De beste oorlogsboeken voor de jeugd

Hier ga je de beste oorlogsboeken voor de jeugd vinden. De beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste (WO1) en Tweede (WO2) Wereldoorlog komen voorbij. Door deze jeugdboeken met oorlogsverhalen krijgen kinderen een beter beeld over deze oorlogen en leren meer over wat er in het verleden gebeurd is. Er staat vast en zeker een goed oorlogsboek voor jou bij. Bestellen op Bol.com is eenvoudig via de blauwe knoppen. Lees lekker verder!

De 11 beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog

Hieronder staat een top 11 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog (WO2). Nederland heeft erg geleden in de Tweede Wereldoorlog. Daarom gaan ook de meeste oorlogsboeken voor de jeugd over deze oorlog.

De onderstaande jeugdboeken met oorlogsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog werpen kinderen terug in de tijd. Kinderen gaan inzien dat zoiets nooit meer mag gebeuren en dat vrijheid heel belangrijk is. Het is belangrijk om dat besef te hebben.

1. Het achterhuis (Anne Frank)

Het achterhuis is één van de meest gelezen boeken wereldwijd en staat hier ook op 1 bij de beste kinderboeken en (jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek van Anne Frank geeft een uniek beeld van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind.

Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 schreef Anne Frank in haar dagboek hoe zij en de mensen om haar heen leefden en wat ze allemaal meemaakten in de oorlog. Anne Frank had een heel ander leven dan de pubers van tegenwoordig..

Dit oorlogsboek is vooral geschikt voor de jeugd vanaf ongeveer 12/13 jaar. Ook voor volwassenen is het zeer geschikt. Elk kind zou dit boek eigenlijk gelezen moeten hebben. Vaak lezen mensen het zelfs meerdere keren in hun leven.

Het achterhuis (Anne Frank) boek

2. De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne)

De jongen in de gestreepte pyjama is een bestseller van John Boyne. Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren verkocht en het boek is zelfs verfilmd. Het verhaal laat een grote indruk achter op de (jonge) lezers.

De vader van Bruno is een hoge nazi. Hij maakt promotie en daarom verhuizen ze naar een nieuw huis dat aan de rand van het concentratiekamp Auschwitz staat. Achter een hek bij het nieuwe huis ziet Bruno mensen in gestreepte pyjama’s. Bruno heeft geen vrienden en sluit een vriendschap met de Joodse jongen Shmuel uit het concentratiekamp. Dit heeft echter grote gevolgen..

Als je op zoek bent naar jeugdboeken met oorlogsverhalen over de Tweede Wereldoorlog, dan is dit boek echt een aanrader. Volgens lezers is dit een ander oorlogsverhaal dan andere oorlogsverhalen.

De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne) boek

3. De jongen die tien concentratiekampen overleefde (Alan Gratz)

Als je De jongen in de gestreepte pyjama gelezen hebt, dan moet je eigenlijk ook De jongen die tien concentratiekampen overleefde lezen. Dit zou mooi passen in je boekenkast bij de andere jeugdboeken met oorlogsverhalen.

10 concentratiekampen overleven in de Tweede Wereldoorlog, is dat mogelijk? De Poolse Joodse jongen Yanek is daar het bewijs van! In het waargebeurde verhaal lees je wat Yanek allemaal meemaakt en hoe groot zijn overlevingsdrang is. Ook bijzonder is om te lezen hoe het verder met hem gaat na de oorlog.

Dit oorlogsboek is geschikt voor de jeugd vanaf ongeveer 13 jaar en ook voor volwassenen. Het boek laat een leven zien aan lezers dat nu niet meer is voor te stellen.

De jongen die tien concentratiekampen overleefde (Alan Gratz) boek

4. Oorlogsgeheimen (Jacques Vriens)

Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens mag niet ontbreken bij de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog. In 2014 is het boek zelfs verfilmd.

Tuur is 11 jaar en woont in een Zuid-Limburgs dorp. Het dorp is bezet door de Duitsers. De beste vriend van Tuur is Lambert. Maar dan komt er opeens een nieuw meisje in de klas, genaamd Maartje. Ze vertelt een groot geheim aan Tuur en hij mag dat aan niemand vertellen, zelfs niet aan Lambert. Het gaat mis en de kinderen gaan de oorlog nu echt van dichtbij meemaken..

Dit oorlogsboek is voor de jeugd geschikt vanaf ongeveer 10 jaar. Ook voor volwassenen kan het geschikt zijn. Het is een goed boek voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook niet te heftig.

Oorlogsgeheimen (Jacques Vriens) boek

5. Lotte, Hannah & Emmy (Corrine Baard-Post)

Dit boek is gelezen en beoordeeld door onze redactie

Corrine Baard-Post heeft haar debuut gemaakt met Lotte, Hannah & Emmy. Het blijkt wel met dit debuut dat ze heel goed kan schrijven over de Tweede Wereldoorlog. Het is te hopen dat er meer boeken gaan volgen.

Het verhaal gaat over drie vriendinnen op een middelbare school in Arnhem. Het speelt zich af gedurende de Tweede Wereldoorlog. De keuzes van hun ouders hebben grote invloed op hun leven en vriendschap. Kan de vriendschap standhouden?

Het oorlogsboek is geschikt voor de jeugd vanaf ongeveer 15 jaar. Ook voor volwassenen is het geschikt. Je krijgt een beter beeld wat de Tweede Wereldoorlog met mensen heeft gedaan.

Lotte, Hannah & Emmy (Corrine Baard-Post) boek

6. Hoe fel de zon ook scheen (Arend van Dam)

Hoe fel de zon ook scheen neemt de jeugd aan de hand van 20 verhalen mee terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Niemand beter dan Arend van Dam kan dat geweldig op papier zetten.

In deze verhalen maak je kennis met bekende en minder bekende mensen. Bijvoorbeeld olympisch atlete Rie Mastenbroek en Miep Gies ga je ontmoeten. Miep Gies hielp de familie Frank met onderduiken. Je gaat nog meer helden ontmoeten met fascinerende verhalen!

Dit jeugdboek met oorlogsverhalen is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar en kinderen kunnen het zelf lezen vanaf 9 jaar. Het oorlogsboek is echt een aanrader voor de jeugd en ook voor volwassen lezers.

Hoe fel de zon ook scheen (Arend van Dam) boek

7. Kinderen met een ster (Martine Letterie)

Ook Kinderen met een ster brengt kinderen terug naar het verleden. In 2017 is het boek bekroond met een Zilveren Griffel. Het boek verdient ook een mooie plek in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog.

Martine Letterie heeft interviews gehouden met mensen die de oorlog echt hebben meegemaakt als kind. Op basis daarvan is het leven beschreven van zes Joodse kinderen die allemaal in kamp Westerbork terechtkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het oorlogsboek is vooral geschikt als voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar of om samen uit te lezen. De korte en goede verhalen zijn goed te begrijpen voor kinderen.

Kinderen met een ster (Martine Letterie) boek

8. Oorlog in inkt (Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda)

Zeven meisjes en jongens vertellen aan de hand van hun verhalen (dagboeken) in Oorlog in inkt hoe het was om in de Tweede Wereldoorlog te leven. De meest uiteenlopende verhalen komen voorbij vanaf verschillende plekken.

De verhalen van deze kinderen kunnen kinderen die nu leven zich niet meer voorstellen. Bijvoorbeeld vluchten voor bommen, altijd honger hebben en weggehaald worden bij je ouders en naar een kamp worden gestuurd. Dit soort verhalen zal je tegenkomen.

Dit jeugdboek met oorlogsverhalen is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en ook voor volwassenen. Lezers kruipen als het ware in de huid van de kinderen die de dagboeken hebben geschreven.

Oorlog in inkt (Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda) boek

9. Een meisje op Schindler’s list (Rena Finder)

Het bijzondere aan Een meisje op Schindler’s list is dat de schrijfster haar eigen waargebeurde verhaal heeft beschreven. Doordat het zo’n indrukwekkend verhaal is, hoort het zeker bij de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog.

De elfjarige Rena Finder en haar familie worden door de nazi’s op transport gezet. Ze komen terecht bij Oskar Schindler. Oskar probeert in zijn fabriek zo goed mogelijk te zorgen voor zijn Joodse gevangenen, wat de nazi’s niet willen. Maar dan opeens moeten Rena en haar moeder naar concentratiekamp Auschwitz..

Dit oorlogsboek voor de jeugd is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en ook voor volwassenen. Volgens lezers is het makkelijk weg te lezen.

Een meisje op Schindler's list (Rena Finder) boek

10. Eenzaam in de oorlog (Martine Letterie)

Eenzaam in de oorlog is een ander oorlogsboek voor de jeugd in dit rijtje van Martine Letterie. Ook dit is weer een pareltje en zeker een aanrader.

In dit boek staan de oorlogsherinneringen beschreven van politicus Ed van Thijn. Hij moet steeds weer onderduiken op een ander adres om uit de handen van de Duitsers te blijven. Bij elk gezin voelt hij zich niet echt thuis en is daardoor eenzaam. Krijgen de Duitsers hem uiteindelijk te pakken?

Dit oorlogsboek is vooral geschikt voor de jeugd vanaf ongeveer 10 jaar. Sommige kinderen lezen het boek zelfs meerdere malen.

Eenzaam in de oorlog (Martine Letterie) boek

11. Onder vuur (Jeanette Molema)

Onder vuur is alweer het laatste boek in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Tweede Wereldoorlog, maar het is zeker het lezen waard!

Martje staat opeens bij Jochem op de stoep. Jochem vraagt zich af of ze misschien een verraadster of een onderduikster is. Er breken gevechten uit in Oosterbeek en de geallieerden verliezen. Jochem moet met Martje vluchten, maar is ze wel te vertrouwen?

Het is echt een mooi jeugdboek met een spannend oorlogsverhaal. Volgens lezers is het boek ook nog eens erg leerzaam.

Onder vuur (Jeanette Molema) boek

De 5 beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste Wereldoorlog

Hieronder staat een top 5 van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste Wereldoorlog (WO1). Nederland was neutraal tijdens deze oorlog en daarom zijn er over het algemeen minder jeugdboeken over de Eerste dan de Tweede Wereldoorlog.

Desondanks zijn de onderstaande jeugdboeken met oorlogsverhalen erg interessant om te lezen voor kinderen. Deze oorlog mag niet vergeten worden en kinderen leren door de boeken hoe heftig het eraan toeging in de wereld.

1. De witte veer (John Boyne)

De witte veer staat niet voor niks op de eerste plaats in dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste Wereldoorlog. John Boyne zijn schrijfkunsten komen weer mooi terug in dit boek.

De 21-jarige Tristan Sadler vocht samen met Will tegen de vijand in de Eerste Wereldoorlog, maar Will overleefde de oorlog niet. Echter heeft Tristan nog wel brieven van Will en deze wilt hij overhandigen aan zijn zus Marian Bancroft. Maar hij heeft nog een ander groot geheim en dat kan hun beide levens helemaal kapot maken..

Dit oorlogsboek is vooral geschikt voor de jeugd van 15 jaar en ouder en voor volwassenen. Het oorlogsverhaal pakt veel lezers meteen.

De witte veer (John Boyne) boek

2. Achter de draad (Hans Kuyper)

Achter de draad is een heel mooi oorlogsboek voor de jeugd, waarin het verschil tussen bezet België en neutraal Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog goed wordt beschreven.

Tussen Nederland en België staat tijdens de Eerste Wereldoorlog een elektrisch hek van honderden kilometers. Mars en Geert wonen vlakbij de “dodendraad”, zoals het hek wordt genoemd. Geert smokkelt mensen en goederen de grens over en Mars mag niet mee. Maar dan gaat Mars toch de “dodendraad” over en het bezette België in..

Dit oorlogsboek is geschikt voor de jeugd vanaf ongeveer 12/13 jaar. Veel lezers vinden het een mooi jeugdboek.

Achter de draad (Hans Kuyper) boek

3. Over de grens (Ineke Kraijo)

Over de grens laat aan de jeugd van tegenwoordig zien hoe heftig het was om in de tijd van de Eerste Wereldoorlog te leven, in dit geval in België.

De 14-jarige Sarah woont in Aarschot, een Belgisch stadje. De Duitsers komen in de zomer van 1914 voor chaos zorgen. Ze halen Sarah uit huis, maar ze ontsnapt. Ze gaat naar huis, maar haar moeder en zusjes zijn verdwenen! Dan moet Sarah ook nog eens uit Aarschot vluchten, omdat de stad is verwoest. Gaat ze haar moeder en zusjes ooit nog terugvinden?

Dit oorlogsboek is vooral geschikt voor de jeugd vanaf 12/13 jaar. Het boek is volgens sommige lezers zo goed dat ze niet kunnen stoppen met lezen.

Over de grens (Ineke Kraijo) boek

4. Alles komt goed, altijd (Kathleen Vereecken)

Door Alles komt goed, altijd beleef je de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een jong meisje. Hoe gaat dit jonge meisje om met de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog?

Alice ziet de horizon oranje kleuren. Ze vraagt zich af hoe dat kan, omdat het de hele dag grijzig was. Het blijkt de oorlog te zijn..

Dit oorlogsboek wordt vooral aangeraden voor de jeugd van 10 tot 15 jaar. Volgens sommige lezers is het ook een prachtig boek voor volwassenen.

Alles komt goed, altijd (Kathleen Vereecken) boek

5. Majoor Rosalie (Timothée de Fombelle)

Majoor Rosalie is alweer het laatste boek uit dit rijtje van de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste Wereldoorlog. Ook dit boek gaat over een jong meisje die de Eerste Wereldoorlog meemaakt.

We zitten in het jaar 1917 en Rosalie is vijf jaar oud. Ze krijgt niet de hele waarheid over de oorlog te horen. Haar vader is soldaat en stuurt brieven. Rosalie leert stiekem lezen om meer over de oorlog en haar vader te weten te komen.

Het boek is geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Voor jonge kinderen is het geschikt als voorleesboek en voor oudere kinderen om samen of zelf uit te lezen. Het boek blijft veel lezers bij.

Majoor Rosalie (Timothée de Fombelle) boek

Meer oorlogsboeken voor de jeugd kopen + andere aanraders

Hierboven heb je de beste kinderboeken (en jeugdboeken) over de Eerste (WO1) en Tweede (WO2) Wereldoorlog met fascinerende oorlogsverhalen gezien.

Deze oorlogsboeken voor de jeugd laten kinderen teruggaan in de tijd. Kinderen krijgen een beter beeld van de oorlogen en gaan onder andere beseffen dat vrijheid belangrijk en niet iets “normaals” is.

Op Bol.com staan nog meer goede kinderboeken (en jeugdboeken) die over de oorlog gaan. Neem gerust een kijkje!

Andere artikelen die wellicht ook interessant voor je zijn:

Weet je zelf nog een goed kinderboek dat over de oorlog gaat? Dan horen wij dat graag! Wie weet komt het boek dan in één van de bovenstaande rijtjes te staan.

Laat voor vragen en/of opmerkingen hieronder een reactie achter of neem contact op.

Chris Eissens

Goede Boekentips is onderdeel van OMI Webdesign. Ik hou van lezen en wil andere boekenwurmen het makkelijker maken om goede boeken te vinden. Boeken die ik gelezen heb en goed vind, die vind je ook terug in de lijstjes.

1 gedachte over “De beste oorlogsboeken voor de jeugd”

Plaats een reactie