitief bent? (An Michiels) boek

De beste HSP boeken voor volwassenen

Tegenwoordig is er meer bekend over hoogsensitiviteit. Veel volwassenen die HSP zijn, zijn als kind niet goed begrepen. Met de beste HSP boeken voor volwassenen kan je zelf en je omgeving beter om leren gaan met hoogsensitiviteit.

1. Hoogsensitiviteit als kracht (Carolina Bont)

De titel van het boek, Hoogsensitiviteit als kracht, klinkt al positief. Gelukkig is het ook een heel positief boek over hooggevoeligheid.

Door het boek leer je om beter met je hooggevoeligheid om te gaan. Je kan zelfs het beste uit je hooggevoeligheid halen!

In privé- en werksituaties en liefdesrelaties kan je dit toepassen. Ook staat er een hoofdstuk over hoogsensitieve kinderen in het boek.

Veel lezers merken na het boek veranderingen in hun gedrag, in positieve zin. Ook de oefeningen helpen goed om jezelf beter te begrijpen.

Hoogsensitiviteit als kracht (Carolina Bont) boek

2. Hoogsensitief ouderschap (Bieke Geenen)

Ben je een ouder en hoogsensitief? Dan is het boek Hoogsensitief ouderschap geschikt voor jou om als hoogsensitieve ouder in balans te blijven.

Er zijn veel boeken over hoogsensitiviteit, maar er zijn weinig boeken die echt gericht zijn op ouders. Dit boek brengt daar verandering in.

Door het boek kan je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf blijven zorgen. Bewaak beter je grenzen, zodat je ook de mooie dingen van het ouderschap en je hoogsensitiviteit meer kan beleven.

Veel ouders met hoogsensitiviteit zijn erg blij met het boek. Het is erg herkenbaar en met de tips kan je aan de slag gaan.

Hoogsensitief ouderschap (Bieke Geenen) boek

3. Prikkels bijten niet! (Saskia Klaaysen)

Saskia Klaaysen weet alles van hoogsensitieve HSS (High Sensation Seeker). In het boek Prikkels bijten niet! schrijft ze daar ook over.

Een hoogsensitieve HSS wil prikkels niet mijden, maar juist intens ervaren. Dat is vaak in strijd met de behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie.

De verschillen tussen hoogsensitieve HSS en HSP worden besproken. Het boek zorgt onder andere voor bewustwording en zelfacceptatie. Ook is het een praktische wegwijzer.

Voor mensen die een hoogsensitieve HSS/HSP zijn, hun omgeving, coaches en therapeuten is het een erg goed boek. Het is herkenbaar en inspirerend.

Prikkels bijten niet! (Saskia Klaaysen) boek

4. Sterk voelen op het werk (Eveline Baar)

Op het werk kan het soms moeilijk zijn voor hoogsensitieve mensen. Het boek Sterk voelen op het werk gaat over HSP en werk.

Als je hoogsensitief bent, dan kan dat zeker zijn voordelen hebben op het werk. Echter brengt het ook nadelen met zich mee, waardoor je niet goed in je vel zit en minder presteert.

Het boek biedt inzicht, handvatten en tips. Hierdoor kan je jezelf sterk voelen op het werk.

Voor lezers geeft het boek herkenning en met de informatie kunnen ze in de praktijk aan de slag. Mensen met hoogsensitiviteit leren beter omgaan met hun kwaliteiten en valkuilen op het werk.

Sterk voelen op het werk (Eveline Baar) boek

5. Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven (Ilse Sand)

Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven mag niet ontbreken in dit rijtje van de beste HSP boeken voor volwassenen. Hoogsensitiviteit is iets waar je als hoogsensitief persoon elke dag mee te maken hebt.

In het boek staan vele ervaringen van hoogsensitieve personen over alle aspecten van het leven. Je leest hoe ze met hun emoties omgaan.

Ook staan er onder andere tips, een samenvatting van relevant onderzoek en een zelftest in het boek. Met de zelftest kan je ontdekken hoe sensitief je bent.

Voor veel hoogsensitieve personen is het een erg bruikbaar boek om te gebruiken in het dagelijks leven. Ook de omgeving van hoogsensitieve personen, collega’s, werkgevers en therapeuten kunnen veel aan het boek hebben.

Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven (Ilse Sand) boek

6. Voluit leven met hooggevoeligheid (Susan Marletta Hart)

Susan Marletta Hart is een expert op het gebied van hooggevoeligheid. Haar kennis deelt ze in het boek Voluit leven met hooggevoeligheid.

Iedereen met hooggevoeligheid verdient het om voluit te leven. Dit boek helpt je daarbij. Het is belangrijk om een levensstijl te ontwikkelen die bij je past.

Het boek biedt onder andere inzichten en oefeningen om je ware kracht te ontdekken en om jezelf verder te ontwikkelen. Met hooggevoeligheid kan je ook voluit leven.

Veel lezers zijn erg blij met dit boek over hooggevoeligheid en bewaren het de rest van hun leven. Het geeft herkenning en inzichten.

Voluit leven met hooggevoeligheid (Susan Marletta Hart) boek

7. Hoogsensitief (Elke van Hoof)

Ben je een professional die met hoogsensitieve personen in contact komt? Dan is het interessant om het boek Hoogsensitief te lezen.

Niet alle informatie over hoogsensitiviteit is altijd even betrouwbaar. Dit boek gaat echter uit van het huidige wetenschappelijke onderzoek.

Je krijgt een uitleg over wat hoogsensitiviteit is, hoe je het kan herkennen en hoe je kan omgaan met de problemen die hoogsensitieve personen (soms) hebben.

Voor professionals is het een goed wetenschappelijk onderbouwd boek over hoogsensitiviteit. Als je zelf HSP bent, is dit boek minder geschikt.

Hoogsensitief (Elke van Hoof) boek

8. Hoogsensitieve mannen (Tom Falkenstein)

Mannen praten minder over hun hoogsensitiviteit dan vrouwen. Daarom is het zeker belangrijk dat het boek Hoogsensitieve mannen er is.

Veel hoogsensitieve mannen schamen zich voor hun hoogsensitiviteit. Echter is dat helemaal nergens voor nodig.

In het boek lees je over de typische kenmerken van een hoogsensitieve man. Dit wordt aangevuld met oefeningen en interviews met mannen die hun hoogsensitiviteit juist als kracht gebruiken.

Hoogsensitieve mannen hebben echt wat aan het boek en kunnen daardoor beter met hun hoogsensitiviteit omgaan. Ze raden het andere hoogsensitieve mannen ook aan.

Hoogsensitieve mannen (Tom Falkenstein) boek

9. Hoogsensitieve personen (Elaine N. Aron)

Als sinds 1992 doet Elaine N. Aron onderzoek naar hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve personen is één van haar beste boeken over hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit heeft zowel goede als lastige kanten. Elaine N. Aron is zelf psychotherapeut en hoogsensitief. Ze weet er alles van.

Ze heeft wetenschappelijk onderzoek gecombineerd met haar eigen ervaringen. Het boek is voor hoogsensitieve personen en hun omgeving.

Door het boek beseffen hoogsensitieve personen dat het goed is om hun leven aan te passen op hun hoogsensitiviteit. Het opent echt je ogen.

Hoogsensitieve personen (Elaine N. Aron) boek

10. Hooggevoelig, wat nu? (Mirjam Bogerd)

Hooggevoelig, wat nu? is het laatste boek in dit rijtje van de beste HSP boeken voor volwassenen, maar hoort er zeker in thuis. Mirjam Bogerd heeft een coachingpraktijk en is zelf hooggevoelig.

Hooggevoeligheid is een talent. Dit boek helpt je om het in te zetten. Er zitten natuurlijk ook nadelige kanten aan hooggevoeligheid, maar je hebt het nu eenmaal.

Met wetenschappelijke inzichten, persoonlijke ervaring en humor krijg je drie essentiële sleutels aangereikt voor energie en ontspanning.

Dit boek over hooggevoeligheid is herkenbaar en praktisch voor veel hooggevoelige mensen. Door de opdrachten leer je jezelf beter kennen en beter omgaan met hooggevoeligheid.

Hooggevoelig, wat nu? (Mirjam Bogerd) boek

Meer boeken over hoogsensitiviteit voor mensen met hooggevoeligheid

Hierboven heb je de beste HSP boeken voor kinderen en volwassenen gezien. Of het nu gaat om HSP op het werk, op school of bijvoorbeeld in je relatie, voor iedereen staat er wel een goed boek tussen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over hoogsensitiviteit voor mensen met hooggevoeligheid? Op Bol.com vind je er nog meer.

Weet je zelf nog goede HSP boeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie