Top 10 beste mindfulness boeken (Nederlands)

Ben je op zoek naar de beste mindfulness boeken (Top 10)? Dan ben je hier aan het juiste adres! Er staan onder andere boeken tussen van mindfulness experts, zoals Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, Ger Schurink en Thich Nhat Hanh. Pareltjes zoals de boeken Voluit leven en Mindfulness – Voor een gelukkig leven mogen niet ontbreken. Veel van de onderstaande mindfulness boeken zijn goed geschikt voor beginners. Gevorderden kunnen hun kennis vergroten. Ook krijg je nog extra tips om mindfulness toe te passen in je dagelijks leven. Aan het einde vertellen we waar nog meer goede boeken over mindfulness eenvoudig te bestellen zijn. Lees lekker verder!

Wat is mindfulness?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat mindfulness is. Tegenwoordig lees je steeds meer over mindfulness, maar wat is het eigenlijk?

Mindfulness is het aandacht geven aan het hier en nu. Vele mensen hebben gedachtes die teruggaan naar het verleden of zijn met de toekomst bezig, hierdoor verlies je de aandacht op het huidige moment.

Negatieve gedachtes en gevoelens kunnen optreden wanneer je te weinig aandacht geeft aan het hier en nu. Met mindfulness kan je deze negatieve gedachtes en gevoelens makkelijker van je af laten glijden.

Dit maakt je onder andere gelukkiger en productiever. Je bent jezelf meer bewust van de huidige situatie en daar ligt de focus ook op.

Vaak wordt mindfulness als zweverig gezien. Dit is echter een misvatting. Onder andere door boeken is het mogelijk om mindfulness toe te passen en jezelf te trainen om te kunnen leven in het hier en nu.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen echt voordeel ondervinden van mindfulness, zoals minder stress, beter slapen, hogere concentratie, fitter en gelukkiger.

Rest your mind

Waarom zijn mindfulness boeken ideaal om met mindfulness te beginnen?

Als je met mindfulness wil beginnen, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een training of cursus te gaan volgen. Echter gaat dit vaak hoog in de kosten lopen.

Mindfulness boeken zijn voor beginners een goedkope manier om met mindfulness te beginnen. Niet alleen is het goedkoop, maar in de onderstaande boeken staat ook nog eens hele waardevolle informatie en het is praktisch toepasbaar.

Ook voor gevorderden kunnen de boeken erg leerzaam zijn. Er is altijd wel iets nieuws te leren, waardoor je nog meer profijt kan hebben van mindfulness.

De boeken zijn geschreven door de beste mindfulness experts van de wereld, zoals Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, Ger Schurink en Thich Nhat Hanh. Deze experts weten alles over mindfulness en kunnen dat heel goed overbrengen met hun boeken.

Er staan echte bestsellers bij de onderstaande top 10 van beste mindfulness boeken en vele mensen in Nederland en de rest van de wereld kunnen door de boeken mindfulness toepassen en/of er meer uithalen.

Wil jij als beginner ook mindfulness leren toepassen met een boek of als gevorderde nog meer halen uit mindfulness?

Mindfulness op houten bord pijl

Top 10 van beste mindfulness boeken (Nederlands)

Hieronder staat een top 1o van de beste mindfulness boeken, geschreven in het Nederlands. Zowel voor beginners als gevorderden staan er geschikte boeken tussen.

Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen.

1. Voluit leven (Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen)

In de inleiding hebben we het er al over gehad. Het boek Voluit leven mag absoluut niet ontbreken in deze top 10 van beste mindfulness boeken (Nederlands). Volgens ons is dit zelfs het beste mindfulness boek!

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met psychisch en lichamelijk leed. De één natuurlijk meer dan de ander. Maar het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Heeft het een grote invloed op je leven?

Dit boek leert je om leed te aanvaarden. Je gaat ontdekken wat echt belangrijk voor je is en leeft meer in het nu. Hierdoor geef je richting aan je leven op basis van wat jij belangrijk vindt.

Met de gratis mindfulnessoefeningen is het mogelijk om dat in de praktijk te brengen. Ook zijn er audio-oefeningen beschikbaar. Vele lezers zijn met de oefeningen aan de slag gegaan en dat heeft hun leven in positieve zin veranderd.

Voluit leven (Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen) boek

2. Stilzitten als een kikker (Eline Snel)

Vaak denken we bij mindfulness aan volwassenen, maar kinderen kunnen er ook baat bij hebben. Door het boek Stilzitten als een kikker kunnen kinderen beginnen met mindfulness. Bijzonder is dat er een voorwoord in staat van de mindfulnessgoeroe Jon Kabat-Zinn.

Kinderen zijn net als volwassenen ook vaak druk in hun hoofd. Dit leidt onder andere tot slechter slapen, snel afgeleid zijn en een onrustig gevoel hebben.

De mindfulnessoefeningen en verhaaltjes helpen kinderen om rustiger te worden. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen kan het helpen.

Honderdduizenden kinderen hebben al meer rust gekregen door dit mindfulness boek. Ook ouders hebben er veel profijt van en vinden het een erg toegankelijk boek.

Stilzitten als een kikker (Eline Snel) boek

3. Mindfulness en bevrijding van depressie (Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat-Zinn)

Helaas hebben veel mensen te maken met een (chronische) depressie. Het boek Mindfulness en bevrijding van depressie helpt je om hieruit te komen.

De mindfulness experts Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat-Zinn hebben met dit boek een zelfhulpprogramma ontwikkeld waardoor je uit je depressie kan komen. Ook wordt de kans dat het terugkomt in de toekomst verkleind.

Belangrijk is dat je leert hoe negatieve gedachtes en gevoelens ontstaan en dat je het zelf in de hand hebt om dat te veranderen. Dat besef is belangrijk om te hebben.

Vele lezers hebben veel aan het boek gehad en zijn zelfs uit hun depressie geklommen. Ook voor professionals in de psychische gezondheidszorg is het een echte aanrader.

Mindfulness en bevrijding van depressie (Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat-Zinn) boek

4. Mindfulness (Edel Maex)

In deze top 10 van beste mindfulness boeken (Nederlands) zijn er een aantal boeken die de titel “Mindfulness” hebben. Mindfulness van Edel Maex is de eerste met deze titel waar we het over gaan hebben.

Edel Maex geeft al jaren aan grote groepen mensen mindfulness trainingen. Hij weet waar hij over praat en heeft veel kennis op mindfulness-gebied.

Zowel voor beginners als gevorderden is dit mindfulness boek geschikt. Beginners maken kennis met mindfulness en gevorderden leren nieuwe facetten kennen. De oefeningen zijn in de praktijk goed toepasbaar.

Lezers zijn enthousiast en geven aan dat ze veel aan de informatie en de oefeningen uit het boek hebben. Het wordt als prettig ervaren dat het absoluut niet zweverig is en in de praktijk goed is te gebruiken.

Mindfulness (Edel Maex) boek

5. Mindfulness – Voor een gelukkig leven (Thich Nhat Hanh)

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik en een expert op het gebied van mindfulness. In het boek Mindfulness – Voor een gelukkig leven staan al zijn oefeningen en meditaties die hij heeft ontwikkeld 60 jaar lang met zijn meditatiegemeenschap.

Als je bewuster bezig bent met leven, eten, bewegen en relaties, dan word je volgens Thich Nhat Hanh vanzelf gelukkiger. Met de mindfulness oefeningen in het boek wordt je geest getraind om in het nu te leven.

Angst, spanning en boosheid verdwijnen meer naar de achtergrond en daarom ben je gelukkiger. De oefeningen zijn heel simpel uitgelegd en je kan meteen aan de slag.

Volgens veel lezers is het een praktisch boek en makkelijk uitvoerbaar in het dagelijks leven. De wijsheden van Thich Nhat Hanh worden erg gewaardeerd en zijn boek mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje van de beste boeken over mindfulness.

Mindfulness - Voor een gelukkig leven (Thich Nhat Hanh) boek

6. Mindfulness (Ger Schurink)

Ger Schurink is onze Nederlandse mindfulness expert. Met het boek Mindfulness leert hij door middel van een praktische training mensen omgaan met gevoelens en gewoonten.

Door de mindfulnessmeditaties in dit boek leer je om met volle aandacht in het hier en nu te leven. Hierdoor laat je onder andere gevoelens beter toe en kan je makkelijker loskomen van onbewuste automatische patronen.

De belangrijkste mindfulnesstechnieken komen voorbij en daar ga je mee aan de slag. Ook krijg je een duidelijk beeld wat mindfulness wel en juist niet is, in het begin van het boek. Dat is handig omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben van mindfulness.

Veel beginners zijn door dit mindfulness boek meer te weten gekomen over mindfulness. Velen passen mindfulness nu zelfs dagelijks toe in hun leven.

Mindfulness (Ger Schurink) boek

7. Mindfulness voor beginners (Jon Kabat-Zinn)

Voor beginners is het boek Mindfulness voor beginners een goed boek om met mindfulness te gaan beginnen. Het is ook nog eens geschreven door mindfulnessgoeroe Jon Kabat-Zinn.

Je gaat meer lezen over de essentie van mindfulness. In vijf delen komen cruciale aspecten van mindfulness aan bod en leer je wat voor gunstige effecten het kan hebben op je welbevinden en gezondheid. De vijf delen zijn: Beginnen, volhouden, verdiepen, rijpen en oefenen.

Je kan gelijk al aan de slag met de mindfulnessmeditaties. Er zijn zelfs vijf geleide meditaties uit het wereldberoemde mindfulnessprogramma van Jon Kabat-Zinn beschikbaar. Het is interessant om het boek eens in de zoveel tijd te herlezen en zo nieuwe inspiraties op te doen.

De reacties van lezers zijn wisselend. De ene vindt het taaie stof voor beginners en andere beginners geven juist weer aan dat het boek ze erg heeft geholpen. Over het algemeen zijn lezers wel positief.

Mindfulness voor beginners (Jon Kabat-Zinn) boek

8. Mindfulness (Mark Williams & Danny Penman)

Het boek Mindfulness is één van geweldige boeken over mindfulness die Mark Williams heeft geschreven. In dit geval samen met Danny Penman.

Uiteraard mag een voorwoord van de mindfulnessgoeroe Jon Kabat-Zinn niet ontbreken in dit boek. Door het boek krijg je een beter beeld over hoe gedachtes en gevoelens werken en wat voor positief effect mindfulness daarop heeft.

De oefeningen zijn eenvoudig en goed toe te passen in het dagelijks leven. Het mindfulnessprogramma in het boek is gebaseerd op Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). De werking daarvan is wetenschappelijk bewezen.

Vele lezers hebben echt veel aan het boek gehad en merken dat hun leven in positieve zin aan het veranderen is. Ook vinden lezers de bijbehorende geleide meditaties prettig om naar te luisteren.

Mindfulness (Mark Williams & Danny Penman) boek

9. Gezond leven met mindfulness (Jon Kabat-Zinn)

Gezond leven met mindfulness is alweer een boek van Jon Kabat-Zinn in deze top 10 van beste mindfulness boeken (Nederlands). Hij is nou eenmaal de meest bekende mindfulness expert en de grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training.

Jon Kabat-Zinn’s boeken over mindfulness zijn vaak bestsellers en deze mag er ook weer zijn. Door de op meditatie en yoga gebaseerde oefeningen in dit boek leer je om meer in het nu te leven.

Daardoor kan je beter omgaan met stress. De focus van je leven ligt meer op ontspanning, wijsheid en beheersing. Je zal zien dat je leven er dan mooier uit gaat zien.

Veel mensen zijn door dit boek wijzer geworden over mindfulness en aan de slag gegaan. De grote hoeveelheid informatie en de praktijkgerichte aanpak trekt de lezers.

Gezond leven met mindfulness (Jon Kabat-Zinn) boek

10. Mindfulness voor dummies (Shamash Alidina)

Je hebt vast wel van “… voor dummies” boeken gehoord. Tegenwoordig is er over elk onderwerp wel een “… voor dummies” boek te vinden. Het is logisch dat Mindfulness voor dummies er daarom ook is!

Als absolute beginner is dit mindfulness boek goed om meer over mindfulness te leren en aan de slag te gaan. De praktische mindfulnessmeditaties helpen je daarbij. Ook zijn er online een aantal mindfulnessmeditaties met begeleiding te beluisteren.

Onder andere de ademhalings- en zelfbeheersingstechnieken leren je om negatieve en afleidende gedachtes makkelijker links te laten liggen. De adviezen en meditaties helpen je om je gezonder en energieker te voelen.

Beginners geven aan dat het boek erg duidelijk maakt wat mindfulness precies is en ze leren er veel over door de goede informatie. De meditaties en oefeningen zijn volgens lezers erg waardevol.

Mindfulness voor dummies (Shamash Alidina) boek

Extra tips om mindfulness toe te passen in je dagelijks leven

Ben je al enthousiast geraakt om met mindfulness te beginnen? Hieronder staan extra tips om het alvast in je dagelijks leven toe te passen en voorzichtig te beginnen:

  • Zet je telefoon elke dag even uit
  • Ga lekker wandelen en geniet van de natuur
  • Focus je op één ding tegelijk
  • Let op je ademhaling bij stressvolle momenten
  • Als je de aandacht verliest, merk dit dan op bij jezelf
  • Maak je niet al te veel zorgen dat je iets fout doet
  • Leer jezelf beter kennen
  • Word vrienden met jezelf

Meer boeken over mindfulness + andere aanraders

Hierboven heb je een top 10 gezien van de beste mindfulness boeken (Nederlands). Boeken van de mindfulness experts Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, Ger Schurink en Thich Nhat Hanh zijn voorbijgekomen.

Boeken zoals Voluit leven en Mindfulness – Voor een gelukkig leven zijn pareltjes en mogen niet ontbreken. Zowel voor beginners als gevorderden staan er goede mindfulness boeken bij.

Wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over mindfulness? Dan staan er op Bol.com nog veel meer!

Wellicht zijn de volgende artikelen ook interessant voor je:

Weet je zelf nog een goed boek over mindfulness dat absoluut in het bovenstaande rijtje hoort te staan? Dan horen we dat graag!

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Bas Dingemans

Sinds 2021 heb ik een eenmanszaak, genaamd Bas Dingemans Media. Goede Boekentips is daar onderdeel van. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie