Top 10 beste moestuinboeken [2024]

Met de top 10 beste moestuinboeken kan iedereen het beste uit zijn moestuin halen. Er staan zowel boeken over moestuinen voor beginners als gevorderden tussen. De boeken zijn geschikt om met een moestuin te beginnen of nog meer met je moestuin te doen. Je vindt onder andere boeken over permacultuur in je moestuin, biologische moestuinen en moestuin kookboeken. Ook staan er kinderboeken tussen die over moestuinen gaan. Betere boeken over moestuinieren ga je niet vinden. Lees lekker verder!

1. Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin (Frank Anrijs)

Een moestuin hebben is mooi, maar een natuurlijke moestuin hebben is nog mooier! Volgens ons is Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin het beste moestuinboek.

Groenten kweken door middel van natuurlijk tuinieren is de toekomst. Dit boek vertelt hoe je met de natuur mee groenten kweekt, zonder spitten, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Misschien ben je nu nog aan het uitvinden hoe je het beste samen met de natuur kan tuinieren. Je komt door het boek te weten waarom en wanneer je wat moet doen.

Volgens lezers is het een geweldig boek over permacultuur in je moestuin. Je leert echt met de natuur mee tuinieren. Het moestuinboek is voor beginners en gevorderden geschikt.

Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin (Frank Anrijs) boek

2. Tuin smakelijk! (Vera Greutink)

De titel van het boek, Tuin smakelijk!, klinkt al goed. Vera Greutink heeft er ook echt een goed boek van gemaakt! In het boek deelt ze al haar jarenlange kennis en ervaring.

Er staan veel tips, technieken en voorbeelden in het boek waar je echt wat mee kan. Jij kan door het boek ook op een makkelijke en natuurlijke manier eetbare planten telen, zowel op kleine als grote schaal.

Er wordt veel aandacht besteed aan permacultuur. Door de samenwerking met de natuur blijven bodem en planten gezonder en het kost nog minder werk ook.

Volgens lezers is het een erg goed boek om lekker te gaan moestuinieren op een natuurlijke manier. Voor beginners en gevorderden is het een aanrader.

Tuin smakelijk! (Vera Greutink) boek

3. De Moestuin van Mme Zsazsa (Dorien Knockaert & Kim Leysen)

De Moestuin van Mme Zsazsa is een heerlijk moestuinboek. Kim Leysen heeft een moestuin aangelegd en Dorien Knockaert kan heerlijk koken met de oogst.

Het boek is het resultaat van een jaar lang zaaien, koken en proeven. Je krijgt een volledige handleiding moestuinieren. Ook staan er onder andere 75 groenterecepten in het boek.

Veel lezers geven aan het dat moestuinboek zowel voor beginners als gevorderden interessant is. Door de recepten kan je het ook een beetje zien als een moestuin kookboek.

De Moestuin van Mme Zsazsa (Dorien Knockaert & Kim Leysen) boek

4. Permacultuur in je moestuin (Christopher Shein en Julie Thompson)

Steeds meer mensen gaan aan de slag met permacultuur in hun moestuin. Het boek Permacultuur in je moestuin speelt daar mooi op in.

Dit permacultuur moestuinboek is geschikt voor het Nederlandse en Belgische klimaat. Stap voor stap leer je permacultuurprincipes in je moestuin toepassen.

Veel soorten fruit, groenten en kruiden worden behandeld. Je leert onder andere slimme combinaties van planten maken die elkaar versterken en de bodem in balans brengen.

Dankbaar maken veel lezers gebruik van de ideeën uit het boek. Het permacultuur moestuinboek leert beginners samenwerken met de natuur en brengt gevorderden op nieuwe ideeën.

Permacultuur in je moestuin (Christopher Shein en Julie Thompson) boek

5. De moestuin (Floor Korte)

Met het boek De moestuin kan jij ook aan een moestuin beginnen. Floor Korte zal je misschien wel kennen van het programma Eigen Huis & Tuin.

Aan de hand van het boek kan je gaan moestuinieren. Met weinig inspanning geniet je al van je eigen groente, fruit en kruiden. Door moestuinieren krijg je ook nog eens minder stress en een gezondere eetlust.

Je kan gaan moestuinieren in je eigen tuin, maar bijvoorbeeld ook op je balkon. Er staan onder andere veel weetjes, tips en recepten in het boek.

Veel lezers hebben erg veel plezier van het praktische boek. Je krijgt gelijk zin om aan de slag te gaan. Het moestuinboek is vooral voor beginners bedoeld.

De moestuin (Floor Korte) boek

6. De Makkelijke Moestuin 2.0 (Jelle Medema & Saskia Naber)

Bij de top 10 beste moestuinboeken mag het boek De Makkelijke Moestuin 2.0 absoluut niet ontbreken. Dit boek leert je echt moestuinieren!

Door het boek ga je echt met een moestuin beginnen. Veel mensen denken veel te moeilijk over een moestuin en beginnen er daarom zelfs helemaal niet aan.

In het boek leer je onder andere een moestuin opzetten die precies bij jou past, planten alles geven wat ze nodig hebben en krijg je begeleiding voor 33 basisgroenten.

Volgens lezers hoort dit boek zeker bij de beste boeken over moestuinen. Door het boek kunnen zelfs absolute beginners gelijk aan een moestuin beginnen.

De Makkelijke Moestuin 2.0 (Jelle Medema & Saskia Naber) boek

7. Van zaaien tot oogsten (Hans van Eekelen)

Van zaaien tot oogsten is een klein boekje voor de (biologische) moestuin. Hans van Eekelen wil mensen inspireren om met gezond voedsel bezig te zijn.

Natuurlijk moestuinieren is het uitgangspunt in het boekje. Je leert bekende groenten kennen. Het boekje legt uit hoe je de soorten het beste kan telen, oogsten, bewaren en verwerken.

Per groente krijg je overzichtelijke informatie, zoals zaaiperiode, zaaiafstand, bemesting, bescherming tegen ziekten, oogsten, bewaren en verwerken. Voor een minimoestuin of een balkon is het boekje ook geschikt.

Voor lezers is het een erg handig boekje om mee te nemen en mee aan de slag te gaan. Zowel voor beginners als gevorderden is het moestuinboekje geschikt.

Van zaaien tot oogsten (Hans van Eekelen) boek

8. Het grote makkelijke moestuin kinderboek (Jelle Medema)

Er zijn ook goede kinderboeken over moestuinen. Dat bewijst Het grote makkelijke moestuin kinderboek wel. Kinderen kunnen ook al op een makkelijke manier met een moestuin aan de slag gaan.

Roos en Seb wonen in de stad, maar toch willen ze graag een moestuintje beginnen. Volgens opa is tuinieren veel te moeilijk voor kinderen. Maar dan komen ze Jelle tegen.

Jelle geeft zijn tuinschrift aan Roos en Seb, waarmee ze aan de slag kunnen. Kinderen leren onder andere wat groenteplantjes nodig hebben, hoe je een eigen tuintje maakt en wat de makkelijkste en lekkerste groenten zijn.

Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar kunnen een moestuin gaan beginnen met dit boek. Door het boek kunnen kinderen echt gaan moestuinieren.

Het grote makkelijke moestuin kinderboek (Jelle Medema) boek

9. Julie van het moestuintje (Tessy Wiesner)

Julie van het moestuintje hoort zeker bij de beste kinderboeken over moestuinen. Door het boek leren kinderen meer over tuinieren.

Julie komt erachter dat je in een tuin eetbare groenten en kruiden kan laten groeien. Ze kan er zelf van eten en haar ouders ook.

Het boek wil kinderen inspireren om te gaan tuinieren. Kinderen leren onder andere meer over plantennamen, onkruid en de genezende kracht van traditionele kruiden. Ook staan er recepten voor kinderen in.

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen leren nog van dit boek. Het boek is echter vooral bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 5 t/m 8 jaar.

Julie van het moestuintje (Tessy Wiesner) boek

10. Een kleine biologische moestuin (Arthur Motté)

Een kleine biologische moestuin is alweer het laatste boek in deze top 10 van beste moestuinboeken. De droom van Arthur Motté is dat steden en het platteland vol met kleine moestuinen staan.

Arthur Motté weet hoe je een biologische moestuin maakt. Geïnspireerd op de methoden van de permacultuur kan hij veel verbouwen op een paar vierkante meter. Zijn kennis en passie deelt hij in het boek.

Je leert sla op hoogte telen, naaktslakken verjagen, courgettechips maken en een insectenhotel bouwen. Door het boek kan je het beste uit jouw moestuin halen.

Het boek is een inspiratie voor veel lezers om te beginnen met een moestuin. Ook gevorderden komen nog nieuwe tips tegen. Als een jongen van 18 kan moestuinieren, kan jij het ook!

Een kleine biologische moestuin (Arthur Motté) boek

Meer boeken over moestuinen voor beginners en gevorderden

Hierboven heb je de top 10 van beste moestuinboeken voor beginners en gevorderden gezien. Met de boeken kan je met een moestuin beginnen of nog meer kennis over moestuinieren opdoen.

Je bent onder andere boeken over permacultuur in je moestuin, biologische moestuinen en moestuin kookboeken tegengekomen. Ook kinderboeken over moestuinen heb je gezien.

Misschien wil je toch nog verder kijken naar meer boeken over moestuinen voor beginners en gevorderden? Op Bol.com vind je er nog meer.

Weet je zelf nog goede moestuinboeken? Dan zien we dat graag hieronder in een reactie terug.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

Plaats een reactie