De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60

De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60 staan hier mooi op een rijtje voor jou. Alle boeken zijn daadwerkelijk gepubliceerd in de jaren 50 en 60. Voor jonge en oudere kinderen staan er geweldige boeken bij. De kans is groot dat je veel boeken gaat herkennen. Bestellen is heel eenvoudig via de blauwe knoppen. Lees lekker verder!

De top 10 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60

Kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60, dat klinkt misschien oud, maar de meeste van de onderstaande boeken zijn tegenwoordig nog steeds populair onder kinderen.

Vele kinderboekenschrijvers en boeken zal je gaan herkennen. Annie M.G. Schmidt heeft de eer met de meeste boeken in dit rijtje. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze is volgens velen de beste Nederlandse kinderboekenschrijfster ooit. Ook boeken van de legendarische kinderboekenschrijver Roald Dahl zal je veel voorbij zien komen.

1. Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1952

De kans is heel groot dat je een Jip en Janneke boek hebt voorgelezen of dat je zelf bent voorgelezen uit één van de boeken. Veel kinderen in Nederland zijn opgegroeid met Jip en Janneke boeken. Volgens ons is dit het beste kinderboek uit de jaren 50 en 60.

Janneke is het nieuwe buurmeisje van Jip. Samen maken ze veel avonturen mee. Deze avonturen zijn op een erg leuke manier beschreven in de boeken.

Een kinderboekenkast zonder een een Jip en Janneke boek is eigenlijk ondenkbaar. Nog steeds zijn de Jip en Janneke boeken geweldig voor kinderen en dat zal nog lang zo blijven.

Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp) boek

2. Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1964

Sjakie en de chocoladefabriek is een echte klassieker en mag absoluut niet ontbreken bij de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60. Waarschijnlijk heb je het boek wel gelezen of de film gezien.

Sjakie vindt een Gouden Toegangskaart in een reep chocola en krijgt een rondleiding door de fascinerende chocoladefabriek van meneer Willie Wonka. Hij komt de gekste dingen tegen in de chocoladefabriek, maar er schuilen ook gevaren..

Dit boek heeft zelfs kinderen die niet van lezen houden aan het lezen gekregen. Het fantasievolle verhaal is geweldig voor kinderen en zorgt ervoor dat letterlijk elke letter wordt gelezen in het boek.

Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl) boek

3. De brief voor de koning (Tonke Dragt)

Gepubliceerd in: 1962

Tonke Dragt heeft vele kinderboeken geschreven, maar De brief voor de koning is haar beste kinderboek. In 2004 is het boek zelfs bekroond met de Griffel der Griffels voor het beste kinderboek van de afgelopen 50 jaar.

Tiuri wordt tot ridder geslagen en in de nacht daarvoor mag hij met niemand praten. Toch praat hij met iemand als een man om hulp roept. De man geeft hem een brief en deze moet hij uiteindelijk bij de koning bezorgen. Het is een hele gevaarlijke opdracht..

Het tijdloze boek is erg meeslepend en kinderen smullen ervan. Zelfs volwassenen lezen het nog een keer, omdat ze het boek nog steeds goed vinden en jeugdherinneringen naar boven willen halen.

De brief voor de koning (Tonke Dragt) boek

4. De reuzenperzik (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1961

De reuzenperzik is alweer het tweede boek van Roald Dahl in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60. Dit is ook niet zo vreemd, want volgens velen is Roald Dahl de beste kinderboekenschrijver aller tijden.

James woont bij zijn tantes Spons en Spijker. Van zijn tantes moet hij altijd hard werken. Dan geeft een oud mannetje hem een zakje toverkracht. James laat het zakje toverkracht vallen bij een perzikboom. Er groeit een perzik aan de boom die zo groot als een huis wordt. James gaat de perzik in en beleeft daar allemaal avonturen.

Het fantasievolle brein van Roald Dahl is in dit boek weer duidelijk terug te zien. Elk kind zou eigenlijk een boek van Roald Dahl gelezen moeten hebben, het maakt je jeugd een stukje mooier.

De reuzenperzik (Roald Dahl) boek

5. Het sleutelkruid (Paul Biegel)

Gepubliceerd in: 1964

Paul Biegel heeft heel veel kinderboeken geschreven. Uit de jaren 50 en 60 is Het sleutelkruid zijn beste kinderboek. In 1965 is het boek bekroond tot Kinderboek van het jaar.

De oude koning Mansolein, heerser over alle dieren, is zo oud dat alleen het sleutelkruid hem nog in leven kan houden. Echter groeit het sleutelkruid ver weg en het is heel moeilijk te vinden. De dokter gaat op zoek en de dieren vertellen elke dag een spannend verhaal aan de koning, om zijn hart te laten kloppen.

Zowel ouders als kinderen genieten van dit tijdloze boek. Bij veel volwassenen is dit verhaal blijven hangen en ze willen het graag weer voorlezen aan hun eigen kinderen.

Het sleutelkruid (Paul Biegel) boek

6. Wiplala (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1957

Wiplala is het tweede boek van Annie M.G. Schmidt in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60. Er zullen nog meer boeken van haar volgen.

Wiplala is een klein mannetje. Hij kan tinkelen, dat is een soort toveren. Maar hij vergeet vaak hoe hij dingen terug kan tinkelen. De familie Blom is daar de dupe van. Wiplala maakt de familie Blom net zo klein als hem en dan beginnen de avonturen. Wordt de familie Blom ooit weer normaal?

Kinderen lezen dit boek vaak letterlijk kapot, waardoor ze het later weer opnieuw kopen, omdat het zo’n geweldig verhaal is. Voor kinderen van nu is het nog steeds een erg goed kinderboek.

Wiplala (Annie M.G. Schmidt) boek

7. Ibbeltje (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1961

Ibbeltje is ook een kinderboek van Annie M.G. Schmidt dat niet mag ontbreken in dit rijtje. Dit boek laat weer zien wat voor goede kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt was.

Ibbeltje is een normaal meisje. Ze woont met haar vader, moeder en twee katten in een saai stadje. Maar niet alles is normaal, haar moeder is namelijk vroeger een kat geweest. Met haar ouders en de katten beleeft ze spannende avonturen.

Dit boek is een echte klassieker onder de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt. Het grappige boek blijft heel erg leuk voor kinderen en ze willen niet dat het voorlezen eindigt.

Ibbeltje (Annie M.G. Schmidt) boek

8. De tovervinger (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1966

De tovervinger is het laatste boek van Roald Dahl in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60. Ook dit boek is weer een pareltje van Roald Dahl.

Het buurmeisje van meneer Kreitjes en zijn zonen vindt het verschrikkelijk dat ze op eenden jagen. Ze zwaait met haar tovervinger en de armen van de Kreitjes veranderen in vleugels als ze wakker worden. Er wordt nu zelfs op de Kreitjes gejaagd..

Kinderen zijn teleurgesteld als ze de boeken van Roald Dahl hebben uitgelezen en dat is bij dit boek ook het geval. Het boek is tijdloos en blijft ontzettend leuk voor kinderen!

De tovervinger (Roald Dahl) boek

9. Abeltje (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1953

Abeltje was eigenlijk het eerste echte kinderboek van Annie M.G. Schmidt. Daarvoor schreef ze vooral gedichten, columns en liedjes. Het boek werd een succes en daarna volgden er nog vele goede kinderboeken.

Abeltje gaat in het warenhuis Knots als liftjongen werken. Hij weet dat hij niet op het bovenste knopje van de lift mag drukken, maar toch doet hij het al op de eerste werkdag. De lift raast alle etages voorbij en vliegt op een gegeven moment zelfs door de lucht!

Het boek komt erg overeen met Sjakie en de grote glazen lift van Roald Dahl. Zal Roald Dahl geïnspireerd zijn geraakt door Abeltje?

Abeltje (Annie M.G. Schmidt) boek

10. Paulus de hulpsinterklaas (Jean Dulieu)

Gepubliceerd in: 1952

We sluiten dit rijtje met de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60 af met Paulus de hulpsinterklaas. In 1962 is het boek bekroond tot Kinderboek van het jaar.

De Sint vraagt Paulus om voor hulpsinterklaas te spelen in het grote bos. Door de komst van de Sint zijn de dieren erg zenuwachtig en Paulus zelf ook. Alles lijkt mis te gaan. Loopt het uiteindelijk goed af?

Dit boek is een echte klassieker onder de kinderboeken en mag niet vergeten worden. Tegenwoordig is het nog steeds een leuk boek voor kinderen.

Paulus de hulpsinterklaas (Jean Dulieu) boek

Meer kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60 + andere aanraders

Hierboven heb je de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60 gezien. Heb je veel van de bovenstaande boeken herkend? De kans is groot van wel!

Heb je interesse in nog meer kinderboeken uit de jaren 50 en 60? Dan kan je er op Bol.com nog meer vinden. Misschien is het even zoeken, maar er zijn nog meer kinderboeken uit de jaren 50 en 60 die tegenwoordig nog steeds erg leuk voor kinderen zijn.

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Weet je zelf nog een goed kinderboek uit de jaren 50 of 60 dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen wij dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

2 gedachten over “De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60”

  1. Ik ben op zoek naar een kinderboek beoe4ld voor beginnende lezers. Ik weet helaas de titel of auteur niet, maar het verhaal ging over een tovenaar, die zichzelf steeds in de problemen bracht met zijn toverspreuken. Een – magische – toverspreuk in het boek was:
    mi-gel mag-gel mo-gel nu ben ik een vo-gel; dus met koppelingstekens tussen de woorddelen. Zoals ik het mij herinner wilde de kat van de tovenaar die vogel wel opeten.
    Weet iemand meer van dit boek af?

    Beantwoorden

Plaats een reactie