Top 11 beste kinderboeken over de dood + 5 extra tips

In deze top 11 van beste kinderboeken over de dood staan boeken voor kinderen van verschillende leeftijden, vooral voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De boeken kunnen helpen bij de rouwverwerking van een kind. Zelfs jonge kinderen gaan beter begrijpen wat de dood is en hoe ze ermee om kunnen gaan. Bijvoorbeeld een boekje over dat opa, mama of een huisdier doodgaat, leert kinderen om ermee om te gaan. Voor de jonge kinderen zijn er prentenboeken over de dood. Aan de hand van een kinderverhaal over de dood leren kinderen op een begrijpelijke manier meer over dit onderwerp. Ben je benieuwd naar jeugdboeken over de dood voor kinderen boven de 12 jaar? Dan zie je in het laatste hoofdstuk waar je deze kan vinden. Lees snel verder!

1. Kikker en het vogeltje (Max Velthuijs)

Leeftijd: Vanaf ca. 4 jaar

De boeken van Kikker, wie kent ze niet? De kans is groot je dat zelf één van deze boeken hebt voorgelezen of dat je bent voorgelezen uit een boek van Kikker. Kikker en het vogeltje legt kinderen op een begrijpelijke manier uit wat de dood is.

Kikker zag aan de rand van het bos een vogeltje liggen. Volgens Kikker is hij kapot. Varkentje zei dat hij slaapt. Maar Haas zei dat hij dood is. Kikker vroeg aan Haas wat “dood” is.

Dit prentenboek over de dood heeft ervoor gezorgd dat al vele kinderen beter begrijpen wat de dood is. Door het boek kunnen (groot)ouders beter uitleggen aan hun (klein)kinderen wat de dood is en wordt het bespreekbaar.

Kikker en het vogeltje (Max Velthuijs) boek

2. Het eiland van opa (Benji Davies)

Leeftijd: Vanaf ca. 4 jaar

Veel kinderen hebben baat bij een boekje als opa doodgaat. Kinderen leren daardoor beter met de situatie omgaan en kunnen het beter verwerken. Het eiland van opa is voor kinderen een mooi prentenboek om het verlies van opa beter te begrijpen en het een plekje te geven.

Dit kinderverhaal gaat niet specifiek over de dood, maar gaat meer over het afscheid van opa. Kinderen leren dat opa altijd dichtbij zal zijn, ook al is hij ver weg.

Veel ouders hebben het prentenboek gekocht voor hun kind(eren) toen opa overleed. Het geeft kinderen echt de rust die ze nodig hebben na zo’n groot verlies.

Het eiland van opa (Benji Davies) boek

3. Nachtlampje (Eva Mesman)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Leeftijd: Vanaf ca. 5 jaar

Eva Mesman is een jeugdtheatermaker en dramadocent. Met haar theatervoorstelling “Nachtlampje” wilde ze een groter publiek bereiken, zo is het prentenboek Nachtlampje ontstaan.

Stilla de Sterrenmaker bewaakt en poetst de sterren. Ook verwelkomt ze nieuwe sterren en geeft ze deze sterren een mooi plekje aan de donkere hemel.

Stilla zorgt ervoor dat niemand vergeten wordt. Wordt ook echt niemand vergeten?

Het verhaal en de prachtige illustraties zorgen ervoor dat het makkelijker is om met kinderen over een verlies van een dierbaar persoon te praten. Het kan ieder kind helpen.

Nachtlampje (Eva Mesman) boek

4. Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden (Pimm van Hest)

Leeftijd: 5 t/m 8 jaar

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden is een prachtig prentenboek over de dood voor kinderen. De titel spreekt ook al erg aan.

Christiaan en opa zijn op een mooie dag in het park. Ze filosoferen over zowel grote als kleine vragen die met de dood te maken hebben. Ook staan er tips aan het einde van het boek van een rouwtherapeut over hoe je dit thema het beste met kinderen kan bespreken.

Dit prentenboek is een echte aanrader voor (groot)ouders die met hun (klein)kinderen over de dood willen praten. Ook kan het prentenboek helpen bij de rouwverwerking van een kind.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden (Pimm van Hest) boek

5. Een boom vol herinneringen (Britta Teckentrup)

Leeftijd: Vanaf ca. 4 jaar

Een boom vol herinneringen is een mooi kinderverhaal over de dood. De dood betekent niet het einde en dat weet Britta Teckentrup goed over te brengen op kinderen.

Vos is moe. Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is het tijd om te slapen. In het bos valt hij voor altijd in slaap. Zijn vrienden in het bos missen hem en halen met elkaar mooie herinneringen op.

Op de plaats waar Vos onder de sneeuw ligt, begint een klein plantje te groeien. Elke herinnering aan Vos maakt het plantje groter en mooier. Uiteindelijk staat er een grote boom vol met herinneringen aan Vos in het midden van het bos.

Dit kinderboek over de dood laat mooi zien dat iemand na de dood altijd kan blijven voortleven, door middel van herinneringen. Het boek ontroert zowel kinderen als volwassenen.

Een boom vol herinneringen (Britta Teckentrup) boek

6. Ik had je nog zoveel willen zeggen (Martine van Nieuwenhuyzen)

Leeftijd: Vanaf ca. 4 jaar

Het prentenboek Ik had je nog zoveel willen zeggen maakt de dood voor kinderen begrijpelijker. De dood blijft een moeilijk onderwerp, maar dit prentenboek maakt het iets makkelijker.

Das en Maatje doen alles samen, ze zijn beste vrienden van elkaar. Plotseling is Maatje dood. Das voelt zich erg alleen en gaat naar hem op zoek. Hij mist Maatje heel erg en had hem nog zoveel willen zeggen.

Kinderen leren door dit prentenboek over de dood beter omgaan met de dood en kunnen hun verdriet beter verwerken. Het geeft kinderen de rust die ze nodig hebben.

Ik had je nog zoveel willen zeggen (Martine van Nieuwenhuyzen) boek

7. Alles wat was (Stine Jensen)

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar

Alles wat was is een kinderboek over de dood voor zowel jonge als oudere kinderen. Afscheid nemen kan heel zwaar zijn, maar heeft ook iets moois. Dat laat dit boek zien.

Of je nu afscheid neemt van een persoon, een situatie, een huisdier of een plek, het kan in alle gevallen lastig zijn. Uiteindelijk krijgen alle kinderen ermee te maken.

Dit boek leert kinderen daarmee omgaan. Herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden komen voorbij. Aan de hand daarvan krijgen kinderen inzichten en tips om beter om te leren gaan met verlies of verandering.

Voor kinderen biedt het boek goede hulp om beter met verlies om te gaan en afscheid te nemen. Het boek is ook nuttig voor de rouwverwerking bij kinderen.

Alles wat was (Stine Jensen) boek

8. De eend, de dood en de tulp (Wolf Erlbruch)

Leeftijd: Vanaf ca. 5 jaar

De eend, de dood en de tulp is niet alleen een boek over de dood voor kinderen, maar het inspireert ook volwassenen. Wolf Erlbruch heeft er een bijzonder boek van weten te maken.

Uit de paar honderd woorden en tekeningen in het boek komt het verhaal van de dood aan bod. Het is een vriendelijk boek over de dood.

Veel lezers vinden het echt een bijzonder boek en een inspiratie. Het bijzondere (kinder)verhaal over de dood is zowel voor kinderen als volwassenen goed te begrijpen.

De eend, de dood en de tulp (Wolf Erlbruch) boek

9. Woezel & Pip – Dag lief muisje (Guusje Nederhorst)

Leeftijd: Vanaf ca. 4 jaar

Woezel & Pip is een bekende kinderboekenserie. Met Woezel & Pip – Dag lief muisje biedt deze kinderboekenserie een prentenboek dat op een begrijpelijke manier duidelijk maakt aan kinderen wat de dood is.

Woezel en Pip zoeken kastanjes in het bos. De rugzak van Woezel is al bijna vol. Dan vinden ze opeens een muisje dat wel heel stil ligt. Wat is er aan de hand met het muisje?

Door dit prentenboek kunnen kinderen de dood van een dierbare een beter plekje geven. Kinderen leren om belangrijke herinneringen aan een overleden dierbare te koesteren.

Woezel & Pip - Dag lief muisje (Guusje Nederhorst) boek

10. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk (Ineke van Essen)

Leeftijd: Vanaf ca. 6 jaar

Het boek Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk helpt bij de rouwverwerking van kinderen die hun vader en/of moeder zijn verloren. Kinderen komen erachter dat ze niet de enige zijn die dit moeten meemaken.

Dertig kinderen tussen de 6 en 12 jaar vertellen wat ze hebben meegemaakt toen hun vader of moeder overleed en hoe ze verder zijn gegaan met hun leven.

Het gaat onder andere over de ellendige gedachtes die door je hoofd spoken, het missen van een ouder en de fijne herinneringen die er nog zijn.

Dit kinderboek over de dood is een grote steun in de rug voor kinderen die hun vader en/of moeder zijn verloren. De ervaringen van andere kinderen helpen bij de rouwverwerking.

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk (Ineke van Essen) boek

11. Ik wil je nooit vergeten (Joanna Rowland)

Leeftijd: 4 t/m 9 jaar

Ook het prentenboek Ik wil je nooit vergeten helpt bij de rouwverwerking van kinderen. Tevens worden kinderen gestimuleerd om over de dierbare te praten die ze kwijt zijn geraakt.

Kinderen zijn soms bang om iemand te vergeten die ze zijn verloren. In het verhaal maakt het meisje een doos vol met herinneringen, zodat ze haar dierbare die ze is verloren nooit zal vergeten.

Voor kinderen is het een prachtig prentenboek dat ze beter leert omgaan met hun verlies. Ook de tips achterin het boek om kinderen te helpen in hun rouwproces zijn erg handig.

Ik wil je nooit vergeten (Joanna Rowland) boek

5 extra tips

De top 11 van beste kinderboeken over de dood heb je al gezien. Hier geven we je 5 extra tips met kinder- en prentenboeken en kinderverhalen over de dood.

Meer kinderboeken over de dood + andere aanrader

Wil je toch nog verder speuren naar nog meer kinder- en prentenboeken en kinderverhalen over de dood? Er zijn namelijk nog meer goede boeken te vinden die onder andere helpen bij de rouwverwerking van kinderen en kinderen meer leren over de dood.

Op Bol.com vind je er nog meer! Ook zijn er jeugdboeken over de dood te vinden voor kinderen boven de 12 jaar. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een specifiek boekje over dat opa, mama of een huisdier doodgaat? Er is altijd wel een boek te vinden die past bij jouw situatie.

Wellicht is het artikel “De beste boeken over rouw(en) en rouwverwerking” ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede kinderboeken over de dood? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie