Top 10 Kerstmis prentenboeken voor peuters en kleuters

De beste Kerstmis prentenboeken voor peuters en kleuters staan hier speciaal voor jou op een rijtje in een top 10. Ook kom je achter de beste digitale Kerstmis prentenboeken. De kerstboekjes voor peuters en kleuters staan vol met mooie kerstverhalen om voor te lezen. Kinderen leren meer over de kerst en komen helemaal in de kerstsfeer door de kerstverhalen in de prentenboeken. In de top 10 staan ook christelijke prentenboeken over kerst en daardoor kunnen kinderen ook meer over het christelijke kerstverhaal leren. Lees snel verder!

1. Kerstmis (Dick Bruna)

Dick Bruna was een legendarische schrijver en tekenaar van kinderboeken. Door zijn kinderboeken over nijntje is hij wereldberoemd geworden. Kerstmis is zijn beste prentenboek over kerst.

Op een simpele en leuke manier beschrijft dit prentenboek het kerstverhaal en de geboorte van Jezus. Je kan het scharen onder de christelijke prentenboeken over kerst.

Dit Kerstmis prentenboek is al tientallen jaren één van de populairste kerstverhalen om voor te lezen aan peuters en kleuters. Met de Dick Bruna Kerststal kunnen kinderen het kerstverhaal uit dit prentenboek naspelen.

Kerstmis (Dick Bruna) boek

2. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin (Guusje Nederhorst)

Woezel en Pip is een bekende en populaire kinderboekenserie. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin is een erg leuk prentenboek over kerst van Woezel en Pip.

Het is Kerstmis en Woezel en Pip voelen al de kriebels in hun buik. Echter zijn ze vergeten om een kerstboom te halen. Tante Perenboom zegt dat ze naar het kerstbomenbos moeten gaan. Ze keren terug met een heel bijzonder boompje.

Kinderen komen door het kerstverhaal in dit prentenboek helemaal in de stemming voor Kerstmis. Het is een grote aanrader om dit kerstverhaal voor te lezen.

Woezel & Pip - Kerst in de Tovertuin (Guusje Nederhorst) boek

3. Fien en Milo – Kerstmis met Fien en Milo (Pauline Oud)

Kinderen genieten van de verhalen met konijn Fien en muis Milo. Het prentenboek Fien en Milo – Kerstmis met Fien en Milo is een gezellig kerstverhaal met dit duo.

Fien en Milo doen allemaal dingen die met kerst te maken hebben, zoals een kerstboom kopen, een sneeuwpop maken en de kerstboom versieren. Maar Milo is plotseling verdwenen als de kerstboom klaar is…

Kinderen zijn helemaal weg van dit prentenboek over kerst. De prenten maken kerst tot leven en spreken kinderen erg aan. Voor peuters is dit kerstboekje erg leuk en het wordt ook vaak op de peuterspeelzaal gebruikt.

Fien en Milo - Kerstmis met Fien en Milo (Pauline Oud) boek

4. Kerstmis in de stal (Astrid Lindgren)

Kerstmis in de stal is een echte klassieker. In 1961 werd dit Kerstmis prentenboek al voor het eerst gepubliceerd. Tegenwoordig is het nog steeds erg populair.

Een moeder vertelt het verhaal van de allereerste kerst aan haar kind. Het kind stelt zich voor dat het op de boerderij van zijn ouders is gebeurd.

Het is niet per se een christelijk prentenboek over kerst, omdat Jozef, Maria en Jezus niet bij naam genoemd worden. Daarom is dit kerstverhaal ook ideaal om voor te lezen aan peuters en kleuters zonder religieuze doeleinden.

Kerstmis in de stal (Astrid Lindgren) boek

5. Dikkie Dik – Kerstmis (Jet Boeke)

De prentenboeken van Dikkie Dik, wie kent ze niet? Een prentenboek van Dikkie Dik over kerst mag natuurlijk niet ontbreken. In het prentenboek Dikkie Dik – Kerstmis staan drie kerstverhalen om voor te lezen.

In de drie kerstverhalen komen allerlei dingen terug die met kerst te maken hebben, zoals lekker snoepen, liedjes zingen en cadeautjes. Het is de gezelligste tijd van het jaar, ook voor poezen!

Voor kinderen is dit prentenboek met leuke kerstverhalen erg leuk voor onder de boom. Peuters houden van kerstboekjes en dit is een grote aanrader!

Dikkie Dik - Kerstmis (Jet Boeke) boek

6. Het boompje (Loek Koopmans)

Het bijzondere is dat Het boompje is gebaseerd op een gedicht (Vom Bäumlein, das andere Blätter hat gewollt) van Friedrich Rückert, uit de negentiende eeuw. Het Kerstmis prentenboek is ook geschikt om buiten Kerstmis te gebruiken.

Het kleine boompje heeft harde en stekelige naaldjes. Hij wil net zo mooi zijn als de andere bomen, die wel zachte groene blaadjes hebben. Zijn wens komt uit met Kerstmis, maar anders dan hij zich had voorgesteld…

Het kerstverhaal in dit prentenboek toont aan dat je mooi bent zoals je bent. Dit is een belangrijke boodschap voor kinderen. Buiten Kerstmis om is deze boodschap natuurlijk ook belangrijk en daarom kan het heel het jaar door voorgelezen worden.

Het boompje (Loek Koopmans) boek

7. Heksje Mimi – Heksje Mimi viert Kerstmis (Kathleen Amant)

Kinderen zijn dol op de prentenboeken van heksje Mimi. Ook het prentenboek Heksje Mimi – Heksje Mimi viert Kerstmis valt bij peuters en kleuters in de smaak.

Heksje Mimi en Roosje zijn op zoek naar een mooie kerstboom in het bos. Het liefste wil Mimi de grootste kerstboom van het bos. Maar het blijkt heel moeilijk om de grootste boom mee te nemen. Ze moeten op zoek naar een kleinere boom, of toch niet?

Het kerstverhaal in dit prentenboek gaat niet snel vervelen, zelfs als je het meerdere keren voorleest. Bij veel peuters en kleuters behoort dit prentenboek over kerst bij hun favorieten.

Heksje Mimi - Heksje Mimi viert Kerstmis (Kathleen Amant) boek

8. Boer Boris – Kerstmis met Boer Boris (Ted van Lieshout)

De prentenboeken van Boer Boris liggen inmiddels al bij veel Nederlandse kinderen in de boekenkast. Het prentenboek Boer Boris – Kerstmis met Boer Boris hoort daar ook bij te liggen.

Alle dieren nemen een kijkje bij de mooi versierde kerstboom buiten op het erf. Het oude varken is er niet bij. Het varken is helaas overleden. Boer Boris zorgt voor een begrafenis in het bos. Bij terugkomst in de stal wordt het toch nog een mooie kerst.

Niet iedereen vindt dit prentenboek een geschikt kerstverhaal om voor te lezen, omdat het oude varken doodgaat. Echter vinden veel peuters en kleuters het kerstboekje wel leuk en ze leren dat de dood ook bij het leven hoort.

Boer Boris - Kerstmis met Boer Boris (Ted van Lieshout) boek

9. De kleine kerstboom (Ruth Wielockx)

Het prentenboek De kleine kerstboom is vooral geschikt voor kleuters vanaf 4 jaar. Thuis en in veel klassen wordt het kerstverhaal uit dit prentenboek voorgelezen.

Een jaar lang heeft Kleine Boom al uitgekeken naar deze speciale dag. Hij hoopt dat hij dit jaar een echte kerstboom wordt. Ongeduldig wacht een groepje bomen tot de kerstbomenverkoper komt om ze op te halen. Waar zullen ze terechtkomen?

De bomen zijn het erover eens dat hun vriend Kleine Boom nog te klein is om dit jaar een kerstboom te zijn. Of krijgen ze daar ongelijk in?

Door het verhaal en de prenten komt kerst helemaal tot leven. Ook past het kerstverhaal goed bij thema’s zoals anders en groter/kleiner zijn.

De kleine kerstboom (Ruth Wielockx) boek

10. Het kerstverhaal (Vivian den Hollander)

Het kerstverhaal is een prachtig christelijk prentenboek over kerst. Het verhaal wordt verteld zoals het ook in de Bijbel staat, maar dan op een manier zodat het voor kinderen te begrijpen is.

Een engel heeft Maria verteld dat ze een heel bijzonder kindje ter wereld gaat brengen. Plotseling moeten Jozef en Maria naar Bethlehem. Jezus wordt net buiten Bethlehem in een stal geboren. Een heldere ster boven de stal geeft aan dat er iets heel bijzonders is gebeurd.

Dit kerstverhaal is een aanrader om het echte verhaal over kerst op een leuke en begrijpelijke manier voor te lezen aan kinderen. De prenten maken het verhaal helemaal af.

Het kerstverhaal (Vivian den Hollander) boek

Digitale Kerstmis prentenboeken

Wil je liever een digitaal Kerstmis prentenboek? Een digitaal Kerstmis prentenboek is ideaal om thuis of bijvoorbeeld in groep 1 en 2 voor te lezen.

Je zou bijvoorbeeld (online) een prentenboek over kerst op een groot smartboard voor kunnen lezen aan de klas of thuis op een tablet. Met e-books is dat mogelijk.

Op Bol.com staan de beste digitale Kerstmis prentenboeken (E-books). Hieronder staan twee Nederlandse aanraders op een rijtje (E-books):

Het Kerstboek voor peuters en kleuters (E-book)

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024 - 11:55
Boer Boris – Kerstmis met Boer Boris (E-book)

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024 - 11:55

Verder zijn er vooral Engelse digitale prentenboeken over kerst te vinden op Bol.com, maar tijdens het voorlezen zou je dit zelf kunnen vertalen.

Meer prentenboeken over de kerst + andere aanraders

Hierboven heb je de beste (digitale) Kerstmis prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Deze kerstboekjes met mooie verhalen en prenten over de kerst brengen peuters en kleuters helemaal in de stemming.

Ook heb je christelijke prentenboeken over kerst voorbij zien komen. De kerstverhalen uit de prentenboeken zijn geschikt om bijvoorbeeld op school of thuis voor te lezen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken over de kerst? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede Kerstmis prentenboeken voor peuters en kleuters? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie