Hier ga je de 15 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90 vinden. Alle boeken zijn gepubliceerd in de jaren 90. Er staan boeken voor jonge en oudere kinderen bij. Herken jij deze kinderboeken uit de jaren 90 nog? Bestellen is heel eenvoudig. Lees lekker verder!
De top 15 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90
In deze top 15 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90 staan boeken van legendarische kinderboekenschrijvers. Vooral Carry Slee, Paul van Loon en Roald Dahl zal je veel voorbij zien komen.
Misschien was je zelf wel een kind of ouder van een kind in de jaren 90? Dan zal je zeker veel kinderboeken gaan herkennen! Het is heel leuk om deze kinderboeken weer te laten lezen door je eigen of andere kinderen. Bestellen via de blauwe knoppen is heel eenvoudig op Bol.com.
1. Spijt! (Carry Slee)
Gepubliceerd in: 1996
Volgens ons is Spijt! het beste kinderboek uit de jaren 90! Heel veel kinderen hebben het boek gelezen en het heeft een grote indruk achtergelaten.
Jochem wordt erg gepest op school en na een klassenavond is hij opeens niet meer thuisgekomen. David heeft spijt dat hij Jochem nooit heeft beschermd en gaat met een vriendin Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Misschien is het al te laat?
Elke middelbare scholier zou dit boek eigenlijk gelezen moeten hebben. Het boek staat ook op 1 bij de 10 beste boeken over pesten voor kinderen. Zelfs voor volwassenen kan het een goed boek zijn.
2. Afblijven (Carry Slee)
Gepubliceerd in: 1998
Alweer een boek van Carry Slee bij de 15 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90, maar dat kan ook niet anders als je zo’n goede kinderboekenschrijfster bent. Afblijven staat op een mooie 2e plaats.
Melissa mag meedansen in een videoclip. Ze is superblij, maar het gaat niet helemaal goed. Melissa is onzeker en slikt pillen om dat te kunnen verbergen en beter te dansen. Ze gaat steeds meer slikken. Kunnen de vrienden van Melissa haar nog helpen?
Ook dit is weer zo’n boek van Carry Slee dat iedere middelbare scholier gelezen zou moeten hebben. Kinderen leren hoe schadelijk drugs is en het kan zelfs dodelijk aflopen.
3. Dolfje Weerwolfje (Paul van Loon)
Gepubliceerd in: 1997
Je zal vast weleens van het kinderboek Dolfje Weerwolfje hebben gehoord. Veel kinderen hebben in de jaren 90 het boek versleten en het is nu nog steeds populair.
Dolfje Weerwolfje is een kinderboekenserie en er zijn inmiddels vele boeken uitgekomen. Dolfje Spaan komt erachter dat hij een weerwolf is. Zijn echte ouders hebben hem in de steek gelaten en daarom woont hij bij de familie Vriends. In de verschillende boeken maakt Dolfje Spaan allerlei avonturen mee.
De boeken zijn erg leuk en spannend voor kinderen. Daarnaast helpen de boeken om de leesvaardigheid van kinderen te verbeteren.
4. Kikker en het vogeltje (Max Velthuijs)
Gepubliceerd in: 1991
Kikker en het vogeltje is een echte klassieker onder de beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90. Misschien heb je het zelf wel voorgelezen aan je kinderen of herken je het boek nog van toen je zelf een kind was?
Bij de rand van een bos ziet Kikker een vogeltje liggen. Volgens Haas is het vogeltje dood. Kikker vraagt zich af wat “dood” is.
Kleine kinderen leren door dit boek meer over de dood en dat het iets anders is dan slapen. De prenten zijn mooi en helder en nemen kinderen helemaal mee in het verhaal.
5. Ieorg Idur (Roald Dahl)
Gepubliceerd in: 1990
Een boek van Roald Dahl mag uiteraard niet ontbreken in dit rijtje. Misschien is het wel de beste kinderboekenschrijver aller tijden? Ieorg Idur is zijn beste kinderboek uit de jaren 90.
Meneer Hoppe is stiekem verliefd op mevrouw Zilver, zijn onderbuurvrouw. Maar hij is erg verlegen en durft haar niet aan te spreken. Dan hoort hij mevrouw Zilver zeggen dat haar schildpad maar niet wilt groeien. Hij verzint een toverspreuk. Helpt dit zowel voor hemzelf als de schildpad?
Kinderen vergeten vaak de boeken van Roald Dahl nooit meer. Roald Dahl zal voor altijd herinnerd worden als één van de beste kinderboekenschrijvers op deze aarde.
6. Meester Kikker (Paul van Loon)
Gepubliceerd in: 1995
Alweer een kikkerboek in dit rijtje. Blijkbaar waren kikkers populair in de jaren 90. Meester Kikker is een ander pareltje van Paul van Loon.
De meester vertelt aan zijn klas dat hij soms een kikker is. Het is geheim en alleen de klas mag het weten. De kinderen geloven het niet en lachen. Op een dag komt de meester opeens met kroos in zijn haar en gescheurde kleren de klas in. Hij zegt dat hij is aangevallen door een ooievaar. Zal het dan toch zo zijn?
Kinderen gaan helemaal mee in het fantasierijke verhaal en vinden het geweldig. Het is zowel grappig als spannend.
7. Nachtverhaal (Paul Biegel)
Gepubliceerd in: 1993
Paul Biegel was een geliefde Nederlandse kinderboekenschrijver en heeft vele kinderboeken geschreven. Nachtverhaal is zijn beste kinderboek uit de jaren 90.
Een kabouter woont op de zolder van een oude vrouw, in een poppenhuis. Hij heeft daar een vrij saai leven. Dan ziet hij opeens een prachtige fee. Feeën zijn normaal niet te vertrouwen en daarom wilt de kabouter haar ook wegsturen. Maar de verhalen die de fee elke nacht vertelt zijn zo spannend en mooi. Hij kan haar niet wegsturen..
Kinderen komen door dit boek echt in een sprookjeswereld terecht. Het boek is erg fascinerend en zelfs volwassenen vinden het erg leuk.
8. De Griezelbus (Paul van Loon)
Gepubliceerd in: 1991
De Griezelbus is weer een geweldige kinderboekenserie van Paul van Loon. Het eerste boek van De Griezelbus werd in de jaren 90 (1991) gepubliceerd en nu nog steeds zijn de boeken populair onder kinderen.
Een schoolreisje is natuurlijk altijd leuk, maar stel je voor dat je met een griezelbus gaat. In deze donkere bus gaat de schrijver Onnoval griezelverhalen vertellen. Ook heeft een passagier een akelig geheim. Zou jij instappen?
De griezelverhalen zijn niet alleen maar leuk en spannend, ook is het goed voor de leesvaardigheid van kinderen. Er zijn ook speciale dyslexie versies van De Griezelbus boeken verkrijgbaar.
9. Erge Ellie en nare Nellie (Rindert kromhout)
Gepubliceerd in: 1993
Rindert Kromhout heeft vele goede Nederlandse kinderboeken geschreven en Erge Ellie en nare Nellie is daar de beste van in de jaren 90.
Alle kinderen in het dorp zijn bang voor de meest verschrikkelijke tweeling van het land, namelijk Ellie en Nellie. Ze zijn erg gemeen. Blijf uit de buurt van deze tweeling, want anders ga je moeilijkheden krijgen..
Veel kinderen waren in de jaren 90 helemaal gek van Ellie en Nellie. Nu wordt het boek nog steeds veel gelezen door kinderen en het blijft erg leuk.
10. Meester Jaap (Jacques Vriens)
Gepubliceerd in: 1996
Meester Jaap is een kinderboekenserie van Jacques Vriens. Ondanks dat het eerste boek is gepubliceerd in de jaren 90, vinden kinderen de Meester Jaap boeken tegenwoordig nog steeds geweldig.
Weet je wie de allerleukste meester van Nederland is? Dat is meester Jaap! In de klas van meester Jaap is het nooit saai. Zijn leerlingen maken de leukste en gekste dingen mee.
Kinderen en leerkrachten zullen veel dingen herkennen uit de Meester Jaap boeken. Het boek is een feestje voor leerkrachten, ouders en kinderen.
11. Heintje en de minpins (Roald Dahl)
Gepubliceerd in: 1991
Heintje en de minpins is één van de laatst gepubliceerde boeken van Roald Dahl. Tot zijn dood bleef Roald Dahl een geweldige kinderboekenschrijver.
Kleine Heintje mag van zijn moeder niet naar het Woud van het Kwaad, omdat daar monsters zijn. Hij gaat toch en wordt gelijk achternagezeten. Kleine Heintje vlucht snel een boom in en ontmoet daar de minpins. Samen gaan ze een plan bedenken om de monsters te kunnen verslaan.
Kinderboeken van Roald Dahl hebben eigenlijk geen verdere introductie nodig. Vele kinderen hebben mooie jeugdherinneringen aan de boeken van Roald Dahl en nog steeds zijn de boeken erg populair.
12. Meester Paardenpoep (Carry Slee)
Gepubliceerd in: 1999
In dit rijtje van de 15 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90 heeft Carry Slee de meeste boeken staan. Dit geeft wel aan hoe goede kinderboekenschrijfster Carry Slee is. Meester Paardenpoep mag niet ontbreken in dit rijtje.
Abdoul vindt dat paarden meer iets voor meiden is. Hij heeft niet zo’n zin om mee te gaan naar de manege met Pleun. Maar dan moet Bianca, de lievelingspony van Pleun, weg. Abdoul wil haar redden en bedenkt een heel goed plan.
Kinderen vinden het boek erg leuk om zelf te lezen, maar ook om uit voorgelezen te worden. Door de goede schrijfstijl van Carry Slee worden kinderen helemaal meegesleept in het verhaal.
13. Kladwerk (Anke de Vries)
Gepubliceerd in: 1990
Dit is het eerste boek van Anke de Vries in dit rijtje en je zal er nog één tegenkomen. Anke de Vries heeft tientallen Nederlandse kinderboeken geschreven en mooie prijzen gewonnen. Kladwerk is haar beste kinderboek uit de jaren 90.
Jerry, Bram, Linda en Hassan gaan naar school en zien opeens dat de muren helemaal vol geschreven staan met racistische teksten. Ook is het een rommel in het lokaal. Ouders en vrienden helpen mee om de muren te verven en de rommel op te ruimen. Maar dan gebeurt het na een paar weken weer. Wie zit hierachter?
Kinderen leren door het boek dat racisme verkeerd is. Nu is het boek nog steeds relevant, omdat racisme nog steeds een probleem is in deze maatschappij.
14. Verdriet met mayonaise (Carry Slee)
Gepubliceerd in: 1991
Verdriet met mayonaise is weer een pronkstuk van Carry Slee uit de jaren 90. Hoeveel boeken staan er in jouw boekenkast of dat van je kind van Carry Slee?
Leentje ziet opeens de auto van haar vader geparkeerd staan langs een drukke weg. Ze is blij, omdat ze dan mee kan rijden. Dan opeens ziet ze dat haar vader een vrouw zoent en die vrouw is niet haar moeder.
Actuale thema’s, zoals angst voor een scheiding en pesten, komen in het boek voor. Door dit boek is het makkelijker om over deze thema’s te praten met kinderen.
15. Blauwe plekken (Anke de Vries)
Gepubliceerd in: 1992
Blauwe plekken is het tweede boek van Anke de Vries in dit rijtje. We sluiten hiermee het rijtje af met de 15 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90.
Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis wordt haar moeder vaak boos en slaat ze Judith zelfs. Hier heeft ze blauwe plekken van. Het gaat van kwaad tot erger. Judith weet op een gegeven moment niet meer wat ze moet doen..
Mishandeling thuis is een maatschappelijk probleem en het gebeurt tegenwoordig helaas nog te veel. Dit kinderboek laat kinderen inzien dat mishandeling niet normaal is en dat het moet stoppen.
Meer kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90 + andere aanraders
Hierboven heb je de 15 beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 90 gezien. Er zullen vast boeken tussen staan die je nog herkent. Voor de kinderen van nu zijn de boeken ook nog geweldig en leerzaam.
Op Bol.com vind je nog veel meer kinderboeken uit de jaren 90. Neem gerust een kijkje en je zal daar ook pareltjes tegenkomen.
Andere aanraders die wellicht interessant voor je zijn:
- Populaire kinderboeken voor alle leeftijden
- De beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 50 en 60
- De beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 70
- De beste kinderboeken (en jeugdboeken) uit de jaren 80
Weet jij nog een goed kinderboek uit de jaren 90 dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen wij dat graag!
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.