Top 10 lente prentenboeken voor peuters en kleuters

De lente is al een mooi seizoen voor kinderen en prentenboeken over de lente maken het nog leuker. Wij hebben daarom speciaal een top 10 lente prentenboeken voor peuters en kleuters gemaakt. Je komt onder andere een prentenboek over insecten tegen en prentenboeken waarin het over bloemen gaat. Dat past echt bij de lente. Ook laten we je de beste (online) digitale lente prentenboeken zien. Voor iedereen staat er wel een leuk voorleesboek over de lente bij. Tot slot lees je waar nog meer prentenboeken met het thema lente eenvoudig te bestellen zijn. Lees snel verder!

1. Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner)

In de lente komen mensen en dieren weer wat meer tot leven. Dat is ook te zien in het prentenboek Leve de lente!. Het is een kijk- en zoekboek voor peuters en kleuters.

Er zijn allerlei personages die verschillende avonturen meemaken. Het is bijvoorbeeld de vraag waar Andrea heengaat en waarom is er een vos in de stad?

Voor peuter en kleuters is het een ideaal prentenboek met het thema lente. Het levert veel kijk- en zoekplezier op en het blijft spannend. Kinderen ontdekken telkens iets nieuws en herkennen ook dingen uit het echte leven.

Leve de lente! (Rotraut Susanne Berner) boek

2. Anna – Anna en de lente (Kathleen Amant)

Kathleen Amant heeft vele Anna prentenboeken gemaakt. Het is daarom ook logisch dat er een prentenboek over de lente is van Anna. Het prentenboek heet Anna – Anna en de lente.

Het is een mooie lentedag. Anna gaat lekker de tuin in. Ze ziet onder andere bloesems aan de bomen en pasgeboren lammetjes. Met haar buurjongen vindt ze een chocolade ei bij het kippenhok. Kunnen kippen dan chocolade eieren leggen in de lente?

Zowel thuis als op school is dit voorleesboek over de lente een aanrader. Peuters en kleuters houden van het verhaal en de mooie prenten.

Anna - Anna en de lente (Kathleen Amant) boek

3. Kas en Saar – Saar in de lente (Pauline Oud)

Kas en Saar, welk kind kent deze peutertjes niet tegenwoordig? In dit geval gaat het in het prentenboek Kas en Saar – Saar in de lente over Saar.

Je merkt echt dat het lente is buiten. Je hoort de vogels fluiten en voelt de zonnestralen. Saar gaat met haar oma naar boer Koos. Ze kopen daar eieren en plukken prachtige bloemen. Maar het zijn wel heel bijzondere eieren van boer Koos..

Het is een leuk verhaal en kinderen leren meer over de lente door het prentenboek. Ook de prenten spreken erg aan. In dit prentenboek gaat het ook over bloemen, dat echt bij de lente hoort.

Kas en Saar - Saar in de lente (Pauline Oud) boek

4. Het dikke kriebelbeestjesboek (Marianne Busser & Ron Schröder)

Een prentenboek over insecten mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 10. Dat hoort helemaal bij de lente. In Het dikke kriebelbeestjesboek staan versjes en weetjes over insecten.

Ook andere kleine kriebelbeestjes komen aan bod. Zelfs voor volwassenen kan het leerzaam zijn. Wist je bijvoorbeeld dat oorwormen vleugels hebben en glimwormen eigenlijk kevers zijn?

Het is een erg leerzaam prentenboek dat je als thema lente kan geven. Kinderen vinden het interessant om meer over insecten te leren en vinden de versjes leuk.

Het dikke kriebelbeestjesboek (Marianne Busser & Ron Schröder) boek

5. Lotta – Lotta ruikt de lente (Diane Put)

Het prentenboek Lotta – Lotta ruikt de lente is vooral bedoeld voor kleuters. De boodschap van het verhaal past mooi bij de andere Lotta prentenboeken.

Lotta en de kuikens zijn vrolijk, omdat het lente is. Maar de vogelverschrikker is niet zo vrolijk en voelt zich alleen. De vogeltjes zijn bang voor hem en komen daarom niet in zijn buurt. Gelukkig weet Lotta wel raad..

Kinderen genieten van dit voorleesboek over de lente en het maakt ze vrolijk. Ook komt dit prentenboek met een mooie boodschap.

Lotta - Lotta ruikt de lente (Diane Put) boek

6. Karel en Kaatje – Karel in de lente (Liesbet Slegers)

Het duo Karel en Kaatje is geliefd onder veel kinderen. Het is daarom erg leuk om het prentenboek Karel en Kaatje – Karel in de lente voor te lezen aan kinderen tijdens de lente.

Je merkt echt al dat het lente is. Het weer buiten is goed en er valt veel te beleven. Ga je ook mee?

Voor peuters is het echt een leuk prentenboek over de lente. De prenten zijn mooi en peuters zullen ook dingen uit het verhaal herkennen.

Karel en Kaatje - Karel in de lente (Liesbet Slegers) boek

7. De lente van Kleine Beer (Elli Woollard)

Het prentenboek De lente van Kleine Beer is op rijm geschreven. Elli Woollard kan goed gedichten schrijven en dat is in dit prentenboek ook te merken.

De lente komt er bijna aan en daarom wordt Kleine Beer wakker uit zijn winterslaap. Hij is eenzaam en vindt in een steen een nieuwe vriend. Ieder dier begint op zijn manier aan de lente. Kleine Beer probeert mee te doen, maar niks past bij hem.

De mooie prenten brengen het verhaal helemaal tot leven. De overgang van winter naar lente is herkenbaar voor kinderen. Ook worden kinderen vrolijk van de mooie bloemen in het prentenboek.

De lente van Kleine Beer (Elli Woollard) boek

8. Sammie – Sammie in de lente (Anita Bijsterbosch)

Sammie – Sammie in de lente is een iets ander prentenboek dan de andere prentenboeken in deze top 10. Er staan namelijk ook verrassende halve tussenpagina’s in het prentenboek.

Het is een prachtige lentedag. Sammie en Job gaan lekker buiten spelen. Het wordt echt een goede dag!

De verrassende halve tussenpagina’s vallen erg op. Kinderen vinden het leuk en interessant. Dit maakt het een nog leuker voorleesboek over de lente.

Sammie - Sammie in de lente (Anita Bijsterbosch) boek

9. Fien en Milo – Lente met Fien en Milo (Pauline Oud)

In veel boekenkasten van kinderen vind je prentenboeken van Fien en Milo terug. Daarom is Fien en Milo – Lente met Fien en Milo een absolute aanrader tijdens de lente!

De lente is aangebroken! Fien en Milo gaan lekker de tuin in. Er is genoeg te doen in de tuin. Ze vinden een rood ei met witte streepjes in het gras. Misschien is het wel uit een vogelnestje gevallen?

Veel kinderen houden van Fien en Milo, daarom valt dit prentenboek over de lente ook in de smaak. Vooral in de lente verdient het een mooi plekje in de boekenkasten van kinderen.

Fien en Milo - Lente met Fien en Milo (Pauline Oud) boek

10. Stekel – Stekel in de lente (Harald Timmer)

Een egel in een prentenboek past meer bij het thema herfst, zou je zeggen. Maar in de lente komen de egels weer tevoorschijn, zoals ook in het prentenboek Stekel – Stekel in de lente te zien is.

Stekel gaat lekker buiten spelen in de tuin. Je merkt echt dat de lente is begonnen! Het is op rijm geschreven.

Dit prentenboek met het thema lente maakt kinderen vrolijk en het is herkenbaar. De lente is voor kinderen nog leuker met dit prentenboek.

Stekel - Stekel in de lente (Harald Timmer) boek

Digitale lente prentenboeken

Naast fysieke zijn er ook (online) digitale lente prentenboeken. Speciaal voor jou hebben we de beste opgezocht. In dit geval bedoelen we e-books. Het is leuk om deze e-books bijvoorbeeld voor te lezen op een tablet of een smartboard.

De volgende digitale lente prentenboeken zijn een aanrader, waartussen ook het digitale prentenboek over insecten staat:

Op Bol.com vind je nog meer digitale prentenboeken over de lente, waaronder ook met mooie bloemen erin en andere “lentedingen”. De meesten zijn in het Engels, maar daar kan je natuurlijk zelf een Nederlands verhaal van maken tijdens het voorlezen.

Meer prentenboeken met het thema lente + andere aanraders

Hierboven heb je de top 10 lente prentenboeken voor peuters en kleuters gezien. Onder andere een prentenboek over insecten en prentenboeken met bloemen erin ben je tegengekomen.

Ook (online) digitale prentenboeken over de lente zijn erg leuk om voor te lezen. Voorleesboeken over de lente maken de lente (nog) leuker voor kinderen.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer prentenboeken met het thema lente? Op Bol.com zijn er nog meer te vinden.

De volgende artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

Ken je zelf nog goede lente prentenboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie