De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70

Hier ga je de 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) vinden uit de jaren 70. Alle boeken zijn echt gepubliceerd in de jaren 70. Er staan zowel boeken tussen voor jongere als oudere kinderen. Waarschijnlijk ga je zelf meerdere boeken in dit rijtje herkennen. Bestellen is heel eenvoudig. Lees lekker verder!

De top 10 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70

In de jaren 70 zijn kinderboeken (en jeugdboeken) gepubliceerd die geschreven zijn door geweldige kinderboekenschrijvers, zoals Annie M.G. Schmidt, Jan Terlouw en Roald Dahl. Van Roald Dahl staan de meeste kinderboeken in dit rijtje.

Waarschijnlijk ken je deze kinderboekenschrijvers wel of heb je er van gehoord. Misschien was je wel een kind of ouder in de jaren 70? Dan ga je sowieso veel boeken herkennen! Bestellen is heel eenvoudig op Bol.com via de blauwe knoppen.

1. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1971

Annie M.G. Schmidt, wie kent haar niet? Vele kinderen zijn opgegroeid met haar boeken en ze is misschien wel de beste Nederlandse kinderboekenschrijfster ooit. Pluk van de Petteflet is voor ons en vele anderen het beste kinderboek uit de jaren 70.

Pluk rijdt door de hele stad met een klein rood kraanwagentje en zoekt een huis om in te wonen. Niemand heeft een huis voor hem, totdat hij de duif Dollie tegenkomt. Duif Dollie biedt Pluk een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet aan.

Decennialang zijn kinderen opgegroeid met dit boek en nog steeds is het razendpopulair. Vele leerkrachten, ouders en kinderen genieten tijdens het voorlezen en dat zal nog decennialang zo blijven.

Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt) boek

2. Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman)

Gepubliceerd in: 1973

Thea Beckman heeft vele goede kinderboeken geschreven en Kruistocht in spijkerbroek is haar beste boek. In 1974 is het boek bekroond met een Gouden Griffel.

Dolf is 16 jaar en komt uit Amstelveen. Hij gaat met een materietransmitter terug naar de middeleeuwen en wilt graag het riddertoernooi in Montgivray in Frankrijk bijwonen. Maar hij komt in een kinderkruistocht terecht in het jaar 1212 door een foute berekening..

Je zal vast weleens van het boek gehoord hebben of misschien heb je het zelfs al gelezen. Ook hebben velen de film gezien. Het is een echte klassieker onder de kinderboeken.

Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman) boek

3. Oorlogswinter (Jan Terlouw)

Gepubliceerd in: 1972

Jan Terlouw is een geliefde kinderboekenschrijver in Nederland. Oorlogswinter is één van zijn beste boeken. Een rijtje met de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70 is niet volledig zonder een boek van Jan Terlouw.

In 1944/1945 is er een ijskoude oorlogswinter. Michiel is 15 jaar en wilt graag in het verzet. Hij krijgt daar uiteindelijk de kans voor en komt erachter dat de oorlog erg gruwelijk is.

Kinderen leren door dit boek meer over hoe de Tweede Wereldoorlog was in Nederland. Iets soortgelijks als de Tweede Wereldoorlog mag nooit meer gebeuren en het is goed dat kinderen zich dat ook realiseren.

Oorlogswinter (Jan Terlouw) boek

4. Koning van Katoren (Jan Terlouw)

Gepubliceerd in: 1971

Koning van Katoren is het tweede geweldige boek van Jan Terlouw in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70. Ken je het boek of heb je het gelezen?

Stach is 17 jaar en wilt graag de koning van het land Katoren worden. Er is al 17 jaar lang geen opvolger gevonden voor de overleden koning destijds. Stach krijgt zeven opdrachten van de zes ministers van het land om koning van Katoren te kunnen worden. Wordt Stach de nieuwe koning?

Dit boek is echt een tijdloze klassieker onder de kinderboeken. Nog steeds vinden veel kinderen het een geweldig boek. De komende generaties kinderen zullen ook nog van het boek blijven genieten.

Koning van Katoren (Jan Terlouw) boek

5. De reuzenkrokodil (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1978

Een boek van Roald Dahl mag uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. De reuzenkrokodil is zijn beste kinderboek uit de jaren 70. Roald Dahl is volgens velen de beste kinderboekenschrijver aller tijden.

Een grote en een kleine krokodil liggen in het water in een oerwoud. De grote krokodil wilt kinderen gaan opeten. De kleine krokodil en andere dieren uit het oerwoud gaan de kinderen helpen.

Het boek is zowel leuk om uit voor te lezen als dat kinderen er zelf uit lezen. Het grappige en spannende verhaal blijft kinderen aanspreken. De genialiteit van Roald Dahl spat weer van dit boek af.

De reuzenkrokodil (Roald Dahl) boek

6. De fantastische Meneer Vos (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1970

De fantastische Meneer Vos is alweer het tweede boek van Roald Dahl in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70. Dit geeft ook wel weer aan hoe goed de boeken van Roald Dahl zijn.

De boeren Bolus, Bits en Biet zijn meneer Vos zat. Hij steelt elke keer het lekkerste voedsel van de boeren. De boeren schieten op meneer Vos, maar dat mislukt. Ook het uitgraven mislukt. Dan wachten de boeren bij het hol van meneer Vos totdat hij honger krijgt en wel naar buiten moet komen. Meneer Vos weet hier echter wel raad mee..

Heel veel kinderen en zelfs volwassenen hebben het boek al gelezen en willen het vaak meerdere keren lezen. Het boek blijft tijdloos en erg leuk.

De fantastische Meneer Vos (Roald Dahl) boek

7. Sjakie en de grote glazen lift (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1972

Het laatste boek van Roald Dahl in dit rijtje is Sjakie en de grote glazen lift. Dit boek is een opvolger van Sjakie en de chocoladefabriek, dat boek ken je wel, toch? Dus het is een aanrader om beide boeken te lezen.

Dit boek gaat verder waar Sjakie en de chocoladefabriek is geëindigd. Sjakie vliegt met zijn familie en meneer Wonka in Willie Wonka’s grote glazen lift boven de stad naar de chocoladefabriek, waar hij de nieuwe eigenaar van is. Door een ruzie zijn ze te ver gevlogen. Komt het nog goed?

Sjakie en de chocoladefabriek is meer bekend dan Sjakie en de grote glazen lift, maar Sjakie en de grote glazen lift is onmisbaar als je Sjakie en de chocoladefabriek gelezen hebt. Ook dit boek zal nog decennialang geweldig blijven voor kinderen.

Sjakie en de grote glazen lift (Roald Dahl) boek

8. Minoes (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1970

Minoes is een ander geweldig boek van Annie M.G. Schmidt in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70. Ken je het boek nog uit je jeugd of heb je het zelf voorgelezen?

Minoes was vroeger een kat en kan nu nog steeds praten met andere poezen. Tibbe is een verlegen journalist en raakt bijna zijn baan kwijt, omdat hij geen interviews durft te geven. Ze ontmoeten elkaar toevallig. Via de “kattenpersdienst” geeft Minoes allemaal nieuwtjes aan Tibbe.

Kinderen genieten echt tijdens het voorlezen en het is ook geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Vaak blijft het niet bij één keer, maar gaan kinderen het meerdere keren lezen.

Minoes (Annie M.G. Schmidt) boek

9. De kleine kapitein (Paul Biegel)

Gepubliceerd in: 1970

De kleine kapitein is één van de beste kinderboeken van kinderboekenschrijver Paul Biegel. In 1972 is het boek bekroond met een Gouden Griffel.

De kleine kapitein bouwt met een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting helemaal zelf een boot. Met Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje gaat hij naar het eiland van Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden, of toch niet?

Kinderen luisteren ademloos tijdens het voorlezen van het boek. De illustraties van Carl Hollander is de kers op de taart. Tegenwoordig wordt het boek nog steeds vaak voorgelezen door (groot)ouders en leerkrachten. Ook vinden kinderen het leuk om zelf het boek te lezen.

De kleine kapitein (Paul Biegel) boek

10. Het malle ding van bobbistiek (Leonie Kooiker)

Gepubliceerd in: 1970

We sluiten dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70 af met Het malle ding van bobbistiek. In 1971 is het boek bekroond met een Gouden Griffel.

Bobbie heeft bobbistiek uitgevonden. Het is kleiachtig spul. Bobbie en zijn broer Albert maken daar een bootje van, maar dat mislukt. Dan maken ze er een soort eivormig vliegtuig van. Het vliegen gaat steeds beter en ze gaan naar de hoge bomen, waar ze een wonderlijk mannetje tegenkomen..

Het tijdloze fantasierijke verhaal blijft leuk voor kinderen. De illustraties van Carl Hollander springen ook weer in het oog. Het boek verdient absoluut een plekje bij de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70.

Het malle ding van bobbistiek (Leonie Kooiker) boek

Meer kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70 + andere aanraders

Hierboven heb je de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70 gezien. Herken je veel van de bovenstaande boeken? Vast wel! Tegenwoordig zijn de bovenstaande boeken nog steeds erg leuk voor kinderen en dat zal nog decennialang zo blijven.

Wil je naar nog meer kinderboeken uit de jaren 70 kijken? Op Bol.com vind je er nog meer. Er zijn meer kinderboeken uit de jaren 70 die nog steeds erg leuk zijn voor kinderen.

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Weet je zelf nog een goed kinderboek uit de jaren 70 dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen wij dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

2 gedachten over “De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70”

 1. Goedenavond, begin jaren 70 lazen wij op de lagere school (Anne Frank school Utrecht) een boek over geschiedenis van een familie. Dit aan de hand van een ring met een rode steen (robijn?) die van vader op zoon overging. Het begon vanaf de vroege middeleeuwen. In dit boek werd ook de geschiedenis (van Nederland) verteld.

  Heeft iemand een idee welk boek dit kan zijn.

  Beantwoorden
  • Beste Eric,
   ik heb dezelfde vraag als jij, maar ik heb geen antwoord voor je. Wel meen ik mij te herinneren dat het om 5 ringen ging en dat die op het einde van het verhaal bij elkaar komen. Het boekje was uit een serie. Bij ons op school (Neutraal Bijzondere School in De Purmer) noemde we die de gele en de blauwe serie. De gele was vooral historisch en de blauwe weet niet niet meer zo goed.

   Nanning-Jan Honingh

   Beantwoorden

Plaats een reactie