Ben je op zoek naar de beste LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender) boeken? Dan zit je hier goed! De 20 beste LGBT boeken (Nederlands) staan hier op een rijtje. Je kan ook spreken van LHBT (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender) boeken. Je komt onder andere boeken over homoseksualiteit en transgenders tegen. Dit varieert van LGBT romans tot persoonlijke verhalen. Het is interessant om deze LHBT literatuur in te duiken. Tot slot lees je waar nog meer boeken over LGBT(Q+) te vinden zijn. Lees lekker verder!
1. Confettiregen (Splinter Chabot)
Volgens ons is Confettiregen het beste LGBT boek. Dit autobiografische boek van Splinter Chabot is uitgegroeid tot een echte bestseller. Het geeft een belangrijke boodschap mee.
Wobie (Alter ego) is een jongen die opgroeit in een warm gezin. Als hij ouder begint te worden, komt hij erachter dat hij anders is dan zijn broers en zijn meeste klasgenoten.
Hij is anders dan hij dacht te zijn en anders dan wie hij wilde zijn. Het is een worsteling en zoektocht om zijn eigen identiteit te ontdekken.
Voor veel lezers is het een herkenbaar verhaal. Het heeft vele lezers al geholpen in de zoektocht naar hunzelf. Als je het moeilijk hebt, bedenkt dan altijd dat het beter gaat worden. Dit boek laat ook zien hoe moeilijk een coming-out kan zijn, maar dat er altijd mogelijkheden liggen.
2. Je mag wel bang zijn, maar niet laf (Toni Boumans)
Het boek Je mag wel bang zijn, maar niet laf is een bijzonder verhaal over de geschiedenis van de familie Bakker. Niemand kon dit verhaal beter op papier zetten dan Toni Boumans.
Nazaten van de familie Bakker hebben interviews gegeven, waardoor het een goed en realistisch verhaal is geworden. Je leest wat deze Friese familie voor, tijdens en na de oorlog heeft meegemaakt.
Drie broers komen erachter dat ze homoseksueel zijn. Ondanks dat de familie gereformeerd is, gaat de vader hier goed mee om. Als de Duitsers binnenvallen, komen de drie homoseksuele verzetsstrijders in actie.
Het is echt een uniek homo/gay gericht boek, omdat er nog niet veel is geschreven over homoseksuele verzetsstrijders. Ook lezers die geen homo zijn, vinden het een indrukwekkend verhaal.
3. De geschiedenis van mijn seksualiteit (Tobi Lakmaker)
De geschiedenis van mijn seksualiteit is een kwetsbaar debuut van Tobi Lakmaker. In dit autobiografische boek geeft hij namelijk een uniek kijkje in zijn leven.
Tobi Lakmaker was een vrouw en heette eerst Sofie. Nu gaat Tobi als man door het leven, vandaar dat we nu Tobi als “hij” zullen aanspreken en niet meer als “zij”.
Eerst viel Tobi op mannen en daarna op vrouwen. Waar valt hij nu echt op? Je wordt meegenomen in zijn ontdekkingsreis naar wie hij echt is, waar hij op valt en waar hij zich thuisvoelt.
Lezers vinden het een grappig en ontroerend boek. Ook zullen er vele herkenbare dingen in voorkomen als je zelf met een ontdekkingsreis bezig bent of dit al hebt doorgemaakt. Het boek is ook interessant als je twijfelt over je genderidentiteit.
4. Lieg met mij (Philippe Besson)
Philippe Besson weet absoluut hoe hij boeken moet schrijven en dat is ook weer te merken aan de roman Lieg met mij. Dit LGBT boek hoort absoluut in je boekenkast te staan!
Om precies te zijn is het een autobiografische roman. Philippe ziet een man die erg lijkt op zijn eerste liefde. Hij blikt daarom terug op zijn eerste liefde.
In 1984 ontmoetten Philippe en Thomas elkaar in het geheim. Beiden zijn 17 jaar. Dit is de start van een geheime relatie. Deze relatie heeft voor beide jongens uiteindelijk de richting in hun leven bepaald.
Veel lezers vinden dit homo/gay gerichte boek een pareltje. Het boek zal je raken en nog lang bijblijven. De kans is groot dat je het meerdere keren gaat lezen.
5. Birthday (Meredith Russo)
Meredith Russo is een transgender en weet als geen ander hoe ze daarover moet schrijven. Het boek Birthday vertelt het hartverscheurende verhaal over twee vrienden, waarvan er eentje een transgender is.
Eric en Morgan zijn beste vrienden van elkaar en toevallig ook op dezelfde dag geboren. Ze vieren dit altijd samen. Maar naarmate ze ouder worden, verandert hun vriendschap.
Morgan worstelt met zichzelf en voelt zich gevangen in haar eigen lichaam. Bij Eric lijkt het allemaal voor de wind te gaan als populaire footballspeler. Ze groeien uit elkaar, maar je kan toch het best jezelf zijn bij je beste vriend?
Voor lezers is het een aangrijpend, interessant en hartverscheurend verhaal. Door dit boek leer je meer over transgenders. Ook transgender tieners zullen veel aan dit boek hebben.
6. Djinn (Tofik Dibi)
Veel mensen zullen de naam Tofik Dibi nog wel herkennen. Van 2006 tot 2012 was hij in de Tweede Kamer te vinden namens GroenLinks. Echter gaat Djinn over een ander onderwerp in zijn leven.
Tofik Dibi is namelijk homoseksueel en heeft dat al die tijd verborgen gehouden, tot 23 oktober 2015 aanbrak. Toen kwam ook dit boek uit en maakte hij bekend dat hij homoseksueel is.
Hij vertelt over de worstelingen die het met zich meebracht met onder andere zijn geloof, familie en in de Tweede Kamer. Eerst gelooft hij dat een djinn (Onzichtbaar wezen) ervoor zorgt dat hij homoseksueel is, maar later gaat hij zichzelf accepteren.
Lezers vinden het een openhartig en kwetsbaar verhaal. Er is moed voor nodig om dit boek te schrijven. Ook is het een interessant boek over een coming-out en homoseksualiteit in de moslimgemeenschap.
7. Roze brieven (Splinter Chabot)
We hebben al een boek van Splinter Chabot gezien in dit rijtje van de 20 beste LGBT boeken, namelijk Confettiregen. Roze brieven is een mooi vervolg op dat boek.
Er kwamen veel reacties op het eerste boek van Splinter Chabot. Vaak zijn deze reacties onzichtbaar en ze worden verzwegen, maar daar komt nu verandering in.
De mensen achter de reacties krijgen nu daadwerkelijk een gezicht en verdwijnen niet naar de achtergrond. Dit zorgt ervoor dat er meer aandacht komt voor de LGBT(Q+) groep.
Volgens lezers is dit boek een absolute aanrader als je het eerste boek hebt gelezen. Het verrijkt de Nederlandse LHBT literatuur. Zowel kinderen als ouders kunnen leren van dit boek.
8. Als je maar gelukkig bent (Jessica van Geel & Robbert Blokland)
Met Als je maar gelukkig bent hebben Jessica van Geel en Robbert Blokland gezorgd voor een mooie toevoeging aan de LHBT literatuur. Beiden zijn ze gelukkig “gay” getrouwd.
Op 1 april 2001 werd het toegestaan voor partners met hetzelfde geslacht om officieel te trouwen in Nederland. Er is daardoor juridische gelijkwaardigheid gekomen, maar is dat er ook in de praktijk?
Door gesprekken met onder andere Paul de Leeuw, Barbara Barend en Carry Slee krijg je te horen hoe het is om gay, lesbisch of bijvoorbeeld queer te zijn. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals een coming-out, huwelijk, Grindr, anti-homogeweld, liefde en seks.
Lezers vinden dit LGBT(Q+) boek een echte aanrader. De LGBT(Q+)-gemeenschap wordt op een positieve manier beschreven. Het boek kan ook helpen bij een coming-out.
9. Glitter maakt alles beter (Sander den Baas)
Kan drag je leven redden? Volgens Sander den Baas wel. In Glitter maakt alles beter schrijft hij daar meer over. Sander den Baas staat eigenlijk beter bekend als Lady Galore.
Sander den Baas heeft in zijn leven veel tegenslagen gekend. Hij werd onder andere al op zijn vijftiende het huis uitgezet en kreeg te maken met zwaar overgewicht.
Toch is hij getransformeerd tot een echte zelfverzekerde diva, genaamd Lady Galore. Je krijgt een inkijkje in zijn leven als dragqueen. Hij vertelt onder andere ook hoe hij uit de kast is gekomen en een nieuwe familie heeft opgebouwd.
Volgens lezers is het boek een ode aan de drag-community. Voor de LGBT(Q+)-community is het boek ook waardevol. Worstel je bijvoorbeeld met je genderidentiteit, dan kan drag een uitkomst zijn.
10. Zwemmen in het donker (Tomasz Jedrowski)
Ken je het boek of de film Noem me bij jouw naam? Zwemmen in het donker wordt gezien als de Poolse versie daarvan. Het is de debuutroman van Tomasz Jedrowski.
Het is 1980 in Polen. Ludwik Gowacki studeert bijna af aan de universiteit. Met zijn klas is hij naar een landbouwkamp gestuurd en daar ontmoet hij Janusz.
Het is een droomzomer voor de jongens waarin ze veel leuke dingen met elkaar doen. Na de zomer moeten ze terug naar Warschau, waar de communistische partij aan de macht is. Ze moeten zien te overleven en keuzes maken.
Voor lezers is het een prachtig en hartverscheurend homo/gay gericht boek. Boeken over homoseksualiteit laten soms ook zien hoe moeilijk het kan zijn om homo te zijn in een bepaald land (in een bepaalde periode), zoals ook dit boek.
11. Op aarde schitteren we even (Ocean Vuong)
De titel, Op aarde schitteren we even, klinkt al heel mooi. Gelukkig is het ook een mooi en ontroerend verhaal. Met dit boek heeft Ocean Vuong een prachtige debuutroman gemaakt.
Het is een autobiografische roman in de vorm van een brief. De brief is geschreven door een zoon aan zijn analfabete moeder. Hondje (Alter ego) is de schrijver van de brief en 28 jaar oud.
Het gaat er vooral over hoe moeilijk het is om als Vietnamese immigrant en homo je weg te vinden in de Verenigde Staten. Ook geeft de brief een beeld over hoe de Verenigde Staten nu is.
Dit boek geeft ook weer aan hoe moeilijk het als homo kan zijn om op te groeien in een bepaald land, in dit geval de Verenigde Staten. Het boek pakt lezers en is een echte aanrader.
12. Bo (Bo Van Spilbeeck)
Bo is een open autobiografie. Bo Van Spilbeeck maakte op 30 januari 2018 bekend dat ze een transgender is en voortaan als vrouw door het leven gaat.
Als kind zat Bo al niet lekker in haar vel, maar pas op 58-jarige leeftijd vertelde ze de wereld dat ze voortaan een vrouw is. In het boek lees je onder andere de weg daarnaartoe en hoe het was om als vrouw in een mannenlichaam te leven.
Er komt wel meer bij kijken dan alleen maar zeggen dat je voortaan een vrouw bent en dat ga je ook lezen. Een belangrijke boodschap van Bo is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.
Veel lezers vinden het een mooi en oprecht boek. Het boek kan je meer leren over een transgender en voor transgenders kan Bo een mooie inspiratiebron zijn.
13. Transgender in Nederland (Alex Bakker)
Transgender in Nederland hoort absoluut bij de beste boeken over transgenders. Alex Bakker is historicus en zelf een transgender. Hij is de ideale man om de geschiedenis van transgenders in Nederland in te duiken.
Duizenden mensen per jaar veranderen van geslacht in Nederland. Als kind krijg je wel een stempeltje dat je een jongetje of een meisje bent, maar deze stempel klopt niet bij iedereen.
Alex Bakker doet onderzoek naar medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de publieke opinie die aan het veranderen is. Er zijn gesprekken met transgenders en psychologen, artsen en politici doen hun verhaal.
Lezers vinden dat het boek een mooi overzicht geeft over de geschiedenis van transgenders in Nederland. Het maakt deze groep meer zichtbaar en deze verhalen moeten ook gehoord worden.
14. In Zijn ogen geen zondaar (Jolanda van der Lee)
Tegenwoordig worden onder andere homo’s en transgenders meer getolereerd dan vroeger, dat maakt In Zijn ogen geen zondaar ook wel duidelijk. Jolanda van der Lee heeft goed onderzoek verricht voor dit boek.
In de negentiende eeuw is “contrair sexuaal” een verzamelterm voor medici, daaronder valt ook homoseksualiteit. Medische tijdschriften begonnen voor het eerst met schrijven over liefdesverlangens die afwijken van de norm in die tijd.
Ook werden teksten van “contrair sexualen” gepubliceerd. Je komt meer te weten over het leven, de relatie tot God en de verlangens van vijf “contrair sexualen”.
Het is voor lezers een zeer bijzonder boek over homoseksualiteit en transgenders. Vandaag de dag is het voor veel religiën nog steeds moeilijk om onder andere homo’s en transgenders volledig te accepteren en daarom blijft dit onderwerp actueel.
15. Helaas niet voor mij (Helma Ketelaar)
Je hoort weinig ervaringen van mensen in een heterorelatie waarvan de partner later uit de kast komt. Helma Ketelaar heeft het meegemaakt en er gedichten over geschreven. Deze gedichten vind je in Helaas niet voor mij.
In de gedichten voel je de pijn, maar er is ook respect voor alle betrokkenen. Helma Ketelaar wil met deze gedichten uit eigen ervaring meer begrip creëren.
In de blog van HeteroCoach schreef Helma Ketelaar gedichten om woorden aan haar belevingen te geven. Een eerste selectie staat in dit boek. Via HeteroCoach wil ze er voor mensen zijn waarvan de partner later uit de kast komt of daar twijfels over heeft.
Dit boek verdient een plekje bij de 20 beste LGBT boeken, omdat dit onderwerp vaak onderbelicht blijft. De gedichten ontroeren en raken de lezers. Ook helpt het mensen die hetzelfde meemaken.
16. Fluwelen woede (Alan Downs)
Hoe is het om als homo op te groeien in een heterowereld? Alan Downs gaat daar in Fluwelen woede dieper op in. Helaas worden homo’s nog steeds niet volledig geaccepteerd door de maatschappij.
Alan Downs weet zelf hoe het is om als homo te leven in een heterowereld en daarom kan hij er ook zo goed over schrijven. Vaak komt er schaamte bij homoseksuele mannen voor en dit kan weer leiden tot bijvoorbeeld eenzaamheid en het gebruiken van verdovende middelen.
Alan Downs beschrijft hoe hij zelf de negatieve gevoelens van zich af wist te slaan. Dit doet hij aan de hand van psychologische onderzoeken. Vragen zoals “Waarom zijn veel homo’s creatief?” en “Waarom spelen drugs, seks en uiterlijk een grote rol in veel homoscenes?” komen ook voorbij.
Dit homo/gay gerichte boek is belangrijk voor veel homo’s en hun omgeving. Het is goed dat er boeken over homoseksualiteit zijn die een rol spelen in het publieke debat over de homocultuur. Dit boek kan het leven van (jonge) homoseksuele mannen voor altijd veranderen.
17. L’HOMO. (Iebele van der Meulen)
Je zal het homomagazine L’HOMO. vast wel kennen of erover gehoord hebben. Het boek L’HOMO. blikt terug op dit mooie magazine. Helaas is het homomagazine ermee gestopt op het moment van schrijven. Echter wordt niet uitgesloten dat het ooit weer wordt uitgebracht
L’HOMO. is uitgegroeid tot een allround LHBTI+-merk. Het homomagazine zet zich in voor de homo-emancipatie in Nederland. Er wordt teruggeblikt en vooruit gekeken.
Met spectaculaire beelden en indringende verhalen blikt het boek terug. Aan de hand van nog niet eerder gepubliceerde foto’s en human interest blikt het boek vooruit.
Dit boek is waardevol voor de LGBTQ+-gemeenschap, omdat het terugblikt op het homomagazine L’HOMO.. Dit magazine heeft zich ingezet voor meer acceptatie en waardering voor homo’s. Dat mag geprezen worden.
18. Oke, ik ben dus homo (Herman van Wijngaarden)
Christen en homo zijn, gaat dat wel samen? Oke, ik ben dus homo bespreekt dit onderwerp. Herman van Wijngaarden zet zich in voor christelijke homoseksuele jongeren met zijn stichting “Hart van Homo’s”. Ook werkt hij bij de jeugdwerkorganisatie HGJB.
Er komen verschillende jongeren aan het woord die christen en homo zijn, zoals Marc, Gertine en Jochem. De auteur wil hen meegeven dat het mogelijk is om christen en homo te zijn.
Verschillende kwesties komen aan bod, zoals het geloof van een christelijke homo, homoseksualiteit en de Bijbel, de plaats van seksualiteit en hoe belangrijk vriendschap is.
Lezers vinden het goed dat er een boek over homoseksualiteit is dat dit moeilijke onderwerp belicht. Er is nog niet veel duidelijkheid over. Dit boek is een stap in de goede richting om elkaar beter te begrijpen.
19. Een kamer in Jirnsum (Peter J. Lagrouw)
Een kamer in Jirnsum is een roman van Jippe Hoekstra. Hij schreef onder het pseudoniem Peter J. Lagrouw. Naast schrijver is hij ook jarenlang als politicus actief geweest.
Een ambitieuze student uit een eenvoudig milieu wordt op 18-jarige leeftijd al lid van de PvdA. Zijn seksuele gevoelens maken hem bang. Tot zijn veertigste weet hij in de kast te blijven.
Hij krijgt veel verleidingen te verduren tot het moment dat hij uit de kast komt en trouwt zelfs met een goede studievriendin, omdat dat “normaal” is. Samen krijgen ze twee kinderen, maar als hij een andere homoseksuele man ontmoet, komt er toch een scheiding.
Veel lezers vinden het een goed geschreven roman over een getrouwde man die later uit de kast komt. In dit rijtje van de 20 beste LGBT boeken is het belangrijk om het ook over dit onderwerp te hebben.
20. Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt (Kok Boekencentrum)
Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt gaat over een onderwerp waar niet veel over wordt gepraat. Het gaat namelijk over gelovige transgender personen en werkers in de kerk.
Het zal je verrassen welke ruimte God biedt aan transgenders. Gelovige transgenders krijgen zelf een podium en vertellen meer over hun ervaringen.
Termen en begrippen worden nader toegelicht, er staan Bijbelstudies in en er is materiaal te vinden voor kringwerk. Dit maakt het ook een praktisch boek.
Het boek is erg waardevol voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk. Lezers vinden dat dit boeiende onderwerp op een goede manier is behandeld in het boek.
Meer boeken over LGBT(Q+) + andere aanrader
Hierboven heb je de 20 beste LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender) boeken (Nederlands) gezien. Deze boeken zijn een mooie toevoeging aan de LHBT (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender) literatuur.
Je bent onder andere boeken over homoseksualiteit en transgenders tegengekomen. Voor iedereen staat er wel een geschikt boek tussen.
Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over LGBT(Q+)? Op Bol.com vind je er nog meer.
Wellicht is het artikel “De beste lesbische boeken (Nederlands)” ook interessant voor je.
Ken je zelf nog goede LGBT(Q+) boeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.
Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.
The Song of Achilles! Lezen! Echt. Maakt niet uit wie je bent of waarop je valt, gewoon lezen.
Ik geef je de zon is ook een mooi boek!
Helemaal mee eens. Top boek