Top 10 klassieke kinderboeken en jeugdboeken

Op zoek naar de mooiste klassieke kinderboeken en jeugdboeken? Wij hebben ze hier in een top 10 voor jou op een rijtje gezet! Ook staan er prachtige klassieke voorleesboeken tussen. Er staan boeken bij voor verschillende leeftijden. De boeken zijn eenvoudig te bestellen via de blauwe knoppen op Bol.com. Lees lekker verder!

De top 10 van de mooiste klassieke kinderboeken en jeugdboeken

In het onderstaande rijtje staan de mooiste klassieke kinderboeken en jeugdboeken. Je ziet duidelijk bij elk boek voor welke leeftijden het geschikt is.

Voor jongere kinderen staan er klassieke voorleesboeken tussen die hedendaags nog steeds geweldig zijn om voor te lezen en je terug brengen in de tijd.

1. Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt)

Leeftijd: Vanaf ca. 3 jaar voorlezen en vanaf ca. 8 jaar zelf lezen
Eerste uitgave: 1952

Jip en Janneke is volgens ons het mooiste klassieke kinderboek! Wie kent Jip en Janneke niet? Tegenwoordig zijn de verhalen nog steeds geweldig voor jonge kinderen.

Er zijn vele Jip en Janneke boeken waarin de vriendjes Jip en Janneke allerlei avonturen beleven. Al generaties lang smullen kinderen van de geweldige verhalen.

Het is een klassiek voorleesboek voor peuters en kleuters. Als kinderen eenmaal kunnen lezen, zijn de boeken geschikt om zelf te lezen.

Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp) boek

2. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt)

Leeftijd: Vanaf ca. 3 jaar voorlezen en vanaf ca. 8 jaar zelf lezen
Eerste uitgave: 1971

Pluk van de Petteflet is een ander klassiek kinderboek van de legendarische kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. Misschien ken je het nog wel uit je eigen jeugd of heb je het zelf voorgelezen aan je (klein)kinderen?

Pluk rijdt met zijn rode kraanwagentje door de hele stad op zoek naar een huis om te wonen. Uiteindelijk komt hij terecht in een kamertje in het torentje van de Petteflet. Hier maakt hij nieuwe vrienden en samen beleven ze allerlei avonturen.

Voor peuters en kleuters is dit klassieke voorleesboek ideaal om voor te lezen. Het is leuk voor kinderen om zelf te lezen als ze kunnen lezen.

Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt) boek

3. De brief voor de koning (Tonke Dragt)

Leeftijd: Vanaf ca. 10 jaar
Eerste uitgave: 1962

De brief voor de koning is een echt klassiek jeugdboek en mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje. Zelfs vele volwassenen vinden het boek geweldig!

Nog één nacht te gaan en dan is de ridderslag, waardoor Tiuri een ridder wordt. Die nacht mag hij voor niemand de deur opendoen. Echter klopt er een man op de deur en roept om hulp. Tiuri krijgt een geheime brief die hij moet bezorgen aan de koning. Loopt dit goed af?

Het boek is niet alleen maar bedoeld om zelf te lezen. Voor kinderen onder de 10 jaar is het eventueel ook leuk om uit voor te lezen.

De brief voor de koning (Tonke Dragt) boek

4. Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl)

Leeftijd: Vanaf ca. 10 jaar
Eerste uitgave: 1964

Sjakie en de chocoladefabriek is het beste boek van de legendarische kinderboekenschrijver Roald Dahl. Zelfs kinderen die helemaal niet van lezen houden, smullen (tegenwoordig nog steeds) van dit boek!

Sjakie vindt een Gouden Toegangskaart in een reep chocola en krijgt daardoor een rondleiding door de chocoladefabriek van meneer Willie Wonka. Dit is de meest fascinerende chocoladefabriek ooit! Maar er liggen ook gevaren op de loer..

Elk kind zou eigenlijk voorgelezen moeten worden uit dit boek of het zelf gelezen moeten hebben. Dit klassieke jeugdboek maakt je jeugd een stukje leuker.

Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl) boek

5. Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman)

Leeftijd: Vanaf ca. 12 jaar
Eerste uitgave: 1973

Je zal vast weleens van het klassieke jeugdboek Kruistocht in spijkerbroek gehoord hebben. Vele kinderen hebben vroeger het boek gelezen en nog steeds wordt het veel gelezen.

Dolf meldt zich aan als proefkonijn om met een tijdmachine terug naar de middeleeuwen te gaan om daar een riddertoernooi bij te wonen. Hij komt echter in het jaar 1212 terecht in een kinderkruistocht. Kan hij weer teruggaan naar de 20ste eeuw?

Het blijft een tijdloos boek en al decennialang is dit één van de mooiste klassieke jeugdboeken voor kinderen. Dat zal de komende decennia ook nog zo blijven.

Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman) boek

6. Pippi Langkous (Astrid Lindgren)

Leeftijd: Vanaf ca. 7 jaar voorlezen en vanaf ca. 9 jaar zelf lezen
Eerste uitgave: 1945

Als je één van de klassieke Pippi Langkous kinderboeken niet kent, dan ken je Pippi Langkous waarschijnlijk wel van TV. Kan je het introductieliedje nog meezingen?

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. Ze woont zonder haar ouders in Villa Kakelbont. Wel woont ze met haar aapje en haar paard. Zonder ouders kan ze doen wat ze wil en maakt ze vele avonturen mee.

Het is een klassiek voorleesboek en ook erg leuk voor kinderen om zelf uit te lezen. Pippi Langkous zal waarschijnlijk nog heel lang populair blijven onder kinderen.

Ken jij Pippi Langkous? (Astrid Lindgren) boek

7. Oorlogswinter (Jan Terlouw)

Leeftijd: Vanaf ca. 13 jaar
Eerste uitgave: 1972

Elk kind in Nederland zou het klassieke jeugdboek Oorlogswinter eigenlijk gelezen moeten hebben. Het is belangrijk dat we de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten en dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Michiel is 16 en raakt in de Tweede Wereldoorlog onverwachts betrokken bij het verzet. Hij maakt mee hoe moeilijk en angstig dit is.

Niemand beter dan Jan Terlouw kon dit boek schrijven, want het verhaal is voor een groot deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Kinderen zijn erg onder de indruk van het boek.

Oorlogswinter (Jan Terlouw) boek

8. Koning van Katoren (Jan Terlouw)

Leeftijd: Vanaf ca. 12 jaar
Eerste uitgave: 1971

Koning van Katoren is een ander prachtig klassiek jeugdboek van Jan Terlouw. Heb je dit boek vroeger zelf ook gelezen of heb je er van gehoord?

De oude koning van het land Katoren is al zeventien jaar geleden overleden. Er is nog geen opvolger gevonden. Stach (17 jaar) droomt ervan om koning te worden. Daarvoor moet hij wel eerst zeven moeilijke opdrachten volbrengen.

Vele (groot)ouders kopen dit boek vaak opnieuw voor hun (klein)kinderen. Voor kinderen blijft het al decennialang een erg spannend boek.

Koning van Katoren (Jan Terlouw) boek

9. Pinkeltje (Dick Laan)

Leeftijd: Vanaf ca. 5 jaar voorlezen en vanaf ca. 8 jaar zelf lezen
Eerste uitgave: 1939

Pinkeltje hoort absoluut thuis in dit rijtje van de mooiste klassieke kinderboeken en jeugdboeken. De eerste druk verscheen al in 1939! Desondanks worden de boeken nog steeds voorgelezen of zelf gelezen door kinderen.

Pinkeltje is zo groot als een pink, vandaar ook de naam Pinkeltje. Ondanks dat hij een witte baard en een puntmuts heeft, is Pinkeltje geen kabouter. In verschillende boeken maakt hij allerlei avonturen mee.

Voor kinderen van deze tijd blijven de verhalen ook erg leuk. Generaties lang blijven vele families de mooie boeken (voor)lezen. Je kan de Pinkeltje boeken ook scharen onder de klassieke voorleesboeken.

Pinkeltje in het Spoorwegmuseum (Dick Laan) boek

10. Het sleutelkruid (Paul Biegel)

Leeftijd: Vanaf ca. 9 jaar
Eerste uitgave: 1964

Het sleutelkruid is een echte klassieker onder de Nederlandse kinderboeken. Dit boek is één van de beste boeken van de geweldige kinderboekenschrijver Paul Biegel.

De koning Mansolein is heel erg oud en de kans op een hartaanval is groot. Echter kan het sleutelkruid hem nog redden. De dokter gaat op zoek naar het kruid, maar het is lastig te vinden. Ondertussen vertellen de dieren, die in het koninkrijk wonen, spannende verhalen aan de koning om zijn hart kloppende te houden.

Voor kinderen blijft dit boek fascinerend om zelf te lezen. Ook is het geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Het sleutelkruid (Paul Biegel) boek

Meer klassieke kinderboeken en jeugdboeken + andere aanraders

Hierboven heb je de mooiste klassieke kinderboeken en jeugdboeken gezien. Ook staan er prachtige klassieke voorleesboeken tussen.

Wil je toch nog verder kijken naar nog meer klassieke kinderboeken en jeugdboeken? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden. Wel zal je dan zelf moeten zoeken.

Andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Weet jij zelf nog een mooi klassiek kinderboek of jeugdboek dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen we dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie