De 21 beste lesbische boeken (Nederlands)

Als je op zoek bent naar de beste lesbische boeken, hoef je niet verder te kijken. Wij hebben de 21 beste lesbische boeken, geschreven in of vertaald naar het Nederlands, voor jou op een rijtje gezet. Er staan ook boeken tussen van lesbische schrijfsters, die hun eigen ervaringen in de boeken mee kunnen nemen. Van lesbische roman tot lesbische thriller, je vindt hier verschillende soorten lesbische boeken. Veelal gaan de boeken over lesbische liefde. Lees lekker verder!

1. Mannenpakken/Vrouwenhakken (Jessica Maes en Suzanne Slotboom)

Mannenpakken/Vrouwenhakken is volgens ons het beste lesbische boek! Het is door de media betiteld als de eerste Nederlandse en Belgische lesbische chicklit.

Milou is 25 jaar en na een relatiebreuk probeert ze haar liefdesleven weer nieuw leven in te blazen. Ze heeft een afspraakje met een man, maar kan haar ogen maar niet afhouden van de lange benen van een vrouw.

Misschien vindt ze vrouwen wel leuker dan mannen? Ze gaat meer vrouwen ontmoeten en haar vriendinnen en zichzelf beter leren kennen.

Lezers vinden het een leuk en grappig boek en raden het anderen ook aan. Als je lesbisch bent, is het een leuk en leerzaam boek. Echter is het ook voor hetero vrouwen een goed boek. Als je er eenmaal aan begint, kan je het boek maar moeilijk wegleggen.

Mannenpakken/Vrouwenhakken (Jessica Maes en Suzanne Slotboom) boek

2. Ik vrouw van jou (Scarlet Hemkes en Joyce Everink)

Scarlet Hemkes en Joyce Everink zijn het bekendste lesbische koppel op YouTube uit Nederland. Met het boek Ik vrouw van jou kom je meer over hun leven te weten.

De dames zijn erg open in het boek. Vele onderwerpen worden besproken en taboes blijven ook niet onderbelicht. Onder andere de volgende onderwerpen komen voorbij:

  • De hoogte- en dieptepunten uit hun leven
  • Waarom het niet gek is om naar een psycholoog te gaan
  • De noodzakelijkheid om aan je relatie te werken
  • Dat het leven soms heel kut en leuk is
  • Dat kinderen krijgen niet altijd zo makkelijk is

Vele lezers vinden het een heerlijk boek. Ook vinden veel lezers herkenning. De openheid van de dames wordt erg gewaardeerd en dat maakt het boek ook zo mooi.

Ik vrouw van jou (Scarlet Hemkes en Joyce Everink) boek

3. Vingervlug (Sarah Waters)

Sarah Waters is een geweldige lesbische schrijfster en kan als geen ander lesbische boeken schrijven. De lesbische roman/thriller Vingervlug is één van haar beste werken.

Het weeskind Sue Trinder groeit in Londen op tussen de zakkenrollers en andere kruimeldieven. Ze komt in aanraking met oplichter Richard Rivers. Hij wil dat Sue vrienden wordt met rijkeluismeisje Maud, zodat hij haar kan impalmen en ze kunnen trouwen.

Beiden profiteren ze dan van de erfenis. Maar Sue begint Maud steeds leuker te vinden. Hoe kan je iemand waar je verliefd op bent de afgrond in trappen?

Voor veel lezers is het een meeslepend verhaal. De verrassende wendingen zorgen ervoor dat het verhaal nooit saai wordt en dat je het in één ruk uitleest. In het boek komt de lesbische liefde laat op gang, maar dit maakt het ook spannend.

Vingervlug (Sarah Waters) boek

4. Twee vrouwen (Harry Mulisch)

Harry Mulisch staat bekend als één van de beste Nederlandse schrijvers ooit. Met Twee vrouwen heeft hij ook een mooi lesbisch boek geschreven.

Het verhaal gaat over de liefde tussen Laura en Sylvia. Na een verbroken huwelijk met een man vindt Laura in Sylvia een nieuwe liefde. Echter is er iets vreemds aan Sylvia.

Ze liegt tegen haar omgeving over haar relatie met Laura. Bij een toneelstuk ontmoeten ze de ex van Laura, Alfred Boeken. Sylvia begint zelfs een verhouding met Alfred. Hoe loopt dat af?

De reacties over het boek zijn verdeeld, maar de meesten vinden het een mooi verhaal. De schrijfstijl van Harry Mulisch moet je misschien aan wennen, maar het is een aanrader als je eraan gewend raakt of al bent!

Twee vrouwen (Harry Mulisch) boek

5. Onderhuids (Suzanne Gerding)

Met Onderhuids heeft Suzanne Gerding een indrukwekkend boek over de lesbische liefde geschreven. In 2012 heeft Suzanne Gerding de Debuutprijs gewonnen met dit boek.

Floor heeft eigenlijk alles in haar leven. Ze is getrouwd, heeft twee dochters en een psychologiepraktijk die goed loopt. Zou je dan wel twijfelen aan je keuzes?

Maar dan komt het verlangen naar een liefde van vroeger bovendrijven. Ze gaat op zoek naar deze vrouw, maar daarmee zet ze wel het leven wat ze nu heeft op het spel.

Lezers vinden het een mooie en meeslepende lesbische roman. Van het begin tot het eind blijft het boeien. Het zal lastig worden om het helemaal droog te houden.

Onderhuids (Suzanne Gerding) boek

6. Middagzwemmers (Jocelyn Vreugdenhil)

Jocelyn Vreugdenhil is een goede lesbische schrijfster. De lesbische roman Middagzwemmers is gebaseerd op haar eigen leven. In totaal heeft ze vier jaar over het boek gedaan.

Charlie en Sanne zijn een lesbisch stel en hebben een kinderwens. Ze gaan op zoek naar een donor. Maar hoe vind je een goede donor? Er komen problemen bij kijken.

Sanne begint te twijfelen en Charlie krijgt juist steeds meer een obsessie voor het moederschap. Ze lijken steeds verder uit elkaar te drijven, maar echte liefde is niet zomaar kapot te krijgen.

Lezers wisselen een lach en een traan af bij dit prachtige boek. Het is een modern thema en het zet lezers ook aan tot denken. Wel heb je zelfbeheersing nodig, want het is lastig om niet even te spieken hoe het boek afloopt.

Middagzwemmers (Jocelyn Vreugdenhil) boek

7. Strikt (Minke Douwesz)

Strikt is de debuutroman van Minke Douwesz. Je kan bijna niet beter debuteren met zo’n goede lesbische roman. Naast schrijfster is Minke Douwesz ook werkzaam als psychiater.

Idske Wolters is 34 jaar oud en psychiater van beroep. Ze woont samen met haar poezen. Haar leven lijkt op orde, totdat ze celliste Judith Verster tegen het lijf loopt.

Ze wordt heel erg verliefd op Judith. Echter lijkt de kans niet al te groot te zijn dat hun liefde gaat slagen. Onder andere doordat Judith helemaal niet op vrouwen valt en naar een man op zoek is. Gaat het toch lukken?

Het boek is een dikke pil van 839 pagina’s, maar desondanks hebben veel lezers het toch snel uit. Veel lezers verliezen zich helemaal in het boek en kunnen het maar moeilijk loslaten.

Strikt (Minke Douwesz) boek

8. De kleur paars (Alice Walker)

De kleur paars is een echte klassieker en bovendien een boek over lesbische liefde. Ook geeft het een beeld van een jonge zwarte vrouw die begin twintigste eeuw opgroeit in de Verenigde Staten. Wereldwijd wordt het zelfs gezien als één van de beste boeken ooit.

Celie schrijft brieven aan God over wat ze elke dag meemaakt. Onder andere haar slechte echtgenoot, de armoede die uitzichtloos lijkt te zijn en de afstand die tot haar zus is ontstaan komen ter sprake.

Dan ontmoet ze Shug Avery, een zangeres. Door haar krijgt ze een gevoel van eigenwaarde terug en ze beginnen zelfs een lesbische relatie. Ze krijgt de kracht om terug te vechten.

In het artikel “Top 100 beste boeken aller tijden” is dit boek ook terug te vinden. Wereldwijd vinden miljoenen mensen het een prachtig boek. Het is een echte aanrader om te lezen!

De kleur paars (Alice Walker) boek

9. De toegift (Carry Slee)

Carry Slee staat er vooral bekend om dat ze goede kinderboeken schrijft, maar ze schrijft ook goede boeken voor volwassenen. De toegift is daar het bewijs van. Ze is waarschijnlijk de bekendste lesbische schrijfster van Nederland.

Een jonge vrouw woont samen met Arnoud. Hun beide moeders hebben psychische klachten en dat zorgt voor verbinding. Dan leren ze Esmée kennen. Ook zij heeft een slechte relatie met haar moeder.

Zowel de jonge vrouw als Arnoud raken verliefd op Esmée. Uiteindelijk krijgen de jonge vrouw en Esmée een relatie. De jonge vrouw wordt een succesvol schrijfster, maar de relatie met haar uitgever verslechterd. Dit brengt problemen met zich mee.

De jonge vrouw is de ik-persoon in het verhaal en ze maakt gebeurtenissen mee uit Carry Slee haar leven. Lezers vinden het een prachtige roman en zijn er zo doorheen, door de korte zinnen. Het is ook interessant om meer over Carry Slee haar eigen leven te lezen.

De toegift (Carry Slee) boek

10. Fluwelen begeerte (Sarah Waters)

Fluwelen begeerte is het tweede boek van Sarah Waters in dit rijtje van de 21 beste lesbische boeken. Ook dit boek is weer een pareltje in de lesbische literatuur.

Nancy Astley is helemaal weg van revuester Kitty Butler en gaat naar Londen. Ze worden geliefden van elkaar en treden samen op. In theaters en music-halls voeren ze hun “mannen-act” op. Het is een droom die uitkomt.

Maar dan verlaat Kitty Nancy. Zonder geld zwerft ze op straat. Met haar “mannen-act” probeert ze te overleven. Ze komt onder andere in aanraking met charlatans, schandknapen, hoeren en de Londense aristocratie. Het laatste is misschien wel het gevaarlijkst.

Veel lezers vinden het een mooi geschreven boek en heel ontroerend. Ook word je helemaal meegesleept in de Victoriaanse tijd. Maar weinigen kunnen zulke goede lesbische literatuur schrijven als Sarah Waters.

Fluwelen begeerte (Sarah Waters) boek

11. Adem (Sharmila Madhvani)

Sharmila Madhvani is psychologe in een strafinrichting en schrijft in haar vrije tijd. Dat doet ze zeker niet onverdienstelijk. Met Adem heeft ze de Debuutprijs gewonnen in 2013.

Padme werkt in een bordeel. Ze is daar de gezelschapsdame voor Lurt, dat is het neefje van de rebellenleider. Dan ontmoet ze Neia, die haar daar wil weghalen.

Ze gaat mee met Neia, maar de rebellenleider is daar uiteraard niet blij mee. Toch kan ze zich eindelijk weer gelukkig voelen. Maar Neia’s ex komt opeens in beeld en dan wordt haar vertrouwen getest.

Zelfs voor lezers die zelden lezen is het een vlot boek. Ook blijft het vaak niet bij één keer lezen. Na afloop zal je een soort leegte voelen, omdat het verhaal ten einde is.

Adem (Sharmila Madhvani) boek

12. Zij en haar (Dirk Bracke)

Dirk Bracke heeft inspiratie gehaald uit gesprekken met homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren om het boek Zij en haar te schrijven. Hierdoor is het echt een goed boek geworden.

Twee jaar geleden reden Eve en Margaux samen naar school toen het noodlot toesloeg. Margaux verongelukte. Eve haar leven gaat door, maar ze is haar nog niet vergeten.

Ze krijgt iets met Tibo, maar dat loopt niet helemaal lekker. Margaux komt steeds meer in haar fantasieën voor. Ook de mooie ogen van Céline kan ze niet vergeten…

Voor jongeren is dit boek over lesbische liefde mooi en interessant. Het is niet gek om lesbisch te zijn. Dit thema blijft vaak onderbelicht bij jongeren en dit boek probeert daar verandering in te brengen.

Zij en haar (Dirk Bracke) boek

13. Carol (Patricia Highsmith)

Carol is een lesbische roman uit 1952. Eerst heette het boek The Price of Salt en gebruikte Patricia Highsmith een pseudoniem, namelijk Claire Morgan. Het boek is ook verfilmd.

Therese werkt als verkoop-assistente in een warenhuis in New York. Op een dag loopt Carol naar haar toonbank. Carol is een mooie vrouw en Therese is helemaal overdonderd.

Carol is een vrouw van in de dertig en ligt in scheiding. Therese is negentien jaar, haat haar baan en voelt geen liefde voor haar vriend. Er begint een onmogelijke liefde tussen de vrouwen te ontstaan.

Lezers vinden het een prachtig romantisch lesbisch verhaal en kijken ook vaak de film. Zowel het boek als de film is een echte aanrader!

Carol (Patricia Highsmith) boek

14. Het experiment (LaVita Publishing)

Het experiment is anders dan de andere boeken in dit rijtje van de 21 beste lesbische boeken. Dit is namelijk een verhalenbundel over vrouwenliefde.

In totaal staan er 14 verhalen in deze bundel. Natuurlijk zijn het lesbische verhalen, maar er komt onder andere ook humor, erotiek en herkenning bij kijken.

Zowel gevestigde namen als opkomend talent hebben een bijdrage geleverd. Denk bijvoorbeeld aan Emma Donoghue, Kim Baldwin en Anja de Crom.

Door de verschillende verhalen staat er voor iedereen wel een goed lesbisch verhaal tussen. Bij het ene verhaal zal je lachen, bij het andere hou je het niet droog en bij weer een andere krijg je het er warm van.

Het experiment (LaVita Publishing) boek

15. We zullen niet te pletter slaan (Nina Polak)

We zullen niet te pletter slaan is de debuutroman van Nina Polak. Je kan wel zeggen dat ze een sterk debuut heeft gemaakt met dit boek. Boeken die ze schreef na deze debuutroman vallen ook in de smaak.

Schard en Anna zijn broer en zus van elkaar. Ze groeien niet op in een klassiek gezin, maar met twee (lesbische) moeders. Maar dan gaan de moeders opeens van elkaar scheiden.

Dit heeft impact op het leven van Schard en Anna. Was het allemaal een mislukt experiment geweest? Of komt het misschien toch nog goed?

De ervaringen van lezers over deze lesbische roman zijn wisselend, maar over het algemeen positief. Het is interessant om te lezen over jonge mensen die op zoek zijn naar hun identiteit.

We zullen niet te pletter slaan (Nina Polak) boek

16. Sinaasappels zijn niet de enige vruchten (Jeanette Winterson)

Jeanette Winterson is een geweldige lesbische schrijfster en dat bewijst ze ook met het boek Sinaasappels zijn niet de enige vruchten. Met het boek won ze de Whitbread Prize, omdat het zo’n goed debuut was. Ook is het boek verfilmd.

Het is een semiautobiografisch verhaal en gaat over Jeanette zelf. Een echtpaar uit het noorden van Engeland adopteert Jeanette als baby zijnde. Ze groeit op in een streng religieuze gemeenschap.

Ze wordt klaargestoomd voor een leven als zendeling. Echter ziet Jeanette dit niet zitten. Ze volgt haar hart op zestienjarige leeftijd en verlaat de kerk en haar familie. Jeanette geeft zich over aan de liefde en ontdekt ook de literatuur.

Toen het boek in 1985 werd gepubliceerd, was het gelijk al een succes. Tegenwoordig wordt het boek nog steeds veel gelezen. Veel lezers lezen het boek zelfs meerdere keren.

Sinaasappels zijn niet de enige vruchten (Jeanette Winterson) boek

17. Achter een lens gevangen (Anneloes Tieleman)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Anneloes Tieleman heeft met Achter een lens gevangen een mooie lesbische debuutroman gemaakt. Dit debuut smaakt naar meer.

Phileine wil graag weg van haar moeder, weg van Port-la-Nouvelle en weg van de persoon waar ze niet zichzelf kan zijn. Dan ontmoet ze in de zomer van 1993 een mooie vrouw.

Gaat deze vrouw Phileine meer van het leven laten zien? Maar dan komt ze erachter dat de vrouw de beste vriendin is van haar moeder. Is dat een spelbreker?

Voor lezers is het een mooi en pakkend lesbisch liefdesverhaal. Het boek leest lekker weg en hoort zeker in je boekenkast te staan.

Achter een lens gevangen (Anneloes Tieleman) boek

18. Weg (Minke Douwesz)

Met Weg staat Minke Douwesz voor de tweede keer in dit rijtje van de 21 beste lesbische boeken. Deze lesbische roman mag er zeker ook zijn!

De hoofdpersoon Edith Heringa is 40 jaar en werkt hard als gynaecologe. Inmiddels woont ze al drie jaar samen met Norma Pekel. Edith beëindigt de relatie, omdat ze uit elkaar zijn gegroeid.

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Norma weigert de boerderij te verlaten waar ze wonen. De boerderij staat op naam van Edith, dus op een geven moment zal ze wel moeten vertrekken…

Veel lezers zijn na de debuutroman van Minke Douwesz ook dit boek gaan lezen. Het is een dikke pil van 577 pagina’s, maar toch leest het boek goed weg. Tot het eind blijft het boeiend.

Weg (Minke Douwesz) boek

19. Verpand (Isabelle van Ewijk)

Verpand is een mooie combinatie tussen spanning en romantiek. Het boek is onderdeel van een drieluik. Tevens is dit boek het debuut van Isabelle van Ewijk.

Henri is een 31-jarige vrouw en single. Ze heeft een aardig druk leven, alhoewel het niet zo spectaculair is. Dan ziet ze op een bedrijfsfeest een fascinerende vrouw met een man.

Henri wil uitzoeken of ze een stel zijn. Er komen gebeurtenissen in haar leven tot stand waar ze geen controle meer over heeft. Dit kan invloed gaan hebben op haar toekomst.

Lezers vinden het een meeslepend verhaal met een goede verhaallijn. Het is een aanrader om de andere boeken uit het drieluik ook te lezen.

Verpand (Isabelle van Ewijk) boek

20. Benedetta (Judith C. Brown)

Judith C. Brown heeft door middel van het boek Benedetta het bijzondere verhaal van Benedetta Carlini op papier gezet. Het verhaal speelde zich begin zeventiende eeuw af.

Benedetta is een lesbische non en ze leeft in de periode van de Renaissance, in Italië. Na onderzoek van de kerk bleek dat ze jarenlang een lesbische relatie had met een andere non.

In het verhaal lees je meer over de verhouding tussen de lesbische nonnen en wat de gevolgen daarvan zijn. Ook krijg je een indruk over de mogelijkheden die vrouwen hadden in die tijd.

Dit boek over lesbische liefde is vooral interessant als je ook de geschiedenis in wil duiken. Het is zeker interessant om meer te lezen over de eerste documentatie van een lesbische verhouding in de westerse geschiedenis.

Benedetta (Judith C. Brown) boek

21. Flynn (Joanne Horniman)

Joanne Horniman is een goede schrijfster en heeft met haar boeken verschillende prijzen gewonnen. Ook Flynn toont weer aan wat voor goede schrijfster Joanne Horniman is.

Anna is 19 jaar en het spookt door haar hoofd dat niemand ooit van haar zal houden. Maar dan ontmoet ze Flynn. Ze worden verliefd op elkaar en zijn onafscheidelijk.

Echter houdt Flynn iets verborgen voor Anna. Anna komt daar achter en dat verandert alles. Kent ze Flynn eigenlijk wel zo goed als ze denkt?

Voor jong en oud is het een goede lesbische roman. Het is een mooi geschreven verhaal over de kwetsbaarheid van een eerste liefde.

Flynn (Joanne Horniman) boek

Meer lesbische boeken + andere aanrader

Hierboven heb je de 21 beste lesbische boeken gezien die geschreven in of vertaald zijn naar het Nederlands. Van allerlei soorten boeken ben je tegengekomen, van lesbische roman tot lesbische thriller.

Ook heb je boeken gezien van lesbische schrijfsters. De meeste boeken gaan over de lesbische liefde.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer lesbische boeken? Op Bol.com vind je er nog meer.

Wellicht is het artikel “De beste LGBT boeken (Nederlands)” ook interessant voor je.

Ken je zelf nog goede lesbische boeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie