De 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80

In dit artikel vind je de 10 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80. Alle boeken in dit rijtje zijn daadwerkelijk gepubliceerd in de jaren 80. Voor zowel jonge als oudere kinderen staan er prachtige boeken bij. Misschien ken je zelf deze kinderboeken nog wel uit de jaren 80? Bestellen is heel eenvoudig. Lees lekker verder!

De top 10 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80

Er komen boeken voorbij van geweldige kinderboekenschrijvers. De legendarische kinderboekenschrijver Roald Dahl springt er bovenuit. Maar liefst drie boeken van hem staan in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80.

Was jij een kind of ouder in de jaren 80? De kans is groot dat je dan veel kinderboeken gaat herkennen! Kinderen van nu vinden de boeken nog steeds erg leuk. Het is heel eenvoudig om de boeken te bestellen op Bol.com via de blauwe knoppen.

1. De GVR (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1982

De GVR is volgens ons het beste kinderboek uit de jaren 80! Het is één van de beste en meest bekende kinderboeken geworden van Roald Dahl.

De GVR (Grote Vriendelijke Reus) haalt Sofie uit bed en ontvoert haar. Gelukkig is de reus heel aardig voor Sofie. De GVR vertelt wel vreselijke dingen over de andere reuzen. Samen bedenken ze een plan, zodat alle kinderen weer veilig zijn in hun bed.

Vele kinderen hebben dit boek al gelezen en zijn er gek op. Tegenwoordig vinden kinderen het nog steeds één van de beste kinderboeken. Het is een meesterwerk van Roald Dahl en zal nog heel lang bij de beste kinderboeken horen.

De GVR (Roald Dahl) boek

2. Matilda (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1988

Matilda is een ander meesterwerk van Roald Dahl. Je zal het boek of de film vast wel kennen. In 1989 heeft het boek de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen.

Matilda is hoogbegaafd. Haar ouders en het hoofd van de school vinden dat maar niks. Ze straft haar ouders op een slimme manier. Ook het hoofd van de school pakt ze aan. Matilda ontdekt dat ze iets kan wat anderen niet kunnen.

Dit boek toont maar weer eens aan dat Roald Dahl één van de beste kinderboekenschrijvers ooit is. Ook veel volwassenen vinden de film en het boek geweldig.

Matilda (Roald Dahl) boek

3. Wij gaan op berenjacht (Michael Rosen)

Gepubliceerd in: 1989

Wij gaan op berenjacht wordt al tientallen jaren voorgelezen in Nederland. Misschien heb je het zelf wel voorgelezen aan je kinderen of ben je voorgelezen uit het boek?

Een vader en zijn vier kinderen gaan op berenjacht. Ze maken veel avonturen mee, maar dan zien ze opeens een echte beer..

Michael Rosen heeft vele goede kinderboeken geschreven en dit is één van zijn beste. Nog steeds wordt dit kinderboek heel veel voorgelezen aan kinderen in Nederland. Bij de beste pop-up boeken staat ook een mooie pop-up editie van het boek.

Wij gaan op berenjacht (Michael Rosen) boek

4. De Griezels (Roald Dahl)

Gepubliceerd in: 1980

De Griezels is het laatste pareltje van Roald Dahl in deze lijst van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80. Kinderen vinden het geweldig om dit boek zelf te lezen, maar het is ook erg geschikt om bijvoorbeeld als ouder of leerkracht uit voor te lezen.

Meneer en mevrouw Griezel zijn een bijzonder koppel. Ze treiteren elkaar, maar ook de dieren. De dieren pikken het niet meer en gaan wraak nemen.

Kinderboeken van Roald Dahl blijven altijd boeien. Als kind zijnde ben je haast verplicht om een kinderboek van Roald Dahl gelezen te hebben, want het maakt je jeugd een stukje mooier.

De Griezels (Roald Dahl) boek

5. De spin die het te druk had (Eric Carle)

Gepubliceerd in: 1984

De spin die het te druk had is een ander geweldig voorleesboek in deze lijst. Kinderen kunnen daadwerkelijk ook echt meevoelen wat er in het verhaal gebeurt.

Een spin waaide door een zacht windje door de lucht. Uiteindelijk landde de spin op een hek vlakbij een boerderij. Ze ging daar een web maken. Kinderen kunnen onder andere het web, de spin en de vlieg voelen op de bladzijden.

Al tientallen jaren is dit boek erg populair bij ouders en kinderen. Het aanraken van onderdelen in het verhaal is goed voor de tastzinontwikkeling van kinderen. Voor ziende kinderen is het leerzaam, maar bijvoorbeeld ook voor slechtziende of slechthorende kinderen.

De spin die het te druk had (Eric Carle) boek

6. Otje (Annie M.G. Schmidt)

Gepubliceerd in: 1980

Een boek van Annie M.G. Schmidt mag uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. Otje is het beste kinderboek van Annie M.G. Schmidt uit de jaren 80.

De vader van Otje, genaamd Tos, is een hele goede kok. Hij heeft echter geen papieren en ook last van driftbuien, daarom vindt hij nergens een vaste baan. Ze zwerven veel rond en ontmoeten verschillende dieren. Dankzij de dieren loopt hun zwervend bestaan goed af..

De kinderboeken van Annie M.G. Schmidt zijn geliefd door vele kinderen, ouders en leerkrachten. Otje wordt nu nog steeds veel voorgelezen aan kinderen en blijft boeien.

Otje (Annie M.G. Schmidt) boek

7. Een bos vol spoken (Thea Beckman)

Gepubliceerd in: 1988

Thea Beckman heeft goede kinderboeken geschreven en Een bos vol spoken is daar de beste van in de jaren 80. In 1989 heeft Thea Beckman met het boek de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen.

Troekel, een raar klein mannetje, vertelt tegen Juultje dat de vierarmige prinses zijn kat Senta heeft gestolen. In het bos wordt de kat gevangen gehouden. Volgens Troekel kan alleen iemand die heel dom is zijn kat redden. Juultje gaat mee naar het donker bos..

Voor veel kinderen was dit boek één van hun favoriete boeken. Nu lezen kinderen het nog steeds. Ook voor ouders en leerkrachten is het ideaal om voor te lezen.

Een bos vol spoken (Thea Beckman) boek

8. Deesje (Joke van Leeuwen)

Gepubliceerd in: 1985

Deesje is een erg populair kinderboek uit de jaren 80, geschreven door Joke van Leeuwen. Ken je het boek nog? Het boek is zelfs vertaald naar het Duits, Spaans, Italiaans en Zweeds.

Deesje gaat met de trein naar haar halftante en nichtje in de grote stad. Ze gaat daar logeren. Als ze aankomt, verdwaalt ze in de stad. Omdat ze verlegen is en niet veel durft te zeggen, ontstaan er allerlei misverstanden en maakt ze veel avonturen mee.

De mooie illustraties maken het verhaal nog meeslepender. Het bijzondere is dat Joke van Leeuwen zelf de illustraties gemaakt heeft.

Deesje (Joke van Leeuwen) boek

9. De eend op de pot (Nannie Kuiper)

Gepubliceerd in: 1981

Het is natuurlijk de bedoeling dat alle kinderen zindelijk worden en De eend op de pot helpt daar goed bij, al generaties lang. Misschien heeft dit boek jou ook wel geholpen om zindelijk te worden? In 1982 is het boek bekroond met een Gouden Griffel.

Marijke is dol op honden en katten. Ze geeft veel om haar kleine marmot. Maar haar lievelingsdier is de eend op de pot. Ze neemt de eend op de pot mee naar de verjaardag van Jasper. Marijke gaat naar huis en opeens is haar eend op de pot weg..

Het boek blijft erg geliefd door ouders en kinderen, omdat het onderwerp natuurlijk actueel blijft. Vele kinderen zullen mede door dit boek zindelijk gaan worden in de komende decennia.

De eend op de pot (Nannie Kuiper) boek

10. Auww! (Veronica Hazelhoff)

Gepubliceerd in: 1983

De beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80 sluiten we af met Auww! van Veronica Hazelhoff. In 1984 is het boek bekroond met een Gouden Griffel.

Na een knal ligt Maartje opeens op straat. Ze ziet allemaal vreemde gezichten boven haar en hoort sirenes. Even later ligt ze in het ziekenhuis..

Kinderen krijgen met humor en tragiek een beter beeld van de ziekenhuiswereld waar Maartje in belandt. De illustraties van Joep Bertrams maken het verhaal nog leuker en grappiger. Nu is het zeker nog steeds een leuk boek voor kinderen!

Auww! (Veronica Hazelhoff) boek

Meer kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80 + andere aanraders

Hierboven heb je de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80 gezien. Je zal vast meerdere boeken nog herkennen. Voor de kinderen van nu zijn de boeken nog steeds erg leuk en leerzaam.

Op Bol.com kan je nog meer goede kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80 vinden. Er zijn nog genoeg pareltjes uit de jaren 80 die kinderen graag willen lezen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor je:

Weet je zelf nog een goed kinderboek uit de jaren 80 dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort? Dan horen wij dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie